Brak iskry- rozwiązanie- uszkodzony aparat zapłonowy
a z cewki tej zakupionej wychodzi ta iskra
- Od: 25 gru 2008, 00:08
- Auto: xedos 6 2.0 V6
Jak odłaczyłem kabel od cewki i przyłożyłem do bloku silnika i kolega zakrecił to nie bylo iskry.
Z tad moje poprzednie pytanie, bo 04 to jest czujnik halla znajdujacy sie w aparacie zapłonowym i czy przez to moze nie byc iskry??
Z tad moje poprzednie pytanie, bo 04 to jest czujnik halla znajdujacy sie w aparacie zapłonowym i czy przez to moze nie byc iskry??
- Od: 26 mar 2009, 12:04
- Auto: Mazda Xedos 6 2.0 V6 1993r
rozebrałem aparat zaplonowy przrczyscilem go bo byl zasniedzialy przeczyscilem magnesy w module bo bylo na jednym kropelka oleju ,sprawdzilem kody i nic nie wyskoczylo,a z cewki dalej nie ma iskry pewnie padłem ofiara nieuczciwego sprzedawcy bo zasilanie cewki jest.
Jutro bede w Wwa moze uda mi sie znalesc kogos kto znajdzie chwile czasu i checi aby przelołyc moja cewke do innego auta i W 100% pewnien ze cewka która zakupiłem jest do wyrzucenia
Jutro bede w Wwa moze uda mi sie znalesc kogos kto znajdzie chwile czasu i checi aby przelołyc moja cewke do innego auta i W 100% pewnien ze cewka która zakupiłem jest do wyrzucenia
mam podobną sytuacje,nie mam iskry z cewki do aparatu zaplonowego,sprawdzilem kody wyskoczylo mi 04 rozebralem aparat wyczyscilem popsikalem preparatem do styków wpakowałem na miejsce skasowalem kody,odczytałem powtórnie i błąd znikł ale iskry nie ma dalej,wiec zakupiłem na allegro cewke zamontowałem i wciąż dupa ... u Kattoma bylo podobnie ,moje pytanie czemu Kattom nie mial iskry idacej z cewki skoro przyczyna okazał sie aparat,przecież cewka jest wczesniej
?
Jeżeli znikł mi błąd 04 to aparat jest dobry??
Jeżeli znikł mi błąd 04 to aparat jest dobry??
Marcin V6 napisał(a):Jak odłaczyłem kabel od cewki i przyłożyłem do bloku silnika i kolega zakrecił to nie bylo iskry.
jak masz błąd czujnika Wała to iskry nie będziesz miał w życiu
chociaż patrząc na te błędy, posprawdzaj sobie dokładnie masy. na silniku powinna być, czy na czujnikach wała/wałka w kostce też jest masa... bo to dosyć dziwne
Acha to że do cewki dochodzi napięcie +12V to nie znaczy, że ma być iskra
- Od: 4 cze 2008, 11:20
- Auto: Mazda 626 GD FE3 89'
Powiedzmy ze aparat jest walniety, musze kupic cały nowy czy wystarczy ze kupie moduł :
http://moto.allegro.pl/item831955544_mo ... xedos.html

Czyli prawdopodobnie walniety jest aparat zapłonowy,teraz moje pytanie czy musze zmienic caly aparat czy wystarczy jak kupie moduł taki jak ten

jak jest walnięty, wolałbym oddać do regeneracji na allegro gościu się ogłasza i po 220 zł to robi... nigdy z jego usług nie korzystałem, ale jeżeli mi by się to przytrafiło to właśnie tak bym zrobił
Posprawdzałeś te napięcia na kostce
i wyczyściłeś go porządnie 
Posprawdzałeś te napięcia na kostce
u Kattoma bylo podobnie ,moje pytanie czemu Kattom nie mial iskry idacej z cewki skoro przyczyna okazał sie aparat,przecież cewka jest wczesniej ?
moze ktos to wyjasnic?? czy jak jest walniety modul w aparacie to nie da iskry?
moze ktos to wyjasnic?? czy jak jest walniety modul w aparacie to nie da iskry?
- Od: 7 wrz 2007, 18:58
- Auto: Xedos 6 2.0 V6 96r.
xedosik a jak ma dać iskrę skoro nie ma w nowszych rocznikach czujnika położenia wału tylko jest ten w aparacie, a co za tym idzie najpierw aparat daję sygnał na moduł zapłonowy ten z kolei na cewkę i wraca to wszystko do rozdzielacza w aparacie inaczej tego nie widzę
- Od: 26 sie 2005, 07:39
- Auto: RX8 z z32se
pawelc ale pewnie wywaliło by mu błąd czujnika położenia wału
a jemu tylko błędy sond labda i EGR a wywaliło
cewke podmieniał i ma sprawną
Ale ma niedawno montowaną instalację lpg (sekwencję)
Wiec ja bym obstawiał źle podłączona instalcję (uszkodzone przewody, zwarcie itp.)
a jemu tylko błędy sond labda i EGR a wywaliło
cewke podmieniał i ma sprawną
Ale ma niedawno montowaną instalację lpg (sekwencję)
Wiec ja bym obstawiał źle podłączona instalcję (uszkodzone przewody, zwarcie itp.)
A ja zrobiłem tak
podłączyłem wszytsko,czyli cewke kable WN kostke od aparatu zapłonowego ale aparat wyjąłem z blkou silnika,właczyłem zapłon i zacząłem kręcic zdjąłem kabel z apataru co idzie od cewki a tu pojawiła sie iskra:)włożyłem go na miejsce i zdjąłem kabel od swiec krece i iskra leci.
Włożyłem aparat do bloku przekręciłem kluczyk i dupa iskry brak.
Czyli czujnik położenia wału do wymiany??skoro dawało iskre jak kreciłem recznie.
Moje pytanie czy kupic moduł od Yakuzy
czy dac aparat do regeneracji??
podłączyłem wszytsko,czyli cewke kable WN kostke od aparatu zapłonowego ale aparat wyjąłem z blkou silnika,właczyłem zapłon i zacząłem kręcic zdjąłem kabel z apataru co idzie od cewki a tu pojawiła sie iskra:)włożyłem go na miejsce i zdjąłem kabel od swiec krece i iskra leci.
Czyli czujnik położenia wału do wymiany??skoro dawało iskre jak kreciłem recznie.

A ja zrobiłem tak

Steven zrobiłem tak
wyjąłem aparat podłaczyłem wszytkie kable,przekreciłem zapłon zdjałem przewód od cewki krece i iskra jest,to samo zrobiłem tylko zdjąłem przewód ze swiecy krece i iskra jest,ale jak założyłem aparat iskry nie ma.
wiec poszedł czujnik połozenia wału
i teraz regeneracja czy ten moduł o ktory pytałem wczesniej 
wyjąłem aparat podłaczyłem wszytkie kable,przekreciłem zapłon zdjałem przewód od cewki krece i iskra jest,to samo zrobiłem tylko zdjąłem przewód ze swiecy krece i iskra jest,ale jak założyłem aparat iskry nie ma.
wiec poszedł czujnik połozenia wału
gdzie jest ta iskra skoro zdjemujesz przewód z świecy 
Marcin V6 u Ciebie w tym roczniku jest dodatkowy czujnik przy kole pasowym ale nawet jego wypięcie nie spowoduję braku iskry bynajmniej jest tak w mx-6 ,skoro kręcisz ręcznie i jest iskra to przyjrzyj czy się w ogóle wałek kręci -może pierdyknął Ci pasek albo pękł wałek ...
- Od: 26 sie 2005, 07:39
- Auto: RX8 z z32se
Święte słowa pawelc jak kolega zakrecił kluczykiem to wałek sie nie krecił bo spojżałem,myslałem ze sie nie kreci bo czujnik nie wysyła sygnału,rozrzad i pasek sie kreca wiec pewnie masz racje wałek musiał sie ukrecic.