10 sposobów na oszczędną jazdę
Panowie przetestowalem mazdzine na pelnym zbiorniku czyli 52l DIESLA zrobilem 482 mile czyli 771,2km dobry wynik? w tym jazda miasto-trasa+ pare wyscigow hehehe
Sprzedam felgi 17'' nowe z m3////felgi 17'' z oponami czarny polysk////lapmy tyl m6 polift ///fotele m6 polift /// PW
- Od: 8 sty 2009, 15:38
- Auto: MOJA PIEKNA I BESTIA
Ja gdzieś ostatnio usłyszałem troszkę inne zasady eco drivingu. Hamowanie silnikiem itd. było ale:
1. Jak najszybciej osiągać docelową prędkość.
2. Jechać ze stałą prędkością na możliwie najwyższym biegu
W moim wykonaniu wygląda to tak, że ruszam z 1 i przy 3-3.5 krpm zmieniam na 2. Przyśpieszam na 2 do 60-65 km/h (czyli 4-4.5 krpm) i wrzucam 5 bieg. Podczas przyśpieszania gaz wciśnięty na 2/3. Daje to olbrzymią dynamikę jazdy i nawet jeśli chwilowe spalanie jest wysokie to trwa tylko kilka sekund. W efekcie ostatnio zanotowałem średnie spalanie rzędu 10l/100km w mieście (przy silniku 1.8 V6). Wcześniej bywało 11/12l. Do tego rzadko jest ktoś kto ruszałby spod świateł dynamiczniej
1. Jak najszybciej osiągać docelową prędkość.
2. Jechać ze stałą prędkością na możliwie najwyższym biegu
W moim wykonaniu wygląda to tak, że ruszam z 1 i przy 3-3.5 krpm zmieniam na 2. Przyśpieszam na 2 do 60-65 km/h (czyli 4-4.5 krpm) i wrzucam 5 bieg. Podczas przyśpieszania gaz wciśnięty na 2/3. Daje to olbrzymią dynamikę jazdy i nawet jeśli chwilowe spalanie jest wysokie to trwa tylko kilka sekund. W efekcie ostatnio zanotowałem średnie spalanie rzędu 10l/100km w mieście (przy silniku 1.8 V6). Wcześniej bywało 11/12l. Do tego rzadko jest ktoś kto ruszałby spod świateł dynamiczniej
- Od: 2 lip 2005, 14:16
- Auto: były:
Mazda 323 F BG GT '89
Mazda MX-3 1.8 V6 '97
jest: Skoda Fabia :|
I o to chodzi. Większość ludzi myśli, że zawsze niskie obroty to wszystko. a katowanie silnika na niskich to duży błąd. A tak jak piszesz, łączymy dynamikę z eko 
Trec_Londyn napisał(a):Panowie przetestowalem mazdzine na pelnym zbiorniku czyli 52l DIESLA zrobilem 482 mile czyli 771,2km dobry wynik? w tym jazda miasto-trasa+ pare wyscigow hehehe
Gdyby porównać ze spalaniem z 3.0dCi Renaluta to średnio, jak w porównaniu do diesla 2.0 Mazdy to nie wiem.
fazzi

Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Witam,
mam taką Mazdę jak w opisie.
Wyczytałem, że dla tego silnika:
"Maksymalny moment obrotowy: 132 Nm przy 4000 obr./min. "
Czy to oznacza, że mam sobie spokojnie kręcić silnik do 3800 i dopiero wtedy zmieniać bieg? Toż to będzie wyć w niebogłosy
Konsultowałem spalanie z innym użytkownikiem takiej samej Mazdy, który uzyskuje niskie spalanie w okolicach 8,5 (LPG) i mówi, że zmienia biegi w okolicy 3000 rpm.
Obecnie testuję ten system. Po dojechaniu z II biegu do około 3000 rpm i zmianie na II bieg, muszę kręcić od około 2100 rpm, więc wydaje mi się, że to za mało jak na wysokoobrotowca...
Kto ma rację?
mam taką Mazdę jak w opisie.
Wyczytałem, że dla tego silnika:
"Maksymalny moment obrotowy: 132 Nm przy 4000 obr./min. "
Czy to oznacza, że mam sobie spokojnie kręcić silnik do 3800 i dopiero wtedy zmieniać bieg? Toż to będzie wyć w niebogłosy
Konsultowałem spalanie z innym użytkownikiem takiej samej Mazdy, który uzyskuje niskie spalanie w okolicach 8,5 (LPG) i mówi, że zmienia biegi w okolicy 3000 rpm.
