Mazda RX-8 (FE) – Szybkie pytania

Mazda RX-8 2003–2011

Postprzez wOOx » 26 cze 2009, 00:18

Znaczy ten ma ogolnie 192 bo ma obrotka do 9 tylko.

http://moto.allegro.pl/item671964807_ma ... perla.html

dzis sie pojawiło cos takiego mysle nad nia moze jutor pojade zobaczyc. CHyba ze wycos wczesniej wypatrzycie...
Forumowicz

Od: 9 mar 2009, 10:50
Auto: RX-8

Postprzez Marco7 » 27 cze 2009, 02:58

wOOx napisał(a):
http://moto.allegro.pl/item671964807_ma ... perla.html

dzis sie pojawiło cos takiego mysle nad nia moze jutor pojade zobaczyc. CHyba ze wycos wczesniej wypatrzycie...

# Wersja w skórach miała zawsze przeciwmgielne światła z przodu (czyli coś więcej niż mała stłuczka musiało być)
# Brak podkładki pod tablicę (po wypadku nie chciało się nikomu zamówić)
# Krzywo spasowany zderzak (maska-zderzak, błotniki-zderzak)

allegro napisał(a):Informacje dodatkowe Bezwypadkowy, Zarejestrowany w Polsce
RX-8 SP Titanium Grey Aero Kit :: Borla :: Greddy Air Diversion Panel :: Agency Power Pulley :: Tokico D-Spec Shocks + Tanabe GF Springs :: Racing Beat Endlinks ::
"A car can be a tool but it can also be so much more. It can be a heart-starter, it can be a drug, it can be a piece of art and it can stir your soul..." J. Clarkson
Obrazek
Forumowicz

Od: 12 paź 2006, 00:08

Postprzez wOOx » 27 cze 2009, 10:51

Marco7 napisał(a):# Wersja w skórach miała zawsze przeciwmgielne światła z przodu (czyli coś więcej niż mała stłuczka musiało być)

Cenna uwaga dzieki tego nie wiedziałem. Rady takich ludzi sa zawsze pomocne:)
Forumowicz

Postprzez BASIA:) » 7 lip 2009, 18:52

Cześć,
jeszcze swieżak na forum jestem ale...
pytanko: zna ktoś może to autko?
wiem, że było uderzone przodem i przedni pas wspawany...
autko mam zaklepane i jade do ASO na oględziny typu komputer, scieżka diagnostyczna no i ewentualnie na pomiary podłużnic jeśli wyjdą krzywizny lub okaże się że autko sciąga...
oto link:
http://www.allegro.pl/item678716920_maz ... szawa.html
dzięki za podpowiedzi :D
"Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchal, niż mówili"
Sokrates
Początkujący

Od: 7 lip 2009, 18:11

Postprzez Deniorek » 7 lip 2009, 20:37

BASIA:) napisał(a):Cześć,
jeszcze swieżak na forum jestem ale...
pytanko: zna ktoś może to autko?
wiem, że było uderzone przodem i przedni pas wspawany...
autko mam zaklepane i jade do ASO na oględziny typu komputer, scieżka diagnostyczna no i ewentualnie na pomiary podłużnic jeśli wyjdą krzywizny lub okaże się że autko sciąga...
oto link:
http://www.allegro.pl/item678716920_maz ... szawa.html
dzięki za podpowiedzi :D

"Jest to model mazdy na rynek europejski, zdecydowanie lepszy niz te sprowadzane z usa.

W miescie(Warszawa) pali maksymalnie 13 l beznzyny, srednio 12 l. W trasie 10-11 l. "

Za pierwsze zdanie to go można wyśmiać. Za drugie baaardzo wyśmiać. Czym wersja europejska jest tak lepsza od Amerykańca, że musiał to zamieścić w opisie aukcji?
A takie spalanie to chyba jeździ na szóstce 70 km/h, a w Warszawie korków nie ma.

