przeczytałem całe forum odnośnie szarpania w każdym przedziale obrotów i nie znalazłem nic ciekawego, a dopisywanie się nie przynosi skutku, więc może nowy post coś zdziała. Jeśli Koledzy od porządku uważają inaczej, to proszę wywalić do kosza mój post.
Na początku (zima) pojawiły się mocne przerywania przy przyspieszaniu tak w okolicy 2000 obr. Znalazłem na forum, że wina leży w układzie zapłonowym. Co nie jest odkrywcze. Pierwsze co zrobiłem, to przeczyściłem kopułkę, palec i zaizolowałem przewód od cewki do kopułki. Pomogło nieznacznie, więc niesiony tym "sukcesem" postanowiłem wymienić świece i przewody. W międzyczasie też wyremontowałem swojego KF'a ponieważ oliwożerność powodowała u mnie

Po złożeniu i pierwszej przejażdżce okazało się, że szarpanie pojawia się w przedziale 1800 do 2500 obr i tylko gdy utrzymuję obroty na stałym poziomie i tylko gdy silnik jest rozgrzany. Jak przyspieszam to wszystko idzie gładko. Postanowiłem brnąć dalej w układ zapłonowy i tak wymieniłem kopułkę i palec na nowe. Oczywiście zgodnie ze sztuką pojawiły się te zalecane do Mazdy czyli Mitsubishi. Wymieniłem też przewód od cewki do kopułki na jakiś pasujący Bosha. Nic to nie zmieniło więc stwierdziłem, że przewody które kupiłem są do d*** (nie NGK) dlatego też RC-ZE31 zostały zamówione i założone. Nadal nic to nie zmieniło. Ale tak przy okazji różnica RC-ZE31 w porównaniu do innych jeśli chodzi o wykonanie to niebo a ziemia.
Postanowiłem szukać dalej. Znalazłem post o czujniku położenia biegów w skrzyni, który to gdy zepsuty, powoduje podobne objawy. Niestety odłączenie go niewiele zmienia.
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... 07#1373707
1. Jako, że mam lekko rozregulowany zapłon (informacji nt. poprawnego ustawienia zaplonu nie znalazłem na forum. Ani na tym forum, ani na zagranicznych), może ktoś powiedzieć jak mają być ustawione znaki w trybie testowym? Ustawienie na 10 stopni powoduje strzelanie a ustawienie na T nie eliminuje wszystkich skutków złego ustawienia zapłonu czyli nierównej pracy co któryś cykl. Jak go u licha ustawić? Lampę mam:)
2. Czy ktoś ma pomysł na to, co to może być? Czemu te przerywania ciągle są pomimo tak dużej ingerencji w silnik? Czy może sonda któraś tak szwankuje?
Co do błędów to pusto. Miałem swego czasu błąd 17-ty, który pomimo wymiany sondy nie zniknął. Po wyremontowaniu silnika i przedmuchaniu sond błąd zniknął.
Jakieś pomysły?
Dzięki z góry.