joshua79 napisał(a):O jest – cytat z forum Masters Tunning (doświadczony tuner):
cyt.: Już pisałem że paliwo..... te drogie nie za bardzo się nadaje do nowych, modyfikowanych silników z DPF-ami. Seryjnymi można jeździć. Jeśli auto posiada DPF-a to znaczy że wydech jest naszpikowany czujnikami termicznymi. Gazy spalinowe powstałe wskutek spalenia sie paliwa np V-power mają wyższą temperaturę. Przy pełnym bucie temperatura wyznaczona limiterem jest szybciej osiągana i ECU tnie dawkę przez co spada moc w górnych partiach obrotów. Zauważyłem że na zwykłym ON silniki osiągają wyższą moc bo gazy salinowe sa chłodniejsze i ECU pozwala wtrysnąć większą dawkę paliwa. Mam gdzieś wykresy tych prób...ale teraz nie mam czasu bawić się z wklejaniem
Z treści wywnioskować można że tyczy się modyfikowanych aut, ale chu....go wie co autor miał do końca na myśli.
To by tłumaczyło brak problemu u mnie z DPF, bo wypala sie szybciej bo gazy cieplejsze i fakt ze mniej sie tez zapycha .
Czyli Diesle z DPF po chip-tuningu... odpadają!
jednak myślę ze raz na kilka tankowań warto zalać VP ON. Po zakończeniu z Shellem wezmę sie za BP testy!
OOoo Musze sie z Wami podzielic jeszcze jedna dość WAŻNĄ sprawą... kilka dni temu... zdarzyło mi sie cos takiego:
Wracając z pracy pod wieczór miałem sytuacje ze zaraz po uruchomieniu chciałem mocniej przyspieszyć ale.... o dziwo... miałem wrażenie ze ukradli mi turbo z silnika

Ja but do deski, a tu obroty na poziomie maxymalnego momentu obrotowego [ok 2200] i dalej nie idzie... tak jakby Turbina nie chciała pracować... troche sie przestraszyłem ... zacząłem machac biegami myslalem ze na ktorymś z biegów załapie... no nic zatrzymałem sie wyłączyłem i załączyłem motor ponownie... i Turbo wróciło.... to wydarzyło sie pod koniec baku z GTL na poprzednich VP nic takiego nie występowało...
Dzis jak przeczytałem to o odcince w ECU od razu pomyślałem ze to pewnie sprawa paliwa...

no ale... narazie jeździ...