Kontrolka hamulca ręcznego – niski stan płynu hamulcowego
1, 2
Witam,
Jadąc dziś do pracy zapaliła się kontrolka hamulca ręcznego i nie chce zgasnąć.Wszystko działa poprawnie mam hamulce jest płyn i ręczny też działa a kontrolka dalej denerwuje.
Dlaczego???
Proszę o sugestie.
Pozdrawiam
Arek
Jadąc dziś do pracy zapaliła się kontrolka hamulca ręcznego i nie chce zgasnąć.Wszystko działa poprawnie mam hamulce jest płyn i ręczny też działa a kontrolka dalej denerwuje.
Dlaczego???
Proszę o sugestie.
Pozdrawiam
Arek
- Od: 23 cze 2008, 20:05
- Auto: Mazda 626 GD '89 1.8
dzieki wielkie pewnie czujnik plynu bo zapalila sie na rakrecie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Od: 23 cze 2008, 20:05
- Auto: Mazda 626 GD '89 1.8
Jezeli hamowales i Ci sie zapalila to mozesz miec zuzyte klocki hamulcowe dzieje sie tak poniewaz aby hamowac musi zleciec wiecej plynu hamulcowego do ukladu, kontrolka sie wynurza i pojawia sie wlasnie ten wykrzyknik tak przynajmniej jest w GE nie wiem jak w GD
pozdrawiam Kluczi
pozdrawiam Kluczi
- Od: 9 lut 2007, 22:50
- Auto: Mazda 6 2.0 MZR-CD 121 KM 04r.
ŁYSY007

Leonidas82 napisał(a):jest płyn
Waluś napisał(a):ŁYSY007Leonidas82 napisał(a):jest płyn
To nie znaczy,że nie trzeba go odrobinę dolać,ja też mam a kiedyś gdy mi się przechylił samochód to też mi się zapaliła kontrolka,dolałem może 1ml i zgasła
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=59617&hilit=%C5%82ysy
- Od: 25 maja 2008, 20:26
- Auto: CA B6 95'+gazBRC Blos
Subaru OBK EJ251 01'
Witam!
Próbowałem odnaleźć jakiś post na temat jw., ale nie znalazłem, wieć może w ten sposób czegoś się dowiem od innych użytkowników 626. Otóż jestem szczęśliwym właścicielem mazdy 626 wyprodukowanej A.D.1985. To model śmem twierdziź wyjątkowy, gdyż jak na swój rocznik smiga aż miło. Ma przy tym bardzo ale to bardzo rozbudowany system kontrolek tablicy rodzielczej, z któyh nie rozmumiem takiej – kółeczko wzięte w nawias, świeci na czerwono – graficznie: (O). Wydaje mi się, ze to kontrolka od hamulca ręcznego,ale pewien nie jestem. Gdyby ktoś coś na ten temat wiedział, proszę o info.
PS Pytam o tę kontrolkę, bo mi się zapaliła po zmianie aku, ręczny się nie zacina, zauważyłem tylko przepaloną żaroweczkę pozycyjnych z przodu. Jakieś sugestie?
Próbowałem odnaleźć jakiś post na temat jw., ale nie znalazłem, wieć może w ten sposób czegoś się dowiem od innych użytkowników 626. Otóż jestem szczęśliwym właścicielem mazdy 626 wyprodukowanej A.D.1985. To model śmem twierdziź wyjątkowy, gdyż jak na swój rocznik smiga aż miło. Ma przy tym bardzo ale to bardzo rozbudowany system kontrolek tablicy rodzielczej, z któyh nie rozmumiem takiej – kółeczko wzięte w nawias, świeci na czerwono – graficznie: (O). Wydaje mi się, ze to kontrolka od hamulca ręcznego,ale pewien nie jestem. Gdyby ktoś coś na ten temat wiedział, proszę o info.
PS Pytam o tę kontrolkę, bo mi się zapaliła po zmianie aku, ręczny się nie zacina, zauważyłem tylko przepaloną żaroweczkę pozycyjnych z przodu. Jakieś sugestie?
-
marcos74
marcos74 sprawdź poziom płynu hamulcowego i go dolej do poziomu full... nie jestem pewny czy w GC też to pomoże, ale sprawdź to 
- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
a zanim wrzucisz fotkę sprawdź ten płyn hamulcowy 
- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
A tyle było ostatnio o hamulcach...
1. płyn na max – możliwe że Ci się kończą klocki
2. zalecana wymiana płynu z powodu utraty swoich właściwości – 2 lata
3. czujnik od poziomu płynu
4. czujnik od ręcznego – potrafi się obluzować kontrnakrętka – pod wajchą
5. puchną Ci elastyczne przewody hamulcowe – połączenie między sztywnymi przewodami, a zaciskami hamulcowymi
pozdrawiam
1. płyn na max – możliwe że Ci się kończą klocki
2. zalecana wymiana płynu z powodu utraty swoich właściwości – 2 lata
3. czujnik od poziomu płynu
4. czujnik od ręcznego – potrafi się obluzować kontrnakrętka – pod wajchą
5. puchną Ci elastyczne przewody hamulcowe – połączenie między sztywnymi przewodami, a zaciskami hamulcowymi
pozdrawiam
- Od: 17 cze 2008, 23:48
- Auto: 323 BG 1.6 16V
&
626 GV 2.2i 12V
a ja bym sprawdził czy przypadkiem auto nie posiada po prostu czujnika zużycia klocków hamulcowych. W większości aut jakie znam ta kontrolka właśnie o tym mówi. A od poziomu płynu i inych problemów z nim związanych jest właśnie kontrolka od ręcznego czyli standardowe "i" w kółeczku
Aha... rozumiem... Czyli zostajemy w punkcie wyjścia... Jeżeli kontrolka świeci Achtung!! Jeździmy bez ABS... Jeżeli jednak kontrolka nie świeci... Jest w "miare" bezpiecznie....
Dzięki za szybkie info... Na tym mi zależało...
POZDRAWIAM... ;D
Dzięki za szybkie info... Na tym mi zależało...
- Od: 11 sie 2008, 21:11
- Auto: Mazda 6
1, 2