"Dodatkowo zamontowalem w aucie spojler (1500 zl), dzieki czemu zwiekszyla sie przyczepnosc auta, dodalo jeszcze mocy i zredukowalo spalanie – srednio na calym baku auto jezdzi 15 km wiecej."

No tak, a tył nie lata bo spojler tak docisnął go do drogi, że auto jak 4x4 trzyma się drogi.

"Ponadto w aucie zamontowalem lotki chrom boczne (600zl, kupione na allegro),"

Smutne, u mnie skrzela chromowane za 399 zł można kupić.

"Mazda rx-8 wymaga co 30.000 km wymiany swiec oraz kabli wysokiego napiecia. Wymienilem je przy 60.000 km. Swiece w przeciwienstwie do Mazd sprowadzonych z USA, absolutnie nie ma mozliwosci zeby sie zalaly."

To jak to jest, w Europejczykach wg tego pana nie zalewają się, a w Amerykańcach tak? Niezły pic.

Krótko mówiąc zbadaj dobrze ten samochód, bo właściciel zdaje się być całkowicie przekonany o fakcie, że rozsmarowany Europejczyk bije na głowę Amerykańca.

Ja dla przykładu za kilka tysięcy będę miał taki sam przebieg, ale ta "perfekcyjna tapicerka" chyba nie jest taka perfekcyjna (porównuję ze swoją, a nie głaskam auta, pasażerom gazet po nogi i pupę nie podkładam, aby nic nie porysowali/pobrudzili).

Sorry, że tak ostro pojechałem po ofercie, ale musiałem co nieco sprostować, aby później nie było, że wszyscy mówili, że super, a wyszło jak wyszło. Właściciel zdecydowanie zapojony stereotypem, że Europejczyk w czymś lepszy niż Amerykaniec. Tyle, że jak nie raz okazało się, jeśli RX-8 nie był składany z dwóch (może stąd opinia zła o autach z USA), jest w 100 razy lepszym stanie niż Europejczyk zakatowany przez Niemca (czy gdzie tam indziej, np. Szwajcarii) na autostradzie.

Jak ci się podoba auto i nie ściąga go na boki (koniecznie przejedź się), jak pasuje ci kolor i wyposażenie, a przede wszystkim cena – nie jest źle. Właściciel obecny mógłby trochę bardziej na stwierdzenia zawarte w aukcji uważać, bo o ile poszukujących RX-8 takie teksty chyba ruszają, tak obecnych posiadaczy wręcz śmieszą. :D

BTW: Jakby miał Amerykańca to nie musiałby bulić za spojler, który dociska auto do drogi i zmniejsza spalanie powodując, że na jednym baku można przejechać o 15 km więcej.
Forumowicz

Od: 10 lip 2008, 19:28
Auto: RX-8 231KM [Lighting Yellow]

Postprzez Retro » 7 lip 2009, 21:01

Jak dla mnie to koleś albo nie ma pojęcia o czym w ogóle pisze, albo szuka przysłowiowego jelenia... spoiler dodaje mocy... a to dobre xDDDDD
Rotary Inside
http://www.rxklub.pl
Forumowicz

Od: 26 maja 2008, 08:49
Auto: RX-8 GT

Postprzez Deniorek » 7 lip 2009, 21:56

Retro napisał(a):Jak dla mnie to koleś albo nie ma pojęcia o czym w ogóle pisze, albo szuka przysłowiowego jelenia... spoiler dodaje mocy... a to dobre xDDDDD

Może to jakiś prototyp, o którym nikt nie słyszał? :P Spojler dodający mocy. :D Nie no, te zdania, że to EUROPEJCZYK, nie AMERYKANIN to jeszcze można z rezerwą przyjąć. Ale jak ktoś dochodzi do kwestii o spojlerze to boki zrywa. :D
Forumowicz