Obecnie testuję ten system. Po dojechaniu z II biegu do około 3000 rpm i zmianie na II bieg, muszę kręcić od około 2100 rpm, więc wydaje mi się, że to za mało jak na wysokoobrotowca...
Kto ma rację?
- Od: 30 maja 2009, 22:31
- Auto: było: 323F BA 1.5 DOHC 16V '95
1.) Te silnik nie jest wysokoobrotowy
2.) Kręcenie do 4000 będzie miało sens jeśli będziesz szybko przyśpieszał a potem się toczył.
Nie ma uniwersalnej recepty – to trzeba wyczuć i zobaczyć. W większości nie chodzi o obroty przy jakich zmieniasz bieg, ale o dopasowanie tego do szerokopojętych warunków jazdy.
2.) Kręcenie do 4000 będzie miało sens jeśli będziesz szybko przyśpieszał a potem się toczył.
Nie ma uniwersalnej recepty – to trzeba wyczuć i zobaczyć. W większości nie chodzi o obroty przy jakich zmieniasz bieg, ale o dopasowanie tego do szerokopojętych warunków jazdy.
brii napisał(a):1.) Te silnik nie jest wysokoobrotowy
brii napisał(a):2.) Kręcenie do 4000 będzie miało sens jeśli będziesz szybko przyśpieszał a potem się toczył.
Rozumiem, że ma to związek z tym, że w krótkim czasie osiągam daną prędkość i potem odcinam dopływ paliwa – zrozumiałe.
Chodziło mi jednak o kwestię samego momentu obrotowego. Skoro ja mam moment w okolicy 4000, a wyczytałem tutaj w wątku (przebrnąłem przez cały!
iiyama napisał(a):hmm znalazłem 11 spsób na oszczędną jazdę...
sprzedałem mazdę hehehe 5 stów do przodu co miesiąc
Hmmm... wiesz co, jest w tym jakiś sens...
Dla tych, którzy czytają ten wątek i szukają potwierdzenia dla tego, co tutaj wszyscy piszą – już mam efekty "trików" podanych tutaj w wątku. Mam 4 stopniową kontrolkę gazu i poprzednio przy 150 przejechanych kilometrach paliła się już ostatnia – teraz palą się dwie
PubliusEnigma napisał(a):Jak to? 8000 obrotów to nie jest silnik wysokoobrotowy? Coś chyba przeoczyłem...
1.) To, że tyle masz na obrotomierzu nic nie znaczy (odcinka jest "trochę niżej").
2.) 13 000 – 17 000rpm to są silniki wysokoobrotowe
brii napisał(a):2.) 13 000 – 17 000rpm to są silniki wysokoobrotowe
to sie nazywa wiertarka tudziez szlifierka
Mam pytanie do punktu 6. Jakie obroty są optymalne do zmiany biegów w silniku KL-DE? Poniżej otwarcia VRISów i przy wciśnięciu gazu poniżej 75% (chyba powyżej tej wartości otwierają się VRISy) ? Próbowałem różnych stylów jazdy. Toczenie się na wolnych obrotach wcale nie jest takie ekonomiczne. Mam nawet wrażenie, że auto spala więcej niż gdy wciskam gaz do podłogi. Z jednej strony zrozumiałe, szybciej przyspieszam i szybciej jadę to szybciej pokonam dany odcinek i prawdopodobnie mniej spalę niż muląc na każdym biegu do 2 tys. obrotów aż do osiągnięcia 60-70 km/h na 5 biegu. A Wy jakie macie sposoby na miejskie korki gdzie trzeba ruch odbywa się w sposób: postój-jazda 5 metrów-postój?
- Od: 3 lut 2009, 22:18
- Auto: Mitsubishi Eclipse
Wyniki stosowania technik oszczędnej jazdy
Stosowałem:
1. Hamowanie silnikiem (jak zawsze)
2. Zjazd na luzie na długich łagodnych, prostych odcinkach (przepraszam
)
3. Nie dusiłem silnika, obroty w mieście prawie 3000 przy prędkości około 55 km/h
Jeździłem głownie po mieście, kilka razy po naszej śląskiej Drogowej Trasie Średnicowej (prawie jak autostrada
).
Dodam, że nie używałem radia czy innych urządzeń pobierających energię.
Wynik: z 11,15 litra zrobiło się 10,35.
