Pasek klinowy

Postprzez aLechu » 22 lis 2009, 21:56

Do benzyny w carspeed komplet pasków – 2 sztuki to 55 PLN.
szofer fochowozu
Przedstawiciel Opolszczyzny

Od: 3 sie 2009, 12:39
Auto: Mazda Premacy
1,8 114KM 1999

Postprzez kitik » 22 sty 2010, 20:01

aLechu napisał(a):Say a w jaki sposób naciągnąć pytajnik

moze i nie jestem say, a moze i za puzno na to ale podziele sie wiedza jak naciagnac lub poluzowac paski klinowe w bezyniaku.

Pasek od alternatora: alternator pelni role napinacza,z tylu pod alternatorem mamy dluga srube ze zwyklym gwintem (prawym),po dokrecaniu jej pasek sie napina, po odkrecaniu- luzuje.Wczesniej jednak trzeba poluzowac srube ktora idzie obok w poprzek auta.Po wyregulowaniu, srube poprzeczna trzeba spowrotem dokrecic (uniemozliwiajac przemieszczanie sie ,,dlugiej'' sruby.

Pasek od klimy: postepujemy analogicznie jak wczesniej, z ta roznica ze ow sruby znajduja sie przed silnikiem- nie da sie nie zauwazyc ich.

Jesli pasek piszczy to sie slizga.Jesli sie slizga to sie grzeje.Jesli sie grzeje to skraca swa zywotnosc- ma byc zimny!
Początkujący

Od: 19 sty 2010, 20:12
Auto: premacy 1.8 GXI 2000 5 osobowa

Postprzez Dario888 » 26 lip 2010, 21:07

A mi w niedzielę poleciał pasek. W środę wymienię wszystkie dwa (już mam).
Jeden to BANDO 4PK920 a drugi to DAYCO 5PK1165.
I znów bedę śmigał Maździorką :)
Początkujący

Od: 9 mar 2010, 14:29
Auto: Mazda Premacy 1.8

Postprzez daniello001 » 16 kwi 2013, 21:47

Witam serdecznie. Zaznaczam że użyłem szukajki ale problemu nie znalazłem.

Kilka miesięcy temu kupiłem moją wymarzoną Premacy i postanowiłem doprowadzić ją do stanu idealnego.
Zaczął piszczeć pasek klinowy miesiąc po zakupie. Postanowiłem wymienić oba (z klimy i alternatora).
Po kilku dniach słychać stukanie jakby kamyk wpadł pod pasek i bił o rolkę. Jest to głośny dźwięk.
Popuściłem pasek na tyle żeby nie piszczał i dalej słychać... więc w drugą stronę, napiąłem go dość mocno i dalej to samo. Co najdziwniejsze po zmianie napięcia paska przestaje stukać ale do dodaniu gazu znowu zaczyna i nie ma zamiaru przestać... :|
Paski boscha. Czy ktoś z was miał taki objaw? Co może być nie tak?

Już znalazłem przyczynę...

Wziąłem się na sposób i zabrałem deskę, po czym jeden koniec przykładałem do ucha, a drugi do paru miejsc silnika. Najgłośniej było przy pompie wody. Po ściągnięciu paska zakręciłem kołem pompy wody i... pisk choćby guma o gumę tarła. Pompa wody do wymiany.

PS. Podziękowania dla moderatora za przeniesienie tematu. Porządek musi być. <spoko>
daniello001