Przejście z mineralnego na pół syntetyk?
1, 2
Ja zmieniałem w eFce BG z minerała na półsyntetyk i nic się nie działo niepokojącego z silnikiem. Na minerale zdarzało się puszczenie dymka przy odpaleniu zarówno w mojej eFce jak i w BG brata, po wlaniu płukanki, spuszczeniu starego oleju i wlaniu nowego półsyntetyka wszystko było jak najbardziej ok.
Krzysiek nie miałem nawet czasu zapytać się młodego co i jak.
www.gtrproject.pl
powrót do korzeni motoryzacji... BG-Best Generation :–) odbudowa 323 BG GT Turbo FWD 1.3 16v->1.6 B6T->1.8 BPT
powrót do korzeni motoryzacji... BG-Best Generation :–) odbudowa 323 BG GT Turbo FWD 1.3 16v->1.6 B6T->1.8 BPT
Cukierek napisał(a):Ja zmieniałem w eFce BG z minerała na półsyntetyk i nic się nie działo niepokojącego z silnikiem. Na minerale zdarzało się puszczenie dymka przy odpaleniu zarówno w mojej eFce jak i w BG brata, po wlaniu płukanki, spuszczeniu starego oleju i wlaniu nowego półsyntetyka wszystko było jak najbardziej ok.
...juz mi odpisał i jestem przerażony:( koszty, koszty , koszty.... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=7174
– – – wczesniej Nissan 100 NX SR teraz Mazda MX3 – – –
- Od: 16 sie 2008, 16:17
- Auto: Mazda MX-3 1.6 97'
Ja także zmieniłem olej z mineralnego na półsyntetyk. Podczas zmiany zrobiłem płukankę. Po ok 3000km od zmiany mogę stwierdzić że auto bierze ok 3l oleju na 10000km przy przebiegu mw 220000km (myślę że to całkiem niezły wynik). Ile brało wcześniej nie wiem, gdyż olej zmieniłem po zakupie. Jedyne co, to fakt że tuż po zmianie trochę zaczęły hałasować popychacze hydrauliczne ale z biegiem czasu w miarę ucichły i teraz je ledwo co słychać. W sobotę będę znów zmieniał olej także mogę zdać w najbliższym czasie relację jak silniczek zachowuje się po kolejnej zmianie.
- Od: 14 lis 2008, 14:21
- Auto: 323 BG 1,8 16V DOHC
Szczerze mówiąc zmiana oleju nie jest zalecana. Głównym wyznacznikiem doboru oleju jest zalecenie producenta, zwłaszcza w autach nowszego typu.
Zmiana oleju z mineralengo na półsyntetyk moze powodowac rozszczelnienie sie silnika. Olej półsyntetyczny jest rzadszy przez co wymywa nieco uszczelniajacy osad i moze powodowac wejscie w reakcje z gumowymi uszczelkami. Jezeli silnik jest suchy i nie bierze oleju mozna taka zmiane przeprowadzic ale szczerze mówiac radziłbym pozostac przy tym co było zwłaszcza gdy auto ma juz sporo kilometów na stanie.
Zmiana oleju z mineralengo na półsyntetyk moze powodowac rozszczelnienie sie silnika. Olej półsyntetyczny jest rzadszy przez co wymywa nieco uszczelniajacy osad i moze powodowac wejscie w reakcje z gumowymi uszczelkami. Jezeli silnik jest suchy i nie bierze oleju mozna taka zmiane przeprowadzic ale szczerze mówiac radziłbym pozostac przy tym co było zwłaszcza gdy auto ma juz sporo kilometów na stanie.
MAZ:DA !

- Od: 26 mar 2009, 03:14
- Auto: 323F BA 1.5 16V DOHC 94'
A ja zmieniłem olej z 10W40 Mobil1 na 15W40 Lotos Gas w sumie wielkiej różnicy nie mam tyle że silnik głośniej trochę pracuje i nic po za tym wszystko w normie i ja też na powaznie myślę o powrocie na 10W40.
Mazda 323 (BG) 1.3 8V 91r. – Jedyna Tak Wyjątkowa :)
III Miejsce @ (19.782) – Mega Zlot Sochaczew na 1/4 mili w Klasie A
III Miejsce @ (19.782) – Mega Zlot Sochaczew na 1/4 mili w Klasie A
w Listopadzie zakupiłem Mazde 323F BG 1.8 SOHC prawdopodobnie była zalana olejem mineralnym, bo takie butelki jeździły w bagażniku. Zaraz po zakupie wymieniłem olej na Castrola Magnatec 10w40. Przejechałem nią już 5.000 km i dolałem 0.8 litra od wymiany:) z tym że ja mam wyciek na uszczelce pod pokrywa zaworów, wiec gdyby nie to, to mniej bym dolewał zapewne
Mam nadzieje że nic złego dziać się nie będzie z silnikiem przez kolejne km...
A mam jeszcze takie pytanie : Co by było gdybym przy najbliższej wymianie znów przeszedł na mineralny
Pytam tak z czystej ciekawości ;]
NoMaD
- Od: 26 mar 2008, 09:19
- Auto: 323F BG 1.6 --->323F BG 1.8---> 323F BA 1.5 ---> chwilowo toyota yaris I
Duzo by sie raczej nie stało ale skoro juz zapewniłes silnikowi wiekszy komfort pracy a oleju az tak duzo nie ubywa to doszczelnij pokrywe bo to znikomy koszt i jezdz na 10W40, magnatec to bardzo dobry olej.
MAZ:DA !

aurum napisał(a):
A co polecasz?? Bo mnie fachowo doradzano castrola
tak fachowo jak..
aurum napisał(a):Zmiana oleju z mineralengo na półsyntetyk moze powodowac rozszczelnienie sie silnika. Olej półsyntetyczny jest rzadszy przez co wymywa nieco uszczelniajacy osad i moze powodowac wejscie w reakcje z gumowymi uszczelkami.
ręce opadają!
- Od: 7 kwi 2007, 11:19
- Auto: Mazda6 2.3 Top
byłoo. Temat trafi do kosza.
KP zapoznaj się z regulaminem i zacznij korzystać z "szukajki".
KP zapoznaj się z regulaminem i zacznij korzystać z "szukajki".
Winkle Kotliny http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewt ... 93#p490493
ojj teraz to już się czepiacie.
jeśli ktoś nie jest w stanie pojąć, ze zmiana oleju na rzadszy nie zrobi krzywdy silnikowi to już tak będzie. dla tych co myślą inaczej to tym lepiej dla nich.
z resztą było juz tyle razy na forum...
jeśli ktoś nie jest w stanie pojąć, ze zmiana oleju na rzadszy nie zrobi krzywdy silnikowi to już tak będzie. dla tych co myślą inaczej to tym lepiej dla nich.
z resztą było juz tyle razy na forum...
- Od: 12 cze 2007, 17:30
- Auto: była 323BG| jest 626 GE 97 1,8
jako ze bylo wiele razy ale napisze przyklad z zycia kumpel mial crx-a ktory dlogi czas jezdzil na mineralu zmienil na polsyntetyk to zaczlo mu cieknac z kazdej mozliwej uszczelki i po przejechaniu 700 kilometrow mial sucho w silniku ....
i Love Mazda, Hate vw, Mitsubishi RULEZ
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?p=634613#634613 pierwsza magdalena :)
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?p=634613#634613 pierwsza magdalena :)
- Od: 15 cze 2007, 20:43
- Auto: jest M6 2.0b 141
colt 1.6
było mx-3 1.6
1, 2