CB Radio

Postprzez BEN » 13 sie 2009, 11:46

loockas napisał(a):Co do anteny. Ja bym sobie darował ten bubel. Miałem już dwie takie. Są ok do czasu... Bardzo szybko wchłaniają wilgoć i korodują od środka co przekłada się na jej "osiągi". Uwaga na magnes! Piszą na aukcjach, że wytrzymuje do 200km/h. Jakaś bzdura. Spadła mi przy 150km/h i cudem można nazwać, że nawet rysy nie zrobiła ta antena lub nie wybiła mi szyby. Powinno też dać do myślenia to, że ta antena kosztowała w tamtym sezonie ok 100zł, a teraz kosztuje 45zł. Powstało też wiele jej odpowiedników tej samej jakości.

z Anten 1m polecam Sirio AS-100 (najlepiej z większym magnesem) lub Wilsona Little. Mam Sirio od miesiąca i bardzo jestem zadowolony. Zaczynam troszkę tylko żałować, że nie kupiłem czegoś montowanego na stałe do krawędzi klapy bagażnika. W MX-3 ciężko z miejscem na dachu....

Ja tam mam ta antenę od 2 lat i jest spoko. zmian w odbiorze nie zauważyłem. nie wiem jak masz samochód nawoskowany ze spadła ci przy 150 ja leciałem z nią mesiem 210 i nie przesunęła się o centymetr. średnio pomykam z 140-160 i jest git.jedyną wada jest wtyczka która jest licho zrobiona
Forumowicz

Od: 23 gru 2008, 12:10
Auto: Mazda CX-7 EU, xsara 1,6 16V

Postprzez loockas » 14 sie 2009, 01:18

BEN napisał(a):ie wiem jak masz samochód nawoskowany ze spadła ci przy 150 ja leciałem z nią mesiem 210

Albo ja miałem pecha, albo Ty szczęście do konkretnego modelu. Zdecydowanie był to tak niebezpieczny wypadek, że wolę nie ryzykować ponownego zakupu tego ustrojstwa.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Hitman » 14 sie 2009, 21:39

hmm mam pytanko odnosnie zakłóceń... załozyłem jednak radyjko Intek M-790 PLUS zasilanie mam prosto z akku i jest ok nie mam zadnych zakłuceń.... ale kolega ma inne radio i jak podłączy tez pod akku to po włączeniu swiateł mijania cos pierdzi... :P o co chodzi w tym...?? gdy ja przełozyłem radio moje tez pierdziało a u mnie nie.... ani moje ani jego... dodam ze on ma VW Polo '98 1,4... co mozna na to zaradzic....????
Mariusz Pozdrawia....

Bądź odważny. A jeżeli nie jesteś, udawaj, że jesteś. Nikt nie zauważy różnicy.

http://www.youtube.com/watch?v=MF0kKIyT ... re=related
Zastanów się dwa razy zanim zaczniesz robić prawko! hahaha
Forumowicz

Od: 10 wrz 2007, 21:12
Auto: Mazda 323C Biała strzała;p

Postprzez Marek 161BD081 » 16 sie 2009, 09:35

Hitman – nie wiem jak kolega podłączał radio ale ... wiele osób robi taki błąd, że tylko "plus" ciagnie z akumulatora do radia.
Lepiej całość się zachowa jak pociągniesz zarówno "plus" jak i też "minus" z accu do radia cb.
Często się zdarza, ze połaczenia masowe nie są rewelacyjnej jakości i zaczynają się takie różne problemy.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Dział BA/BH
Moderator

Od: 28 lut 2009, 23:05
Auto: RIP: 323F '95 & Xedos 9 '01

Postprzez Hitman » 16 sie 2009, 22:34

Marek 161BD081 ok dzieki za odp. tego akurat nie wiem jak ma podłączone, ale wiem ze ja tak mam i jak auto zgaszone to ok.... ale jak odpale słychac szum i jak załącze klime to tez słychac trzaski.... wczesniej mi to umknęło.... :( są dostępne jakies filtry?? czy o co w tym chodzi?? bo ja jestem laikiem w CB
Mariusz Pozdrawia....

Bądź odważny. A jeżeli nie jesteś, udawaj, że jesteś. Nikt nie zauważy różnicy.

http://www.youtube.com/watch?v=MF0kKIyT ... re=related
Zastanów się dwa razy zanim zaczniesz robić prawko! hahaha
Forumowicz

Od: 10 wrz 2007, 21:12
Auto: Mazda 323C Biała strzała;p

Postprzez Represjonowany » 16 sie 2009, 23:19

Wlasnie stoje przed wyborem zestawu do mojego autka i mam w zwiazku z tym pare pytan:

1. Co sadzicie o CB Cobra 75 WXST ? Zalezy mi na tym zeby bylo male, a to jest ekstremalnie male :) Ale nie chce tego przedkladac nad jakosc. Tzn jakosc po pierwsze.