Postprzez BASIA:) » 7 lip 2009, 22:29

he, lubię takie wypowiedzi i zgadzam się z wami w całej rozciągłości...
tak naprawdę wiem, że spoiler nic nie daje, nie jestem palcem robiona...brzydko mówiąc :D
raczej pytanie moje tyczyło się tego czy ktoś autko widział/zna :)
a za cięty język i szczere wypowiedzi szanuję!
nie ma to jak sprowadzenie do pionu
dzięki za podpowiedz a w czwartek jadę do mazdy zobaczymy co tam w trawie piszczy...
pewnie wszystkiego nie zobaczę ale zawsze coś...

dzięki panowie
:D
"Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchal, niż mówili"
Sokrates
Początkujący

Od: 7 lip 2009, 18:11

Postprzez wOOx » 10 lip 2009, 23:11

Tylko nie mow ze to Ty byłas ta kobieta ktora jechała z warszawy do chorzowa dzis po ta Rx8 Czerwona... NIE zdazyłem powiedziec co nieco o tym aucie a widze ze juz go nie ma na necie... :/
Forumowicz

Postprzez Deniorek » 11 lip 2009, 00:43

wOOx napisał(a):Tylko nie mow ze to Ty byłas ta kobieta ktora jechała z warszawy do chorzowa dzis po ta Rx8 Czerwona... NIE zdazyłem powiedziec co nieco o tym aucie a widze ze juz go nie ma na necie... :/

BASIA:) zapewne sprawdza niebieską Madzię... :)
Forumowicz

Postprzez PaniczAdam » 14 lip 2009, 05:48

a ja sie nadal bede upieral, ze europejczyk fajniejszy od amerykanca bo ma aut. klimę ;]

a spojler już mam taki jak Denoirek i Retro, bo to trzeba przyznać, on jest fajniejszy ;)
Sprzedam nowiutkie dokładki pod progi do RX-8.
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?p=1420818
Forumowicz

Od: 9 mar 2009, 02:10
Auto: Mazda RX-8 2003 192bhp

Postprzez sportboy » 22 lip 2009, 01:05

Witam

To moja 1 wiadomosc, forum czytam od jakiegos czasu i nastal czas na kupno auta.
Prosze o opinie na temat tego http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9239222
Ewentualnie co sprawdzac, o co pytac?
Moze ktos poleci jakis inny model np z allegro.
Na auto chce wydac 40-55tys i fajnie by bylo by byl to rocznik 2006-2007

Pozdrawiam
Krzysiek
sportboy

Postprzez PaniczAdam » 22 lip 2009, 03:27

witaj!

polecam Ci się zainteresować tym egzemplarzem:
http://moto.allegro.pl/item692918073_mazda_rx_8_revolution.html

Już tłumaczę czemu.
Primo – jest to najwyższa wersja europejska. O tyle fajniejsza, że amerykańce nie mają klimatyzacji automatycznej. Masz tutaj skórę, nawigację (do których można wgrać polskie mapy już), xenony i audio BOSE – jednym słowem full wypas i raj na ziemi.
Secondo – i to jest jeszcze ważniejsze – ten samochód stał długo u kojota w warsztacie (nie chciał odpalać, okazało się, że to nie usterka a jedynie nie podpięta masa po wymianie świec) więc Tomek mógłby Ci dokładnie opisać, co jest dokładnie z tym autem. Ale chyba jest wszystko w porządku, bo sam polecał mi jego zakup.
Do tego dochodzi jeszcze minimalny przebieg, a jak wiemy Wankle nie lubią dużych przebiegów.
Proponuję Ci skontaktowanie się z Kojotem (na forum rxwawa) i on Ci dokładnie wszystko opowie.

