Antena elektryczna w Maździe 323 BA – wątek wspólny

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez SpyKee » 19 kwi 2005, 17:12

mam BA z 97 roku z urwaną anteną. Myślałem że dokupię maszt i będzie ok ale jak montowali mi radio dowiedziałem się że może być elektryczna. czy to prawda że takie anteny nie są wysuwane przy pomocy włącznika w kokpicie tylko wysuwają się wraz z włączeniem radia? po czym poznać czy to zwykła / elektryczna antena? i jak się zabrać potem do naprawy?
Początkujący

Od: 22 lut 2005, 18:57
Auto: 323 F BA 1997 r. R.I.P [']
M 6 GH kombo Sport Exclusive 2.0.
I'm back ;)))

Postprzez Rayen » 30 maja 2005, 22:00

Nawaliła elektryka anteny – milczy jak grób...:|

Sprawdziłem napięcie na kostce przy antenie:
masa – działa
zasilanie – działa
sterowanie z radia -działa

sprawdziłem opory na stykach anteny:
masa – sterowanie : jest obwód
masa – zasilanie: nie ma obwodu (czy tak ma być???)

Co się mogło stać antenie? Czy warto ją wyciągać ,rozbierać i naprawiać?
Czy tam jest jakaś zaawansowana elektronika?
A moze kto ma sterowanie elektryczne do anteny, które można zamienić?
Pozdro
Forumowicz

Od: 30 sty 2005, 15:12
Auto: 323F '97 BA Z5 full

Postprzez MiKo » 30 maja 2005, 22:22

Z tego co wiem najczęściej zrywa się cięgno anteny, ale wtedy bat jest martwy a słychać pracujący silniczek anteny ...
U Ciebie chyba padł silniczek ..
Pozdrowienia
MiKo,
M6 – MZR-CD 2006/07 -2.0 143KM DPF 82kkm
Forumowicz

Od: 12 wrz 2004, 17:39
Auto: M6 '06/07 MZR-CD 2.0 143KM DPF

Postprzez Rayen » 31 maja 2005, 11:30

MiKo napisał(a):U Ciebie chyba padł silniczek ..

A ma ktoś antene bez masztu z silniczkiem? Może da sie z dwóch zrobić jedną :]
pozdro
Forumowicz

Postprzez bialy114 » 31 maja 2005, 19:17

Rayen napisał(a):A ma ktoś antene bez masztu z silniczkiem? Może da sie z dwóch zrobić jedną
pozdro

Jassssne !!
Mam sam silniczek na 100% sprawny.Wystarczy przełożyć maszt. Dzwoń to się dogadamy 507-175-987
Robiłem z dwóch anten jedną. Wyszło tak, że maszt wysuwa sie u mnie o jeden element mniej (żyłka była zerwana na samym końcu).Próby połaczenia skończyły sie fiaskiem.Zdecydowałem się założyć pierścień pod nakrętką mocującą maszt do karoserii, który zatrzymuje ostatni (najgrubszy) element w środku.Krótszy maszt nawet chyba lepiej wygląda, a na odbiór radia nie ma wpływu.
..:: było V6 teraz jest 16 V : ( ::..

http://mazda323f.webpark.pl/#
Początkujący

Od: 26 kwi 2004, 23:01
Auto: Rover 620Si+LPG

Postprzez Rayen » 2 cze 2005, 20:08

Bialy114 gadalismy ze tez masz zamiar wytłumiać:)
Jak to jest z tymi matami: twarde czy miękkie?
I gdzie jakie mają być,
po mojemu do wygłuszenia=usztywnienia drzwi lepiej twarde.. :| ale nie wiem ...
pozdro
Forumowicz

Postprzez Rayen » 8 cze 2005, 11:05

bialy114 napisał(a):
Rayen napisał(a):A ma ktoś antene bez masztu z silniczkiem? Może da sie z dwóch zrobić jedną
pozdro

Jassssne !!
Mam sam silniczek na 100% sprawny.Wystarczy przełożyć maszt. Dzwoń to się dogadamy 507-175-987
Robiłem z dwóch anten jedną. Wyszło tak, że maszt wysuwa sie u mnie o jeden element mniej (żyłka była zerwana na samym końcu).Próby połaczenia skończyły sie fiaskiem.Zdecydowałem się założyć pierścień pod nakrętką mocującą maszt do karoserii, który zatrzymuje ostatni (najgrubszy) element w środku.Krótszy maszt nawet chyba lepiej wygląda, a na odbiór radia nie ma wpływu.

bialy114 przyslal mi antene (thx, masz u mnie piwo :D ) niestety to model KOMPLETNIE NIEKOMPATYBILNY :] więc nawet nie próbowałem ożenić z moim
następnie kolega smirnoff przysłał kolejną antenę – ta już bardzo podobna posiadała kilka drobnych różnic: za duży korpus(za wysoki) – musiałem za pomocą młotka zrobić miejsce :] i przełożyć maszt ze starej.
Tutaj wszystko poszło jak z płatka. Teraz znowu działa cicho i sprawnie :D

