Tuning optyczny Mazda 323F BA – pytania i sugestie – temat zbiorczy

Postprzez Agerak » 21 maja 2009, 16:00

People_Hate_Me napisał(a):Agerak malujesz całe body auta, bez słupków dachu i całego dachu, wtedy wydaje mi sie że by wyglądało to jakoś znośnie :–) bo malowac pas od dołu jakos do mnie nie przemawia :–) pozatym nie wiem czy czarne koła do czarnego lakieru beda dobrze wyglądac. ze wzgledu na to że automatycznie pomniejsza Ci wizualnie koła. zerknij na poprzednią strone tam zamiesciłem fotke BA która moim skromnym zdaniem jest cudem jeżeli chodzi o tuning wizualny tego samochodu

Faktycznie jest bardzo ładna ale mi podoba sie ta moja czerwien :)
Chodzi ci o cos takiego : ?
Obrazek

Dla mnie to za duzo troche tego czarnego by bylo. Ale co do kol to faktycznie zgodze sie z tym, koła sa male nie mam narazie zamiaru ich zwiekszac wiec jasne kolpaki bylyby akurat.
Co do felg to raczej nie chce zakladac bo u nas to raczej dlugo by nie postaly :(, kroja na potege, nie wazne czy maja sruby zabezpieczajace czy nie...

Nie ukrywam tez ze w tej chwili wydanie duzej kasy na malowanie nie wchodzi u mnie w rachube gdyz urzadzam mieszkanko i ta moja druga lepsza pollowka urwala by mi co nieco ;P gdybym zaczal wydawac wiecej kasy na samochod. Narazie musze go dac do mechanika by rorzad sprawdzil, cala regeneracje etc. Ale tak myslalem by jakims mniejszym kosztem dodac jej jeszzce wiecej uroku. I dlatego wlasnie wpadlem na pomysl tych zderzakow skoro i tak musze je odnowic.
PS male pytanko bo zauwazylem ze z przodu na rejestracje koles wywiercil mi w karoseri 2 dziurki. Natomiast widzialem tam jakies dwie sruby wkrecone (i jakies 2 prostokatne wloty obok tych dziur) Czy to czasami nie jest to miejsce na rejestracje ?
Ps za jasna cholere nie moge odkrecic tych srub , sa jakby przykrecone do jakiejs blaszki.
Moze ktos wie o czym mowi ?:) Bo narazie jest rejestracja przysrubowana w tych miescach przez niego zrobionych ale wyglada to dosc dziwnie i no coz krzywo....
Forumowicz

Od: 9 maja 2009, 17:45
Auto: Xedos 6 1.6 v16 96r

Postprzez pawelMX6 » 21 maja 2009, 16:30

Agerak, jest kilka praw, których trzeba się trzymać przy zmianach z autem :) Na pewno nie należą do nich pokrowce na fotele z płomieniami lub wymyślne kołpaki. Czarne zderzaki w ogóle nie będą pasowały... nie po to fabrycznie je się lakieruje, żeby ktoś teraz je malował na czarno ;) Zaczynasz zabawę zupełnie nie od tej strony moim zdaniem. Jeśli chcesz tanio przerobić auto, ponieważ wydajesz na mieszkanie, to kup lepiej dobry wosk i zadbaj o lakier. Będzie z tego najwięcej pożytku ;)

Niepisane prawa zmian auta mówią między innymi o:
1. dobra felga i opona,
2. lepsze zawieszenie,
Po tym wstępie można się brać za inne rzeczy. W przypadku 323F BA, Mazdy w ogóle, zainteresowałbym się nadwornym tunerem Mazdaspeed. Dodatki sygnowane jego logo na pewno dodadzą stylu, unikalnego smaku i będą wyznacznikiem gustu. Bardzo łatwo bowiem można zniszczyć każde auto nieprzemyślanymi decyzjami, które w pierwszym momencie mogą wydawać się "fajne" :P
Forumowicz

