Wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegów
Proszę Moderatora o dołączenie tematu do istniejącego o wymianie oleju w ASB w Maździe 6 lub 3.
MV i Mercon V to nie sa te same fluidy ale maja bardzo podobne parametry oraz specyfikacje.mozna smialo zalac skrzynke Merconem V i cieszyc sie z gladkiej pracy transmisji nie martwiac sie o jej awarie.problem polega na tym ze u nas w Polsce nie ma na rynku oryginalnych MERCON V zarówno castrola, mobila czy valvolina.wiec jak ktokolwiek ma tym zalac transmisje?owszem sa oleje np:valvoline max life ATF o specyfikacji mercon V ale tych bym nie proponowal.chociaz wiele osob w Polsce i na takim fluidzie smiga i jest oki chociazby ATF midlanda jeden z kilku ma ta specyfikacje.te biuletyny mazdowskie oraz informacje serwisowe wprowadzaja tylko zamieszanie.niedawno widzialem w necie fotorelacje z USA z wymiany oleju w madzie 3 i FNR5 bylo zalewane oryginalnym Merconem V.porownajcie parametry MV i mercona V i wszystko bedzie jasne.pozdro
- Od: 6 maja 2008, 13:12
- Auto: Mazda 3S 2.3L 2006
Wedlug Mazdy TSB nie mozna ... nie poroznach dodatkow ... oleju ...bez analizy chemicznej kosztownej zreszta to nie zwykla UOA.
Mazda nie wprowadza zamieszania ... bo do wybranych skrzyni zaleca Mercon – V wiec tu nie chodzi o zysk ....
Ja znam ludzi ... co jezdza na Universalnych ATF .....I zarowno Mercon V .... co nieznaczy ze to prawidlowe oleje ...
mogl bys podeslac linki do wlasciwosci M-V
Mazda nie wprowadza zamieszania ... bo do wybranych skrzyni zaleca Mercon – V wiec tu nie chodzi o zysk ....
Model Required Service Fluid Mazda Part Number
Mazda3 ATF M-V (TYPE M5) 0000-77-112E-01
Mazda5 ATF M-V (TYPE M5) 0000-77-112E-01
Mazda6 2.3L ATF M-V (TYPE M5) 0000-77-112E-01
Mazda6 3.0L (5-speed A/T) ATF M-V (TYPE M5) 0000-77-112E-01
Mazda6 3.0L (6-speed A/T) JWS3309 (T-IV) 0000-77-114E-01
B-Series MERCON®V ATF 0000-77-120E-05
Tribute MERCON®V ATF 0000-77-120E-05
Tribute HEV MERCON®V ATF 0000-77-120E-05
APPLICABLE MODEL(S)/VINS
2004 – 2008 Mazda3 A/T
2006 – 2008 Mazda5 A/T
2003 – 2008 Mazda6 A/T
2000 – 2008 B-Series A/T
2001 – 2006 Tribute A/T
2008 Tribute A/T
2008 Tribute HEV
DESCRIPTION
Always be sure to use the correct automatic transmission fluid when replacing ATF. Using the wrong ATF may
cause shift quality complaints or may even damage the transmission.
NOTE:
• ATF M-V (TYPE M5) IS NOT THE SAME FLUID AS MERCON®V ATF.
• ATF M-V (TYPE M5) HAS A GREATER VISCOSITY THAN MERCON®V ATF IN LOW TEMPERATURES.
• ATF M-V (TYPE M5) HAS A GREATER ANTI-JUDDER SPECIFICATION THAN MERCON®V ATF.
CAUTION:
• USING ATF OTHER THAN ATF M-V (TYPE M5) IN AUTOMATIC TRANSMISSIONS
DESIGNED TO USE ATF M-V (TYPE M5) MAY CAUSE SHIFT QUALITY COMPLAINTS.
• USING ATF OTHER THAN MERCON®V IN AUTOMATIC TRANSMISSIONS DESIGNED TO
USE MERCON®V MAY CAUSE TRANSMISSION DAMAGE.
Ja znam ludzi ... co jezdza na Universalnych ATF .....I zarowno Mercon V .... co nieznaczy ze to prawidlowe oleje ...
mogl bys podeslac linki do wlasciwosci M-V
dzisiaj w necie znalazlem taki oto link
http://www.prnd.pl/porady/vavoline.htm
http://www.prnd.pl/porady/vavoline.htm
Mercon V ( jako sam nie moze wczoraj Amsoil Tech Line mi to potwierdziala rozmawialem z Allanem B. ) wiec nie zgadzam sie z powyzsza strona
Ze strony Valvoline .... tu nic nie pisze o M-V ale ze wzgledu ze to zammienik tylu skrzyni sklonny byl bym uwierzyc ... ale to Nie Mercon V tylko uniwersalny ATF ...
