Mazda RX-8 (FE) – Opinie i Informacje

Mazda RX-8 2003–2011

Postprzez Kubeek » 5 kwi 2009, 02:22

Witam,
tak się składa, że jestem właścicielem Rexa, na którego tak 'najechał' Deniorek.
Trochę nie podoba mi się Twoje niezdrowe podejście do tematu, gdyż mówisz, że znasz historię tego samochodu, a tak naprawdę nie znasz, bo ja jako właściciel, z Toba o tym nie rozmawiałem.
Ku ścisłości:
1. Samochód był sprowadzony z Niemiec
2. Nie jest bezwypadkowy, więc nie jest napisane, że bezwypadkowy, proste i szczere.
3. Zdjęcia po wypadku są ogólnie dostępne dla klientów i przekonałbyś się jak wyglądało uszkodzenie
3. Rex został sprowadzony jako jeden i jako jeden jeździ, a to że części potrzebne do naprawy zostały wzięte z drugiego auta, zamiast kupowania pojedynczych na giełdzie to już była kwestia finansowa. Jak wiadomo części do Rexa tanie nie są. W czasie jak go kupowałem np. za komplet xenonów trzeba było zapłacić 2500, zderzak 1500, maska 1200, do czego doliczyć można jeszcze kilka drobniejszych elementów. Jako, że mam możliwości, a matematyka jest matematyką, korzystniej było kupić drugiego na części, wykorzystać kilka elementów, które potrzebowałem, i reszte sprzedać, niż kupować na giełdzie używane, często z defektami.
4.Jak ktoś się boi auta, które było uszkodzone (mniej lub mocniej) to rozumiem, należy pamiętać jednak, że każdemu może się zdarzyć stłuczka, kolizja, wypadek i wtedy bezwypadkowy będzie wypadkowym. Generalnie, aby mieć pewność czy auto jest bezwypadkowe trzeba iść do salonu, choć i napotkałem się na przypadki, gdy auto nowe z salonu było naprawiane, lub liczyć na ludzką szczerość, która jak widać nie popłaca, bo może zostać przejaskarwiona i wykorzystana przeciwko ;)

Ale cóż plotki to plotki, i jak ktoś chciał sprzedać o 20 tysięcy taniej auto młodsze, mimo nieco innego wyposażenia i słabszego silnika, to trzeba na przyszłość zrobić niezdrową konkurencję.

Wszystko to napisałem (mimo braku udzielania się na forum) dlatego, że nie mogę czytać nieprawdy. Nie zależy mi na sprzedaży tego auta, bo z dnia na dzień chyba pali coraz mniej ;) i nabiera uroku, ale jeżeli ktoś będzie zainteresowany to zapraszam.
Kubeek

Postprzez Deniorek » 5 kwi 2009, 09:40

Kubeek napisał(a):Witam,
tak się składa, że jestem właścicielem Rexa, na którego tak 'najechał' Deniorek.
Trochę nie podoba mi się Twoje niezdrowe podejście do tematu, gdyż mówisz, że znasz historię tego samochodu, a tak naprawdę nie znasz, bo ja jako właściciel, z Toba o tym nie rozmawiałem.
Ku ścisłości:
1. Samochód był sprowadzony z Niemiec
2. Nie jest bezwypadkowy, więc nie jest napisane, że bezwypadkowy, proste i szczere.
3. Zdjęcia po wypadku są ogólnie dostępne dla klientów i przekonałbyś się jak wyglądało uszkodzenie
3. Rex został sprowadzony jako jeden i jako jeden jeździ, a to że części potrzebne do naprawy zostały wzięte z drugiego auta, zamiast kupowania pojedynczych na giełdzie to już była kwestia finansowa. Jak wiadomo części do Rexa tanie nie są. W czasie jak go kupowałem np. za komplet xenonów trzeba było zapłacić 2500, zderzak 1500, maska 1200, do czego doliczyć można jeszcze kilka drobniejszych elementów. Jako, że mam możliwości, a matematyka jest matematyką, korzystniej było kupić drugiego na części, wykorzystać kilka elementów, które potrzebowałem, i reszte sprzedać, niż kupować na giełdzie używane, często z defektami.
4.Jak ktoś się boi auta, które było uszkodzone (mniej lub mocniej) to rozumiem, należy pamiętać jednak, że każdemu może się zdarzyć stłuczka, kolizja, wypadek i wtedy bezwypadkowy będzie wypadkowym. Generalnie, aby mieć pewność czy auto jest bezwypadkowe trzeba iść do salonu, choć i napotkałem się na przypadki, gdy auto nowe z salonu było naprawiane, lub liczyć na ludzką szczerość, która jak widać nie popłaca, bo może zostać przejaskarwiona i wykorzystana przeciwko ;)