Co do starej: okazało się, ze to jednak nie elektronika, ani silnik tylko zardzewiałe zębatki (auto stało 3 tygodnie w deszczach bez ruszania anteną).... ślimacznica silnika 'stopiła' się z zębatkami blokując cały mechanizm na zawsze :)

pozdro
Forumowicz

Postprzez shazan » 12 cze 2005, 02:24

Antenka nie chce wejść do środka odkręcałem śrubki psikałem WD-40 i nic może macie jakieś pomysły...a muszę powiedzieć że jest ona równiutka...ale chyba poprzedni właściciele jej nie chowali i teraz jest mały problem – a chciałem ją trochę schować bo strasznie to wygląda jak są 3 takie ogromniaste anteny na samochodziku ( CB, radiowa, telefon:))
V-6 rządzi!!
Początkujący

Od: 11 cze 2005, 17:04
Auto: Mazda MX-3 V6 24V, benzyna,92'

Postprzez Anade » 13 cze 2005, 07:05

a sprawdzaleś czy słychać silnik przy próbie wsunięcia ? jak tak to poszło cięgno anteny a jak nie słychać to padł silnik :)
Anade :)
Forumowicz

Od: 28 lut 2005, 14:48
Auto: 323f BA 1.5 Z5 r. 95

Postprzez nemi » 13 cze 2005, 08:16

Matik napisał(a):nie moglem wkleszczyc nastepnego

ale się uśmiałem z tego sformułowania <lol>
Panowie, Wy coś w aucie "wkleszczacie" prowadząc samochód hahaha
Cholera – ja najzwyczajniej zmieniam biegi :)
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez shazan » 14 cze 2005, 16:54

Anade napisał(a): sprawdzaleś czy słychać silnik przy próbie wsunięcia ? jak tak to poszło cięgno anteny a jak nie słychać to padł silnik

Ale wydaje mi się że w MX-3 antena wchodząca do słupka nie ma silniczka?? tam jest chyba za mało miejsca- powiedzcie mi czy ona się chowa w słupku – nawet jak ręcznie – czy nie?
V-6 rządzi!!
Początkujący

Postprzez nemi » 14 cze 2005, 16:59

Anteny elektryczne są tylko z tyłu na błotniku. Z przodu w słupku antenka jest "ręczna", więc w niej – szczęśliwie – silniczek się nie psuje. Ta antena też jest chowana – do myjni można spokojnie wjechać :)
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez shazan » 21 cze 2005, 23:59

nemi napisał(a):Z przodu w słupku antenka jest "ręczna", więc w niej – szczęśliwie – silniczek się nie psuje.

No to spoko tylko tyle że moja nie chce się wsunąć – muszę jutro pokombinować przy niej musiała chyba gdzieś w mocowaniu skorodować czy coś...
V-6 rządzi!!
Początkujący

Postprzez Bosiu » 6 lip 2005, 21:32

wczoraj cos dziwnego stalo sie z moja antena :| kiedy wlanczam radio antena wysuwa sie prawie do konca (nie wysuwa sie moze 1cm). po wysunieciu kiedy sie zatrzyma slychac dziwny dzwiek- jakies takie zgrzyty przez kilka sekund i slychac tak jak by silniczek jeszcze chodzil(w samochodzie strasznie to slychac)). sklada sie normalnie..
czy te zgrzyty oznaczaja ze niedlugo mi padnie antena? :( (moze sie spalic silniczek od takiego czegos?) mial ktos z was taki przypadek?
ps. na wszelki wypadek niech ktos napisze jak sie dostac do anteny <killer>
Dzieki!!!
Forumowicz

Od: 1 paź 2004, 22:26
Auto: 323f (BA) M6 05r. 2.0D 136mps

Postprzez Gery » 18 sie 2005, 16:26

Jak sie dostać do anteny masz napisane na początku wątku, przeczytaj zanim pytasz. Ja ma problem bo mam ciągle wysuniety ten najgrubszy teleskop, reszta sie normalnie składa i rozkłada. Jechałem sobie spokojnie radio grało i nagle coś strzeliło i tak sie stało :( Miał ktoś tak? Jaka przyczyna? Aha u mnie antena sie wysuwa gdy przekrece kluczyk w tsacyjce a nie ma nic wspolnego z tym czy radio jest włączone czy nie, czy to nrmalne w F BA? Czy mam coś źle podłaczone? Właściwie to ta awaria dolnego teleskopu nawet rozwiązała problem odbioru radia gdy kluczyka nie ma w stacyjce bo wtedy jak pisałem antena sie chowa i był słaby odbiór no ale teraz zostaje ten jeden teleskop i to wystarcza do dobrego odbioru , jednak wolałbym żęby było tak jak być powinno :]
Madzia to dopiero jest laska:)
Forumowicz

