Nagrzewanie przedniej szyby i wnętrza

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Grzybek » 21 gru 2009, 12:50

Mam pytanie, w mojej M6 z webasto (ale webasto nie używane), nie nagrzewa się w środku auta tak jak powinno. Wszystko było ok do momentu jak nadeszły mrozy, wczoraj w nocy około 23:00 było na dworze -14. Podszedłem do auta odpaliłem, ustawiłem nadmuch na przednią szybę, temperaturę na maxa (29 C) oskrobałem wszystkie szyby, dojechałem do celu (jakieś 8km) wszystko trwało około 20min, a dmuchało mi letnim powietrzem ( przy wylocie było lekko cieple a już w okolicach twarzy było letnie) dodam że tepm. ustawiona ciągle na 29 i nadmuch na maxa. A ciezko ma usunać lud z szyby ze środka. Co może być nie tak?

Ktoś pisał że to może być wina termostatu, ale to by się chyba silnik grzał.
A temperatura silnika jest ok.
Ale jazda to musi być MAZDA :) 666
ZOOM-ZOOM
Forumowicz

Od: 10 mar 2009, 00:09
Auto: M6 2002r 2.0i 16V 141KM GG+GAZ

Postprzez zenon » 21 gru 2009, 13:17

Deja vu ??

http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=43763&highlight=dojecha%B3em+celu+jakie%B6+8km

ale to by się chyba silnik grzał

Silnik by się grzał lub nie dogrzewał w zależności czy termostat jest stale otwarty czy zamknięty.

Na początek sprawdź czy webasto wogóle działa/grzeje.
Benzyna ... paliwo idealne.
..................ale...................
....Teraz smakuję diesla....
Forumowicz

Od: 14 kwi 2009, 09:17
Auto: M6

Postprzez Grzybek » 21 gru 2009, 17:50

Webasto chyba tez cos słabo grzeje ale słychac że działa.

Druga sprawa jak jadę to leci w miarę ciepłe powietrze oczywiście dopiero po przejechaniu kikunastu kilometrów, ale jak zatrzymam sie to zimne.

Deja vu- heheheee niom :)
ZOOM-ZOOM
Forumowicz

Postprzez zenon » 21 gru 2009, 18:58

Grzybek napisał(a):słychac że działa

Jak wyłączam silnik słyszę czasem cicho, czasem głośno ... tak sobie wymyślam że głośno to jest pełne działanie, a cicho to sam wentylator studzi urządzenie.

MOże u ciebie nie ma spalania tylko wentylator chodzi bez zapłonu?
Forumowicz

Postprzez Grzybek » 21 gru 2009, 23:04

Kurcze byłem jeździłem teraz i okazuje się że rzeczywiście webasto nie działa, żadnej reakcji na pilota a jeszcze 2 dni temu widziałem biały dym i buczało ładnie. Tak myślę może za mało płynu w chłodnicy i to przyczyną.
ZOOM-ZOOM
Forumowicz

Postprzez zenon » 21 gru 2009, 23:30

ale ale, co to? patrzę i oczom nie wierzę :D

Twój silnik to benzyna??

W silnikach benzynowych niema potrzeby stosowania "dogrzewaczy", bo silniki te same są w stanie nagrzać się dość szybko, nawet bez obciążenia.

Jeśli benzyna to ... stawiam na termostat.

Szczególnie to: "ale jak zatrzymam sie to zimne" może tą teorię potwierdzać.

I jeszcze pytanie czy termostat wogóle tam jest? bo jeśli nie ..... to nie dobrze.
Forumowicz

Postprzez Grzybek » 26 gru 2009, 13:51

Twój silnik to benzyna??

W silnikach benzynowych niema potrzeby stosowania "dogrzewaczy", bo silniki te same są w stanie nagrzać się dość szybko, nawet bez obciążenia.

czyli co mam webasto wymontować bo do benzyniaków się nie stosuje?? :P
Chyba jednak je zostawię.

Chyba jednak nie termostat dolałem płynu do chłodnicy i trochę szybciej się nagrzewa w środku, tylko nie ma jak na razie sprawdzić z przednia szybą bo nie ma dużych mrozów.
ZOOM-ZOOM
Forumowicz

Postprzez zenon » 27 gru 2009, 00:19

Grzybek napisał(a):czyli co mam webasto wymontować bo do benzyniaków się nie stosuje

Bez przesady :D

Chodzi o to że przyczyna długiego nagrzewania tkwi gdzieś indziej (poza iecykiem webasto).

Grzybek napisał(a):Chyba jednak nie termostat dolałem płynu do chłodnicy i trochę szybciej się nagrzewa

Hehe ... trochę na zasadzie: wiecie panowie coś mi z tyłu stuka jak jadę, ale napewno nie amortyzator bo jak napompowałem koło to przestało :D

Może szybciej się nagrzewa bo ogólnie jest cieplej?
Forumowicz

Postprzez andrewtro » 5 sty 2010, 23:56

koledzy w przypadku słabego grzania wnetrza lub jego braku należy sprawdzić poziom płynu chłodzącego, układ zapowietrzony i nagrzewnica również co zrobić ? dolac płyny odkręcic korek wlewu odpalic poczekac aż wiatrak odpali gdy złapie temperature i po zabiegu.
Przerabiałem to zaraz po poważnych przymrozkach, niby płynu było ciut ponad minimum okazało się za mało, pół godziny operacji i wszystko wróciło do normy
Forumowicz

Od: 2 sie 2008, 11:03
Auto: M6 2,0cd 136mps diesel