Ale cóż plotki to plotki, i jak ktoś chciał sprzedać o 20 tysięcy taniej auto młodsze, mimo nieco innego wyposażenia i słabszego silnika, to trzeba na przyszłość zrobić niezdrową konkurencję.

Wszystko to napisałem (mimo braku udzielania się na forum) dlatego, że nie mogę czytać nieprawdy. Nie zależy mi na sprzedaży tego auta, bo z dnia na dzień chyba pali coraz mniej ;) i nabiera uroku, ale jeżeli ktoś będzie zainteresowany to zapraszam.

Sorry Kubeek jeśli cię uraziłem albo wszedłem w paradę. Po prostu wiem jak samochód wyglądał (widziałem zdjęcia, które dostępne są dla klientów) i musiałem trochę tych panów ostudzić, którzy twierdzili, że bezwypadkowego Rexa można w śmiesznej cenie kupić. Bezwypadkowy oczywiście nie znaczy zły. W ramach przeprosin edytuję posty, ponieważ ploty plotami, faktycznie dwa fakty zostały podmienione, ale nie z mojej winy za co mi głupio... Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 10 lip 2008, 19:28
Auto: RX-8 231KM [Lighting Yellow]

Postprzez sirragh » 8 kwi 2009, 07:14

Witam
Chcę kupić żonie RX, ale w automacie... Możecie mi wyjaśnić dlaczego automat jest tak krytykowany?
sirragh

Postprzez Retro » 8 kwi 2009, 10:24

Ja wiem czy krytykowany.. ? Zależy od zastosowań auta... większość z posiadaczy RX-8 ma ciężką nogę i dobrze wszyscy wiemy po co kupujemy to auto... nie po to, żeby co niedzielę jeździć do kościoła z prędkością 50 km. Każdy chce mieć jak najwięcej frajdy z jazdy a im więcej mocy , tym więcej frajdy ;)

Automat ma tylko 4 biegi, redline przy 7,5 a odcięcie przy 9k.
Manual 6 biegowy ma redline przy 8,5k a odcięcie przy 10k.

Jak auto ma służyć do przemieszczania się w korkach z ptk A do ptk B to pewnie automat się lepiej do tego nada.
Ale jak chcesz się zabawić to zdecydowanie manual ;)
Rotary Inside
http://www.rxklub.pl
Forumowicz

Od: 26 maja 2008, 08:49
Auto: RX-8 GT

Postprzez dawidrx » 8 kwi 2009, 15:11

sirragh napisał(a):Witam
Chcę kupić żonie RX, ale w automacie... Możecie mi wyjaśnić dlaczego automat jest tak krytykowany?

ja mam automat i w sumie nie narzekam ;)
Forumowicz

Od: 9 kwi 2008, 20:13
Auto: Mazda RX-8

Postprzez Deniorek » 8 kwi 2009, 18:06

Zależy co kto lubi. Ja bym nie ścierpiał tego (automata). Tak jak Retro napisał i z czym całkowicie się zgadzam – jśsli kupuje się takie auto to wiadomo po co... Chociaż faktycznie, jak kobieta chce się pokazać i toleruje automaty to nawet lepiej dla Waszego portfela, ponieważ automaty można kupić za śmieszne pieniądze (mało kto je kupuje stąd właściciele mają ogromny problem z ich sprzedaniem i często są to desperaci :)).
Forumowicz