Od: 10 lip 2005, 22:33
Auto: 323 F BA / CX 7

Postprzez Gery » 19 sie 2005, 18:05

<jupi> <jupi> <jupi> hura naprawiłem sam antenę, okazało się, że najgrubszy element wyszedł razem z zabezpieczeniem, więc po zdemontowaniu i drobnych manewrach przy tym zabezpieczeniu wcisnąłem spowrotem i... działa jak nowa!!! <jupi> <jupi> <jupi> Extra satysfakcja, jak się samemu naprawi :D
Madzia to dopiero jest laska:)
Forumowicz

Od: 10 lip 2005, 22:33
Auto: 323 F BA / CX 7

Postprzez kono » 21 gru 2005, 00:50

oto sposób naprawy wyrwanego bagnetu ze szczetówki – dla cierpliwych
Otóż w środku anteny chodzi taki plastikowy bagnet który jest zamocowany do najcieńszego teleskopu (nazywam go szczytówką) – niestety to mocowanie się zużywa i to jest największą bolączką -ale udało mi się naprawić jak na razie...chodzi 3 dni bez zarzutu
1.obciąłem główkę na szczytówce (nie udało mi się wykręcić – nie wiem czy jest zakręcana) oraz po jej wyjęciu usunąłem stare mocowanie tego plastikowego bagnetu
2.kupiłem drut mosiężny dł 3 cm średnica min 4 mm (ja kupiłem 6 mm) na wileńskiej sklep z metalami kolorowymi 50 groszy
3.dorobiłem u tokarza serocka 50 Warszawa taką tulejkę o wymiarach dł 3 cm i średnicy 4 mm (wymiar zewnętrzny) a w środku otwory o dł 1,5 cm i średnicy 2,5 mm i następne 1,5 cm i średnicy 3,7 mm (wymiary wewnętrzne) koszt 12,50 PLN, wywiercił mi również obcięty kawałek szczytówki z główki anteny
4. przykleiłem na klej epoksydowy tulejkę w miejsce starego mocowania i w nią wkleiłem ten plastikowy bagnet
5.złożyłem wszystko i na koniec przykleiłem główkę na szczytówkę też na klej epoksydowy

trzeba wszystko dokładnie odtłuścić a śliskie elemęty w miejscach klejeń zszorstkować...
można by chyba również próbować zrobić to nie na klej a zacisnąć jak było oryginalnie ale to raczej nie na mosiężnej tulejce (raczej by popękała) tylko na miedzianej lub z brązu ale jak kupiłem mosiężny drut....mam nadzieję szybko tego nie rozbierać – najsłabszym elementem wydaje się klejenie ale wg mnie jest wystarczająco mocne powiem nawet że bardzo mocne ale gdyby .....to się pobawię w zaciskanie i gwintowanie
......brrum.. brum .brum tak chodzi ma OSA
Początkujący

Od: 12 lip 2005, 14:03
Auto: 323 F`98 1.5 BA ABS klima 2xPP

Postprzez dziubek » 19 lut 2006, 23:03

Witam to i ja doloze pytanko o antenke a raczej dostanie sie do niej w mojej chyba silnik padl jest marta cisza wycignac mozna recznie i schowac ze sporym oporem w obu opcjach – czuc nawet jakby szlo to w jakims mechanizmie. Probowalem scignac plastik w bagazniku ( wyjalem wszystkie plastikowe zaslepki ale dalej cos trzymalo) wiec odpuscilem bo nie chce nic polamac – wiec poprosze dokladnie i lopatoligicznie dla 323F BA ;).
Aha i jeszcze pytano jakie glosniczki do drzwi wlozyc bo w mojej jest tylko glosnik od strony pasazera reszta jest pozbawiona tego luksusu :(

Pozdrowka

dziubek
Mazda + saperka – prawie jak Jeep ;)
+
była BeAtka i GabrYsia jest Renifer ;)
Moje ostanie mazdowe maleństwo- http://tnij.org/mazda6gy
Forumowicz

Od: 29 sty 2006, 02:48
Auto: Sandero Stepway MY'19
Mazda 6 GL Kombi

Postprzez Haszcz » 23 kwi 2006, 17:05

No ja własnie chciałem sie dostać do niedziałającej anteny, ale nie mogłem zdjąc tego srodkwego plastiku – wyjąłem 2 zaslepki i dalej nie wie czy ma to do góry ciagnac czy jak czy jeszcze cos trzyma???
Pozdro
Haszczu

car history:
2005-2007 --> 323F BA 1.5 '98
2007-.... --> 323F BJ 2.0 Sportive '01
Forumowicz

Od: 21 wrz 2005, 11:00
Auto: 323F BJ 2.0 Sportive '01
Mazda 3 BK'06 1.6 CITD

Postprzez Gość » 21 maja 2006, 22:17

Hej, wczoraj próbowałem dostać sie do antenki i miałem ten sam problem, co kolega Haszcz.
Jak wyjąć ten cholerny środkowy plastik??? :|

PS Dopiero sie zarejsterowałem na forum, witam wszystkich! :) Mazdke '95 qpiłem w tym miesiącu, na razie ją "rozgryzam".
Gość