Mazda CX-7 – Porównanie z konkurencją

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez tery » 27 mar 2009, 19:38

domin1979 napisał(a): Chyba, że w polifcie będzie nowa gama kolorów

W polifcie CX-7 będzie dostępna w siedmiu kolorach, w zależności od rynku. Nowe wprowadzone kolory (dla M6 dostępne już wcześniej) to mikowe : Sparkling Black (35N) i Stormy Blue (35J)– to ten kolor CX7 z artykułu oraz metaliczny Aluminium.
Ostatnio edytowano 31 mar 2009, 14:09 przez tery, łącznie edytowano 2 razy
Forumowicz

Od: 9 mar 2009, 15:50

Postprzez jancio68 » 28 mar 2009, 01:34

Black cherry to piękny kolor i jak szukałem Cx-a w stanach to w tym kolorze. Później znalazłem tą swoją łazęgę w Copper Red i powiem wam szczerze, że wygląda rewelacyjnie w tym kolorze. Gdyby mi ktoś wcześniej zaproponował ten kolor to bym go wyśmiał. Ale to nie jest nawet bordo a co dopiero buraczano-czerwony. Jest to czerwony opalizujący. W zależności od natężenia światła jest żywo czerwony lub bordo po zmroku. Wot cała prawda.
Co do wnętrza to mam jasne skóry, na nasze warunki trochę mniej praktyczne, 100% bardziej efektowne, a ciemne są jak dla mnie zbyt ponure. Swoją drogą czy to nie jest tak, że jasne/ciemne skóry są przypisane do koloru nadwozia?! Ja wyboru nie miałem.
Jako anegdotę podam, że szukałem intensywnie Cx-a ze stanów i mimo wielu ofert nie mogłem wybrać właściwej. Po prostu każdej coś dolegało. I znalazłem w kraju igłę sztukę w tym mysim kolorze i czarnej tapicerce. Z perspektywy czasu nie wiem co mnie skłoniło, ale to taka dygresja jak ktoś ma brzydką żonę to may be zrozumie. <nie>
A swoją drogą tą mysią znalazłem na allegro, dogadałem się ze sprzedającym i okazało się, że jak załatwiłem wszelkie formalności to samochodu już nie było <jelen> !!
Efektem tego kupiłem niemiecką Exspression a ze sprzedawcą się procesuję!!
Taki koloryt
Cx-7, 2.3 MZR Disi Turbo – 260KM Zoom-Zoom
Forumowicz

Od: 2 cze 2008, 17:34
Auto: CX-7 Expression

Postprzez jancio68 » 28 mar 2009, 01:55

tery napisał(a):
domin1979 napisał(a):Czyli już się zdecydowałeś?

Jeszcze się nie zdecydowałem.Dzwonili do mnie,że jest taki kolor i taka tapicerka jaką chce i że do wzięcia z rabatem,tym 10 900PLN...Raczej kupię wersję po faceliftingu. Kwestia wyboru silnika,zastanawiam się na ile wycenią diesla.

Nie kumam. To co chcesz jest i jest z rabatem=taniej, ale ty będziesz czekał na to co nie wiadomo, ale wiadomo, że będzie drożej!!??
Forumowicz

Postprzez Sevyoruum » 28 mar 2009, 06:06

Odbiegajac od tematu. Chyba Tery napisal: w tej najdrozszej wersji sport i az wszedlem na strone Mazdy sprawdzic. Wydaje mi sie, czy zmienili, bo jak ostatnio spogladalem, to wersja sport byla ta tansza wersja:)

Tery, czekajac mozesz troszku stracic:) Teraz daja Ci upust, potem nie dadza. Diesel jest wielka niewiadoma. Przez te akcyze tez sie zastanawialem czy kupic, bo mowie sobie- kurcze, nic nie chca upuscic, ale zaryzykowalem i o, zyskalem jednak troche.

