Mazda CX-7 – Porównanie z konkurencją

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez kkk13 » 16 cze 2009, 15:11

tery napisał(a):Odnośnie osiągów CX-7 2.2 MZR-CD , podobno (tak twierdzą sprzedawcy) to ma być faktycznie ten sam silnik co w M6 Sport kombi a więc te 173KM podane w Genewie są mocno dyskusyjne.

To żadna to niespodzianka, że silnik jest taki sam jak w 6tce, bo niby jaki miałby być..??
Mazda będzie miała od tej pory jeden jedyny 'swój' silnik diesela, o pojemnosci 2,2 w różnej konfiguracji. Będzie wystepował w modelu 3, 6, Cx-7. Aktualny 2,0 diesel tylko do końca roku w 6tce. Nie wiem jak z 5tką będzie (aktualnie diesel 2.0 z 6ki GG)..
W Cx-7 diesel będzie miał około 400NM, czyli wariant najmocniejszy. A czy będzie miał 173, 175 , 180 czy 185 KM nie ma znaczenia, będzie 400Niutonóf i to jest najważniejsze w dieselu! Przebieg krzywej momentu może być troche inny jak 6tce Sport, przynajmniej powinien.. Auto ma więcej do dźwigania i opory większe. Moment powinien przebiegać niżej.
CX-7 diesel nie otrzyma kratki, a kosztował będzie tyle co benzyna DISI. Tyle z newsów.
Początkujący

Od: 27 kwi 2009, 15:35

Postprzez tery » 16 cze 2009, 22:50

Właśnie, że nie do końca było jasno powiedziane co to za silnik będzie ten 173 KM. W Niemczech na przykład, ze względu na wielkość niekorzystnych opłat, niektóre modele Mazd mają inną ilość KM niż takie same w innych krajach. Ja zetknąłem się z artykułem, który przedstawiał , że ten 173 konny silnik opracowywał Ford w kooperacji z jakąś francuską marką, nie pamiętam już czy chodziło o Citroena czy Peugota. Inni utrzymują, że to całkowicie japońska konstrukcja...
Forumowicz

Od: 9 mar 2009, 15:50

Postprzez domin1979 » 17 cze 2009, 05:04

tery napisał(a):Ja zetknąłem się z artykułem, który przedstawiał , że ten 173 konny silnik opracowywał Ford w kooperacji z jakąś francuską marką, nie pamiętam już czy chodziło o Citroena czy Peugota. Inni utrzymują, że to całkowicie japońska konstrukcja...
Pierwsze słyszę... ja gdzie nie czytałem to mówili, że to 2.2 z M6. Ktoś jakąś bzdurę palnął.
Obrazek
Forumowicz

Od: 14 wrz 2007, 11:04
Auto: S-Max 2.0T '12
było :( CX-7 Expression '08 2.3 DISI

Postprzez tery » 17 cze 2009, 12:15

domin1979 napisał(a):Ktoś jakąś bzdurę palnął.

Bardzo prawdopodobne...
Forumowicz

Postprzez tery » 16 lip 2009, 13:22

Produkcja CX-7 2.2 MZR-CD rusza w sierpniu (cena w najbliższym terminie), ale NIESTETY auto na pewno nie będzie dostępne z homologacją więc o odpisaniu całego VAT można zapomnieć. Dziwi mnie to, bo Toyota wprowadziła właśnie na dniach kolejne modele Auris i Yaris z taką opcją. Dla zainteresowanych...jeżeli macie w planach kupno auta z możliwością całkowitego odliczenia VAT to macie czas do końca roku, ponieważ jaśnie oświecona PO od 1 stycznia wprowadzi możliwość odpisu max. 6 tysięcy złotych a na 2 lata zawiesi całkowicie możliwość odpisu VAT od paliwa...Hehe dobre... <lol> Deniorek jak się sprawuje Verso? Przymierzam się do niej albo do Wagona w full opcji. Mazda nie dała mi żadnej szansy. Reasumując, bardzo chciałem kupić CX-7, ale kupię Toyotę na o wiele korzystniejszych warunkach...i lepiej wyposażoną...Może kiedyś następczynię CX-7...jak zmienią podejście do klienta.
Forumowicz

