Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez Paweł » 13 paź 2009, 13:09

Myjk napisał(a):Jakieś doświadczenia z x64

Używam 64-bitowej Visty. Przy nowym sprzęcie nie powinno być problemów ze sterownikami. Kłopotliwe natomiast potrafi być dobieranie zgodnych, 64-bitowych wersji niektórych programów i ich pluginów – dla przykładu Apache/PHP/MySQL/etc, ale zawsze pozostają kompilacje 32-bitowe, które działają zawsze.
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez Adaś » 13 paź 2009, 20:51

A ja w ogóle nie widzę potrzeby migracji na W7 :) Jestem bardzo zadowolony z mojego XP SP3 i właściwie nie mam na tą chwilę żadnego powodu, aby z niego rezygnować.

W mojej firmie (kilkaset komputerów i laptopów) również wdrożenie innego systemu niż XP wydaje się być jak na razie SF, pomimo że wszystkie DELLe przychodzą z Vistą, dyski są formatowane i instalowany jest XP :)
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez Lukano » 19 paź 2009, 11:14

Ja od wczoraj mam tylko 7, XP poszło z dymem.
No i mam taki problem, nie mogę zainstalować certyfikatu do banku.
Miał ktoś z tym problem? Może ktoś wie co z tym zrobić?
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez Myjk » 19 paź 2009, 11:20

Lukano napisał(a):Ja od wczoraj mam tylko 7, XP poszło z dymem.

To tak jak ja... ;)

Lukano napisał(a):No i mam taki problem, nie mogę zainstalować certyfikatu do banku.
Miał ktoś z tym problem? Może ktoś wie co z tym zrobić?

Hm... a to jest systemu fjutczer? Chyba przeglądarka to obsługuje...

PS x64 śmiga ładnie i w końcu jest całe 4GB RAMy. :P
Tylko Adobe InDesign CS1 się nie chciał zainstalować (Ps i AI poszły dobrze).
Trzeba było go oddzielnie zamontować w trybie zgodności z x86. Dziwaczne.
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez Lukano » 19 paź 2009, 12:23

Myjk napisał(a):Hm... a to jest systemu fjutczer? Chyba przeglądarka to obsługuje...

Gotowe :D Wszystko już działa. Dwa dni się z tym cholerstwem męczyłem.
W opisie z banku było. Tylko IE minimum 6.0 plus java.
No i nic, a nic nie chciało iść. Przez przypadek włączyłem dziś w Firefoxie, no i minuta i gotowe :D
Wreszcie mogłem dostać się do pieniążków :P <lol>
Coraz bardziej podoba mi się ten windows.
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez brii » 19 paź 2009, 12:42

Lukano napisał(a):W opisie z banku było. Tylko IE minimum 6.0 plus java.

"Ciekawy" bank ;)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Myjk » 19 paź 2009, 12:44

brii napisał(a):"Ciekawy" bank

Pewnie po to właśnie im te certyfikaty zabezpieczające. :P
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez GieraPPa » 19 paź 2009, 20:56

wtrace swoje 3 grosze na xp działa 4gb ramu !!!
procesory od Pentium Pro mają PAE – czyli 36 bitowe adresowanie (64GB), tylko z systemami właśnie różnie bywało. Windows 2000 obsługiwał PAE, WinXP przed SP2 też po wyjściu SP2 PAE przestało działać.
nie wiem jak jest na sp3

wiec nie piszcie głupot ze na xp nie działa 4gb ram:P

pozdro
http://www.youtube.com/watch?v=JDA2TcA29TE Wydech wersja2
Forumowicz

Od: 14 sie 2009, 09:30
Auto: BYŁA :Mazda 323F BA 2.0 V6 "zielona ździra"
JEST: VOLVO S40 1.9 T4

Postprzez brii » 19 paź 2009, 21:05

GieraPPa to, że teoretycznie jest to możliwe nic dla nas nie znaczy... Fakt jest taki, że realnie przy systemie 32bit i pełnej wydajności da się zaadresować ~3,2GB RAM do użytku. Pamiętać jeszcze trzeba o tym, że trzeba mieć sprzęt wspierający PAE (nie tylko procek się liczy) by móc korzystać z tego trybu.

