Przegwintowania gniazda swiec / uszczelka pod glowica. Pomocy

Postprzez Ania_TM » 17 mar 2009, 15:26

Witam,
pozwole sobie zalozyc nowy temat, a jak pan mod bedzie chcial to gdzies go doczepi.

Sprawa wyglada tak:
– wyskakuje mi swieca na 1 cylindrze.
– na 2 sytuacja byla podobna,ale zostala opanowana metoda domowa.. :) i jest ok ( krotko- gwintownik i jazda.. trzeba se jakos radzic)

dzwonilam do mechanika mowiac co mi sie dzieje.
Jeden mechanik ( Wedmanowa , Łodz) mi powiedzial,ze nie bedzie gwintowal samego gniazda swiec, bo musi zrywac glowice do tego. I bedzie chcial wymieniac uszczelke.
powiedzial ze za: gwintowanie 4 gniazd, plus wymiana uszczelki pod glowica- wstepnie tysiac zlotych.
rozsadna to cena wg was? jak ktos robil cos takiego to jak to wyglada? i ile placiliscie?

drugi mechanik ( Tomaszowska, Łódź) – stw.ze tez uszczelke pod glowica trzeba robic, ale sama robocizna u niego za gwintowanie wyniesie 400zł plus koszt regeneracji glowicy.. nie umial mi pow.ile beda chcieli za to w Lodzi w jakies firmie na Kilinskiego. Mowil cos, ze beda musieli tuleje zakladac, zeby bylo porzadnie wszystko zrobione.

teraz sie mecze faktem,ze poprzedni wlasciciel mazdy byl burakiem.. i tak auto zaniedbał...
Licze na wasza pomoc.
Po 1- co wg was nalezy zrobic w takiej sytuacji? :>
po 2 – ile kosztuje srednio regeneracja glowicy ? zeby sie nie dac w bambuko zrobic.
po 3- ile kosztuje wymiana uszczelki pod glowica?

Dziekuje, pozdrawiam.
:)
Ania_TM

Postprzez fotos » 17 mar 2009, 17:54

u mojego mechanika uszczelka +regeneacja głowicy(szczelność zaworów, gumki, etc.etc.) + robocizna =1000zł za gwintowanie to nie wiem ile ale żeby dobrze zrobić to trzeba tak jak piszesz włożyć tuleję i w tuleji gwintować. więc żeby Cie nie zrobili w <jelen>

najlepiej to jedź do mechanika i niech to robi...

PS: Ty gwintowałaś gniazdo głowicy sama? a co z opiłkami?
sprzedam przedni prawy amore-mijo do mx3 (80%-sprawny).
7x przekaźnik 24V(przemysłowe na szynę DIN) oraz zasilacz 12 V cena: dogadamy się;)
Forumowicz

Od: 13 cze 2008, 21:49

Postprzez yama » 17 mar 2009, 19:08

nie prosciej bedzie kupic uzywana glowice w razie czega zastapic zuzyte czesci z uszkodzonej

gwintowanie robi sie tylko na sciagnietej glowicy , poprzez tulejowanie kazdy inny sposob jest do bani
jak cisnienie wywala swiece tzn ze ktos niezle przekrecil swiece

uszczelke orginal 65PLN kup tak czy tak

koszty wszystko zalezy od tego co jeszcze padlo lub ma luzy ogolnie co sie zuzylo
MAZDA &M....ITSUBISHI
Forumowicz

Od: 21 mar 2007, 19:14
Auto: mazda 3 1.6 BK/Eclipse 4g63(T awd)

Postprzez waldii » 17 mar 2009, 20:17

yama napisał(a):nie prosciej bedzie kupic uzywana glowice w razie czega zastapic zuzyte czesci z uszkodzonej

:D ;) chyba najlepsze wyjscie

kiedys mialem taki sam problem ale w motorze.Oddalem do warsztatu tokarsko-slusarskiego,zalali stary otwor aluminium i zrobili nowy.Nie pamietam niestety jaki to byl koszt.A co do wymiany uszczelki pod glowica 1000zl to przesada na maxa.Tyle to za caly remont sie placi
waldii

Postprzez Ania_TM » 17 mar 2009, 21:02

Jutro mnie zaciagna do warsztatu, to dam wam znac, co powiedzial pan mechanik.

Mam nadzieje,ze skonczy sie na gwintowaniu plus wymiana uszczelki, bez robienia glowicy...
bo mi sie wlosy jeza na glowie <szok>

cena tysiac zlotych – obejmuje wymiane uszczelki plus gwintowanie 4 gniazd..
na zywo sie pogada, to bedzie wiadomo na czym czlowiek stoi.

Dzieki, pozdrawiam.
Ania_TM

Postprzez waldii » 17 mar 2009, 22:00

Widzewianka_TM napisał(a):cena tysiac zlotych – obejmuje wymiane uszczelki plus gwintowanie 4 gniazd..

masakra jednak.A co oni chca tam przegwintowac ????Pewnie na wieksza swiece :| Paranoja
waldii

Postprzez Ania_TM » 17 mar 2009, 22:27

No ja u siebie na jednym cylindrze, mialam robiona "regeneracje gwintu metoda domowa" i jest wszystko ok.
opisze jutro, czego sie dowiedzialam,a jak cos , to mi poradzicie co dalej :)
Ania_TM

Postprzez zwir_ek » 17 mar 2009, 22:57

yama uszczelka pod glowice orginalna kosztuje 65 zł? Ja teraz kupywałem to zapłaciłem prawie 75 zł ale to po zniżce 30%.
Forumowicz