Wnioski:
Przy obecnych cenach paliwa na pewno warto jeździć oszczędnie, o ile komuś zależy oczywiście. Mnie taka jazda nie męczy, a zawsze można zaoszczędzić te kilka złotych na choinkę zapachową
Stosowałem:
1. Hamowanie silnikiem (jak zawsze)
2. Zjazd na luzie na długich łagodnych, prostych odcinkach (przepraszam
3. Nie dusiłem silnika, obroty w mieście prawie 3000 przy prędkości około 55 km/h
Jeździłem głownie po mieście, kilka razy po naszej śląskiej Drogowej Trasie Średnicowej (prawie jak autostrada
Dodam, że nie używałem radia czy innych urządzeń pobierających energię.
Wynik: z 11,15 litra zrobiło się 10,35.
Wnioski:
Przy obecnych cenach paliwa na pewno warto jeździć oszczędnie, o ile komuś zależy oczywiście. Mnie taka jazda nie męczy, a zawsze można zaoszczędzić te kilka złotych na choinkę zapachową
8dyb8 napisał(a):niezle musisz swirowac albo cos masz popsute takie spalanie to jest na 2.0, pzdr.
Niiee... ten typ tak ma... patrz kilka postów wyżej
Jak zacząłem hamować silnikiem to mi sprzęgło padło
Ale to chyba pecha miałem, bo sprzęgło puszczałem łagodnie
Z jednej strony podoba mi się, jak robię przed skrzyżowaniem redukcję, a "Madzia" fajnie warcy na dojeździe
Tylko nie podoba mi się, bo przy miejskich ograniczeniach do 50 km/h (bo skoro jest eko-jazda to może przy okazji, by tak chwilę przepisowo jeździć
) to droga hamowania silnikiem jest bardzo krótka i żeby utrzymać obroty powyżej "wolnych" to muszę mieszać więcej biegami niż nimi hamować. Chyba, żebym od razu sobie wrzucił jedynkę, albo dwójkę i potem jedynkę
Ale boję się, bo na pierwszym biegu szarpie i buja autem i mogło by mi wywalić poduszki po jakimś czasie.
No, ale to wszystko do obczajenia
Z jednej strony podoba mi się, jak robię przed skrzyżowaniem redukcję, a "Madzia" fajnie warcy na dojeździe
No, ale to wszystko do obczajenia
- Od: 3 lut 2009, 22:18
- Auto: Mitsubishi Eclipse
Na 1 nie redukuj jak zwalniasz przed światłami.
Czyli długo pozwalasz mu się męczyć
Basasael napisał(a): sprzęgło puszczałem łagodnie
Czyli długo pozwalasz mu się męczyć
odnosnie pkt 6 . czyli Optymalnie zmieniaj biegi
mam mazde mx3 1.6 benzynka taka sytulacja jade prosta droga mam wbity 2 bieg i wbijam bieg 3 przy obrotach powiedzmy okolo 2800 to jest ok?
Druga sytulacja jade pod spora górke przy jakich obrochatch wrzucac mu 3 i do jakich obrotow go trzymac na tym trzecim biegu ?wrzucac mu 4 czy konczyc gorke powiedzmy jadac 45 km/ h dalej na 3 biegu?
Odnośnie hamowania silnikiem wjezdzam pod górke i jest ona duza wiec daje mu 4 autko mi sie toczy noga z gazu sciagnieta .Widze powiedzmy przejazd kolejowy 300 metrow przedemna .delikatnie mam przychamowac i dac mu 3 auto zaczyna zwalniac i dac 2 i na 2 biegu dojechac do tego przejazdu?
Z góry dzieki na odpowiedz:)
mam mazde mx3 1.6 benzynka taka sytulacja jade prosta droga mam wbity 2 bieg i wbijam bieg 3 przy obrotach powiedzmy okolo 2800 to jest ok?
Druga sytulacja jade pod spora górke przy jakich obrochatch wrzucac mu 3 i do jakich obrotow go trzymac na tym trzecim biegu ?wrzucac mu 4 czy konczyc gorke powiedzmy jadac 45 km/ h dalej na 3 biegu?
Odnośnie hamowania silnikiem wjezdzam pod górke i jest ona duza wiec daje mu 4 autko mi sie toczy noga z gazu sciagnieta .Widze powiedzmy przejazd kolejowy 300 metrow przedemna .delikatnie mam przychamowac i dac mu 3 auto zaczyna zwalniac i dac 2 i na 2 biegu dojechac do tego przejazdu?
Z góry dzieki na odpowiedz:)
-
przecinek