Tak przy okazji – ma ktoś może pomysł co zrobić by 7 wspierał trochę więcej profilów bluetooth niż port szeregowy??
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Borys » 24 paź 2009, 20:03

Walcze z moiml laptopem od dwóch tygodni. Historia jest taka, że pewnego dnia nie chciał sie uruchomić system przy starcie, po walce ze startem z plyty i naprawie przeszło do logowania windowsa, pokazał sie pulpit, z zegarkiem i nic więcej się nie załadowało (lampka dysku nie pokazywała pracy). Reinstalacja systemu, potem przez dwie doby wszystkie możliwe aktualizacje i znów pod koniec (druga doba) padł w ten sam sposób. Myślałem, że to konflikt z którąś z aktualizacji, więc ponowna reinstalka i aktualizaje tylko z parametrem "ważne". Odpukać od 15.10, jakoś wszystko działa, chociaż większość programów funkcjonalnych narazie odpuściłem (mam tylko przeglądarki). Jednak czuje, że to ciągle nie jest to. Pojawiają sie głupie błędy, jak np.
Wczoraj podczas wizyty na jakiejś stronie wymagana była Java, której wczesniej nie było. Instalacja i wyskakuje mi w Operze10 błąd przy próbie uruchomienia jakiejś strony z Javą (dla przykładu – stół na kurnik.pl):
Obrazek

Reinstalacja Javy i Opery nie pomaga. Aplet Java w IE8 działa. Większosć problemów z tą biblioteką dot. XP. Na obcych stronach doczytałem coś, że bibliotekę wykorzystuje MS Visual C++ (mam cos takiego zainstalowane, więc albo to składnik Win, albo jakaś aktualizacja systemu).

Macie jakieś pomysly zanim pójde na fachowe forum, gdzie mnie zbesztają jak będę zadawał głupie pytania?

Mam też jeszcze jeden problem, ale chyba sprzętowy. Nie wiążę go narazie z historiami z systemem, bo występował wcześniej. Mianowicie, raz na kilkanascie włączeń, po naciśnięciu przycisku zasilania mam czarny ekran, mrugnie lampka dysku (komp wyda odglos, pewnie dysk się zakręci) i czarny ekran, nie pojawia sie nawet powitalny ekran biosu. Nie wiem czy coś z bebechów się poluzowało i daje takie objawy czy raczej płyta mówi papa. najczęściej pomaga twarde wylączenie z guziora i kolejne (rzadziej jeszcze kolejne) uruchomienie jest ok.
Ostatnio edytowano 26 paź 2009, 17:04 przez Borys, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 29 lip 2007, 00:00
Auto: Lancer

Postprzez Bakss » 24 paź 2009, 21:59

ta biblioteka MSVCR71 to jakaś biblioteka potrzebna do uruchomienia programów w si, spróbuj doinstalować to

http://www.microsoft.com/downloads/deta ... laylang=en

Takie cuda jak tobie np. z tym zegarkiem działy mi się jak miałem padnięty dysk. Nie wiem w sumie co z nim było konkretnego bo trafił na gwarancji do serwisu i był wymieniony. Ale było podobnie – windows dał się zainstalować, ale potem już nie było o niczym mowy. Programy czy inne instalowane rzeczy nie dały się zainstalować, co chwile inny błąd. Kilka formatów później było, różne systemy ale nic to nie dało.
Może spróbuj zainstalować nową 7 :P
"Szóstka jest beznadziejna. Już na pierwszy rzut oka widać, że tak naprawdę to niewiele ją od poprzednika różni… który z kolei niewiele się różnił od poprzednika. I tym sposobem od kilkudziesięciu lat pół Europy wzdycha do lekko modernizowanego garbusa..."
Święta prawda
Forumowicz

Od: 27 maja 2008, 22:23
Auto: BJ ZM '03

Postprzez Borys » 24 paź 2009, 22:14

Bakss napisał(a):spróbuj doinstalować to

Mam już chyba to na liście:
Obrazek
Vista chyba sama ta instalowało, może przeinstalować ten dodatek?

Bakss napisał(a):padnięty dysk

Ale teraz wszystko działa bez zarzutu, raczej stawialem na system, wirusa, ale po dwóch dniach znów by się coś zalęgło? Komp był strzeżony kasperskim, po ostatniej reinstalce zmieniłem dla sportu na noda.
Da sie wogóle błędy sprzętowe jakoś zdjagnozować? Bo gwarancje na bebechy mam chyba do 05.11 br.

