Podejrzana aukcja sprzedaży auta.

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Adaś » 15 cze 2009, 23:27

Wczoraj przeglądałem sobie Alledrogo i natknąłem się na podejrzane ogłoszenie sprzedaży BMW 330d kombi 2004 rok w cenie 21000zł !!

link do aukcji (notabene zakończonej): http://allegro.pl/show_item.php?item=662717532

Z ciekawości wysłałem do użytkownika maila z pytaniem czy cena jest poprawna i gdzie tkwi haczyk :)

Dziś odbieram pocztę i dostaję odpowiedź poniższej treści:

"BMW 330 Allegro 21.000 zl

Cena: 21.000 zł ( no leasing )

Do zdjęć z samochodu patrz link :
http://img195.imageshack.us/gal.php?g=i ... 4x768b.jpg

Powodem tego i sprzedać samochód w tej cenie jest to, że go szybko sprzedać z powodów osobistych.
diesel, 204 KM, czarna perła, Pierwsza rejestracja: 042004
pełna opcja, wsp. kierownicy, ABS, system kontroli trakcji, pełna elektryka, el. szyby, el. lusterka, alarm, immobiliser, centr. zamek, komputer, nawigacja, klimatronic, radio z CD, poduszki: – szt. 8, automatyczna skrzynia biegów, relingi, xenony, halogeny, skóra, alufelgi, opony zimowe, opony letnie
Samochód jest w idealnym stanie, usługi zawsze na czas. Samochód nigdy nie był zaangażowany w jakikolwiek wypadku.
Kupiłem samochód w Polsce. Jest zarejestrowane w Polsce. Samochód jest zarejestrowany na moje nazwisko, nie ma problemu z dokumentami.
Znajduje się w Wenecja, Włochy.
Mieszkam we Francji i jeśli zdecydujesz się kupić samochód będziemy musieli sprostać w Włochy ponieważ samochód jest w Wenecja, Włochy
Pozdrawiam

Joanna Kalenik

Całość wygląda na przetłumaczone w translate.google.com

I teraz pytanie na co to wygląda ? – ktoś zdecydowany ( a ktoś kupił ! ) jedzie z nieznaną osobą za granicę z gotówką przy sobie ?
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez Sokool » 15 cze 2009, 23:45

Adaś napisał(a):a ktoś kupił !

I już nawet komentarz wystawił:
http://allegro.pl/show_user.php?uid=376 ... _recvd_neg
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz

Postprzez Retro » 15 cze 2009, 23:48

No to jest wałek na 100%.
Swego czasu jak szukałem samochodu to na multum się takich natkonołem ale z reguły na e-bay'u czy też mobile.de Na allegro ich jeszcze nie było, widać zwietrzyli nowy rynek.

A to działa tak, że jak napiszesz do "niej" jeszcze jednego maila to Ci odpisze, że ma dużo chętnych i jeśli chesz kupić samochód to ona musi mieć pewność, że Ty przyjedziesz bo "ona" jest za granicą w interesach i nie ma czasu drałować na darmo.

Więc... aby "miała" pewność, że zjawisz się tam na 100% to musisz zrobić przelew za pomocą np. Western Union na naziwisko swojego przyjaciela. To "jej" zapewni, że Ty po ten hajs przyjedziesz, żeby go odebrać.

Prawda jest taka, że "ona" wyciągnie te pieniądze a Ty samochodu nigdy nie zobaczysz.

Wałek na 100% i nie dajcie się nabrać.

Z resztą:P Zerknij na komentarze do konta z 14 czerwca :)
Rotary Inside
http://www.rxklub.pl
Forumowicz

Od: 26 maja 2008, 08:49
Auto: RX-8 GT

Postprzez mckoper » 15 cze 2009, 23:57

To może Ci sami co mojego ojca naciągneli :|
W dość przystepnej cenie na allegro pokazała się toyota RAV4 z 2008r
do sprowadzenia z Hiszpani.
Po kilku telefonach ojciec się zdecydował,że ją weźmie. Zarządali wpłaty na konto bankowe zaliczki w wys. 2tys. Oczywiście gość przesłał skana swojego dowodu i prawka.
Po wpłacie kasy na konto gość zapewnił ,że jeszcze w ciągu 2tyg. przywiozą samochód pod dom... po 2 tyg. dzwoniąc do gościa..... nie ma takiego numeru.

Sprawa została niezwłocznie zgłoszona na policję. Wydrukowałem wszystkie maile, skany dowodu, prawka i okazało się,że nie ma takiej osoby :|
Policja dysponowała jeszcze nr konta na które wpłacono pieniądze,ale przy polskim prawie bank nie może ujawinć danych właściciela konta.
Sprawę po 2 miesiącach umorzono.
Analizując wszystko możemy dojść do wniosku,że nasze zamiast karać przestępców to ich chromi!

pozdrawiam,
mckoper
Forumowicz

Od: 26 lut 2007, 23:22
Auto: CERVELO R5 Red eTape AXS

Postprzez Adaś » 16 cze 2009, 00:03

Sokool napisał(a):
Adaś napisał(a):a ktoś kupił !

