Mam autko od miesiąca, już dobrze wyczułem, że tak powiem się zżyłem z nią:) Brak jej elastyczności odnośnie zmiany biegów, żeby ruszyć z 1 muszę przygazować bo inaczej zgaśnie, 1wsze co zrobię w następnym tygodniu to czyszczenie przepustnicy preparatami, o tym już czytałem ale czy jest coś co powinienem zrobić jeszcze? Jest jakiś sposób czy jeżeli czyszczenie nie pomoże to tylko wizyta u mechanika? A może to mogą być świece? Będę je tak czy inaczej w poniedziałek też wymieniał. Olej świeżutki Nazdy 5W30, filtry też zmienione. W aucie nie pływają obroty ani nic innego złego się nie dzieje, przyspieszenie zaje...fajne, wszystko jest ok prócz braku elastyczności, przebieg to ok 112tys km
Poprawiłem trochę temat – CezaR
Szarpie przy zmianie biegów – Brak elastyczności
Strona 1 z 1
- Od: 16 lis 2009, 12:42
- Auto: Mazda3 BK1.6 TS2 '04, Z6/Y6, 237tkm
alfer napisał(a):Myślę kolego, że to kwestia wyczucia. Ja na początu miałem podobne odczucia. Po dojściu do wprawy problem zniknął.
No właśnie tak myślałem, ale już tak nie myślę bo autko na 100% wyczute, wczoraj jechałem 1wszy raz autem szefa, nie było problemu, nie było co wyczuwać... zobaczymy co zmiany przyniosą (czyszczenie, świece, filtry)
vqsoft napisał(a):prędzej silnik krokowy ma tu cos do gadania skoro występuje to tylko na pierwszym biegu
Oj, zapomniałem o czymś takim jak krokowiec

Jak sprawdzisz kolego te wszystkie rzeczy, o których napisałeś to napisz koniecznie jaki rezultat.
Ja mam podobne objawy. Przejechałem już ponad 10tyś. km, a ciągle mi przy ruszaniu szarpnie i zmiana na 2 bieg też często nie przechodzi łagodnie.
Ja mam podobne objawy. Przejechałem już ponad 10tyś. km, a ciągle mi przy ruszaniu szarpnie i zmiana na 2 bieg też często nie przechodzi łagodnie.
Mazda 3 BK 1,6 16V 2006
- Od: 31 maja 2009, 14:32
- Auto: Mazda 3 BK 1,6 16V 06'
powoli mi to idzie.... jak narazie wymieniłem świece, miałem oryginały ale zwykłe, takie które mi właśnie w salonie polecili za ok 10zł szt, nie zdecydowałem się i wymieniłem na oryginały irydowe jak manual podaje, nie widzę żadnej, najmniejszej różnicy prócz tego że komputer ciut mniejsze spalanie pokazuje, taka to prawda o świecach w moim przypadku, zrobię resztę to napiszę.
Dodam jeszcze że przerabiałem kilka dni temu auto na LPG , szarpanie występuje takie samo na obu paliwach (myślałem że na LPG tego nie będzie)
Dodam jeszcze że przerabiałem kilka dni temu auto na LPG , szarpanie występuje takie samo na obu paliwach (myślałem że na LPG tego nie będzie)
Strona 1 z 1