2. Co sadzicie o firmie Lafayette ? Od znajomego krotkofalarza slysze ze to bardzo dobra firma, ale... krotkofalarstwo to nie CB.

3. Czy ktos ma jakis pomysl jak/gdzie zamocowac antene na stale do 323F BA (`96 – przedlifotwa) ? Fotki z instalacji anteny z BA mile widziane ;) – wraz z poprowadzeniem kabla antenowego :)

4. Czy sa anteny mocowane na stale, ktore sa. zdejmowalne ? :) ewentualnie łamane – chodzi mi o bezproblemowe wjazdy do jakichs niskich miejsc.

5. Ma ktos propozycje jak mozna zamontowac CB we wnetrzu ? Poza poleczka, pod radiem, ktora chce na razie oszczedzic.
Forumowicz

Od: 27 maja 2009, 13:58
Auto: 323F BA 1.8 `96/`97

Postprzez Marek 161BD081 » 17 sie 2009, 07:11

Represjonowany napisał(a):Co sadzicie o CB Cobra 75 WXST ? Zalezy mi na tym zeby bylo male ...

Testowałem taki sprzęt i powiem krótko – poza tym, że jest małe nie widzę więcej żadnych plusów. Ergonomia użytkowania i odsłuchu jest to bani. No i fakt jest taki, ze radio jest dosyć mocno podatne na zakłócenia.

Represjonowany napisał(a):Co sadzicie o firmie Lafayette ? Od znajomego krotkofalarza slysze ze to bardzo dobra firma, ale... krotkofalarstwo to nie CB.

Fakt – krótkofalarstwo to jest zupełnie inna klasa sprzętu ale też słyszałem wiele opinii pozytywnych na temat Lafayette. Pod względem usterek to b. rzadko miałem takie w serwisie.

Represjonowany napisał(a):Czy sa anteny mocowane na stale, ktore sa. zdejmowalne ?

Pomyśl nad opcją uchwytu krawędziowego a antenę mocujesz za pomocą "motylka"

Hitman napisał(a):... jak odpale słychac szum i jak załącze klime to tez słychac trzaski.... wczesniej mi to umknęło.... smutny są dostępne jakies filtry?? ...

Jeśli zakłócenia "wchodzą Ci" do radia przez zasilanie to możesz sobie zafundować lub zrobić taki filterek.
Jeśli jednak zakłócenia masz odbierane przez antenę to jedyne rozwiązanie to odkłucać po kolei zakłócające elementy auta lub .... szukać innego, lepszego radia posiadającego ANL i NB
Jak ta sprawdzić którędy zakłócenia dostają się do radia już parę razy mówiłem – polecam lekturę tego i innych tematów odnośnie zakłóceń.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Dział BA/BH
Moderator

Postprzez Represjonowany » 17 sie 2009, 09:17

Marek 161BD081 napisał(a):
Represjonowany napisał(a):Czy sa anteny mocowane na stale, ktore sa. zdejmowalne ?

Pomyśl nad opcją uchwytu krawędziowego a antenę mocujesz za pomocą "motylka"?

Zdaje sie ze ostatecznie wybor padl na Unided 520XL :)
Tylko jeszcze chcialbym uscislic, bo nadal nie mam pojecia jak to z tym mocowaniem anteny.
Znalazlem cos takiego na allegro:
http://www.allegro.pl/item707966772_uch ... lodz7.html

o to chodzi ? i gdzie to sie montuje... ? tzn do czego... ?
i czy wszystkie anteny jakie bym kupil beda mogly uzyc tego uchwytu zeby je zamontowac do auta czy trzeba szukac bez magesu i jakichs specjanych ?
kurcze.. fajnie by bylo jakies fotki zobaczyc ;( ma ktos w 323F BA antene na stale i moglby pstryknac ?

i przede wszystkim, czy montowanie na klapie bagaznika w BA bardzo pogorszy jakosc ? czy jednak stawiac na dachu ? bo na dachu to ja nie mam pojecia do czego moglbym przyczepic antene :/

no i pytanie tez bylo czy jak juz zamontuje antene na stale, to da sie ja jakos wyjac (uchwyt zostaje antena odkrecana – zebym mogl wjezdzac do niskich miejsc :)
Forumowicz

Postprzez Marek 161BD081 » 17 sie 2009, 10:28

Represjonowany – tak – to jest uchwyt krawędziowy. Montuje się go na krawędzi klapy (np. bagażnika) za pomocą dwóch czerbików od dolnej części klapy. Daje to m.in. zaletę w miarę dobrego umasowania anteny.
Inna sprawa, że czasem może się zdarzyć konieczność poprowadzenia dodatkowej masy do samej klapy od reszty karoserii.

