Maciej Loret napisał(a):tylko o tym czy Nokian, to taka rewelacja a Pirelli dno...
Może podam taką jedną ciekawostkę. Niestety dotyczy ona opon zimowych a nie letnich ale dość dużo mówi o jakości opon tej firmy. Swego czasu (nie wiem jak w tej chwili bo tę informację miałem kilka dobrych lat temu) w Finlandii Nokian HAKKAPELLITTA była jedyna oponą dopuszczoną do ruchu bez wpiętych kolców w sezonie zimowym. W każdym innym przypadku ubezpieczalnie odmawiałyby wypłacania ewentualnych odszkodowań. Podkreślam tutaj, że Finowie dbają bardzo o swoje bezpieczeństwo i taka decyzja musiała być poprzedzona dużą ilością testów bo komu by się to opłacało? Dodatkowo dochodzi fakt, że nie była i nadal nie jest to najdroższa opona na rynku.
Prosty stąd wniosek:
Każda firma robi opony lepsze i gorsze i ich ceny są odpowiednio wyższe lub niższe. Ale są firmy, które za to, że produkują opony specjalistyczne do sportów motorowych i są rozpoznawalne, naliczają sobie automatycznie wyższą kasę za niekoniecznie lepszą oponę.
Poza tym wszystkim dochodzi jeszcze to, że często ten sam model opony w innym rozmiarze ma zupełnie inne wyniki w 'profesjonalnych' testach.
Mnie przekonuje jedno. Na jaki test bym nie patrzył to na miejscach pierwszych pojawiają się różne opony i marki i wachluje się tam równo. Jednak Nokian zawsze występuje powyżej średniej a zazwyczaj nawet w czołówce (3,4 czy 5 miejsce), mając przy tym sporo niższą cenę niż lepsi konkurenci.
Trudno o obiektywny test. Ba – jest nawet niemożliwy do wykonania, ale jeśli ta pozycja się utrzymuje w większości testów to dla mnie jest to miarodajne.