Oleje silnikowe

Jakiej marki olej lejecie do swoich mazd?

BP
23
1%
Castrol
460
22%
Elf
200
10%
Liqui Moly
41
2%
Lotos
125
6%
Midland
66
3%
Mobil
553
27%
Motul
71
3%
Orlen
21
1%
Shell
157
8%
Texaco
28
1%
Valvoline
131
6%
inne
175
9%

Liczba głosów : 2051

Postprzez spiderbax » 8 lis 2009, 18:12

Pytanko jak w temacie:
Czy jako dolewkę (ok 0.5-0.7 l ) można do oleju 5W 50 Castrol dolać 5W 40 Mobil 1(bo akurat mam pod ręką) ?
Wiem, że jest wieeele wątków o olejach, ale nie znalazłem w żadnym odpowiedzi na moje pytanie.
Oleje w obecnych czasach z tego co wiem są mieszalne, ale czy tylko przy tych samych parametrach, czy przy różnych też?

Z góry dzięki.
Początkujący

Od: 22 lip 2009, 19:25
Auto: chora Madzia 626 DiTD GF '98

Postprzez madzia » 8 lis 2009, 19:15

spiderbax napisał(a):Oleje w obecnych czasach z tego co wiem są mieszalne

Oba są syntetyczne , więc na dolewkę można.
Ostatnio edytowano 8 lis 2009, 19:21 przez madzia, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 mar 2009, 10:40
Auto: Mazda 323F (BA) 1,5/Z5/96r.

Postprzez spiderbax » 8 lis 2009, 19:20

No fakt. Nie dodałem, że oba są pełnymi syntetykami, ale jak widzę można to poznać po "oznaczeniach" – sam nie wiedziałem, ze 5W40 i 5W 50 muszą być syntetykami :)

Dzięki. Robie w takim razie dolewkę.
Początkujący

Postprzez spiderbax » 8 lis 2009, 19:22

@madzia
Oba są syntetyczne , więc TAK napewno odwrotnie z markami , mobil1(5W50) ----- nie rozumiem? Mam obecnie 5W 50 Castrola a chce dolać 5W 40 Mobila1. Coć nie tak? Bo przeedytowałeś posta

Edit: i znów coś przeedytowałes @madzia :)
No kit, trzymam się pierwszej wersji i dolewkę robie.

Jeszcze raz THX.
Początkujący

Postprzez Krisek » 8 lis 2009, 19:58

Po Klasie oleju nieda sie okreslic czy jest syn czy pol syn.

Ogulnie mozna mieszac oleje najlepiej mieszac te same marki to wtedy jest wiecej pewnosci .. ze dodatki benda sie zgadzac I nic zlego nie bedzie sie dziac .. :)

Ale ogulnie jesli chodzi o dolewke I nie jakies wydluzone cykle mozna mieszac ...
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 07:24

Postprzez Lukano » 8 lis 2009, 21:14

Oleje można mieszać, pól syntetyk to połączenie minerała z syntetykiem.
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez Pankuba » 8 lis 2009, 21:41

Krisek napisał(a):Po Klasie oleju nieda sie okreslic czy jest syn czy pol syn.

Ogulnie mozna mieszac oleje najlepiej mieszac te same marki to wtedy jest wiecej pewnosci .. ze dodatki benda sie zgadzac I nic zlego nie bedzie sie dziac .. :)

Ale ogulnie jesli chodzi o dolewke I nie jakies wydluzone cykle mozna mieszac ...

Jest chyba nawet tak, że producenci olejów są zobowiązani do wypuszczania produktów, których nie tylko bazy, ale też dodatki do bazy olejowej nie wchodzą w interakcje z olejami innych marek. Także poza dolaniem jakiegoś wynalazku nie ma obawy.
Obrazek
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 16:44
Auto: M6 GG '05 141 KM

Postprzez Krisek » 8 lis 2009, 22:29

Bazy Bazami dodatki dodatkami ...
Wiekszosc producentow szczegulnie oleji ktore sa stworzone do dlugiej wymiany informuje ze mieszajac oleje .. olej moze stracic swojej wlasciwosci co sie rowna ze nie powinien byc wykorzystywany do wydluzonych wymian :)