Swoja droga to obecny model mi sie osobiscie bardziej podoba. Ale o gustach sie nie rozmawia:)

OO. Ale jesli beda dawac do niej takie felgi jak na zdjeciach to te nowe felgi osobiscie mi sie bardziej podobaja:) Chociaz zmiana felg to akurat maly problem. Tak dodalem, by nikt nie napisal, ze jak mam starszy model to ten starszy mi sie bedzie bardziej podobal...:)
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 16 sty 2009, 13:00

Postprzez domin1979 » 28 mar 2009, 09:00

jancio68 napisał(a):powiem wam szczerze, że wygląda rewelacyjnie w tym kolorze
jancio68 napisał(a):mam jasne skóry, na nasze warunki trochę mniej praktyczne, 100% bardziej efektowne, a ciemne są jak dla mnie zbyt ponure.
Wszystko identyko co u mnie, na jasną skórę nie narzekam, póki co jak chlew nie wygląda ;), wyczyścić w razie czego nie ma problemu, a prezentuje się rewelacja. Do koloru też się nie mogę przyczepić choć pewnie sam bym się na niego nie zdecydował. Mojej żonie się najbardziej podobał więc zdaję się na jej gust :)

PS.
jancio68, edytuj posty!

Sevyoruum napisał(a):Tery, czekajac mozesz troszku stracic:) Teraz daja Ci upust, potem nie dadza. Diesel jest wielka niewiadoma.
Też tak uważam, z rabatem cena wychodzi jak stara + zwiększona akcyza. Jest jeszcze szansa, że Jen spadnie ale tego nikt nie jest w stanie przewidzieć. W ostatnim miesiącu spadł o 10%.
Obrazek
Forumowicz

Od: 14 wrz 2007, 11:04
Auto: S-Max 2.0T '12
było :( CX-7 Expression '08 2.3 DISI

Postprzez tery » 28 mar 2009, 11:01

jancio68 napisał(a):Nie kumam. To co chcesz jest i jest z rabatem=taniej, ale ty będziesz czekał na to co nie wiadomo, ale wiadomo, że będzie drożej!!

Już wyjaśniam wątpliwości. Tak naprawdę czy diesel będzie droższy to się dopiero okaże (może być tańszy), cenę mają podać jakoś latem. W czerwcu ma dotrzeć jeszcze partia bez faceliftingu z rocznika 2009. Będzie więc opcja, aby kupić taniej niż CX-7 po fl. Rozumiem wasz sposób kalkulacji...jest całkiem rozsądny...Tyle tylko, że w moim przypadku może się okazać, że jak kupię pod koniec roku wersję po fl i z homologacją jako ciężarowe (pracują nad tym) na firmę, to bilansując wszystkie koszty zakupu, inwestycja de facto okaże się tańsza. Np.jeżeli cena zakupu wyniesie 150 800 PLN to będzie można "odpisać " przy zakupie 22% VAT, czyli o tyle mniej VAT-u zapłacę (zaniosę) do urzędu skarbowego w danym miesiącu, kiedy kupuję auto. To jest wymierna korzyść.150 800PLN – 33 176PLN = 117 624 PLN. Po drugie w przypadku auta firmowego można odpisywać 22% VAT od paliwa.
Po trzecie panowie dochodzi jeszcze jeden aspekt, którego jeszcze nie poruszyliśmy a wydaje się być również ważnym. Otóż Ministerstwo Finansów pracuje nad zniesieniem akcyzy a wprowadzeniem podatku "ekologicznego". Chcą go wprowadzić już od przyszłego 2010r. Jego wysokość będzie uzależniona od ilości emisji CO2 ( tu przewagę nad DISI ma MZR-CD). Będziemy ten podatek płacić jednorazowo przy zakupie (wliczą w cenę) lub co roku...i co wy na to? Jakie jest wasze zdanie na temat tych zmian? Właściciele Mazdy CX-7 2.2 MZR-CD będą płacili mniejszy podatek "ekologiczny".
Ostatnio edytowano 31 mar 2009, 14:11 przez tery, łącznie edytowano 2 razy
Forumowicz

Postprzez Deniorek » 28 mar 2009, 11:52

W moim przypadku 10 tysia nie grałoby roli gdybym miał wybrać CX-7. Więc gdyby CX-7 to tylko po face liftingu. A to trochę komplikowałoby sprawę (dłużej czekać, nie wiadomo co się stanie znowu, może cena do 170 tysięcy skoczy...). <lol> Jakoś nie rozumiem kupowania auta za taką cenę i oszczędzania kilka tysięcy kupując starszą wersję i rocznik 2008. Ale naprawdę liczyłem na tego diesela... :( Rozsądne osiągi (chociażby te 10 s do setki) i po face za jakieś 150 tysia. Lecę do salonu i nawet nie pytam o rabaty itp. Ale tak to tylko w Erze...
Forumowicz