Postprzez BEN » 16 lip 2009, 15:50

tery napisał(a):Może kiedyś następczynię CX-7...jak zmienią podejście do klienta.

nie wiem co wy macie do tego podejścia do klienta? ja nigdy nie narzekałem. jedyne co mi się nie podoba to fakt iż serwis bardzo stosuje się do procedur mazdy. co nie zawsze jest dobre dla klienta. Ale podejście salonow(oczywiście nie mowie tu o wszystkich bo bylem w 3) do klienta było bardzo dobre. Za to współprace z Toyota wspominam bardzo źle :( :(
A jak chcecie zobaczyć jak można źle traktować klientów to polecam wizytę w salonie szmelcwagena
Forumowicz

Od: 23 gru 2008, 12:10
Auto: Mazda CX-7 EU, xsara 1,6 16V

Postprzez Pawko_6 » 16 lip 2009, 16:19

tery napisał(a):NIESTETY auto na pewno nie będzie dostępne z homologacją więc o odpisaniu całego VAT można zapomnieć.

Może i dobrze, widok CX-a z kratką... :|

tery napisał(a):Toyota wprowadziła właśnie na dniach kolejne modele Auris i Yaris z taką opcją.

Bo to Toyota- marka dla ludu :)

tery napisał(a):Może kiedyś następczynię CX-7...jak zmienią podejście do klienta.

Może ma podejście do klienta którego chce pozyskać, nie każdego. Usłyszałem to od właściciela salonu. ;)

BEN napisał(a):nie wiem co wy macie do tego podejścia do klienta? ja nigdy nie narzekałem. jedyne co mi się nie podoba to fakt iż serwis bardzo stosuje się do procedur mazdy. co nie zawsze jest dobre dla klienta.

Potwierdzam, same superlatywy, a najlepiej być ich stałym klientem. :]
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 gru 2003, 15:25
Auto: Mazda6 GJ SkyActiv-G 2.5 '15 SkyPassion
CX-7 Sport EU powered by DISI-tune

Poprzednie auto:
Mazda6 GG L3 '02

Postprzez tery » 16 lip 2009, 17:49

BEN napisał(a):Za to współprace z Toyota wspominam bardzo źle

Pewnie zależy od salonu. W moim przypadku stwierdzam definitywnie, że jakość obsługi przez Toyotę jest na najwyższym poziomie. Nigdy nie miałem problemów.

Pawko_6 napisał(a):Bo to Toyota- marka dla ludu

A Mazda to niby nie <lol> ...tutaj trochę przeszarżowałeś z tym określeniem. Na zachodzie czy w US można kupić Mazdę za kilkadzięsiąt tysięcy złotych i stać na to przeciętnego człowieka. U nas akcyza i wysokie kursy walut niebotycznie zawyżają cenę...Najbardziej luksusowej Maździe CX-7 sporo brakuje do np.Land Cruisera.
Forumowicz

Postprzez pc131 » 16 lip 2009, 19:27

Porównanie LandCrusiera do CX-7, jest jak porównanie CX-7 do Yaris Verso.
Forumowicz

Od: 19 paź 2008, 23:06
Auto: 2007 CX-7 US

Postprzez DISItune » 16 lip 2009, 19:34

Pawko_6 napisał(a):Może ma podejście do klienta którego chce pozyskać, nie każdego. Usłyszałem to od właściciela salonu. ;)

czyżby subaryta zaczął handlować Mazdą ?? hahaha hahaha hahaha

ludzie, to nie Bentley czy Maybach żeby sobie wybierać klientów <glupek2> przy takiej polityce na pewno będą mieli dobre wyniki sprzedaży <zeby>
Firma

Od: 9 lis 2007, 16:07
Auto: 5.7 V8 i R1250R

Był 3 BK MPS 360KM powered by DISI-tune

Postprzez Pawko_6 » 16 lip 2009, 21:46

tery napisał(a):A Mazda to niby nie łoł ...tutaj trochę przeszarżowałeś z tym określeniem.