NIe mysle ze dodatki pogryza sie jakos szczegulnie .. mozliwe ze wogule ... ale mieszanie oleji .. nie powinno byc codzienoscia .. napewno taka 1 razowa dolewka nie zaszkodzi
Forumowicz

Postprzez spiderbax » 9 lis 2009, 00:08

Co prawda olej już dolałem, ale chyba ziomale rozmineliście się z tematem-przynajmniej moim :)
Mnie głównie chodziło nie o marki a o 5W-50 i 5W-40
Owszem, producenci powinni się trzymać standardów, ale mnie głównie chodziło o to co jest po "W", czyli o lepkość. Czy nic się nie kaszani jesli się pomiesza 40-tkę z 50-tką.

Tak czy siak THX za zainteresowanie.
Początkujący

Postprzez Krisek » 9 lis 2009, 01:09

nic pozatym ze bedzie mial W43 lol
Forumowicz

Postprzez madzia » 10 lis 2009, 13:22

spiderbax napisał(a):@madzia
Oba są syntetyczne , więc TAK napewno odwrotnie z markami , mobil1(5W50) ----- nie rozumiem? Mam obecnie 5W 50 Castrola a chce dolać 5W 40 Mobila1. Coć nie tak? Bo przeedytowałeś posta

Edit: i znów coś przeedytowałes @madzia :)
No kit, trzymam się pierwszej wersji i dolewkę robie.

Jeszcze raz THX.

Przeedytowałam gdyż żle zrozumiałam Twoją wypowiedż :( a co do dolewki to tak jak pisałam.
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 mar 2009, 10:40
Auto: Mazda 323F (BA) 1,5/Z5/96r.

Postprzez andree » 13 lis 2009, 09:37

może troche głupie pytanie ;) , bo wiadomo że olej powinno się co sezon wymienić i najlepiej przed zimą.., ale jak ja od listopada tamtego roku, czyli od poprzedniej wymiany zrobiłem ok 7 000 km :).. ,
zmieniać ??,
a może dopiero na wiosne <co?> ,
jeżdże na Castrolu 10w40, a zamiarzam zmienić na Elfa..
Moja (była) Obrazek >>> K l i c k
Pozdrawiam. Obrazekndrzej.
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie...Obrazek

Kupię stary motocykl; JAWA, CZ, SHL, WSK 175 !!
Forumowicz

Od: 26 mar 2008, 16:09
Auto: Suzuki Ignis 4x4 ;)
CZ 350, CZ 175 Sport

Postprzez Pankuba » 13 lis 2009, 11:03

andree napisał(a):może troche głupie pytanie ;) , bo wiadomo że olej powinno się co sezon wymienić i najlepiej przed zimą.., ale jak ja od listopada tamtego roku, czyli od poprzedniej wymiany zrobiłem ok 7 000 km :).. ,
zmieniać ??,
a może dopiero na wiosne <co?> ,
jeżdże na Castrolu 10w40, a zamiarzam zmienić na Elfa..

Ja bym zmienił, zwłaszcza gdy w przebiegu Twojej 626 większy udział ma jazda po mieście. Jeśli ze zmianą poczekasz do wiosny, to przy częstych startach silnika na zimno, będziesz miał za te kilka miesięcy już sporo więcej paliwa w oleju, co z i tak obniżonymi właściwościami oleju nie jest pożądane. Ewentualnie możesz jeszcze trochę pojeździć na starym i dać Maździe prezent na gwiazdkę albo zmienić na Nowy Rok ;)
Jaki Elf?
Obrazek
Forumowicz

Postprzez andree » 13 lis 2009, 11:45

Pankuba napisał(a):Jaki Elf?