Pozdrawiam,
Adam
Forumowicz

Postprzez sportboy » 22 lip 2009, 11:43

Szczerze to wolal bym siedzenia z alcantary, bo za skora nieprzepadam.
A dobrze wiedziec ze jest juz navi na polske bo czytalem czytalem na ten temat i skonczylem na etapie ze jeszcze niema :D
Co do przebiegu to wiem ze nielubia duzego i chcial bym taki, ale niebardzo chce mi sie wierzyc w autentycznosc przebiegu tego auta, jezdzi sie z 10-20tys rok.
Ale zapytam o to auto :)
sportboy

Postprzez PaniczAdam » 22 lip 2009, 11:52

skontaktuj sie z kojotem.
przebieg tego rexa wydaje sie w porzadku.
o ile pamietam dobrze to tym samochodem strasznie malo jezdzil jego wlasciciel.
call kojot jakby co ;)
Forumowicz

Postprzez KOLAN » 22 lip 2009, 22:52

Witam wszystkich na forum
Mam zamiar nabyć mazde rx-8
Mam do wydania około 12000 euro i proszę o pomoc w wyborze

http://www.carzone.ie/used-cars/Mazda/RX-8?searchsource=browse

Myślałem nad rocznikiem 2004 ale przeglądając te oferty nie wiem która jest najbardziej korzystna i proszę o doradzenie mi które z tych ofert są godne rozpatrzenia a które z miejsca pominąć. Oczywiście ostateczną decyzję podejmę sam po obejrzeniu auta i uprzednim wypróbowaniu go ale nie mam czasu aby sprawdzić te wszystkie oferty.
Najbardziej zależy mi na opinii osób które mają RX i z tych opisów nakierują mnie na najlepsze 2 może 3 propozycje, które potem sprawdzę ewentualnie jeżeli opisy tych aut nie są jasne to o jakie dodatkowe informacje pytać właścicieli.
Mam nadzieje że pytanie sformułowałem jasno i z góry dziękuje za odpowiedź.
Początkujący

Od: 22 lip 2009, 22:38

Postprzez MazdaRx8FAn » 23 lip 2009, 09:19

wybierz Mazde RX-8 najlepiej z rocznika 04/05 o mocy 231 koni ;p a kolot jaki chcesz
Początkujący

Od: 2 lip 2008, 21:28

Postprzez Faja » 23 lip 2009, 13:05

MazdaRx8FAn napisał(a):wybierz Mazde RX-8 najlepiej z rocznika 04/05

A Dlaczego? czegoś nie wiem?
czy urząd celny bierze silnik rx-8 jako 1.3l czy 2.6l :P?
Chodzi o to czy trzeba płacić podatek silników powyżej 2l.
Zoom-Zoom!
Forumowicz

Od: 7 maja 2006, 21:51
Auto: -6MPS -rx-7 FCT-xedos 9

Postprzez KOLAN » 23 lip 2009, 16:08

MazdaRx8FAn napisał(a):wybierz Mazde RX-8 najlepiej z rocznika 04/05 o mocy 231 koni ;p a kolot jaki chcesz

Właśnie chce tak zrobić jak piszesz tylko chciałem aby mi ktoś doradził która z tych fur wydaje się atrakcyjniejsza.
Te auta z rocznika 2004 mają przejechane od około 77 tys km do 115 tys km i czy warto pakować się w mazde z takim przebiegiem czy może lepiej poczekać i dozbierać do rocznika 2005 z przebiegiem między 30, a 40 tys km. I jeszcze jedno pytanie przeszukiwałem te forum i nic nie znalazłem na ten temat czy najlepiej wyposażone rx są jakoś oznaczone czy porostu oznaczenia są takie same dla wszystkich, a o wyposażenie trzeba pytać indywidualnie.
Początkujący

Od: 22 lip 2009, 22:38

Postprzez PaniczAdam » 23 lip 2009, 17:06

jedyna godna uwagi wersja wyposazenia jesli chodzi o rynek europejski to Revolution – czyli najwyzsza.
nie kupuj rxa z przebiegiem wyzszym niz 70kkm
Forumowicz