Świadomie i prowokacyjnie, ale jak czytam :

tery napisał(a):Reasumując, bardzo chciałem kupić CX-7, ale kupię Toyotę na o wiele korzystniejszych warunkach...i lepiej wyposażoną...

albo Ci się podoba i idziesz na pewne wyrzeczenia, więc kupujesz, albo bierzesz byle co, bo tańsze, oszczędne i tarzasz się w wyposażeniu, a radość z jazdy pozostaje w salonie.

misiekwaw napisał(a):ludzie, to nie Bentley czy Maybach żeby sobie wybierać klientów

A jak mają w salonie zareagować na klienta któremu podoba się auto( śliczne, sportowe, osiągi super inne niż auta dla ludu, takie ZOOM-ZOOM) i słyszy: a nie ma z kratką, diesla o takich samych osiągach, a słabe wyposażenie i drogie, nie opłaci się.
misiekwaw napisał(a):przy takiej polityce na pewno będą mieli dobre wyniki sprzedaży

Ty się o ich wyniki nie martw. W Białymstoku diler buduje nowy salon Mazdy, będzie otwarty jeszcze przed końcem roku, to o czymś świadczy, chyba. Ubolewam tylko, że CX-ów jeździ tak dużo i z tym dieslem straci charakter :]
Ostatnio edytowano 16 lip 2009, 22:24 przez Pawko_6, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Forumowicz

Poprzednie auto:
Mazda6 GG L3 '02

Postprzez pc131 » 16 lip 2009, 22:00

CX'ów dużo? Na parkingu gdzie stawiam (południowa dzielnica WWy) stoi jeszcze jedna, a tak to kojarzę może 2 czarne raz na kilka dni w okolicy, inna jakaś zabłąkana gdzieś przemknie raz na 2~3 dni. I może to wynika z tego, że km od mnie jest salon Mazdy.

Zdecydowanie więcej widzę OUTLANDERÓW, CAEYENÓW, X5, VITAR, CRVEK, RAVEK, NAVAR.

Jedna CX-9 jeździ systematycznie....

Są jednak rzadsze wystąpienia niż CX-7. Infinity FX, Nissan Murano.

Mimo wszystko nie liczę na masówkę CX-7'mek na ulicy w tej chwili, jedynie co to właśnie kratka z tyłu i diesel mogłyby to popsuć.

Widząc co 2 minuty samochód, którym jeżdżę czułbym się jak PASSAT driver <lol>
Forumowicz

Postprzez domin1979 » 16 lip 2009, 22:23

pc131 napisał(a):Są jednak rzadsze wystąpienia niż CX-7. Infinity FX, Nissan Murano.
Akurat w Kielcach jest na odwrót :) CX-7 regularnie widzę jeden bo jest w okolicy u rodziców, natomiast Infinity jest sporo, Murano też za to mało Cayenne'ów. Pewnie ma na to wpływ brak ASO i dilera...
Obrazek
Forumowicz

Postprzez DISItune » 16 lip 2009, 23:10

Pawko_6 napisał(a):albo bierzesz byle co, bo tańsze, oszczędne i tarzasz się w wyposażeniu, a radość z jazdy pozostaje w salonie.

bądź łaskaw pamiętać, że dla jednego radość z jazdy zostaje w salonie po zakupie Toyoty a dla drugiego po zakupie CX-7

Pawko_6 napisał(a):Ty się o ich wyniki nie martw. W Białymstoku diler buduje nowy salon Mazdy, będzie otwarty jeszcze przed końcem roku, to o czymś świadczy, chyba.

Ubolewam tylko, że ludzie dają sobą tak pomiatać i kupują samochody od patałachów którzy robią im łaskę. Ja z salonu w którym mnie tak potraktowano wyszedłem i poszedłem do innego, gdzie takie samo auto sprzedano mi za cenę będącą kompromisem dla obu stron. Jednak dopóki ludzie będą się dawali dymać to takie firmy będą istnieć.