Bakss napisał(a):Może spróbuj zainstalować nową 7

Prędzej XP, do siódemki usiąde jak wypuszczą pierwszy SP :P
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Postprzez Bakss » 24 paź 2009, 23:24

Musiałbyś zapuścić testidiska

http://www.programosy.pl/download/pobierz,testdisk.html

Jeszcze jedno teraz mi się przypomniało: Takie błędy z niczego i ogólnie zła praca systemu też powodowała u mnie taka jedna kopia XP sp3 z peb.pl. Nie wiem co w niej było, modowana nie była, ale system miał problem ze wszystkim, sterownikami do grafiki, dźwięku nie było mimo nowych sterowników, ogólnie cuda na kiju. Pomogła instalacja XP sp2 i manualne dogranie sp3, spróbuj zainstalować coś z innej płyty. A noda zmień na avasta, nie muli systemu a ładnie stróżuje w tle. Tylko weź wersję professional, bo home to tak jakbyś nic nie miał. Witaminkę łatwo znaleźć, jakby coś to PW ;)
"Szóstka jest beznadziejna. Już na pierwszy rzut oka widać, że tak naprawdę to niewiele ją od poprzednika różni… który z kolei niewiele się różnił od poprzednika. I tym sposobem od kilkudziesięciu lat pół Europy wzdycha do lekko modernizowanego garbusa..."
Święta prawda
Forumowicz

Postprzez Borys » 25 paź 2009, 00:07

Instalowałem viste już z dwóch płyt, SP'ki pobieram po kolei poprzez WinUpdate.
Mam teraz triala Eset Smart Sec. 4.0. To tylko na próbę, bo myślalem, że po dwóch dniach znów czeka mnie format. Narazie spokój, tylko te biblioteki. Zapuszcze testdiska :)

Edit: Problem z DLL rozwiązany. Zastanawiało mnie dlaczego IE ma tą bibliotekę, a Opera nie. Okazało się, że Opera nie widzi jej siedzącej w folderze Javy i wystarczy ją przekopiować do /system32.

Gdybyście mieli pomysł na ten nieuruchamiający się bios to będę wdzięczny. Jutro chyba go rozkręce i podociskam wszystkie bebechy w gniazdach.
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Postprzez Bakss » 25 paź 2009, 14:53

BIOS ci sie musi uruchamiac, inaczej bys wogole komputera nie wlaczyl... setup biosu ci sie moze nie wlaczac ;) chociaz pierwsze slysze o czyms takim. Ja bym sprobowal wyciagnac baterie podtrzymujaca ustawienia biosu, pierwsze odlacz zasilanie a pozniej wyciag na 30 sekund ta baterie, zresetuja sie ustawienia i byc moze sie uruchomi

Obrazek
Święta prawda
Forumowicz

Postprzez Borys » 26 paź 2009, 17:15

A wiec powtórka z rozrywki. Znów komp się uruchamia, pokazuje się pulpit i zawieszka. Tym razem jednak pokazał się komunikat, że Explorator nie działa poprawnie.
Obrazek

Ponowne uruchomienie Exploratora nic nie daje, nadal nie działa. Tryby awaryjne to samo,przywracanie systemu nic nie daje, próba naprawy z płyty też. Da się coś z tym zrobić? Czy występowanie takiego błędu po raz trzeci po kilku dniach od reinstalacji systemu może wywoływać błąd sprzętowy (scandisk co prawda znalazł jakieś błędy, ale usunął je i było czysto).
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Postprzez Sokool » 26 paź 2009, 21:23

0xC000009C lub STATUS_DEVICE_DATA_ERROR: złe bloki na dysku twardym

Przeskanuj dysk pod kątem bad blocków, sprawdź dane ze S.M.A.R.T.'a.
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz

Postprzez Borys » 26 paź 2009, 21:28

A jak to uruchomić z wiersza poleceń bo tylko to mi się uruchamia?

Edit: już wiem, parametr /r
Ostatnio edytowano 26 paź 2009, 21:39 przez Borys, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Postprzez Sokool » 26 paź 2009, 21:36

chkdsk C: /f /r

Oczywiście jeśli litera dysku jest inna to trzeba C zmienić na inną ;)
Jeśli to partycja systemowa to prawdopodobnie będzie system pytać czy sprawdzić przy następnym uruchomieniu (bo nie da się jej odmontować). Trzeba dać, że tak.
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz

Postprzez Borys » 26 paź 2009, 22:01

Dzięki Sokool, już sprawdza. Narazie uszkodzone klastry w 6 plikach, w tym dwa w katalogu Explorer co by tłumaczyło błędy. Co może powodować takie uszkodzenia? Nie dalej jak 2 dni temu robiłem pełny test CHK z parametrami /f /r z poziomu windowsa i było ok.
Obrazek Obrazek
Forumowicz