Większość normalnych anten ma jako "dodatek" podstawę magnetyczną, którą zazwyczaj dokupuje się osobno.
Montaż na klapie bagażnika względem dachu napewno będzie gorszy ale nie aż tak bardzo – są inne i jeszcze gorsze miejsca :D

Represjonowany napisał(a):czy jednak stawiac na dachu ? bo na dachu to ja nie mam pojecia do czego moglbym przyczepic antene :/

Nie rozumiem tego – za pomocą uchwytu krawędziowego chcesz montować antenę na dachu??
Na dachu to masz dwie opcje – magnes (najlepiej jak największy) albo .... dziurka (w sumie najlepszy sposób ale ... nie każdy chce w dachu otwory wycinać).

Represjonowany napisał(a):no i pytanie tez bylo czy jak juz zamontuje antene na stale, to da sie ja jakos wyjac (uchwyt zostaje antena odkrecana – zebym mogl wjezdzac do niskich miejsc

Nie czytasz ze zrozumieniem tego co napisałem.
Zobacz przykładowo ten: LINK – masz tam antenę, która montujesz na uchwycie krawędziowym.
jak zechcesz antenę odczepić to ja po prostu odkręcasz "motylkiem" i tyle. Na autku zostaje tylko zamocowany uchwyt krawędziowy + podstawa anteny.
Aż tak bardzo jest to skomplikowane?
Swoją drogą to całkiem dobra antenka bo ma sprzężenie autotransformatorowe co powoduje mniejsze "łapanie śmieci".
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Dział BA/BH
Moderator

Postprzez artro219 » 17 sie 2009, 10:43

Panowie, jaki tani i dobry zestaw polecicie
Obrazek
Magnetyzer spełnia swe zadanie tylko z czip rezystorem i naklejkami,wydech z rynny i alukołpaki ze spinerami. Teścia Antka, szwagra brat ma taki zestaw i taaaak mu golf zapierda.. znaczy się śmiga ;)
Forumowicz

Od: 6 lip 2008, 14:21
Auto: Mazda 323F BJ 2,0 DITD 2001

Postprzez Represjonowany » 17 sie 2009, 11:00

Marek 161BD081 napisał(a):Większość normalnych anten ma jako "dodatek" podstawę magnetyczną, którą zazwyczaj dokupuje się osobno.

Aaaa... ok. Czyli jakis tam Hustler np jak na fotce jest z magnesem, to znaczy ze ten magnes soei jest, ale mozna tez go zamontowac na uchwycie krawedziowym? Super.

Marek 161BD081 napisał(a):Zobacz przykładowo ten: LINK – masz tam antenę, która montujesz na uchwycie krawędziowym.
jak zechcesz antenę odczepić to ja po prostu odkręcasz "motylkiem" i tyle. Na autku zostaje tylko zamocowany uchwyt krawędziowy + podstawa anteny.
Aż tak bardzo jest to skomplikowane?.

Wcale nie skomplikowane – po prostu wczesniej nie zrozumialem. A teraz juz widze i rozumiem :)

Nie wiem tylko jeszcze jednego – kabel od anteny do bagaznika (do srodka auta) ma wchodzic jak... ? Przez uszczelke po prostu ? Nie cieknie wtedy do srodka woda przy duzym deszczu ?
Bo jakos tego nie moge zrozumiec :)
Forumowicz

Postprzez Marek 161BD081 » 17 sie 2009, 11:29

Represjonowany napisał(a):Aaaa... ok. Czyli jakis tam Hustler np jak na fotce jest z magnesem, to znaczy ze ten magnes soei jest, ale mozna tez go zamontowac na uchwycie krawedziowym? Super

Niestety ale nie da się.
Hustler tak jak i też przykładowo Pr. Georgia, Florida lub Wilson Little Will mają magnes zintegrowany z podstawą. Nie są to osobne elementy.

