Witam wszystkich.
Jestem szczęśliwym posiadaczem Mazdy Premacy od tygodnia. Wszystko było z Madzią super, do czasu zatankowania na Lukoil. . Póki silnik jest zimny jest wszystko O.K. lecz po rozgrzaniu zaczyna klekotać pod obciążeniem ( najbardziej na niższych biegach ). Sprawa zaczęła mnie niepokoić i udałem sie do mechanika, który po osłuchaniu stwierdził, iż klekotanie jest na spalaniu stukowym i przyczyn może być parę.
1. Zła jakość paliwa ( zbyt mała ilość oktanów )
2. Uszkodzony czujnik spalania stukowego, lecz check się nie pali także odpada
3. Przestawiony zapłon i mogą być takie objawy
Ze względu na pełny zbiornik paliwa nie jestem w stanie dolać benzyny z "lepszej stacji", jedyne co to dolałem uszlachetniacza paliwa do zbiornika – nie pomogło.
Sytuacja jest na tyle skomplikowana, że umówiłem się w niedługim terminie na założenie instalacji LPG i zastanawiam się czy nie odłożyć tego do momentu usunięcia przyczyny klekotania.
Czy ktoś miał podobny problem ? proszę o wypowiedzi.
Dodam, że Mazda ma najechane 123 tyś ( wg. licznika )
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Klekotanie silnika po rozgrzaniu 1.8 Premacy
Strona 1 z 1
Skoro stalo sie tak po wlaniu paliwa, przynajmniej tak sie wydaje, nalezaloby je zlac ze zbiornika i nalac innego. Jesli okaze, sie, ze nie tedy droga, zaczniesz szukac dalej.
kontrolka check zapala sie na chwile przed uruchomieniem silnika?
kontrolka check zapala sie na chwile przed uruchomieniem silnika?
Zlac i juz, chcesz w niepewnosci jezdzic pol baku, jesli to to, katowac tyle km silnik? Calosc do jakiejs beczki i inne paliwo zalac, 10l.
Pytalem o kontrolke, bo czesta praktyka jest wyciaganie zarowek przez sprzedajacych. Chcialem wykluczyc brak zapalania sie tej kontrolki spowodowany brakiem zarnika
.
Pytalem o kontrolke, bo czesta praktyka jest wyciaganie zarowek przez sprzedajacych. Chcialem wykluczyc brak zapalania sie tej kontrolki spowodowany brakiem zarnika
Strona 1 z 1