Od: 10 lip 2008, 19:28
Auto: RX-8 231KM [Lighting Yellow]

Postprzez tery » 28 mar 2009, 12:00

Sevyoruum napisał(a):Tery, czekajac mozesz troszku stracic:)

Mogę stracić... ;) mogę zyskać... :) . Jak podadzą cenę wszystko się wyjaśni. To jak w F1, wczoraj na treningach Kubica piętnasty, dzisiaj w kwalifikacjach czwarty. Po prostu...ŻYCIE ;)
Ostatnio edytowano 31 mar 2009, 14:12 przez tery, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez domin1979 » 28 mar 2009, 12:01

Deniorek napisał(a):Jakoś nie rozumiem kupowania auta za taką cenę i oszczędzania kilka tysięcy kupując starszą wersję i rocznik 2008.
Już Cię przstałem rozumieć. Nie kilku, a 11 tys., a z tego co można przeczytać wcześniej marudziłeś, że cena skoczyła o 15... Można kupić model '08 za 5 tys. więcej niż przed podwyżką, co dokładnie odpowiada wzrostowi akcyzy o 5 %. Więc cena bazowa jest ta sama. Jedynie brak ubezpieczenia czy 50/50 ale biorąc pod uwagę kursy wg mnie i tak jest OK. Jest to na pewno interesująca oferta dla kogoś kto nie chce czekać kilka miesięcy na samochód.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Deniorek » 28 mar 2009, 12:06

Wiesz, chodzi oto, że cena katalogowa w jeden dzień skoczyła o 15 tysia za to samo auto. Można kupić rocznik 2008 za te hmm 140 tysia, ale jak już za 150 za kilka miesięcy będzie zliftingowany model pozbawiony wszelkich wad poprzedniego modelu i trochę zmieniony to człowiek kupując auto za taką cenę już chyba nie oszczędza tych 10 tysia, przynajmniej ja tak mam. Gdyby nie to, że za kilka miesięcy wychodzi zliftingowana wersja i cena 140 tysia > lecieć do salonu. No i mówię, liczyłem jeszcze na diesela. Ciekawe kiedy pierwsze jego recenzje.

Podaję przykład. Siedzę w salonie Toyoty, a tam ludzie odbierają Verso w obecnej jeszcze formie. Płacą prawie, że katalogową cenę, wyjeżdżają autem, a za 2 miesiące na polskie drogi wyjadą zupełnie nowe modele w tej samej cenie. Ale będą to nowe modele, lepiej wyglądające, pozbawione wad poprzedniczki i w ogóle nowsze. Jak się musi czuć człowiek zrobiony w taki sposób w balona (bo założę się, że nie wiedzieli nic o zbliżającej się premierze nowego Verso). Z resztą wkurzony jestem na siebie, że ich nie uświadomiłem. <glupek2>
Ostatnio edytowano 28 mar 2009, 12:15 przez Deniorek, łącznie edytowano 3 razy
Forumowicz

Postprzez tery » 28 mar 2009, 12:10

Deniorek napisał(a):Ale naprawdę liczyłem na tego diesela... Rozsądne osiągi (chociażby te 10 s do setki) i po face za jakieś 150 tysia. Lecę do salonu i nawet nie pytam o rabaty itp.

Deniorek mam to samo...ale myślę, że tego diesla wcześniej czy później poprawią. Tak więc ci co kupią tego niemrawego , będą go sobie mogli wymienić w przyszłości na bardziej dynamicznego. Pozostaje jeszcze cziptuning dla mocno zdesperowanych. Ja tam nawet zaakceptowałbym te 10,5 sek. do setki. To auto ma bowiem wiele atutów, których nie posiadają inne np. C-crosser czy Outlander. Może was rozbawię, ale dla mnie ważna jest chociażby jakość dźwięku. Audio Bose w CX-7 a na przykład w Subaru Forester, to niebo a ziemia.
Ostatnio edytowano 31 mar 2009, 14:13 przez tery, łącznie edytowano 3 razy
Forumowicz

Postprzez domin1979 » 28 mar 2009, 12:16

Jeszcze nie wiadomo czy będzie niemrawy, poczekajmy. Bazuje na tym samym 2.2. co w M6 i jest to niezła konstrukcja, która nawet ostatnio dała w AŚ M6 pierwsze miejsce. Skoro w M6 wyciągają 185 KM to myślę, że można go pewnie trochę podkręcić.