Od: 24 sie 2008, 00:10

Postprzez Markiz » 18 mar 2009, 02:03

Komplet naprawczy Jonnesway do gwintów ( koszt 60 zł ) 15 minut i po sprawie. Dodatkowo potrzebujesz tylko klej do gwintów( najlepiej Loctite ). A wszystko wyglada tak : w komplecie naprawczym jest rozwiertak/gwintownik którym powiększasz i jednocześnie gwintujesz otwór pod świecę. W kompecie znajduje się kilka gniazd jednocześnie z gwintem zewnętrznym i wewnetrznym. Dobierasz odpowiednie gniazdo, nakręcasz na świecę, nakładasz klej do gwintów i wkręcasz świecę i jednocześnie nowe gniazdo w głowicę. Gdy klej złapie cieszysz się nowym gniazdem :P świecy . Czas naprawy w silniku B6 max 15 minut.
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 09:53
Auto: Mazda 323 BG BP & 626 GE FS & 626 GF FS

Postprzez yama » 18 mar 2009, 09:04

u nas w autocentrum kupowalem jakis miesiac temu dla kolegi
1000 PLN to u nas kompletna regeneracja glowicy kosztuje max razem z robocizna

Markiz gdzie takei cudo mozna kupic jaka wytrzymalosc tego
MAZDA &M....ITSUBISHI
Forumowicz

Od: 21 mar 2007, 19:14
Auto: mazda 3 1.6 BK/Eclipse 4g63(T awd)

Postprzez Leniu » 18 mar 2009, 10:44

Koleżanko Widzewianka_TM z profilu wyczytałem, że jesteś z Łodzi. Kilka lat temu też miałem taki problem w swojej maździe. Wówczas znalazłem warsztat w Łodzi który bez zdejmowania głowicy dokonał naprawy poprzez rozwiercenie i wkręcenie sprężynki (trzyma do dzisiaj). Co najlepsze to podczas naprawy nie można było wykręcić świecy (górna część świecy na którą zakłada się klucz wyszła a część z gwintem pozostała w głowicy, nie obeszło się bez wiercenia, ale bez zdejmowania głowicy). Warsztat ten przeprowadza kapitalne remonty silników itp. Podaję adres: P.P.H.U KOBEN Łódź ul.Przestrzenna 69 wjazd od ul.Atutowej tel.(0-42)680-16-21
Początkujący

Od: 8 lut 2007, 16:22
Auto: 323f 91' 1.6 16v gaźnik lpg

Postprzez Ania_TM » 18 mar 2009, 10:56

Auto w warsztacie,
Markiz – tak wlasnie mialam robione na 2 cylindrze i dziala i smiga ładnie :)

Gosc pow.ze postara sie podobny patent zrobic, ale ma dzwonic do mnie ok 14-15.
Jezdzi sam zielona BA, i zna sie na rzeczy :P
Poza tym mam nadzieje,ze mnie nie skasuje z kasa za bardzo :D

Powiedzial tez,ze mozliwe,ze glowica nie bedzie do zdjecia.....
dam wam znac,co i jak :)

Leniu – z ta sprezynka tez dobry patent :)
jak facet uslyszal,ze samodzielnie bylo cos takiego robione, to stw.ze lepiej to zrobic porzadnie u mechanika niz cos popsuc. Wydaje mi sie,ze to co napisal Markiz – naprawde nie wymaga wielkich zdolnosci :D

dzieki panowie za opinie:)
Ania_TM

Postprzez Markiz » 18 mar 2009, 15:13

yama napisał(a):Markiz gdzie takei cudo mozna kupic jaka wytrzymalosc tego

np. http://moto.allegro.pl/item580087965_sw ... esway.html
Jak zrobisz to z głową to nie ma tym problemu.
Nawet nie wiecie ile zakładów korzysta z tego kompletu a ludzie płacą grubą kasę za naprawę <killer>

Widzewianka_TM napisał(a):Wydaje mi sie,ze to co napisal Markiz – naprawde nie wymaga wielkich zdolnosci

Dobrze Ci się wydaje :P
Ostatnio edytowano 18 mar 2009, 15:58 przez Markiz, łącznie edytowano 3 razy
Forumowicz

Postprzez Majki88 » 18 mar 2009, 15:25

Markiz
Zły link dałeś tak miało być :P

http://moto.allegro.pl/item580087965_sw ... esway.html
Gdy ci smutno, gdy ci źle, odpal Vałke przejedź się
Best ET 16,654 – Konin 11' 16,291 – Ryki 11' w deszczu
15,95 – Kąkolewo 14'
Cierpliwy
Klubowicz

Od: 25 kwi 2008, 18:29
Auto: silniki rzędowe są nudne
Mazda 323F BA KL 94'

Postprzez Markiz » 18 mar 2009, 15:53

Majki88 <spoko>
Forumowicz

Postprzez Ania_TM » 19 mar 2009, 10:46

No, jestem.
wczoraj mi dysk padł na zlosc w kompie.. <lol>

Co sie okazalo: gwint na 1 cylindrze calkiem zerwany, takze bedzie zakladal tulejke.
Na 2, robionym wlasnorecznie- małe poprawki byly, reszta bez problemu przegwintowana..
Dojdzie do tego wymiana uszczelki pod glowica. Plus planowanie.

Koszt 400- 500zł. Auto na sobote.

Smieszne, bo facet sam jezdzi zielona BA, stał kiedys ze mna na swiatlach, ja szukalam mu ulotki klubu,a on wizytowki. wczoraj sie smialismy z tego.. <lol>
Takze swiat jest mały :)

te zestaw sa dobre- sama wlansie z niego skorzystalam na 2 garze :P
Ania_TM

Postprzez waldii » 19 mar 2009, 21:06

Widzewianka_TM napisał(a):Koszt 400- 500zł

no to rozumiem ;)
waldii