czujniki? w obudowie filtra powietrza, mocowanie filtra stożkowego
Widziales jak u mnie zalozony jest stozek, mocy nie wiem czy ubylo bo przed nie bylem na hamownii, po pokazalo 86 km 126 nm wiec do przyjecia. Blacha u mnie sie sprawdza, po mocnym upalaniu stozek nawet nie jest ciepły. Jak na cos co nie dodalo osiagow ( ale i prawdopodobnie nie zabralo ), a dodało dźwięk a kosztowalo 100zl to nie narzekam. Teraz tylko planuje zmienic stozek na jakis porzadniejszy bo mam bodajze Jacky -_
coz wpadłem na troche inny pomysł w sprawie dolotu powietrza i filtra... może na wkład K&N sie skusze xD mniej roboty i efekt o wiele lepszy z tego co słyszałem xD
- Od: 15 lip 2008, 17:57
- Auto: Mazda 323F BA 1.5 16V 96r
po co mi dzwiek ;p jest jeden trik ktory robi to by bylo wiecej niz 2 km.... nawet moze do 5 dodac (dla mnie to juz duzo)... ale to moge zdradzic w 4 oczy xD
Bartg napisał(a):Chipy z allegro ? język
aż taki głupi to nie jestem ;p chodzi tu nadal o lepszy dolot ;p
Bartg musimy wrocic do tego tematu na zywo... szkoda iz mnie teraz na spocie nie bedzie
btw... do wszystkich którzy chca kupic tzw power rure... ktora jest robiona z jakiejs blachy... alu czy bog wie co to jest... zastanowcie sie nad tym jak to sie nagrzewa (aluminium dwa razy szybciej niz metal)... i praktycznie wszystko co lapiecie dzieki zimnemu dolotowi tracicie dzieki tej aluminiowej rurze xD (ale coż nie musicie mi wierzyć... każdy ma swoje zdanie)
btw... do wszystkich którzy chca kupic tzw power rure... ktora jest robiona z jakiejs blachy... alu czy bog wie co to jest... zastanowcie sie nad tym jak to sie nagrzewa (aluminium dwa razy szybciej niz metal)... i praktycznie wszystko co lapiecie dzieki zimnemu dolotowi tracicie dzieki tej aluminiowej rurze xD (ale coż nie musicie mi wierzyć... każdy ma swoje zdanie)
Mnie tez nie bedzie ;] Jak szukasz mocy to najpierw zajrzyj w katalizator i pre-kata, jak nie byly wymienane od nowosci to zakladajac nowe zyskasz wiecej mocy niz na dolocie ;]
Bartg napisał(a):zajrzyj w katalizator i pre-kata,
nastepne na liscie xD
Ludzie, co wy piszecie wogóle
można zrobić dolot z rur alu ale mozna tez odizolowac go od komory
i badziewie prawda ze zimne powietrze załapne a okolic zderzaka nagrzeje się tak szybko w tej rurze, że do cylindrów dopłynie gorace
bez przesady
zachowujecie się jakby ten silnik miał startowac w mega zawodachDonAntonio napisał(a):power rure... ktora jest robiona z jakiejs blachy

![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
i badziewie prawda ze zimne powietrze załapne a okolic zderzaka nagrzeje się tak szybko w tej rurze, że do cylindrów dopłynie gorace
- Od: 14 kwi 2009, 00:56
- Auto: mx3
hopek napisał(a):i badziewie prawda ze zimne powietrze załapne a okolic zderzaka nagrzeje się tak szybko w tej rurze, że do cylindrów dopłynie gorace
wcale nie jak to napisałeś badziewie prawda... tylko prawde!!! i nagrzeje sie nagrzeje... ;p
Wydaje mi się, że od rury powietrze może się nagrzać, ale tylko na postoju. Przecież podczas jazdy jest ciągły przepływ powietrza i wątpię żeby nagrzało się w ciągu kilku sekund. Jeśli sie mylę to mnie poprawcie.
- Od: 26 paź 2008, 20:55
- Auto: 323c BA 1,5 16v DOHC 95r
waldez napisał(a):ale tylko na postoju.
czyli start masz slabszy?
DonAntonio napisał(a):i nagrzeje sie nagrzeje
tak jak napisał waldez...na postoju a w trakcie jazdy kiedy powietrze ciągle napływa zimne to nie nagrzeje się prawie wogóle
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 14 kwi 2009, 00:56
- Auto: mx3
lukasssss1 napisał(a):ja zrobiłem tak samo jak mariusz_sti tyle ze czujnik dałem za przepływomierzem czy coś to zmienia??
Moim zdaniem nie sądze by coś zmieniało ... ciśnienie powietrza ? (wynikające ze zwężenia dolotu) albo skład powietrza ? (też odpada to tylko czujnik) takie jest moje zdanie. Pozdro
Moja Madzia http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=67140
- Od: 19 sty 2009, 19:55
- Auto: 323 BG 1.7 D PN
Czy ktoś na forum w ogóle założył sobie airboxa? Czy przy airboxie można zostawić tłumik szmerów ssania? Ustalmy – mnie zależy, żeby mieć poprawnie zamontowany stożek. Nie chcę otrzymywać dodatkowych koni, tylko fajny, rasowy dźwięk, ale bez straty parametrów silnika.
- Od: 17 gru 2008, 22:43
- Auto: Mazda 323f 1.5 Z5 BA 95r
Gandziej napisał(a):Czy ktoś na forum w ogóle założył sobie airboxa? Czy przy airboxie można zostawić tłumik szmerów ssania? Ustalmy – mnie zależy, żeby mieć poprawnie zamontowany stożek. Nie chcę otrzymywać dodatkowych koni, tylko fajny, rasowy dźwięk, ale bez straty parametrów silnika.
Z tego co mi się wydaje (może nie :–)) to "rasowy" dźwięk otrzymasz wymontowująć tłumik szmerów, może się mylę ale pokombinuj ... wyciągnij odpal ... przysłuchaj :–)
Moja Madzia http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=67140
- Od: 19 sty 2009, 19:55
- Auto: 323 BG 1.7 D PN
Ale wtedy chyba będzie ciepłe powietrze zasysane? W końcu ono oryginalnie zasysane jest gdzieś z okolic nadkola, tak? to po wyjęciu tego trzeba by coś dorobić.
No a w końcu jak powiesz komuś, że masz stożek w aucie, to i tak mega szpan, mimo że ludzie nie wiedzą co to jest.
No a w końcu jak powiesz komuś, że masz stożek w aucie, to i tak mega szpan, mimo że ludzie nie wiedzą co to jest.
- Od: 17 gru 2008, 22:43
- Auto: Mazda 323f 1.5 Z5 BA 95r
Byly robione airboxy do z5 tutaj na forum, poprzegladaj temat uzytkownika Hickx http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... ota#612026 .