Mam pytanie, w mojej M6 z webasto (ale webasto nie używane), nie nagrzewa się w środku auta tak jak powinno. Wszystko było ok do momentu jak nadeszły mrozy, wczoraj w nocy około 23:00 było na dworze -14. Podszedłem do auta odpaliłem, ustawiłem nadmuch na przednią szybę, temperaturę na maxa (29 C) oskrobałem wszystkie szyby, dojechałem do celu (jakieś 8km) wszystko trwało około 20min, a dmuchało mi letnim powietrzem ( przy wylocie było lekko cieple a już w okolicach twarzy było letnie) dodam że tepm. ustawiona ciągle na 29 i nadmuch na maxa. A ciezko ma usunać lud z szyby ze środka. Co może być nie tak?
Ktoś pisał że to może być wina termostatu, ale to by się chyba silnik grzał.
A temperatura silnika jest ok.
Nagrzewanie przedniej szyby i wnętrza
Strona 1 z 1
Deja vu
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=43763&highlight=dojecha%B3em+celu+jakie%B6+8km
Silnik by się grzał lub nie dogrzewał w zależności czy termostat jest stale otwarty czy zamknięty.
Na początek sprawdź czy webasto wogóle działa/grzeje.
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=43763&highlight=dojecha%B3em+celu+jakie%B6+8km
ale to by się chyba silnik grzał
Silnik by się grzał lub nie dogrzewał w zależności czy termostat jest stale otwarty czy zamknięty.
Na początek sprawdź czy webasto wogóle działa/grzeje.
Benzyna ... paliwo idealne.
..................ale...................
....Teraz smakuję diesla....
- Od: 14 kwi 2009, 09:17
- Auto: M6
Webasto chyba tez cos słabo grzeje ale słychac że działa.
Druga sprawa jak jadę to leci w miarę ciepłe powietrze oczywiście dopiero po przejechaniu kikunastu kilometrów, ale jak zatrzymam sie to zimne.
Deja vu- heheheee niom
Druga sprawa jak jadę to leci w miarę ciepłe powietrze oczywiście dopiero po przejechaniu kikunastu kilometrów, ale jak zatrzymam sie to zimne.
Deja vu- heheheee niom
Ale jazda to musi być MAZDA :) 666
ZOOM-ZOOM
ZOOM-ZOOM
- Od: 10 mar 2009, 00:09
- Auto: M6 2002r 2.0i 16V 141KM GG+GAZ
Grzybek napisał(a):słychac że działa
Jak wyłączam silnik słyszę czasem cicho, czasem głośno ... tak sobie wymyślam że głośno to jest pełne działanie, a cicho to sam wentylator studzi urządzenie.
MOże u ciebie nie ma spalania tylko wentylator chodzi bez zapłonu?
Kurcze byłem jeździłem teraz i okazuje się że rzeczywiście webasto nie działa, żadnej reakcji na pilota a jeszcze 2 dni temu widziałem biały dym i buczało ładnie. Tak myślę może za mało płynu w chłodnicy i to przyczyną.
ZOOM-ZOOM
ZOOM-ZOOM
ale ale, co to? patrzę i oczom nie wierzę
Twój silnik to benzyna??
W silnikach benzynowych niema potrzeby stosowania "dogrzewaczy", bo silniki te same są w stanie nagrzać się dość szybko, nawet bez obciążenia.
Jeśli benzyna to ... stawiam na termostat.
Szczególnie to: "ale jak zatrzymam sie to zimne" może tą teorię potwierdzać.
I jeszcze pytanie czy termostat wogóle tam jest? bo jeśli nie ..... to nie dobrze.
Twój silnik to benzyna??
W silnikach benzynowych niema potrzeby stosowania "dogrzewaczy", bo silniki te same są w stanie nagrzać się dość szybko, nawet bez obciążenia.
Jeśli benzyna to ... stawiam na termostat.
Szczególnie to: "ale jak zatrzymam sie to zimne" może tą teorię potwierdzać.
I jeszcze pytanie czy termostat wogóle tam jest? bo jeśli nie ..... to nie dobrze.
Twój silnik to benzyna??
czyli co mam webasto wymontować bo do benzyniaków się nie stosuje??
Chyba jednak je zostawię.
Chyba jednak nie termostat dolałem płynu do chłodnicy i trochę szybciej się nagrzewa w środku, tylko nie ma jak na razie sprawdzić z przednia szybą bo nie ma dużych mrozów.
ZOOM-ZOOM
ZOOM-ZOOM
Grzybek napisał(a):czyli co mam webasto wymontować bo do benzyniaków się nie stosuje
Bez przesady
Chodzi o to że przyczyna długiego nagrzewania tkwi gdzieś indziej (poza iecykiem webasto).
Grzybek napisał(a):Chyba jednak nie termostat dolałem płynu do chłodnicy i trochę szybciej się nagrzewa
Hehe ... trochę na zasadzie: wiecie panowie coś mi z tyłu stuka jak jadę, ale napewno nie amortyzator bo jak napompowałem koło to przestało
Może szybciej się nagrzewa bo ogólnie jest cieplej?
koledzy w przypadku słabego grzania wnetrza lub jego braku należy sprawdzić poziom płynu chłodzącego, układ zapowietrzony i nagrzewnica również co zrobić ? dolac płyny odkręcic korek wlewu odpalic poczekac aż wiatrak odpali gdy złapie temperature i po zabiegu.
Przerabiałem to zaraz po poważnych przymrozkach, niby płynu było ciut ponad minimum okazało się za mało, pół godziny operacji i wszystko wróciło do normy
Przerabiałem to zaraz po poważnych przymrozkach, niby płynu było ciut ponad minimum okazało się za mało, pół godziny operacji i wszystko wróciło do normy
Strona 1 z 1