rzeczywiście "się porobiło"
w momencie gdy rejestrowałem się na forum były już działy zamknięte (nadal są) dla forumowiczów, jednakże jakoś mi ( i pewnie reszcie forumowiczów) to nie przeszkadzało. I co ważniejsze, są tam materiały na pewno ważniejsze niż te zawarte w NM (skany i inne pomocne materiały przy użytkowaniu/naprawianiu auta).
zastanawiające jest to o co chodzi tak na prawdę? czy o możliwość zaprezentowania własnego auta czy po prostu o sposób w jaki odbyło się zamknięcie NM. sam, żeby nie email z powiadomieniem o odp. w moim temacie pewnie do teraz nie wiedziałbym co jest grane. bo działu NM nie odwiedzałem zbyt często a wszelkie tematy dotyczące owej decyzji zakładane przez forumowiczów szybko i "po cichu" były usuwane/łączone z tym tematem (do którego i tak mało kto zagląda).
zamykanie i pozostawianie tematów nie-klubowiczów jest imho mało konsekwentne, no chyba, że osoby rejestrujące się od teraz będą mogły zakładać tematy ale będą one szybko zamykane.
według mnie można zrobić tak, że w tematach klubowiczów można będzie odpisywać, a tematy forumowiczów będą zawierały tylko 1 post z opisem/zdjęciami auta. a po uzyskaniu rangi "klubowicz" tematy będą odblokowywane. (pamiętajcie, że to jest forum i ty raczej zapamiętuje się auta a nie twarze).
odnośnie samej decyzji – ok to jest wasza piaskownica, wy ją zbudowaliście i nanieśliście piach, foremki i zabawki są wasze, pozwalacie nam z niej korzystać i bawić się zabawkami nieodpłatnie. ale do jasnej cholery. to nie znaczy, że jesteśmy gorsi i nie należy się nam odrobina szacunku. jako osoby zarządzające forum i klubem powinniście wyróżniać się nienaganną wręcz kultura osobistą (no może bez przesady – wiadomo każdemu potrafią puścić nerwy).
sam kiedyś administrowałem dużo, dużo mniejsze forum, ale dzięki temu jestem w stanie wyobrazić sobie wasz wkład pracy i go doceniam.
pomimo, że osoby zajmujące się forum wykonują swoją pracę znakomicie i funkcjonuje ono najlepiej z wszystkich, które odwiedzam/odwiedzałem, to odrobina kultury nawet przy koszowaniu tematu nie zaszkodzi.
PS. końcówka mojej wypowiedzi nie ma na celu wszczęcia kłótni i nie chciałbym wytykać palcami poszczególnych osób. na celu ma jedynie zwrócenie uwagi na pewne sprawy -a Wy, wierzę ludzie inteligentni, sami wyciągniecie wnioski
PS 2. post Glob-ego 2 dni wcześniej i nie byłoby zamieszania