Zao napisał(a):Witam wszystkich. Piszę tu po raz pierwszy, choć czytam forum już od dobrych 3 lat. Jestem posiadaczem obecnie już drugiej Mazdy. Tak zresztą znalazłem to forum szukając odpowiedzi na wiele moich pytań. Nie omieszkam też napisać ze atmosfera tu panująca jest naprawdę rewelacyjna.
Przejdę może do rzeczy. Przeczytałem całość tematu i chciałbym uzyskać odpowiedź na takie pytanie:
Marco7 napisał:
Najlepszy możliwy efekt jaki kiedykolwiek osiągnąłem wyglądał tak:
Szampon Gold Class –> Step 1 Paint Cleaner –> szampon Gold Class –> Step 2 Polish –> Glinka/Clay & Quick Detailer –> szampon Gold Class –> Gold Class Wosk –> NXT Wosk (1 warstwa) –> 30 odczekać –> NXT Wosk (2 warstwa) –> 30min odczekać –> NXT Wosk (3 warstwa)
"Glinka ma zlikwidować 'narośla' na lakierze, wszelkie nierówności i pozostałości po np. nawarstwieniu się syfów z procesu Step1 albo z polerowania Step2" i dlatego stosuje ją po DC1 i DC2
Big opisał:
że najpierw stosujemy glinkę, później DC1 a następnie DC2. Co zresztą jest opisywane wiele razy że tak to powinno wyglądać.
Panowie, jak to jest w takim razie ze stosowaniem tej glinki ? Ma być po umyciu i wysuszeniu auta, czy po DC1 i DC2 czyli przed nałożeniem wosku ?
Generalnie tak jak pisałem glinka zrobi Ci lakier na lustro (w dotyku), step 1 a potem step 2 zrobi lustro ale w efekcie wizualnym. Po glince (czy to przed step1/2 czy po) wypadałoby umyć auto, z tego względu że może zostać sporo zacieków, brudu po namacalnym czyszczeniu auta.
Ja teraz co tydzień myję auto, na początku odnawiałem lakier, panel po panelu jechałem glinką, myłem auto, woskowałem. Potem panel po panelu step1/step2 i woskowałem. Teraz tylko myje i woskuje. Woskuje przeważnie NGX, czasem NXT a potem jedną wartwę GOLD CLASS.