Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez Lukano » 3 lis 2009, 11:58

brii napisał(a):konieczny jest bluesoleil) killer

Ja go mam, ale przeinstalowałem chyba z 5 wersji zanim trafiłem na działającą.
co najciekawsze nie najnowszą.
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez brii » 3 lis 2009, 12:04

Lukano napisał(a):Ja go mam, ale przeinstalowałem chyba z 5 wersji zanim trafiłem na działającą.
co najciekawsze nie najnowszą.

Póki co sprawdzam triale czy dają radę i jestem coraz bardziej wściekły, bo w chociaż nie wiem jaką wersję nie wezmę to zawsze coś nie działa <killer>
Lukano – której używasz?

Normalnie wszystkie gadki o zaletach Windows jakie słyszałem od różnych ludzi przez ostatnie kilka lat okazują się być ściemą...
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez kieresik » 3 lis 2009, 13:53

a co z obrazami płyt?
Jak zaczynałem z 7 to jedyny program do wirtualnych napędów który działał na 7 to virtual clone drive i z iso sobie radził doskonale ale ostatnio dostałem obraz .bin czy jakoś tak i nie odczytuje go. Czy ktoś używa jakiegoś innego softu który to ruszy?
Forumowicz

Od: 6 paź 2007, 15:11
Auto: 323 C

Postprzez brii » 3 lis 2009, 13:56

PowerISO działa bez problemu, z resztą wszystko co działa pod Vistą SP1 działa też pod 7.

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez Lukano » 3 lis 2009, 15:53

brii napisał(a):Lukano – której używasz?

Mam coś takiego:
BlueSoleil_6.2.227.11_PL
Na razie testowałem tylko kopiowanie plików z telefonu.
kieresik napisał(a):a co z obrazami płyt?

właśnie miałem o to pytać. Bo nic mi nie chce chodzić ;)

Co jak co, ale strasznie dużo z ta 7 zabawy.
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez Sokool » 3 lis 2009, 16:31

brii napisał(a):To samo urządzenie przy każdym podłączeniu mimo sparowania jest wykrywane na nowo i towrzy nowe porty

Znalazłem rozwiązanie tego problemu, tyle że działające na xp i viście. Trzeba za pomocą linii komend włączyć opcję pokazywania ukrytych urządzeń:
Kod: Zaznacz cały
Devmgmt.msc set DEVMGR_SHOW_NONPRESENT_DEVICES=1

a następnie w menedżerze urządzeń wybrać z menu widok opcję pokaż ukryte urządzenia.
Następnie usuwamy te wszystkie urządzenia które się po kolei dodawały i po ponownym wykryciu BT powinno mu przydzielić niski numer COM'a.
Proste i intuicyjne hahaha
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz

Postprzez brii » 3 lis 2009, 16:40

Sokool napisał(a):Proste i intuicyjne

hahaha
Rozwiązanie całej sprawy ułatwia doskonała dokumentacja ;)

Forumowicz

Postprzez rafal_ldz » 3 lis 2009, 17:48

ja przeczekałem jak wyjdzie 7 z kupnem laptopa i jak na razie wydaje mi się, że wszystko jest ok, chociaż nie korzystałem z visty i nie mogę do niej porównywać
Navigare_necesse_est,_vivere_non_est_necesse...
Forumowicz

Od: 12 kwi 2008, 20:59
Auto: 626 GW 2.0 DiTD
Punto II 1.2 8V

Postprzez porter78th » 4 lis 2009, 00:12

Powiem tak, od 2 lat korzystam z VISTY HP x64 i jestem w pełni zadowolny z tego systemu także nie myślę nawet o przechodzeniu na 7 i wyrzucaniu pieniedzy na nowszą viste.

O ile na samym początku przed ukazaniem sie SP1 można było jej zarzucic sporo mankamentów, braki sterowników, oraz niekompatybilność niektórych aplikacji to w/w poprawka i update'y oprogramowania usuneły je. System działa o wiele stabilniej niż XP i podkreślam że o wiele szybciej, benchmarki dają mi o wiele wyższe wyniki jak i czuje się to podczas pracy co jest dla mnie dowodem niezaprzeczalnym.