Pawko_6 napisał(a):Ubolewam tylko, że CX-ów jeździ tak dużo i z tym dieslem straci charakter :]

szukasz niespotykanego auta z charakterem to wybrałeś zły model, nie dlatego że jest zły, tylko dlatego że można o nim powiedzieć wszystko ale nie to że jest niespotykany – jest ich na pęczki i wprowadzenie diesla już wiele tu nie zmieni
Firma

Od: 9 lis 2007, 16:07
Auto: 5.7 V8 i R1250R

Był 3 BK MPS 360KM powered by DISI-tune

Postprzez tery » 17 lip 2009, 06:17

pc131 napisał(a):Porównanie LandCrusiera do CX-7, jest jak porównanie CX-7 do Yaris Verso.

Padło stwierdzenie, że Toyota to "marka dla ludu"...a Mazda to co?Też auta dla ludu i to bardziej niż Toyota. Ja nie porównuję tylko chcę uzmysłowić właścicielowi stwierdzenia, że jakość CX-7 pozostawia wiele do życzenia w porównaniu z Land Cruiserem na przykład...a poza tym to terenówka a CX-7 crossover więc to on powinien być bardziej "luksusowy" a jest wręcz odwrotnie...Toyota nie ma się tu czego wstydzić. Mazda chce sytuować ten model w klasie premium...tyle, że to "bajka" i daleko im do tego. Materiały owszem bardzo dobrze spasowane, ale słabej jakości...o zwichrowanych tarczach co 5000km nie wspomnę...
Forumowicz

Postprzez Pawko_6 » 17 lip 2009, 08:53

misiekwaw napisał(a):bądź łaskaw pamiętać, że dla jednego radość z jazdy zostaje w salonie po zakupie Toyoty a dla drugiego po zakupie CX-7

Wiem o tym doskonale i szanuję decyzję, wiec niech każdy szuka auta o odpowiednim charakterze dla siebie, a nie rezygnuje z Cx dla samochodu innej kategorii i argumentuje to nieporównywalnymi parametrami.

misiekwaw napisał(a):Ubolewam tylko, że ludzie dają sobą tak pomiatać i kupują samochody od patałachów którzy robią im łaskę. Ja z salonu w którym mnie tak potraktowano wyszedłem i poszedłem do innego, gdzie takie samo auto sprzedano mi za cenę będącą kompromisem dla obu stron. Jednak dopóki ludzie będą się dawali dymać to takie firmy będą istnieć.

Takie są prawa rynku, żeby Ci podać auto "na tacy", trzeba na tym zarobić. Traktowanie sprzedawcy jak złodzieja i pedała źle świadczy, ale nie o sprzedawcy. Kompromis zawsze jest możliwy, to kwestia charakteru.

misiekwaw napisał(a):szukasz niespotykanego auta z charakterem to wybrałeś zły model, nie dlatego że jest zły, tylko dlatego że można o nim powiedzieć wszystko ale nie to że jest niespotykany – jest ich na pęczki i wprowadzenie diesla już wiele tu nie zmieni

Trafiłem idealnie, mam radość przeogromną, cała masa jeżdżących pewnie też. Życząc Toyocie jak najwięcej klientów tym bardziej się w tym upewniam.
Obrazek
Forumowicz

Poprzednie auto:
Mazda6 GG L3 '02

Postprzez pc131 » 17 lip 2009, 10:44

tery napisał(a):
pc131 napisał(a):Porównanie LandCrusiera do CX-7, jest jak porównanie CX-7 do Yaris Verso.

Padło stwierdzenie, że Toyota to "marka dla ludu"...a Mazda to co?Też auta dla ludu i to bardziej niż Toyota. Ja nie porównuję tylko chcę uzmysłowić właścicielowi stwierdzenia, że jakość CX-7 pozostawia wiele do życzenia w porównaniu z Land Cruiserem na przykład...a poza tym to terenówka a CX-7 crossover więc to on powinien być bardziej "luksusowy" a jest wręcz odwrotnie...Toyota nie ma się tu czego wstydzić. Mazda chce sytuować ten model w klasie premium...tyle, że to "bajka" i daleko im do tego. Materiały owszem bardzo dobrze spasowane, ale słabej jakości...o zwichrowanych tarczach co 5000km nie wspomnę...