I już nawet komentarz wystawił:
http://allegro.pl/show_user.php?uid=376 ... _recvd_neg

Nawet 4 komentarze :) Koleś wyhaczył pozostałe aukcje i chyba specjalnie zalicytował, żeby ktoś się nie naciął.
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez mcgregor944 » 16 cze 2009, 01:00

moj znajomy sie tak nadzial w UK – ogloszenia bylo na autotrader.co.uk – 3 tysiace funtow w plecy !!! ja rozwniez znalazlem ciekawa propozycje mazdy 6 – podobno wlascicel byl lekarzem w UK na kontrakcie ale wyjechal do danii i musial sprzedac samochod tutaj. w jednym z maili napisal mi ze samochod dostarczy mi firma i podla linka do stronki www tej firmy – oczywiscie link byl lipny .....

jak samochodu nie zobacze na wlasne oczy to nawet zlamanego grosza azliczki nie wysle !!
http://www.zczuba.pl/zczuba/1,90957,672 ... ginal.html
nawet na torze wyscigowym nie jestes bezpieczny !!

sprzedam alusy do mazdy 6 pojedynczo lub w komplecie – info na PW

sprzedam olej Dexelia Ultra 5W30
Forumowicz

Od: 9 maja 2009, 18:27
Auto: Mazda 6 TS GY 136 KM

Postprzez no_fear » 16 cze 2009, 09:31

mckoper napisał(a):...Policja dysponowała jeszcze nr konta na które wpłacono pieniądze,ale przy polskim prawie bank nie może ujawinć danych właściciela konta.
Sprawę po 2 miesiącach umorzono...

pewnie, że bank nie ujawni danych właściciela konta ale na wniosek prokuratury ma taki obowiązek :)
znam wszystkie szczegóły podobnej sprawy (bo dot. bliskiej mi osoby) – oszustwo/wyłudzenie za pośrednictwem netu, przelew na konto, konto założone na lewe papiery, logowanie sie do netu z cafejek itp. itd.

I co ciekawe pieski namierzyły delikwenta :)

Ale podstawa to kilka razy w tygodniu dreptać ma komisariat, dzwonić, nękać, grozić, molestować milicjantów :] wtedy sprawa idzie do przodu...
Sprzedam: aparat P5 z cewką zewnętrzną by "Tadziol"
Obrazekwww.SPAmobile.pl
Forumowicz

Od: 1 lis 2006, 15:47
Auto: Galaxy MK2 2.3

Postprzez Rafał » 16 cze 2009, 16:45

Znajomy zrobił wpłatę za auto stojące w UK, na niemieckich próbnych blachach (widziałem na zdjęciu). Oferta była od razu podejrzana... mówiłem kolesiowi, że to naciągacz jakiś (z resztą każdy mu to mówił). Czeka na auto już 3 tydzień, a miało przyjechać do Polski w ciągu 5 dni..... :|
Nie może się dodzwonić, na maile nikt nie odpowiada......

Kwota, którą koleś przelał to 13500pln...... :] :|
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Forumowicz

Od: 9 sie 2006, 07:27
Auto: JapanMuscleCar

Postprzez Danisz » 16 cze 2009, 18:06

Na interii był duży artykuł o podobnym przypadku, jeden wielki wałek.

Trzeba wiedzieć, że nie ma nic za darmo.. i być czujnym(żadnych zaliczek) – to wystarczy by nie dać się oszukać.
Początkujący

Od: 2 cze 2008, 00:37
Auto: Seat Ibiza GT TDi ~150KM

Postprzez strOOs » 16 cze 2009, 18:22

Jak 3 tygodnie czeka to wizyta na Policji i ludzenie sie ze odnajda czlowieka.

Bylo kilka artykulow o tej tematyce w necie w ostatnim roku.
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
www.zacharow.info – portfolio
Forumowicz

Od: 17 lis 2005, 00:24
Auto: 323F BJ FP LPG

Postprzez krzych » 16 cze 2009, 20:04

Danisz napisał(a):(żadnych zaliczek) – to wystarczy by nie dać się oszukać.

Nie wystarczy, ale tym bardziej jest to najwiekszy blad jaki mozna popelnic. Zalicza tak, ale tylko przy podpisaniu zobowiazujacej umowy.
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Forumowicz

Od: 18 sty 2009, 16:16
Auto: ex posiadacz M6 GY 2.0 CD 143 DPF – obecnie Mazdy brak

Postprzez Udesky » 16 cze 2009, 20:08

To naciągacze, na forum OCP jest też wątek, gdzie facet przedstawił całą korespondencję z "Polakiem" z Anglii, tylko w tamtym przypadku samochód był do odebrania w Holandii, ponieważ właściciel go tam zostawił bo miał kierownice po lewej stronie i nie chciał tym jechać do Anglii.
Jednym słowem, ktoś myśli, że Polacy to barany i że jak przepuszczą tekst po angielsku, niemiecku, francusku itd przed translator to nikt się nie z orientuje. <lol>
164KM@343NM by Mirass (Dynosoft)
Forumowicz

Od: 8 lis 2005, 23:30
Auto: Z5FBA->O1TDI