Product Specs
Recommended for use where the following fluids are specified:
Ford MERCON®, MERCON® V, MERCON® SP and LV
GM DEXRON, DEXRON II, III and VI
Toyota and Lexus Type T, T-III, T-IV and WS
Allison TES 295 and 389
Nissan Matic-D, Matic-J and Matic-K
Honda and Acura ATF Z-1 (except CVT)
Mercedes NAG-1
Mitsubishi Diamond SP-II and SP-III
Kia SP-II and SP-III
Wiec nie mozna dalej stosowac MERCON V jako zammienika w naszej szkrzyni ....
Ze strony Valvoline .... tu nic nie pisze o M-V ale ze wzgledu ze to zammienik tylu skrzyni sklonny byl bym uwierzyc ... ale to Nie Mercon V tylko uniwersalny ATF ...
Product Specs
Recommended for use where the following fluids are specified:
Ford MERCON®, MERCON® V, MERCON® SP and LV
GM DEXRON, DEXRON II, III and VI
Toyota and Lexus Type T, T-III, T-IV and WS
Allison TES 295 and 389
Nissan Matic-D, Matic-J and Matic-K
Honda and Acura ATF Z-1 (except CVT)
Mercedes NAG-1
Mitsubishi Diamond SP-II and SP-III
Kia SP-II and SP-III
Wiec nie mozna dalej stosowac MERCON V jako zammienika w naszej szkrzyni ....
postaram sie poszperac na temat fusiona jaki ATf zaleca w nim ford.fusion ma taka sama skrzynke jak moja .jak cos znajde to podesle.
midland np:zaleca do fusiona ATF omnimatic ktory ma specyfikacje mercona V i ani slowa tam nie wspominaja na temat MV czy mazdy.
midland np:zaleca do fusiona ATF omnimatic ktory ma specyfikacje mercona V i ani slowa tam nie wspominaja na temat MV czy mazdy.
krisek a wg ciebie co to jest za specyfikacja te M-V?
zaden ATF na Polskim rynku nie ma takiej specyfikacji.Chyba ze w serwisie.Co to za skrót?
Wg mnie M-V czy MV to jest Multi – Vehicle ATF bez znaczenia jakiej marki. W Polsce nie kupisz ATF Multi Vehicle chyba ze importowane ze stanów. A moze ktos z forumowiczów ma jakies dane na temat Dexelia ATF M-V?ciekawi mnie czym jest ten specyfik.
zaden ATF na Polskim rynku nie ma takiej specyfikacji.Chyba ze w serwisie.Co to za skrót?
Wg mnie M-V czy MV to jest Multi – Vehicle ATF bez znaczenia jakiej marki. W Polsce nie kupisz ATF Multi Vehicle chyba ze importowane ze stanów. A moze ktos z forumowiczów ma jakies dane na temat Dexelia ATF M-V?ciekawi mnie czym jest ten specyfik.
Jak bym wiedzial ... to bym wiedzial co polecac do tych skrzyni ... trzeba by zrobic Reverse Engineering zeby wybadac wszystkie dodatki ... uzyte ...
napewno M-V to nie jest Multi Vehicle – ATF ....
Midland o ktorym mowiles jest Multi Vehicle ATF ... tzn Universalny ze pasuje do roznych marek ....
napewno M-V to nie jest Multi Vehicle – ATF ....
Midland o ktorym mowiles jest Multi Vehicle ATF ... tzn Universalny ze pasuje do roznych marek ....
Podepnę się do tematu...
Byłem dziś zapytać w serwisie skrzyń w Bristolu ile za wymianę oleju w mojej Maździe, panowie krzyknęli 120 funciaków za kompletną wymianę razem z płukaniem, przy użyciu odpowiedniej maszynki. Podobnież zajmuje to parę godzin, więc cena bez tragedii, tyle że chcą zalać Dexron-III i mam wątpliowości czy na to pójść... Tyle że mam już ok 60k przejechane i wypadałoby coś zrobić, a w Polsce będę nie prędzej jak w sierpniu z autem. Jakieś opinie na temat tego ATF?
Byłem dziś zapytać w serwisie skrzyń w Bristolu ile za wymianę oleju w mojej Maździe, panowie krzyknęli 120 funciaków za kompletną wymianę razem z płukaniem, przy użyciu odpowiedniej maszynki. Podobnież zajmuje to parę godzin, więc cena bez tragedii, tyle że chcą zalać Dexron-III i mam wątpliowości czy na to pójść... Tyle że mam już ok 60k przejechane i wypadałoby coś zrobić, a w Polsce będę nie prędzej jak w sierpniu z autem. Jakieś opinie na temat tego ATF?

