Witam, mam pytanie ile trzeba napełnić czynnika chłodzacego do instalacji klimatyzacji w Madzi 323 '97r. Czy jest katalog do napełniania klimatyzacji w autach ...
Proszę o info lub na e-maila strzyzu@o2.pl
Pozdrawiam i dziękuję
Klimatyzacja – napełnianie
Strona 1 z 1
tak gosc od klimy bedzie widzial jak rozszyfrowac dane z pasa przedniego tam jest wszystko co mu potrzebne
a po drugie teraz juz chyba wszystkie normalne maszynki maja wlasna baze danych
tam sie wybiera autko silnik rok itp i samo wszystko robi
nie dawno to przerabialem
a po drugie teraz juz chyba wszystkie normalne maszynki maja wlasna baze danych
nie dawno to przerabialem
- Od: 8 paź 2006, 11:19
- Auto: 323F 99r 1.8 LPG SGI Stag4:)
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc może podepnę się do tego. Otóż kupiłem jakiś czas temu moją Mazdę 323 z nienabitą klimatyzacją. Nabił mi ją wczoraj znajomy, klima normalnie się załączyła ale po jakimś czasie się wyłączyła, minęła jakaś minuta i znowu się włączyła na chwilę, po czy znowu się wyłączyła i tak w kółko. Stąd moje pytanie, czy mając na uwadze obecne ujemne temperatury takie zachowanie jest normalne? Tzn. czy ten model posiada jakiś czujnik czy inne zabezpieczenie uniemożliwiające załączenie się na stałe klimatyzacji w ujemnych temperaturach?
- Od: 27 sie 2009, 19:27
- Auto: Mazda 6, 2.0 Pb, 2007r.
Witam,
czy klimę nabija warsztat , czy są do tefgo jakies preparaty których moge samodzielnie użyć prosze o odp gdyż jest to moje pierwsze auto z klimatyzacją
czy klimę nabija warsztat , czy są do tefgo jakies preparaty których moge samodzielnie użyć prosze o odp gdyż jest to moje pierwsze auto z klimatyzacją
Pozdrawiam Kuba[color=#0080BF][/color]
- Od: 27 paź 2009, 23:18
- Auto: Jest: 323C 1.5 16v 98r – LIFT
była mx-3: 1.6 16v 94r – LIFT
korytarz4 napisał(a):Witam,
czy klimę nabija warsztat , czy są do tefgo jakies preparaty których moge samodzielnie użyć
Witam. Nabija warsztat. Pozdrawiam
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
Maciek90
tak klima ma czujnik temp. dokladnie na wymienniku ciepla jest i gdy bedzie temp ponizej 5'C klima jest rozlaczana . zarowno w zimie jak i w lato. chodzi o to by nie zamarzla ciecz w przewodach od klimy (mysle ze nie sam gaz a predzej jakies pozostalosci wody) ale tego juz nie pamietam co ma tam zamarznac
tak klima ma czujnik temp. dokladnie na wymienniku ciepla jest i gdy bedzie temp ponizej 5'C klima jest rozlaczana . zarowno w zimie jak i w lato. chodzi o to by nie zamarzla ciecz w przewodach od klimy (mysle ze nie sam gaz a predzej jakies pozostalosci wody) ale tego juz nie pamietam co ma tam zamarznac
kupiłem mazde jak było już zimno, jak moge sprawdzić czy klima działa podobno można jakiś zaworek odkręcić i jak zrobi pssssssssssss to oznacza że jest oki
z góry sorry za moją fachową wypowiedz
z góry sorry za moją fachową wypowiedz
Pozdrawiam Kuba[color=#0080BF][/color]
- Od: 27 paź 2009, 23:18
- Auto: Jest: 323C 1.5 16v 98r – LIFT
była mx-3: 1.6 16v 94r – LIFT
na przewodach od klimatyzacji pod takim plastikowym odkrecanym kapturkiem, jest zaworek jakby wentyl rowerowy (troche przypomina) mozna tam nacisnac drucikiem czy zapalka sprawdzic czy jest gaz w ukladzie, niektórzy tak robią ale czy to profesjonalny sposob to odpowiedzcie sobie sami ;d
j. angielski – tłumaczenia, korepetycje, prace – kontakt PW
Moja Mazda
Moja Mazda
- Od: 11 mar 2008, 20:34
- Auto: Mx-3 1.6 B6D '96r.
Najprościej.
odpalasz auto na wyłączonej klimie otwierasz maskę i patrzysz czy na sprężarce obraca się samo koło pasowe bez środka czyli sprzęgła elektromag.]
Wciskasz guzik klimy i patrzysz czy sprzęgło się załączyło i czy kręci się cała szajba wraz ze sprzęgłem.
A tak po chwili to sprawdzasz czy gruby przewód aluminiowy jest znacznie zimniejszy od cienkiego.
Ot cała filozofia.
Pozdrawiam
odpalasz auto na wyłączonej klimie otwierasz maskę i patrzysz czy na sprężarce obraca się samo koło pasowe bez środka czyli sprzęgła elektromag.]
Wciskasz guzik klimy i patrzysz czy sprzęgło się załączyło i czy kręci się cała szajba wraz ze sprzęgłem.
A tak po chwili to sprawdzasz czy gruby przewód aluminiowy jest znacznie zimniejszy od cienkiego.
Ot cała filozofia.
Pozdrawiam
Pierwsze Z5 Turbo na forum.Maniak Mazda from Hiroshima
- Od: 14 lis 2008, 13:03
- Auto: 323 f ba 1996r 1.5 Z5
95% usterek to wlasnie wyciek gazu jakas tam nieszczelnosc wiec sprawdzajac czy jest jakies cisnienie mamy juz duze szanse ze klima bedzie dzialac.
a czy zima czy lato po wcisnieciu guziczka AC powinien choc na chwile wlaczyc sie kompresor klimy. zaworek owszem moze zrobic psss ale klima moze dzialac nie musi , bo jeszcze kwestia odp cisnienia przy zbyt maly to wlaczy sie kompresor jest tam czujnik ktory to sprawdza.
a czy zima czy lato po wcisnieciu guziczka AC powinien choc na chwile wlaczyc sie kompresor klimy. zaworek owszem moze zrobic psss ale klima moze dzialac nie musi , bo jeszcze kwestia odp cisnienia przy zbyt maly to wlaczy sie kompresor jest tam czujnik ktory to sprawdza.
A co a faktem, że wielu fachowców jak i zwykłych kierowców zaleca używanie klimy również zimą. Po pierwsze zapobiega to awariom układu, a po drugie pomaga w odparowaniu szyb. Jak to zalecenie ma się do naszych Mazd, w których klima przestaje pracować przy niższych temperaturach?
- Od: 27 sie 2009, 19:27
- Auto: Mazda 6, 2.0 Pb, 2007r.
pracuje pracuje tylko chwilke i tak min raz na dwa tyg klime nalezy wlaczac
pozatym czujnik jest w wsrodku auta i jak ci sie auko rozgrzeje to temp tam jest wyzsza niz 5'C chyba ze nie masz ogrzewania hehe
pozatym czujnik jest w wsrodku auta i jak ci sie auko rozgrzeje to temp tam jest wyzsza niz 5'C chyba ze nie masz ogrzewania hehe
Strona 1 z 1