Represjonowany napisał(a):Nie wiem tylko jeszcze jednego – kabel od anteny do bagaznika (do srodka auta) ma wchodzic jak... ? Przez uszczelke po prostu ? Nie cieknie wtedy do srodka woda przy duzym deszczu ?

Popatrz jak to dokładniej wygląda na FOTKACH.
Przewód normalnie przechodzi przez uszczelkę do wnętrza bagażnika. Owszem – uszczelka jest w tym miejscu załamana ale jakos u siebie jeszcze nie zaobserwowałem powodzi w bagażniku. <lol>

Uprzedzając Twoje następne pytanie – co zrobić jak będzie za krótki kabel do anteny?
Przewód do anteny można przedłużać ale zaleca się stosowanie specjalnych złączek (tzw. "beczek") albo całkowitą jego wymianę na dłuższy odcinek. proponuję jednak wybrać kabel lepszej jakości od tych co sa normalnie stosowane.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Dział BA/BH
Moderator

Postprzez Low Rida » 17 sie 2009, 11:31

artro219 napisał(a):Panowie, jaki tani i dobry zestaw polecicie

Ja kupiłem radyjko Sunker Elite One + antena Hustler (1m) i jestem bardzo zadowolony.
W sklepie zapłaciłem 300zł, ale na allegro dostaniesz taki zestaw za ok. 200zł.
Początkujący

Od: 31 maja 2009, 14:32
Auto: Mazda 3 BK 1,6 16V 06'

Postprzez Represjonowany » 17 sie 2009, 11:35

Marek 161BD081 Moim skromnym zdaniem zarzad powinien ci placic za ten temat i te odpowiedzi! :)

Co do kabla, to z tym sobie poradze. Mam profesjonalne zaciskarki do F`ow, i do BNC... zajmuje sie na codzien sieciami koputerowymi takze radiowymi i troche satelitami :) Takze z tlumiennoscia i kablami tez sobei poradze idealnie – tzn mam warsztat i wiedze, a wiedze szczegolowa nie bedzie problemu zeby doczytac :) Tylko musze zerknac ile tam MHz jest w sygnale CB.
Generalnie w sygnalach 2,4 GHz i 5 GHz jest jeszcze wazniejsze zeby nei bylo strat na stykach... moze jakies pozlacane sie kupi czy cus.. zobacze :)
Forumowicz

Postprzez Represjonowany » 17 sie 2009, 12:07

Hmm...
Jeszcze ostatnie chyba juz pytanko:
polecales antene Sirio, ale mam pod reka w sklepie obok Lemm`a 1200 lub 71 AT magnum, wygladjaa podobnie – a jak z jakoscia w stosunku do Sirio ?
Forumowicz

Postprzez Marek 161BD081 » 17 sie 2009, 13:31

Represjonowany napisał(a):o do kabla, to z tym sobie poradze. Mam profesjonalne zaciskarki do F`ow, i do BNC...

Osobiście uważam, że jednak najprościej jest dać nowy kabelek no chyba, że ... używasz np. w bagażniku jakichś dodatków takich jak skrzynka antenowa czy ... wzmacniacz, które czasem wypinasz zupełnie <lol>
Represjonowany napisał(a):Tylko musze zerknac ile tam MHz jest w sygnale CB.

To tylko 27MHz więc nie ma takich obostrzeń jak przy większych częstotliwościach.

Represjonowany napisał(a):moze jakies pozlacane sie kupi czy cus.. zobacze

Ojjj – to już lekka przesada chyba byłaby :D

Represjonowany napisał(a):polecales antene Sirio, ale mam pod reka w sklepie obok Lemm`a 1200 lub 71 AT magnum

Ten LEMM'ik nie jest zły i wart uwagi.
Miałem kiedyś tą AT71 a mam teraz od jakichś prawie 3 lat taką no i jestem zadowolony z łączności lokalnych jak i DX'ów
Jakbym nie był zadowolony to dawno już ją zmieniłbym.
Zmiana anteny jak najbardziej pozytywnie wypadła.
Inna sprawa to fakt, że mam radio już pełnoletnie, które w zupełności spełnia moje potrzeby jaki zapewnia dosyć dobra kulturę pracy (szkoda tylko, ze niektórzy nadają z czegoś co powinno być zabronione w handlu).
Teraz moją starą antenkę używam w firmowym busie – na łączności lokalne aż za dobra jest, na DX'y .... nie mam radia w busie z SSB ;)

A co do Sirio to ... po instalacji tej firmy anten na kilku autkach mogę powiedzieć, że prawie nigdy nie było z nimi kłopotów – jedna antena została nieopatrznie ukręcona przez jednego barana :(