Od: 12 sie 2007, 22:10

Postprzez Agerak » 21 maja 2009, 17:06

pawelMX6 napisał(a):Agerak, jest kilka praw, których trzeba się trzymać przy zmianach z autem :) Na pewno nie należą do nich pokrowce na fotele z płomieniami lub wymyślne kołpaki. Czarne zderzaki w ogóle nie będą pasowały... nie po to fabrycznie je się lakieruje, żeby ktoś teraz je malował na czarno ;) Zaczynasz zabawę zupełnie nie od tej strony moim zdaniem. Jeśli chcesz tanio przerobić auto, ponieważ wydajesz na mieszkanie, to kup lepiej dobry wosk i zadbaj o lakier. Będzie z tego najwięcej pożytku ;)

Niepisane prawa zmian auta mówią między innymi o:
1. dobra felga i opona,
2. lepsze zawieszenie,
Po tym wstępie można się brać za inne rzeczy. W przypadku 323F BA, Mazdy w ogóle, zainteresowałbym się nadwornym tunerem Mazdaspeed. Dodatki sygnowane jego logo na pewno dodadzą stylu, unikalnego smaku i będą wyznacznikiem gustu. Bardzo łatwo bowiem można zniszczyć każde auto nieprzemyślanymi decyzjami, które w pierwszym momencie mogą wydawać się "fajne" :P

O wlasnie o takie opinie mi chodzilo :)
Pokrowce bez plomieni :P tylko z celtycko wygladajacym smokiem :) co do tej modyfikacji nie mam zastrzezen bo oboje z moja panna uwielbiamy celtic knotwork wiec taki maly smaczek dla nas by spersonalizowac autko (no i chronic siedzonka)

Czyli pozostaje mi kupno czerwonego lakieru i przejechanie rys etc a nastepnie good wosk i szorowanko (bede sie musial naumiec tego :P )

Jesli chodzi o felgi to moje male marzenie , ale musialbym miec garazyk, u nas generalnie jest tak z felgami :"powiedz jakie chcesz , daj mi 3-4 dni i takie ci znajde :P "
a kolpak gorzej wyglada ale chociaz nie bedzie zal.

Co do nadwornego tunera Mazdyspeed to sie musze rozejrzec po forum zatem :) Zobacze cos moze wyszukam, chyba ze macie jakies gustowne propozycje.
Dzis powinienem dorwac sie do aparatu to cykne kilka fotek w jakim jest teraz stanie
Forumowicz

Postprzez People_Hate_Me » 21 maja 2009, 17:12

pawelMX6 punkt dla Ciebie :D
Agerak dokładnie o to mi chodzi. aczkolwiek mowie to nie jest cos co ja bym polecał ale cos co jako jedyne w miare by pasowało :–)
u mnie tez kradna felgi na potege ale sie nie zraziłem i sobie kupiłem OZ'ta (oczywiscie nie kaze ci kupować takich drogich bo wiadomo to duzy wydatek. ale naprawde kup sobie jakies zwykłe ładne 15'' i bedzie idealnie)
co do tej rejestracji to owszem to cos o czym mowisz to jest prawidłowe mocowanie tablicy rejestracyjnej. pewnie gosc gdzies na siłe wcisnał ją (ciezko mi wyobrazic sobie gdzie) wiec mogl wcisnać to w jakas srobe sproboj psiknąć WD40 moze puści.
Ponadto jeżeli chcesz cos zrobić z Autem to doprowadz je do pieknej serii odrestauruj zderzaki pod kolor nadwozia a pozniej jak juz urządzisz mieszkanie to skontaktuj sie z Pawłem (mam nadzieje ze do wtedy już bedziemy mieli komplet) i zamowisz sobie od niego taki pakiecik jak ma ta Efka na poprzedniej stronie.

na koniec Dodam. 323f BA jest seryjnie ładna że nie trzeba na siłe jej dodwać niepotrzebnego uroku. i tak ludzie wodzą wzrokiem jak jedziesz ulica. a jak juz masz ją osadzoną na glebie z ładnym felunkiem to już wogole.
Psssssssssssssst
Klubowicz

Od: 16 lip 2008, 15:26
Auto: Mazda MX-6 (GE) 2.0 FS-T 93r
Subaru Impreza (GC) 2.0 Combi

Postprzez Adaś » 21 maja 2009, 17:32

kolor czarny do BA nie pasuje niestety :)
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez Agerak » 21 maja 2009, 17:35