Mój CX-7 ma 38tys przebiegu i nie miał zwichrowanych tarczy, aczkolwiek słyszałem o tym. Nie wiem czy to dlatego że jeżdżę wersją US.

Owszem podoba mi się LandCruiser, ale jest to samochód piętro wyżej niż CX-7(cenowo, wielkościowo, segmentowo).

Ceny LandCruisera:
Obrazek

Ceny CX-7:
Obrazek

Myślę, że wyposażeniowo można porównywać TOYOTĘ (5-drzwiowa M/T) LUNA COMFORT do CX-7 SPORT. To różnica 55 tysięcy + 5tysi jeśli w TOYOCIE za jakieś ludzkie Audio JBL (CX-7 ma BOSE). Poza tym nie wiem jakie materiały są słabej jakości. Owszem baczki drzwi powyżej uchwytu mam plastikowe (w wersji EU czarna skórka), ale poza tym środek mazdy jest bardzo miły. Mam jasne skóry, skórzaną kierownicę e kilku miejscach plastik tzn "piano black". Wg mnie nie jest źle. Np w porównaniu do TOYOTY RAV4(mniej więcej ten sam segment co CX-7), to środek Mazdy mi się bardziej podoba. A bryła zewnętrza to dla mnie już bezdyskusyjnie Mazda się lepiej prezentuje. No ale o gustach się nie dyskutuje.
Forumowicz

Postprzez Pawko_6 » 17 lip 2009, 12:16

tery napisał(a):Padło stwierdzenie, że Toyota to "marka dla ludu"...a Mazda to co?Też auta dla ludu i to bardziej niż Toyota. Ja nie porównuję tylko chcę uzmysłowić właścicielowi stwierdzenia, że jakość CX-7 pozostawia wiele do życzenia w porównaniu z Land Cruiserem na przykład...a poza tym to terenówka a CX-7 crossover więc to on powinien być bardziej "luksusowy" a jest wręcz odwrotnie...Toyota nie ma się tu czego wstydzić. Mazda chce sytuować ten model w klasie premium...tyle, że to "bajka" i daleko im do tego. Materiały owszem bardzo dobrze spasowane, ale słabej jakości...o zwichrowanych tarczach co 5000km nie wspomnę...

Ciekawe skąd się wzięło powiedzenie: Nie wiesz co masz kupić, kup Toyotę. Koncern doskonale sobie zdaje z tego sprawę i wykorzystuje wypuszczając na rynek auta praktyczne, dla każdego. W klasie premium ma Camry i Lexsus-a. Mazda z kolei celuje w klientów którzy oczekują czegoś więcej niż tylko poruszać się z punktu A do B. Kto dostrzega i znajduje takie cechy w Cx, Rx, czy nowej 3-ce staje się ich klientem. Argumenty o brakach w wyposażeniu, jakości materiałów, czy drobnych wadach technicznych niczego nie zmienią.
Nie wpychaj na siłę Cx-a do klasy premium, bo nie jego tam miejsce. Pewne cechy tam go pretendują, ale wynikają bardziej ze standardów obowiązujących w motoryzacji.
Powiem(napiszę)tak: słońce, radosna "morda" Cx-a, moc na kołach, przecinasz powietrze i pędzisz przed siebie-życie jest piękne.
Obrazek
Forumowicz

Poprzednie auto:
Mazda6 GG L3 '02

Postprzez pc131 » 17 lip 2009, 12:21

Powiem(napiszę)tak: słońce, radosna "morda" Cx-a, moc na kołach, przecinasz powietrze i pędzisz przed siebie-życie jest piękne.

I uchylony/otwarty szyber ;)
Forumowicz

Postprzez domin1979 » 17 lip 2009, 13:12

pc131 napisał(a):

I uchylony/otwarty szyber ;)
I zimny łokieć ;) :D
Obrazek
Forumowicz