Trochę off-topic:
Represjonowany napisał(a):Moim skromnym zdaniem zarzad powinien ci placic za ten temat i te odpowiedzi! usmiech

Z tym to jeszcze nikt mi niczego nie zaproponował niestety :|
Swoją drogą byłoby znacznie mniej tych odpowiedzi jakby niektórzy nie wykazywali się totalnym lenistwem i zechcieli łaskawie poczytać CAŁY ten wątek i tematy pokrewne.
Ale cóż – łatwiej jest zadać pytanie i czekać na podanie rozwiązania na "tacy" :(
Przykładowo zapytania "jakie kupić radio" przecież non stop się przewijają w temacie! Czy tak trudno sięgnąć do "szukajki" zarówno tutaj jak i na innych forach <ściana>
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Dział BA/BH
Moderator

Postprzez Represjonowany » 17 sie 2009, 14:03

No to moze bedzie nowy kabelek :)
A ja ze zgroza zauwazylem ze.. nie mam gdzie zamontowac na klapie bagaznika anteny... Mam tak umiejscowiony spojler, ze przy krawedzi jest moze z 1 cm miejsca... :|
Miejsca na magnes tez za wiele nie ma.. MOZE by sie zmiescil, ale glowy nie daje.. chyba musze podjechac do jakiegos sklepu, gdzie beda mi chcieli wyniesc anteny do auta zeby przymierzyc, ale ciezko to widze :/

Tak to wyglada...
Obrazek

zmiesci sie tu zaczep ? :(
Forumowicz

Postprzez Marek 161BD081 » 17 sie 2009, 18:31

Represjonowany napisał(a):zmiesci sie tu zaczep ? smutny

Hmmm – nie sądzę aby się tam zmieścił :(
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Dział BA/BH
Moderator

Postprzez Represjonowany » 18 sie 2009, 12:37

czy nic sie nei stanie jesli kawalek mocowania magnetycznego (tego wiekszego) bedzie wisial w powietrzu? nie chodzi o sile mocowania – z tym sobei poradzilem w inny sposob :P chodzi o jakosc odbioru... mysle ze nie powinno miec to znaczenia, ale wole sie dopytac – moze w CB sa jakies niuanse...

i antena, biorac pod uwage ze bedzie takiej samej dlugosci:president ? sirio ? lemm ? hustler ? :)
Zastanawiam sie nad PRESIDENT MISSOURI, ale przy zalozeniu ze antena bedzie na tylniej klapie bagaznika i nie bedzie wiele wystawala ponad auto, to nei wiem czy to dobry pomysl... ?
Forumowicz

Postprzez Marek 161BD081 » 18 sie 2009, 13:51

Najpierw podstawy: antena (a szczególnie 1/4 fali) MUSI mieć przeciwwagę w postaci metalowego elementu takiego jak np. klapy bagażnika, dach czy nawet klapa silnika. W konstrukcjach stacjonarnych stosuje się rurki, druty itp.
Ta przeciwwaga anteny po prostu MUSI być i nie ma przeproś aby antena mogła normalnie pracować.
Podstawa magnetyczna postawiona na metalowej jest co prawda odizolowana od np. blachy klapy bagażnika ale stanowi ona rodzaj kondensatora. Nie ma on duzej pojemności ale przy częstotliwościach radiowych stanowi już dosyć dobre połączenie dla prądów w.cz.
Dlatego też zaleca się stosowanie możliwie dużych magnesów aby to połączenie było jak najlepsze. Inna sprawa, ze większy magnes lepiej trzyma antenę podczas jazdy i .... mijania innych aut.
Dużo nie trzeba szukać – dzisiaj jadąc do pracy na moich oczach podmuch jadacego z naprzeciwka busa "zdmuchnął" antenę z jadącego przed moim busem "peżota". Jechaliśmy w tym momencie "tylko" jakieś 120 km/h więc nie było to jakieś "szaleństwo".

Dlatego nie zalecam takiego czegoś aby antena miała trzymać się na części tylko magnesu.
A ta antenka Missouri ... nie jest najgorsza chociaż czasem może (ale nie musi!) sprawiać problemy ze strojeniem.

Ale co do montażu anten cb jest jeszcze inna opcja – zamontować antenę do CB w miejscu anteny radia FM i zastosować coś takiego
Osobiście tego nie próbowałem ale .... jest to jakaś opcja względem montażu na magnesie czy też wierceniu otworu w klapie lub dachu.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Dział BA/BH
Moderator