Hehe to ze jest ladna to malo powiedziane . Marzylem o niej od jakiegos roku :P Wczesniej ze tak powiem autkami sie nie przejmowalem, bylo wiec sie jezdzilo. Gleba moze i wyglada pieknie ale te nasze drogi temu nie sluza. Poprzednim autkiem jak jechalem po jednej z glownych ulic Kutna wjechalem w dziure to mi kolpak prawie na maske spadl...... <killer>
Z tego co widzialem chyba mam z przodu pod spodem peknieta oslone wiec i tak bede musial wymienic lub cos zrobic z przodem
Z tym urzadzaniem to juz mam dosyc :( Ale ma to tez i swoje plusy ^^ .
Ile taki body kit wogole kosztuje ?
Forumowicz

Postprzez pawelMX6 » 21 maja 2009, 17:39

Agerak napisał(a):Co do nadwornego tunera Mazdyspeed to sie musze rozejrzec po forum zatem

Chętnie pomogę. Mazdaspeed szykował dla wielu aut koncernu Mazda tzw. Spec Touring Kit. Podstawowy zestaw to A-Spec i był dostępny między innymi dla MX-3, MX-6, MX-5, BA czy RX-7. Zestawy te zawierały pakiety spojlerów, pakiety wnętrza (np. gałki zmiany biegów, kierownice) oraz drobne części mechaniczne (np. filtr powietrza i tłumik). Części te, w przypadku BA, są unikatowe w Polsce i chyba nikt na forum nie posiada nic z pakietu A-Spec.

Tutaj możesz pobrać skany broszur:
http://www.astinagt.com/forums/showthread.php?t=4868

Inny styl to JDM, czyli części dostępne tylko na rynku japońskim. Są to dla przykładu składane elektrycznie lusterka, climatronik czy pomarańczowe światła postojowe. Taki styl na pewno zapewni Tobie rzeszę fanów :)

People_Hate_Me napisał(a):skontaktuj sie z Pawłem (mam nadzieje ze do wtedy już bedziemy mieli komplet

Dokładka przednia Mazdaspeed z wyżej wspomnianego pakietu jest w trakcie kopiowania. Cena będzie oscylowała w okolicy 150zł, właściwą cenę będę znał dopiero po zrobieniu i zważeniu pierwszych egzemplarzy. Co do progów to ciągle pracuję nad tym. Ostatnio uciekły mnie progi, które zostały przelicytowane o 200 jenów (ok. 8zł). Są kolejne w Australii, ale koszt 400$ trochę mnie kiepsko nastraja. Staram się negocjować tę cenę, a o transport już zatroszczy się Adaś :)
Forumowicz

Postprzez People_Hate_Me » 21 maja 2009, 17:52

Agerak takie body to jak narazie nie dostaniesz :P jest w trakcie kompletacji :P cena mniejmy nadzieje nie przekroczy 1k :–)
Psssssssssssssst
Klubowicz

Postprzez Agerak » 21 maja 2009, 17:52

Hmmm , tak sie zastanawiam bo do nas co rusz przychodza kontenery z Chin, i moze jakbym mial mozliwosc to cos tam wrzucic :) Tanij wyjdzie transport z japoni do Chin i potem podroz statkiem .Juz widzialem jak do naszej fabryki worek ryzu czy tez ubrania dosylali dla chinczykow ktorzy przyjechali na jakis czas :P
Madziuchna 1995, 323F BA 1.5 16v Z5 RIP 03.07.2010 :(
Xenia 1996 , Xedos 6 , 16v B6, CA , 1,6 107 KM – mam nadzieje ze bedzie sluzyc jak najdluzej
Obeecna madzia >>> http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=108325
Forumowicz

Postprzez pawelMX6 » 21 maja 2009, 19:05

Agerak, transport to nie problem, standardowo EMS lub Adasia układy ;) Gorzej z kupnem progów. Ostatnio licytowałem na Yahoo Japan i dałem 12000 jenów (ok. 450zł+opłaty pośrednika+transport z Japonii), ale niestety przegrałem. Towar jest niestety bardzo rzadko spotykany i jego cena jest znaczna. Podchodzę jednak teraz do niego bardzo ambicjonalnie i muszę je kupić :P Negocjuję teraz tę cenę 400$, zobaczymy co wyjdzie z tego.