Wiadomo system nie będzie chodzil super wydajnie na komputerze "nocniku" tak samo jak Dacia 1310 nie poleci 300 km/h :P
Ale sprzety mamy coraz nowsze i wydajniejsze. Na XP x86 instalacja 4gb ramu nie mialaby zadnego sensu bo system widzialby 4 a korzystał z 3, a ja moge cieszyc sie 4gb dzieki 64 bitowej viscie. :)

Na marginesie powiem że przeprowadzono taki eksperyment w którym posadzono ludzi przed komputerami i powiedziano im że to jest nowy system microsoftu i poproszono ich żeby ocenili jak sie ma sprawa w porównaniu z Vista.
Najlepsze teraz: Każdy z badanych po spedzonym czasie przy komputerze stwierdzil że system jest extra i dziala lepiej niż Vista i że świetna robota i takie tam... Jakie było zdziwienie badanych jak na koniec powiedziano im że pracowali właśnie na VISCIE :D

Wyciągnijcie wnioski :)

Tych którzy chcą cieszyć sie pracą na aplikacjach x64 zachęcam do przesiadki na Maca i OSX.
Gdyby ktoś był zainteresowany mam do sprzedania Notebooka AIR + Napęd SUPER DRIVE właśnie z takim systemem. Ewentualne pytania na PW.

p.s.
Pozdrowienia dla Brii, dawno się na forum nie widzielismy :)
I'm just here for the gasoline.
Forumowicz

Od: 28 cze 2008, 22:11

Postprzez brii » 4 lis 2009, 09:19

porter78th napisał(a):Pozdrowienia dla Brii, dawno się na forum nie widzielismy

<uklon>, kontrpozdrowienia łączę :)

porter78th napisał(a):Najlepsze teraz: Każdy z badanych po spedzonym czasie przy komputerze stwierdzil że system jest extra i dziala lepiej niż Vista i że świetna robota i takie tam... Jakie było zdziwienie badanych jak na koniec powiedziano im że pracowali właśnie na VISCIE

Pisałem o tym kiedyś: Mojave Experiment :)

Forumowicz

Postprzez gadula » 4 lis 2009, 09:49

brii napisał(a):Normalnie szczęka mi coraz bardziej opada jeśli idzie o Łubudu – ta sama drukarka znalazła się w ciągu 3 sekund i skonfigurowała się sama, podczas gdy Win7 przez (z zegarkiem w ręku) 3 minuty wogóle nie znalazł jakiejkolwiek udostępnionej drukarki...

Przecież każdy wie, że Linux jest trudny, i ciągle trzeba coś wpisywać ;)

porter78th napisał(a):Ale sprzety mamy coraz nowsze i wydajniejsze.

Ale to nie jest pretekst by pisać systemy zjadające na starcie po >512MB RAMu :|
Przedstawiciel Podlasia

Od: 10 lip 2006, 23:30
Auto: GE6 KL, RF7J

Postprzez porter78th » 4 lis 2009, 13:41

brii napisał(a):Pisałem o tym kiedyś: Mojave Experiment

Tak dokładnie, nie pamietałem jak sie to nazywało aczkolwiek widziałem kilka filmików. Zadałem sobie dzisiaj nawet trud żeby jeden z nich ponownie odszukać. Brii jeśli już dawałeś film to wybacz moją dublerke:
http://www.youtube.com/watch?v=BWQTCI7aacU

gadula napisał(a):brii napisał:
Normalnie szczęka mi coraz bardziej opada jeśli idzie o Łubudu – ta sama drukarka znalazła się w ciągu 3 sekund i skonfigurowała się sama, podczas gdy Win7 przez (z zegarkiem w ręku) 3 minuty wogóle nie znalazł jakiejkolwiek udostępnionej drukarki...

Przecież każdy wie, że Linux jest trudny, i ciągle trzeba coś wpisywać

Przez rok czasu bawiłem się Mandrivą, zacząłem od wersji 2006 a skończyłem na 2007. Jak dla mnie od linuxa już niedaleko OSX, który jeśli chodzi o prace i przyjazne użytkowanie bije na głowe oba wspomniane wyżej, niestety nie jest tak powszechny i popularny.
Może jeśli chodzi o konfigurację drukarki jest ona bezroblemowa i pewnie dopiero teraz, ale spróbuj zainstalować i skonfigurować modem neostrady, zejdzie Ci conajmniej godzina. Przymnajmniej tak było kiedy ja bawilem sie w 2006 wszytsko trzeba bylo klepać na klawiaturze...A co do poprawnej instalacji karty graficznej aby pracowała w aplikacjach 3d z taka sama wydajnościa jak na windowsie też trzeba było sie naszukać po necie i pobawić, bo stery w pakiecie instalacyjnym działały podobnie jak windows xp bez zainstalowanych – pulpit sobie mogłeś oglądać :)

gadula napisał(a):Ale to nie jest pretekst by pisać systemy zjadające na starcie po >512MB RAMu

