ejdaj napisał(a):Panowie wymieniał może ktoś z was przedni halogen? sytuacja jest taka ze za cholerę nie ma jak sie do niego dostać żeby go zdemontować. Czy jedynym rozwiązaniem będzie zdjęcie przedniego zderzaka??
W sumie to ja wymieniałem u siebie w zeszłym roku, bo niestety kamień spod TIRa zbił szkło. Już kilka osób na priv pisało do mnie w sprawie wymiany reflektora, więc się zacytuję co im odpisywałem. Odziwo da się dokonać wymiany bez konieczności zdejmowania zderzaka, chociaż trzeba się troszkę napocić:
Mundek napisał(a):
Rozmieszczenie mocowań halogenu przypomina kształt litery H
ZANIM jednak przystąpisz do odkręcania halogenu wypnij żarówkę z niego
W sumie masz 4 mocowania – dwa u dołu i dwa u góry. Z tymi dolnymi myślę, że sobie poradzisz bez problemu. Co do górnych trzeba wyciągnąć całą lampę H4, bo inaczej się nie dostaniesz do śrub. Potrzebny będzie bardzo krótki śrubokręt krzyżak max 4 cm. Ja takiego nie miałem i musiałem wygiąć klasyczny śrubokręt po kątem 90 stopni. Można sobie nerwy poszarpać przez takie odkręcanie, ale to był jedyny sposób.
Lampę H4 łatwo jest wyciągnąć. Odkręcasz z góry śruby i ładnie zaczyna "chodzić" odpinasz kable i najlepiej przy okazji wyjąć żarówkę. Później z wyczuciem wyjmujesz lampę. Ja u siebie odkręciłem też troszkę prawą stronę atrapy( od strony wykręcanej lampy), żeby móc wyciągnąć lampę.
. Z lampą H4 też trzeba troszkę powalczyć. Wszystko łącznie z wymianą zajęło mi około 2 godzin.
Dolne mocowania masz wkręcone bezpośrednio o ile dobrze pamiętam w zderzak.
NBR napisał(a):niedługo chyba będą 2
Niestety, potrzebuję niedużego dostawczaka z "paką" i VAT-1 ze względu na firmę. Także NBR gdybyś był zainteresowany taką samą tylko w innym kolorze to wiesz gdzie mnie szukać
To jak z tym interfejsem do OBD 1? Ma ktoś ?:)