andree napisał(a):marakus napisał(a): Ile masz najechanych kilometrów?
ok 170 000, ale czy to prawda..,
ja nie wiele jeżdże.. ok 10 – 12 000 na rok.., zastanawiam sie nat tym specyfikiem do mycia/czyszczenia hydrauliki, pewno nie wiele kosztuje, a może pomaga..,
a to stukanie mnie wku..., tak to autko super sie prezentuje, ładnie jeździ itd..
Moja mazda 626 1,8 16v.GE. 1993r.Zawory zaczęły klekotać po przebiegu ok.245 kkm.Cykały z różnym natężeniem,raz głośniej raz ciszej,raz jeden, raz kilka.Mechanik radził wymienić popychacze zaworów.Sam zresztą nie wiedział co dokładnie wymienić i mówił że się nie opłaca,żeby tak jeździć.Proponował zmianę oleju na mineralny(ja wlewam półsyntetyk Lotosu)Wymieniłem olej nadal na półsyntetyk i klekotanie ustało....ale na ok 1500 km.Po lekturze na tutejszym forum zdecydowałem się na wymianę zaworka ze sprężynką i zawleczką w kąplecie.Kupiłem go w Salonie Mazdy,maja je (czekałem tydzień)Cena bodajże 55 zł.Zaworek w pompie olejowej wymieniłem i jest super.Nie stukają już w ogóle.Przejechałem ok.8 tys km i nie klekoce.Radzę to samo.Pozdrowienia dla forumowiczów.