Im więcej posiadasz pamięci RAM, tym więcej Vista lokuje danych, czyli zajmuje więcej pamięci. Co w praktyce oznacza szybsze działanie systemu i uruchamianie aplikacji, a nie odwrotnie jak sie wszystkim wydaje. Wez pod uwage że mając np 4gb ram jak w moim przypadku na dzieńdobry pochłania 1,3gb i część usług z których nie korzystam poprostu powyłączałem. I tak zostaje mi 2,7gb które żadko kiedy jest w pełni wykorzystane, nawet w najnowszych grach o potężnych wymaganiach zostaje mi dużo wolnego ramu. Pamiętaj także ze transparentność aero zjada odpowiednia ilość ram, na szczęście system posiada ten plus że gdy gramy w jakąś gre proces związany z pulpitem i aero jest usypiany i zwalnia spore zasoby systemowe. Jeśli jesteś na tym punkcie uczulony
zostań na obecnym systemie, albo skorzystaj z funkcji ready boost :)
Forumowicz

Postprzez brii » 4 lis 2009, 13:57

porter78th napisał(a):skorzystaj z funkcji ready boost

Używanie tej funkcji ma sens tylko wtedy kiedy system często korzysta ze swapu – w innym przypadku nie ma sensu.
porter78th napisał(a):Im więcej posiadasz pamięci RAM, tym więcej Vista lokuje danych...

W Linuxach jest podobnie a nawet bardziej hardcorowo – można mieć zalokowane z 4GB nawet 3,5 i wolne 512MB, ale 3,3GB to będzie bufor dysku a system zajmie 200MB. Myk polega na tym, że w sumie systemy typu *NIX zajmują dużo mniej RAMu pomijając bufory – jednak Windowsy bez buforów zajmują dużo więcej, chociaż na chwilę obecną nie jest już to problemem – Vista wyszła za wcześnie – kompy miały za mało RAMu i stąd narzekania ;)
porter78th napisał(a): bije na głowe oba wspomniane wyżej

Nie mogę się z tym zgodzić – siedziałem trochę na MacOSX i powiedzieć mogę, że jest tylko inny – niekoniecznie lepszy – zależy od przyzwyczajeń.
porter78th napisał(a):ale spróbuj zainstalować i skonfigurować modem neostrady, zejdzie Ci conajmniej godzina. Przymnajmniej tak było kiedy ja bawilem sie w 2006 wszytsko trzeba bylo klepać na klawiaturze...

Dużo się zmieniło – Ubuntu działa z takimi wynalazkami z palca a wiele innych dystrybucji pozwala zainstalować taki badziew podobnie szybko jak pod Windows – Mac ma z tym spory problem.

OK, koniec gadania Panowie, bo OT robimy – to co napisaliśmy powinno trafić do innego tematu dp którego nikt już chyba nie chce wracać ;)

Forumowicz

Postprzez porter78th » 4 lis 2009, 14:13

Ostatni post i już nic nie pisze :)

Brii jak dla mnie ready boost ma sens gdy masz malo ramu, gdy miałem 2gb, po podłączeniu 1gb pendriva i udostepnieniu calych jego zasobów, wzrost wydajności był zauważalny, przy 4 gb nawet gdybym podłączył pod ready boost 300gb dysk na usb to nie odczułbym praktycznie nic.
brii napisał(a):Vista wyszła za wcześnie – kompy miały za mało RAMu i stąd narzekania

Święta racja :) Humorystycznie można powiedzieć że wyprzedziła swój czas :)
brii napisał(a):niekoniecznie lepszy – zależy od przyzwyczajeń.

