krzych napisał(a):Slusznie posluchales. Nie chcesz miec silnika do wymiany (no chyba ze sie myle i chcesz, ale w takim razie nie ma sensu dalsza dyskusja ). Zmiana tego oprogramowania byl aglownie ratunkiem dla M@zdy przed reklamacjami klientow z gwaranacja silnika ktory zdechl. A to ze przy okazji masz czesciej wypalanie, M@zde g... obchodzi, ciesz sie ze masz silnik
Bez urazy, ale w tym tekście to chyba przesadziłeś i mocno demonizujesz.
Auto ma prawie 150tkm i praktycznie cały swój przebieg zrobiło na starym sofcie i nie było najmniejszych problemów z silnikiem (poza walniętą sondą). Przy starym sofcie nauczyłem się na tyle obchodzić z filtrem, że widok tej kontrolki stał mi się zupełnie obcy. Pojawiło się przepalanie- pojechałem, przepaliłem i na kilkaset km problem z głowy.
A obecnie to właściwie cały czas walka z wiatrakami. Przepalisz, niby już cacy, ale ledwie pokręcisz się trochę po mieście i znów od początku. Dla mnie to żenada generująca niepotrzebny stres (bo wiadomym jest już powszechnie, że główną przyczyną przybywania poziomu oleju jest niedokończenie cyklu wypalania). Dlatego co chwila łapię się na tym, że nie wiem, czy znów jechać dalej na wypałkę, czy pier. to i zgasić auto pod blokiem, a olej niech pęcznieje, jak ciasto drożdżowe.
Jeszcze bym mógł zrozumieć zmianę softu, gdyby wypalania trwały o wiele krócej, tak do góra kilku km. Ale nie trwają. Dlatego zupełnie nie pojmuję jak ten soft pracuje. Skoro przecież cykle odbywają się obecnie dużo wcześniej to i filtr MUSI być mniej zapchany, niż w rzadszych cyklach poprzedniego softu. Więc dlaczego przepalanie trwa podobnie długo? Niewytłumaczalna paranoja.
A propos nowego softu, to wystarczy spojrzeć na moją sygnaturkę. Jest to wskazanie obliczone już po zmianie softu. Dodam, że komputer wskazywał wówczas 8.2-8.3. Przed zmianą komputer kręcił się w granicach 7.5-7.7. Obecne spalanie zrobiło się więc dla mnie lekko za duże. Najgorsze jest jeszcze to, że z uwagi na gorsze warunki pogodowe jeżdżę obecnie sporo delikatniej, a spalanie i tak wzrosło. Dla wyjaśnienia- wynik obliczony jeszcze bez pracy webasto. A obecnie z webasto komputer wskazuje mi 9. Więc spodziewam się spalania rzeczywistego ponad 10. Zdecydowanie za szeroko. Poprzedniej zimy z pracą webasto (na starym sofcie) wskazania komputera były max 8.5).
Dlatego jeszcze raz powiem stanowczo- nowy program to wzrost spalania w mieście. Poza miastem jest ok- mniej więcej to samo.