Cena na pewno nie przekroczy 1tyś. zł :) Moim zdaniem cały pakiet wyjdzie ok. 380zł oraz oczywiście ktoś kupi oryginał, który pokryje moje koszta :)
Forumowicz

Postprzez farciarz » 22 maja 2009, 00:05

no_fear napisał(a):Agerak, jestem na TAK –> zmiany idą we właściwym kierunku, choć kołpaki raczej bym wybrał "spinery"...

myślę, że warto jeszcze przemyśleć jakiś duży spojler na klape i obowiązkowo naklejka na wlew paliwa !

działaj działaj

Ale teraz popłynąłeś.....buahaha....całe szczęście że wiem iż robisz sobie jaja !!
Naczelna Maruda Forum aka Kaszpirowski
Forumowicz

Od: 1 kwi 2005, 21:35
Auto: Ford Mondeo 1.6 TI 2008

Postprzez Agerak » 23 maja 2009, 00:48

A wiec tak jak mowilem. zrobilem kilka zdjec na szybko
Tak jak wspominalem nic nie bylo jeszcze przy niej robione. wpierw wizyta u mechanika obowiazkowa regeneracja , moze wrzuce wkładke, a potem sie zobaczy :P
Co do rejestracji, juz ramka kupiona i bede to zmienial bo szpetnie wyglada...:

http://img36.imageshack.us/gal.php?g=img1324s.jpg
Forumowicz

Postprzez butters » 24 maja 2009, 15:17

Czy ktoś kupował jakieś części od użytkownika popekp20 z Allegro? Czy jesteście z nich zadowoleni? Ja kupiłem lotkę na klapę do 323F i dałem znajomemu do pomalowania za prawie darmo ale niestety okazało się, że trochę będzie mnie to kosztowało bo element nie był dobrze zrobiony i trzeba szpachlować...
Forumowicz

Od: 6 gru 2008, 13:59
Auto: Mazda 323F BA BP 95'

Postprzez yorgoo » 24 maja 2009, 19:15

przy nie oryginalnych czesciach zawsze istnieje ryzyko ze nie spasi!!
Forumowicz

Od: 17 gru 2007, 00:16
Auto: 323F BA 2.0 V6 '98

Postprzez People_Hate_Me » 29 maja 2009, 17:19

pawelMX6 no to pochwal sie co tam do BA przyjechało :D
Psssssssssssssst
Klubowicz

Postprzez pawelMX6 » 29 maja 2009, 17:43

Do BA? Tylko pomarańczowe migacze oraz gałka Mazdaspeed z pakietu Touring Kit :P Mam teraz małe problemy finansowe i póki co muszę odpuścić wszelaki import...

ps. dzięki za rozmowy, które zajęły mnie czas spędzony na czekaniu na wyrok w Urzędzie Celnym :P
Forumowicz

Postprzez People_Hate_Me » 30 maja 2009, 12:19

pawelMX6 zawsze cos :P i w dalszym ciagu masz chetnego na te migacze czy zrezygnował? :P

nie ma problemu ja sie tez nudziłem na szkoleniu :P
Psssssssssssssst
Klubowicz

Postprzez sps-snipers » 1 cze 2009, 21:14

A co powiecie na mój nowy mod ? Skoro w nasze Mazdy nie można ,to tu się pochwale :P :P Obrazek
;)
Forumowicz

Od: 5 sty 2007, 18:46
Auto: Było : Punto I Prelude II gen Audi 200 5000s , 323F BA , E46 .
Jest : Punto II , Bravo II 1.4 Turbo :)

Postprzez Beny » 1 cze 2009, 21:18

masz caly body kit czy tylko przedni zderzak?
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Od: 8 wrz 2006, 16:22
Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez sps-snipers » 1 cze 2009, 21:39

Badlook i zderzak,brak progów i dokładki zderzaka ale na dniach prysne ori spojler aby było mozliwie i lexy tez leżą juz ;)
Forumowicz

Od: 5 sty 2007, 18:46
Auto: Było : Punto I Prelude II gen Audi 200 5000s , 323F BA , E46 .
Jest : Punto II , Bravo II 1.4 Turbo :)