Postprzez sirragh » 8 kwi 2009, 20:10

Do poszalenia to mam swoje autko, co prawda to nie rx8, ale też można sobie poszaleć(crossfire). Wiem, wiem środek troszkę plastikowy, ale dobrze jeździ :)

Dzięki wielkie za odpowiedź. Myślałem, że są awaryjne, dlatego moje pytanie.
Zużycie paliwa na podobnym poziomie jak w manualu?
sirragh

Postprzez wOOx » 9 kwi 2009, 09:36

W koncu to SLK 320 to musi jakos jezdzic :P Dokładnie tak jak pisze kolega Deniorek ze 2 włąscieli rx8 na automacie ktore ogladałem juz do mnie pisało ze jednak sie zastanowili nad moja badz co badz smieszna oferta cenowa ponziej 40 tys i sa w stanie sprzedac :) W 2 serwisach mi odradzono automat moze nie tyle ze wzgledu na awaryjnosc co na to ze jak sie juz zepsuje to podobno tylko jedno ASO w PL jest w stanie sie tym zajac... jezdziłem 2 takimi rx8 automat i powiem Ci ze wydawało mi sie ze wsiadłem do innego auta :/
Forumowicz

Od: 9 mar 2009, 10:50
Auto: RX-8

Postprzez Retro » 9 kwi 2009, 09:54

sirragh napisał(a):Zużycie paliwa na podobnym poziomie jak w manualu?

Automat pali 2-3 litry mniej
Rotary Inside
Forumowicz

Postprzez wOOx » 9 kwi 2009, 10:57

Zartujesz? Z tym mniejszym spalaniem ? A z czego to sie bierze? z tego ze szybciej zrzuca biegi?BO zazwyczaj jest na odwrót spalanie wzrasta w automatach... to rx-8 192 hp w automacie to jest ekonomiczne auto w takim razie wynika z tego co piszecie bo słabsza wersja pali mn iej o 2.3 litry a na automacie o kolejne 2-3 to juz daje 4-6 czyli wychodzi ok 10 :D
Forumowicz

Od: 9 mar 2009, 10:50

Postprzez Retro » 9 kwi 2009, 11:47

Nie no bez przesady :) To się tak ładnie nie sumuje, automaty 4 biegowe wychdzą tylko z silnikiem o mocy 192 ;P

Mniejsze spalanie pewnie bierze się z tego, że:
– mniejsza moc silnika
– mniejszy zakres obrotów
– redline przy 7,5k a nie 8,5k
– ma tylko 4 biegi więc nie ma aż tylu przełożeń co 6MT
Rotary Inside
Forumowicz

Postprzez Deniorek » 9 kwi 2009, 19:32

Spalanie może być mniejsze w porównaniu z kimś kto ma dosyć ciężką nogę i jeździ manualem. Jeśli ktoś w Rexie nie przekroczył nigdy 100 na godzinę i 3 tysięcy obrotów to automat weźmie więcej paliwa. :) Sprawdzałem jak to jest z manualem. Spalanie w manualu może być nawet 10 litrów, ale to w moim przypadku całkowicie nierealne. Raz spróbowałem na odcinku 150 km w jedną stronę i odradzam ludziom emocjonalnym burzenie w sobie emocji. :D Fakt, że spalanie 10-11 litrów wyszło średnie, ale.......... :) W Rexie wszystko zależy od obrotów... A automat na szaleństwa raczej nie pozwala.
Forumowicz

Postprzez Marco7 » 13 kwi 2009, 11:39

Retro napisał(a):Nie no bez przesady :) To się tak ładnie nie sumuje, automaty 4 biegowe wychdzą tylko z silnikiem o mocy 192 ;P

Nie do końca prawda ;) .