Nie nie ...
Dexron calkiem inny ATF niz trzeba to 1
2 ze to plukanie maszynowe nie trwa kilka godzin
po 3 ... duzo zlego tym pisza ... oni wpuszczaja srodek czyszczacy ... pozniej uszlachetniacz olej ... ja bym nie robil tego napewno ... filter trzeba zmienic przy takim plukaniu bo moze sie zapchac ...
Dexron calkiem inny ATF niz trzeba to 1
2 ze to plukanie maszynowe nie trwa kilka godzin
po 3 ... duzo zlego tym pisza ... oni wpuszczaja srodek czyszczacy ... pozniej uszlachetniacz olej ... ja bym nie robil tego napewno ... filter trzeba zmienic przy takim plukaniu bo moze sie zapchac ...
Na mazda6club są ludzie którzy robili płukankę i sobie chwalą, podobnież filtr z racji tego że jest wewnętrzny wymienia się tylko przy remoncie skrzyni.
Co do tego dexrona, to rozglądam się po necie i większość olei spełnia dexron-III/mercon V, a są takie które do tego można i używać tam gdzie zalecają ATF-MV, np ten mobil:
http://www.mobiloil.com/USA-English/Mot ... e_ATF.aspx
Zadzwonię jutro i zapytam czy nie moga zalać innego oleju, co mi pozostaje
Co do tego dexrona, to rozglądam się po necie i większość olei spełnia dexron-III/mercon V, a są takie które do tego można i używać tam gdzie zalecają ATF-MV, np ten mobil:
http://www.mobiloil.com/USA-English/Mot ... e_ATF.aspx
Zadzwonię jutro i zapytam czy nie moga zalać innego oleju, co mi pozostaje

Filtr mozna normalnie wymienic zrzucasz ... miske masz filtr na tacy ... Ktos cie w blad wprowadza ...
No to mow ze universalny ATF a nie ze Dexron ..... to roznica
Oczywiscie ja tez mialem plukana skrzynie w swojej 3 maszyna .... I byla ok ....
Ale wymienilem na nowa ... wiec nie moge powiedziec nic na dluzsza mete ....
sam sobie wyplucz odlacz jeden waz od skrzyni I bedzie jak maszyna do pompowania .. I bezpieczniej dla skrzyni ...
PS ten Mobila ATF dobry produkt .. Pamietaj zeby sprawdzic specyfikacje EU wersjibo moze byc inna .. bardzo czesto tak bywa
http://www.amsoil.com/lit/filter_man_council01.pdf
No to mow ze universalny ATF a nie ze Dexron ..... to roznica
Oczywiscie ja tez mialem plukana skrzynie w swojej 3 maszyna .... I byla ok ....
Ale wymienilem na nowa ... wiec nie moge powiedziec nic na dluzsza mete ....
sam sobie wyplucz odlacz jeden waz od skrzyni I bedzie jak maszyna do pompowania .. I bezpieczniej dla skrzyni ...
PS ten Mobila ATF dobry produkt .. Pamietaj zeby sprawdzic specyfikacje EU wersjibo moze byc inna .. bardzo czesto tak bywa
http://www.amsoil.com/lit/filter_man_council01.pdf
newuser napisał(a):tak dla wiadomosci za rada mechanika pracujacego troche na automatycznych skrzyniach , jesli ktos nie wymienil oleju do 60 tys mil to lepiej juz nie wymieniac bo mozna wiecej zaszkodzic skrzyni niz pomoc ,
pzdr
zmien mechanika!
a od siebie,
troche stary temat, ale widze ze niezle jest zamieszanie i nikt nie wie co ma lac...
o co chodzi? wiekszosc aut od roku '98 zalewane sa juz olejami syntetycznymi!!! i zadne dexrony II czy III, czy ATF+3 nie moga byc zalewane jesli jest wymagany syntetyczny olej i odwrotnie do starych aut nie lac lepiej oleju syntetycznego bo niektore uszczelnienia moga puscic ze wzgledu na inna specyfikacje oleju i nie chodzi o uszczelki miski itp tylko uszczelnienia np koszy czy chocby plyty zaworowej (valve body)!
dexron II, III, ATF+3 i inne ktore posiadaja te specyfikacje to oleje mineralne!
dexron VI, ATF+4 i inne ktore posiadaja te specyfikacje to oleje syntetyczne!
Pozdrawiam
darry dooman
Oldsmobile Aurora 4.0L V8
darry dooman
Oldsmobile Aurora 4.0L V8
- Od: 17 sty 2007, 12:23
- Auto: Oldsmobile Aurora 4.0L V8