10w40 :) , kolega zachwala ta markę..

cytat.
Zgadzam się z Andrzejem w 100% Akurat dla Mazdy Mobil to ZŁO Tymbardziej do KL-a
W uproszczeniu: nie odpowiednia lepkkośc dla silników japońskiej konstrukcji. Japończyki wymagają olejów o niskiej lepkości, jako że są z założenia jednostkami szybkoobrotowymi, nie bez przyczyny Mazda lubi duże obroty.
Ja osobiście polecam każdemu do Mazdy oleje m-ki ELF. Producent ten produkuje dla koncernu Mazdy oleje pod nazwą DEXELIA czyli ich "firmowe" oleje, a nie jest to nic innego jak właśnie ciut wzbogacony (bo tak zażyczyła sobie Mazda) olej ELF, np. taki:
http://www.elf.com.pl/produkty/osobowe/ ... ilniki.htm
To jest prawie dokładnie Mazdowska Dexelia. A tu dyskusja na ten temat: http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... start=1100
Porównanie oleju ELF i DEXELIA:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/478 ... b7b4c.html
Jakie mogą byc skutki zalewania silnika olejem o zbyt wysokiej lepkości: wzrost spalania, a co gorsza zapieczone pierścienie co równa się dymienie.

edit.
tak, na LPG, większość miasto i odcinki po 5-6 km.., tak też myślałem .. i chyba masz racje że zmienić.. :), tylko na Elfa ??
Ostatnio edytowano 13 lis 2009, 11:59 przez andree, łącznie edytowano 2 razy

Forumowicz

CZ 350, CZ 175 Sport

Postprzez Krisek » 13 lis 2009, 16:29

Konieczna jest zmiana ( Niechce mi sie pisac ... co jak kwasowosc oleju, korozja itd itp ) ... jesli autko nie bedzie jezdzone wcale ...
Zmien na najtanszy API olej jaki znajdziesz ... zalej I przed latem znowu wymien .. na swojego ELF'a

BTW.. Mobil tak samo doskonale sie nadaje do Mazd jak Castrol, Elf, Orlen itd itp ...
Forumowicz

Postprzez Pankuba » 13 lis 2009, 17:34

Krisek napisał(a):Konieczna jest zmiana ( Niechce mi sie pisac ... co jak kwasowosc oleju, korozja itd itp ) ... jesli autko nie bedzie jezdzone wcale ...
Zmien na najtanszy API olej jaki znajdziesz ... zalej I przed latem znowu wymien .. na swojego ELF'a
...

Lubisz wpędzać ludzi w koszta ? :) Człowiek posłucha Cię, zmieni teraz, na wiosnę zaleje Elfa, a potem zalecisz mu zmianę tegoż przed kolejną zimą, bo w lato wyjątkowo wyjeździ 7 tyś :P

Krisek napisał(a):BTW.. Mobil tak samo doskonale sie nadaje do Mazd jak Castrol, Elf, Orlen itd itp ...

No właśnie, ale niektórych nadal ciężko przekonać (vide post cytowany przez andree) ...
Obrazek
Forumowicz

Postprzez andree » 14 lis 2009, 08:32

Pankuba napisał(a):Krisek napisał:

BTW.. Mobil tak samo doskonale sie nadaje do Mazd jak Castrol, Elf, Orlen itd itp ...

No właśnie, ale niektórych nadal ciężko przekonać (vide post cytowany przez andree) ...

dzięki z porady.. ;) ,
ale na pewno nie będe zmieniał oliwy teraz i na wiosnę.. :) , a jeżeli chodzi o Mobila, w moim przypadku 10w40,
nie był zły.., ale po zalaniu Castrol znaccznie wyciszył silniczek, zaczął równiej pracowac ;) , nie wiem na czym "gebels" jezdził (chyba tam moto doktorów nie stosowali ;) ), ale musiało to "coś" dobrze pasowac do tego silnika , bo chodził jak zegarek :) , po wlaniu Mobila .., znaczne pogorszenie.
Mobil dobrze sie sprawował w moich poprzednich autach (opel, volvo)

Z innej troche beczki ;)
Mechanik stwierdził że mam brudną hydraulikę w silniku (szklanki), bo na rozgrzanym kilka szklanek troche klepie, cyka.., nie jest to wina "nieszczęsnego zaworka" (tak stwierdził), bo ciśnienie silnika jest podobno ok.. i polecił mi żebym przed wymianą oleju zastosował środek do mycia(czyszczenia) hydrauliki w silniku.., podobno klepanie ma ustać.. :) , dobry to pomysł ?, troche sie tego boje żeby za bardzo mi silnika nie umył i żeby nie zaczął przeciekać, lub stracił ciśnienie.., a jak juz, to jakiej firmy ten specyfik nabyć ?? :)
Ostatnio edytowano 14 lis 2009, 11:40 przez andree, łącznie edytowano 1 raz