Automat ma takie silniki:

do 2005: 4 portowy automat 197hp

od 2006: 6 portowy automat 212hp
RX-8 SP Titanium Grey Aero Kit :: Borla :: Greddy Air Diversion Panel :: Agency Power Pulley :: Tokico D-Spec Shocks + Tanabe GF Springs :: Racing Beat Endlinks ::
"A car can be a tool but it can also be so much more. It can be a heart-starter, it can be a drug, it can be a piece of art and it can stir your soul..." J. Clarkson
Obrazek
Forumowicz

Od: 12 paź 2006, 00:08

Postprzez toolboy » 13 kwi 2009, 23:37

Hej Marco7,
pamietasz moze gdzie kupiles amory Tokico?
bo jakos nie moge znalezc zadnego dystrybutora na EU
rx8 galaxy grey .:. rb rev8 exhaust .:. aem cai .:. af short shifter
Forumowicz

Od: 13 kwi 2009, 00:59
Auto: 2008 RX-8 231hp

Postprzez Yatsek » 17 kwi 2009, 19:42

Witajcie ponowinie.
Mam bardzo pilna prosbe, musze polakierowac fragment nadkola bo sie zdazylo nieszczescie.
Moje pytanie gdzie moge sprawdzic numer lakieru, poniewaz na tabliczce w samochodzie okazalo sie ze nie ma.
Mam Mazda RX8 XI 2007 kolor: wisniowy.

Czy jak zadzwonie do Mazdy to podadza mi numer kolorow.

Bede bardzo wdzieczny za pilna odpowiedzi.
Początkujący

Od: 6 mar 2009, 11:33
Auto: Mazda Rx8

Postprzez toolboy » 18 kwi 2009, 11:22

Yatsek napisał(a):Czy jak zadzwonie do Mazdy to podadza mi numer kolorow.
.

Pewnie tak, tu masz wklejke z forum uk:
http://www.rx8ownersclub.co.uk/forum/vi ... 25&t=11189
rx8 galaxy grey .:. rb rev8 exhaust .:. aem cai .:. af short shifter
Forumowicz

Od: 13 kwi 2009, 00:59
Auto: 2008 RX-8 231hp

Postprzez PaniczAdam » 18 kwi 2009, 15:50

polecam Ci skorzystać z serwisu lakierniczego autokarcz (oni są podwykonawcą az auto).
nie są mega drodzy a robią to całkiem nieźle. a przede wszystkim jak będzie jakaś niezgodność to będą malowali dopóki nie będziesz zadowolony. i robią to szybko.
Sprzedam nowiutkie dokładki pod progi do RX-8.
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?p=1420818
Forumowicz

Od: 9 mar 2009, 02:10
Auto: Mazda RX-8 2003 192bhp

Postprzez voytecku » 18 kwi 2009, 17:12

PaniczAdam napisał(a):polecam Ci skorzystać z serwisu lakierniczego autokarcz (oni są podwykonawcą az auto).

Zanim skorzystasz z tego zakladu, zerknij na ponizszy watek:

http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=61514

Pozdrawiam,
voytecku.
Forumowicz

Od: 12 sty 2005, 22:00
Auto: Fiat Stilo

Postprzez Deniorek » 18 kwi 2009, 19:15

Każda nawet zwykła mieszalnia farb potrafi dobrać kolor tak, że nie odróżnisz, potrzebują jedynie element do podebrania koloru. :) A oznaczenia są przy drzwiach kierowcy...
Forumowicz

Postprzez k1cek » 20 kwi 2009, 14:00

Witam. Niedawno zakupiłem uszkodzoną RX8 R3 2009r. Potrzebuje kilku części, a ceny w aso nie sa zbyt przyjazne :| Może natrafiliście juz na jakieś internetowe sklepy z częściami do nowego modelu RX'a lub kogoś kto takie posiada? Pozdrawiam.
Początkujący

Od: 20 kwi 2009, 13:50
Auto: RX-8 R3