W polifcie nic mnie w sumie nie zaskakuje żebym miał żałować zakupu, szczególnie biorąc pod uwagę cenę ;)
Jedynie felgi trzeba przyznać ładniejsze ale z wymianą problemu nie będzie :P
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Deniorek » 28 mar 2009, 12:30

domin1979 napisał(a):W polifcie nic mnie w sumie nie zaskakuje żebym miał żałować zakupu, szczególnie biorąc pod uwagę cenę ;)
Jedynie felgi trzeba przyznać ładniejsze ale z wymianą problemu nie będzie :P

Nie masz prawa żałować. Kupowałeś w momencie kiedy nie miałeś takiego dylematu. A tu nawet o felgi nie chodzi, a tą bardziej uśmiechniętą buźkę. :D
Forumowicz

Postprzez jancio68 » 30 mar 2009, 10:36

tery napisał(a):W czerwcu ma dotrzeć jeszcze partia bez faceliftingu z rocznika 2008.

I to jest dopiero zaskakujące!
Połowa roku będzie a oni jeszcze ściągną zeszłoroczne <glupek2>
Czyli co? Rocznika '09 przed liftem nie wyprodukowali w ogóle?
Forumowicz

Postprzez domin1979 » 30 mar 2009, 10:41

jancio68 napisał(a):Czyli co? Rocznika '09 przed liftem nie wyprodukowali w ogóle?
Wg mnie robią go od stycznia albo dopiero zaczynają więc w PL najwcześniej ok. sierpnia, może lipiec. Tu by padła teoria o produkcji nowych roczników we wrześniu, przynajmniej w przypadku Mazdy.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez tery » 30 mar 2009, 11:21

domin1979 napisał(a):
jancio68 napisał(a):Czyli co? Rocznika '09 przed liftem nie wyprodukowali w ogóle?
Wg mnie robią go od stycznia albo dopiero zaczynają więc w PL najwcześniej ok. sierpnia, może lipiec. Tu by padła teoria o produkcji nowych roczników we wrześniu, przynajmniej w przypadku Mazdy.

Rozmowa ze sprzedawcą odnosiła się do CX-7 z rocznika 2008, bo tylko te są objęte promocją, przynajmniej na razie. Nie wiem kiedy będzie dostępny 2009 rocznik bez faceliftingu, ponieważ nie pytałem, ale raczej będzie.
Ostatnio edytowano 31 mar 2009, 11:31 przez tery, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez domin1979 » 30 mar 2009, 11:24

tery napisał(a):Nie wiem kiedy będzie dostępny 2009 rocznik bez faceliftingu.
Pewnie takiego nie będzie i wyjdzie polift '09
Obrazek
Forumowicz

Postprzez jancio68 » 30 mar 2009, 11:29

Aż zadzwoniłem do salonu w Wawie. W czerwcu będą roczniki....2009r. te za ponad 150 tyś. O wersji po liftingu w tym roku można zapomnieć :]
Teraz jeszcze mają ograniczoną ilość 2008r w cenach z różnych kursów walut od 131-141 tyś.
Forumowicz

Postprzez domin1979 » 30 mar 2009, 11:32

jancio68 napisał(a):W czerwcu będą roczniki....2009r. te za ponad 150 tyś. O wersji po liftingu w tym roku można zapomnieć krzywy
Heh, nieźle. A nie mówili kiedy rusza produkcja poliftów?
Obrazek
Forumowicz

Postprzez jancio68 » 30 mar 2009, 11:41

Wynikało z tego, że zaczną produkcję modelem '10 dostępnym "ze względów transportowo-logistycznych" w czerwcu 2010r. <lol>
Forumowicz