Forumowicz

CZ 350, CZ 175 Sport

Postprzez marcin255 » 14 lis 2009, 11:13

800 km od zmiany oleju na 5W40 – z czego 400 na autostradzie średnio 130 km/h -do 173 km/h -nic nie kapie , oleju tyle samo

Jako ,że został litr 5W40 postanowiłem zlać litr oleju i dolać tego nowego z bańki bo i tak zmieniam na Elfa to po co wywalać i szok olej jak smoła po 800km.
Syf taki ,że po 10 tys.km taki olej nie jest – myje się myje :)

zrobię jeszcze 500 i zlewam całe to świństwo , wymiana filtru i Elf 5W40 lub SHELL HELIX ULTRA 5W40
no własnie ten Shell wart uwagi za 50 zł.
Ceed GT 1.6T 225KM
Obrazek
T-Roc 2.0 TSI 4motion 190KM
Obrazek
Forumowicz

Od: 28 gru 2008, 23:14
Auto: Była 323F BA
87 KM -122 Nm
Mazda 3-2.0 LF
166 KM -209
KIA CEE’D GT
204 KM -265 Nm up
225 KM -330 Nm
T-Roc 2.0TSI 4motion 190KM 320Nm up.....?

Postprzez Pankuba » 14 lis 2009, 16:18

andree napisał(a):
Pankuba napisał(a):Krisek napisał:

dzięki z porady.. ;) ,
ale na pewno nie będe zmieniał oliwy teraz i na wiosnę.. :) , a jeżeli chodzi o Mobila, w moim przypadku 10w40,
nie był zły.., ale po zalaniu Castrol znaccznie wyciszył silniczek, zaczął równiej pracowac ;) , nie wiem na czym "gebels" jezdził (chyba tam moto doktorów nie stosowali ;) ), ale musiało to "coś" dobrze pasowac do tego silnika , bo chodził jak zegarek :) , po wlaniu Mobila .., znaczne pogorszenie.
Mobil dobrze sie sprawował w moich poprzednich autach (opel, volvo)

Z innej troche beczki ;)
Mechanik stwierdził że mam brudną hydraulikę w silniku (szklanki), bo na rozgrzanym kilka szklanek troche klepie, cyka.., nie jest to wina "nieszczęsnego zaworka" (tak stwierdził), bo ciśnienie silnika jest podobno ok.. i polecił mi żebym przed wymianą oleju zastosował środek do mycia(czyszczenia) hydrauliki w silniku.., podobno klepanie ma ustać.. :) , dobry to pomysł ?, troche sie tego boje żeby za bardzo mi silnika nie umył i żeby nie zaczął przeciekać, lub stracił ciśnienie.., a jak juz, to jakiej firmy ten specyfik nabyć ?? :)

Pierwsza sprawa, kupowanie Mobila w PL to trochę ruletka, podobnie jak Castrola :). Podrabiany jest nie tylko przez sklepy detal., ale też na poziomie hurtowni lub nawet wcześniej. Opakowania nie maja takich zabezpieczeń jak np Agip czy nawet Elf. Stąd tez chyba biorą sie niezadowoleni klienci.
Sprawa poprawienia pracy i ewentualnie wyczyszczenia silnika:
Możesz kupić to: http://www.liquimoly.pl/features/katalo ... gory_id=13
i/albo zrobić płukankę Motor Clean Liqui Moly. Na forach niemieckich czytalem o bardzo wielu przypadkach stosowania tego środka, nikt sie nie skarżył, niezależnie od przebiegu i stanu silnika. W DE Motor Clean jest bardzo popularny. Nie zapycha silnika. Nie atakuje uszczelnień.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez andree » 14 lis 2009, 20:52

Pankuba, ja myślałem nad takim specyfikiem, co go się dolewa do starego oleum przed wymianą, na 15 minut do lekko rozgrzanego silnika, autko pochodzi na wolnych , a później do ubawu razem ze starym olejem :) (o takim czymś mechanik mi mówił) , ten co podałeś ma trochę inne działanie ;),

Forumowicz

CZ 350, CZ 175 Sport