Klekotanie silnika po rozgrzaniu 1.8 Premacy

Postprzez mati » 28 kwi 2009, 09:42

Witam wszystkich.

Jestem szczęśliwym posiadaczem Mazdy Premacy od tygodnia. Wszystko było z Madzią super, do czasu zatankowania na Lukoil. . Póki silnik jest zimny jest wszystko O.K. lecz po rozgrzaniu zaczyna klekotać pod obciążeniem ( najbardziej na niższych biegach ). Sprawa zaczęła mnie niepokoić i udałem sie do mechanika, który po osłuchaniu stwierdził, iż klekotanie jest na spalaniu stukowym i przyczyn może być parę.
1. Zła jakość paliwa ( zbyt mała ilość oktanów )
2. Uszkodzony czujnik spalania stukowego, lecz check się nie pali także odpada
3. Przestawiony zapłon i mogą być takie objawy
Ze względu na pełny zbiornik paliwa nie jestem w stanie dolać benzyny z "lepszej stacji", jedyne co to dolałem uszlachetniacza paliwa do zbiornika – nie pomogło.
Sytuacja jest na tyle skomplikowana, że umówiłem się w niedługim terminie na założenie instalacji LPG i zastanawiam się czy nie odłożyć tego do momentu usunięcia przyczyny klekotania.
Czy ktoś miał podobny problem ? proszę o wypowiedzi.
Dodam, że Mazda ma najechane 123 tyś ( wg. licznika )

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Początkujący

Od: 16 mar 2012, 14:06

Postprzez say » 28 kwi 2009, 10:51

Skoro stalo sie tak po wlaniu paliwa, przynajmniej tak sie wydaje, nalezaloby je zlac ze zbiornika i nalac innego. Jesli okaze, sie, ze nie tedy droga, zaczniesz szukac dalej.
kontrolka check zapala sie na chwile przed uruchomieniem silnika?
Forumowicz

Od: 14 lip 2007, 08:58
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez mati » 28 kwi 2009, 11:16

Nie kontrolka check gasnie zaraz po uruchomieniu silnika. Żadne inne niepokojące objawy nie występują, tylko to klekotanie. Właśnie myślałem nad zlaniem paliwa, bądź dolanie '98' przy stanie połowy zbiornika – nie wiem czy to dobry pomysł...
Początkujący

Postprzez say » 28 kwi 2009, 13:14

Zlac i juz, chcesz w niepewnosci jezdzic pol baku, jesli to to, katowac tyle km silnik? Calosc do jakiejs beczki i inne paliwo zalac, 10l.
Pytalem o kontrolke, bo czesta praktyka jest wyciaganie zarowek przez sprzedajacych. Chcialem wykluczyc brak zapalania sie tej kontrolki spowodowany brakiem zarnika :).
Forumowicz

Od: 14 lip 2007, 08:58
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez mati » 28 kwi 2009, 13:40

Ok. Thx za info.
Napisze co rozwiązało problem
pozdro.
Początkujący

Postprzez mati » 8 maja 2009, 14:10

Problem rozwiązany :D

Zgodnie z przypuszczeniami mechanika, winne było paliwo. Niestety nie miałem możliwości zlania benzyny i dolałem 30 litrów 100 oktan Shell v-power racing. Skutek był po przejechaniu 1 km. Cisza i żadnego klekotania :]
Początkujący