Przyzwyczajenia w naszym życiu odgrywają duża rolę, mi na początku pracy z osx bardzo ta inność przeszkadzala, wręcz sie wściekałem bo myślałem ciagle po mikrosoftowemu :) A jak sie nauczyłem kruczków pracy z osx to musze powiedzieć Ci że nawet podczas zwykłej obróbki tekstu (kopiowanie, edycja) wszytsko można zrobić dużo szybciej i intuicyjniej. ;)
Forumowicz

Postprzez Grzyby » 4 lis 2009, 17:10

Witam
Poszukuję urządzenia wielofunkcyjnego, czyli skaner + drukarka pozwalająca na wydruk zdjęć (dużej ilości).
Z racji technologii druku Canon niestety odpada. I to jest bezdyskusyjne (pomimo świetnej jakości wydruków).
Ukierunkowałem się raczej na Epsona, niestety nie znam żadnego z dostępnych modeli.
Nie interesują mnie bajery typu druk poprzez LAN, fax czy WIFI – to jest na samym końcu wymagań.
Na urządzenie mogę przeznaczyć ok. 500zł.

Co byście proponowali?
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Globy » 4 lis 2009, 17:36

Mamy HP'ka, który stoi u Sola, ale przeciętna jakość druku, koszta użytkowania i praca skanera. A co powiecie o Lexmarku?
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez brii » 4 lis 2009, 18:16

Kolejne pytanie z serii wszystko pod Windows działa z palca i bez problemów:
Jak podmontować ponownie zasób Samby który działał bez problemów przez ostatnie dwa tygodnie?
Dzisiaj "dysk" udziału w "Moim komputerze" ma symbol podłączonego, po kliknięciu daje komunikat, że jest odłączony, przy próbie odłączenia daje informację, że "To połączenie sieciowe nie istnieje" i nie daje się w usunąć :| Nie muszę dodawać, że nic nie było zmieniane na kompie który udostępnia zasób a pod Ubuntu działa ironicznie (zasób Windows ;)) wszystko działa...

Forumowicz

Postprzez brii » 4 lis 2009, 18:18

Nie wiem czy Samsung ma w ofercie coś czego potrzebujesz, ale ostatnio kupiłem kombajn tej firmy (z laserem) i jestem nadspodziewanie zadowolony – bardziej niż z HP czy Lexmarka :)
Lexmark od jakiś dwóch lat wogóle nie ustępuje HP – taka moja opinia.

Forumowicz

Postprzez People_Hate_Me » 4 lis 2009, 18:19

Lexmarka nawet nie bierz pod uwage. Strasznie drogo wychodzi eksploatacja.
Bardzo Fajne sa urzadzenia Firmy Brother kilka ciekawych urządzeń jest z tego.
a tak naprawde bardzo fajne tez jest urządzenie HP'ka F735 w danej chwili chyba najtańsze urządzenie jeżeli chodzi o kewstie eksploatacyjne :–) dodatkowo moim zdaniem swietna pod wzgledem jakości.
do tego jak nie ma znaczenia cena eksploatacji to EPSON RX585 genialne pod wzgledem jakościowym. nie widziałęm urządzenia które tak swietnie by drukowało zdjęcia :–) w razie pytań wal smiało :D
Ostatnio edytowano 4 lis 2009, 18:30 przez People_Hate_Me, łącznie edytowano 1 raz
Psssssssssssssst
Klubowicz

Od: 16 lip 2008, 15:26
Auto: Mazda MX-6 (GE) 2.0 FS-T 93r
Subaru Impreza (GC) 2.0 Combi

Postprzez Grzyby » 4 lis 2009, 18:25

Globy napisał(a):A co powiecie o Lexmarku?

Ceny atramentów do Lexmarka są mało przyjazne.
HP również nie rozpieszcza w tym względzie.
Jeśli chodzi o trwałość głowicy to Epson wypada najlepiej. Wszyscy je chwalą i są prawie "wieczne".

Co do samych atramentów to musi ich być minimum 4. Ze względu na jakość kolorów i ekonomię użytkowania.

Zastanawiam się nad RX585 (model już nieprodukowany ale jeszcze gdzieniegdzie dostępny).
Nie znam niestety nowych modeli Epsona a są dosyć ciekawe np.
Epson Stylus Office BX600FW czy Epson Stylus SX510/SX515/SX410/SX415
Pytanie jak z jakością druku foto w ich przypadku?
Z nowej serii Photo najtańszy jest dopiero Epson Stylus Photo PX650 ale cena trochę za wysoka.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK