Globy napisał(a):Jeśli mamy być obiektywni, to 2.2 MZR-CD nie jest nijaki choćby z tego względu, że dzięki SCR spełnia normę Euro 5, ma nowoczesną budowę i – co można już stwierdzić – niewielki apetyt na ropę. Sądzę, że będzie bardzo konkurencyjny wobec popularnego Tiguana 2.0 TDI (170 KM) oraz ropożernej Toyoty RAV4 2.2 D-Cat (177 KM), które po doposażeniu kosztują około 160 tys. zł.
Nie mam pojęcia co i jak z tym mocznikiem, co jakiś czas jakiś płyn trzeba uzupełniać, ale OK. Sprawdziłem na stronie Mazdy, emisja dwutlenku węgla 199 g/km, dla porównania CRV 173g/km ta bez DPF . Od nowego roku w CRV-kach pojawi się zmodernizowany diesel 150 KM 350 Nm, niestety dla przyszłych nabywców już z DPF, ma być jeszcze lepiej wyciszona i z jeszcze lepszymi materiałami wykończeniowymi i coś tam jeszcze dodadzą do podstawowego wyposażenia.
Tiguan popularny, ale jak dla mnie mocno przereklamowany.
Globy napisał(a):Inna sprawa – i tu Cię tery pewnie ucieszę – że ja z wielu względów wybrałbym w tym segmencie Volvo XC60 i w mojej ocenie nie bez powodu model ten stał się najpopularniejszym Volvo w Polsce.
Tu z kolei ja Cię zaskoczę i być może ucieszę ponieważ ja też wybrałem i chciałem Volvo, ale niestety już nic nie mieli. XC60 jakby ktoś nie wiedział (ja nie miałem bladego pojęcia, myślałem, że jest inaczej) jest najlepiej sprzedającym się modelem Volvo.
Brałem mocno pod uwagę Volvo XC60 tego z 4X4 z wyjściową ceną 143 000. Na doposażenie przeznaczyłbym maksymalnie 30 000 PLN tak, aby zamknąć się w kwocie około 170 000PLN. Na marginesie- Ben tu uwaga do Ciebie- ja nie muszę mieć skórzanej tapicerki i lakieru metalik za 15 000. Ksenony, wspomaganie układu kierowniczego, dobre audio czy inne przydatniejsze dodatki i tym podobne rzeczy to i owszem. Auto ma homologację...był tylko jeden szkopuł, musiałbym czekać kilka miesięcy do przyszłego roku, ale nie chciałem ryzykować i wolałem sfinalizować manewry pod kryptonimem "VAT"do końca bieżącego roku. Ja tam politykom nie wierzę i choć przepisy mają obowiązywać "ponoć" jeszcze pół roku, wolałem dmuchać na zimne.
BEN napisał(a):ak czytam Twoje brednie to zastanawiam się czy byłeś w salonie volvo?
Jakie brednie? Akurat nie miałem zamiaru wydawać gotówki (czytaj 20 000 PLN) na skóry i ich elektrykę czy lakier metalik, jakoś bym się obył, w planach miałem kwotę ok. 30 000 PLN na doposażenie, ale chciałem ją spożytkować i zagospodarować na ważniejsze – bynajmniej dla mnie- akcesoria. Byłem, sprawdzałem konfigurację, powiem Ci więcej, full opcja z homologacją tyle, że demo, ciemny kolor z jasnymi skórami będzie do nabycia za 187 000PLN w Trójmieście. Poza tym z tego co pamiętam, to ten najwyższy pakiet Summum to jakieś 28 000 PLN. Trzeba wejść na stronę i sprawdzić co zawiera. Ceny :
D5 AWD Kinetic 2.4 l/ 205KM 157 500 PLN
D5 AWD Momentum 2.4/ 205KM 164 100 PLN
D5 AWD Summum 2.4/205KM 181 600 PLN
2.4 D AWD Summum 2.4/163KM 171 600 PLN