Niebezpieczne słupki na drodze nr 7 na Gdańsk

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez pawelMX6 » 13 sty 2009, 21:02

DeadlY napisał(a):nie ma nic gorszego jak jazda w ciagu

Zakładam, że masz dużo więcej doświadczenia za kierownicą niż ja, więc proszę uświadom mnie – czemu jazda w ciągu jest zła? Poważnie pytam, chciałbym dowiedzieć czegoś nowego, ponieważ prawo jazdy mam dopiero od 10 lat.

Lukano napisał(a):marek napisał:
amiast tego powinni montować "kocie oczka" na osi jezdni i na krawędzi

Wystarczy tyle, żeby kogoś obudzić, a nie trzeba walić czołowo w znak.

Tutaj zgadzam się w 100% – tarki przed niebezpiecznymi miejscami też są świetnym wyjściem.
Forumowicz

Od: 12 sie 2007, 22:10

Postprzez qlesh » 13 sty 2009, 21:10

Lukano napisał(a):Szkoda, że nasi drogowcy też nie myślę i narażają nas w najlepszym wypadku na rozbicie samochodu, w najgorszym na dużo poważniejszy wypadek.

No szkoda, racja.
A czy bariery energochłonne były by lepsze w tym miejscu niż te słupki? Te bariery, które stoją wzdłuż naszych paru autostrad. Na krańcach barier znajdowal by się znak C-9 (nakaz jazdy z prawej strony znaku), np. z pulsującym podświetleniem. Było by lepiej?
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez DeadlY » 13 sty 2009, 21:12

pawelMX6 napisał(a): ponieważ prawo jazdy mam dopiero od 10 lat.

ja mam 15 lat prawko i co z tego? zapewne sa osoby na tym forum ktore maja prawko wiecej lat niz masz ty czy ja.
a w ciagu pisalem –> np ktos przychamuje, a ty akurat patrzysz w lusterko wsteczne bo ktos prawie na ciebie wjechal... ; nie widzisz co masz z przodu , szczegolnie jak jedziesz za ciezarowka, czasami cos/ktos jest na poboczu a kierowcy wymijaja w ostatniej chwili.
wiecej mi sie nie chce pisac bo to OT i nudne
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Od: 8 kwi 2008, 11:35
Auto: Mazda 3 BK LF było....

Postprzez qlesh » 13 sty 2009, 21:14

DeadlY, w takim razie nie chcialbym akurat spojrzeć w lusterko wsteczne gdy trzeba będzie zjechać na pobocze, bo komuś się spieszy...
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Postprzez DeadlY » 13 sty 2009, 21:18

qlesh napisał(a):DeadlY, w takim razie nie chcialbym akurat spojrzeć w lusterko wsteczne gdy trzeba będzie zjechać na pobocze, bo komuś się spieszy...

a wiesz wlasnie nie lubie kierowcow ktorzy nie patrza w lusterka..... ;)
ja na tym koncze, dalej dyskusja jest bez sensu, takie upieranie sie przy swoim bez wzgledu na argumenty :)
zycze wszystkim zeby nigdy nie wpadli na te slupki ;)
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Postprzez qlesh » 13 sty 2009, 21:20

DeadlY napisał(a):wiesz wlasnie nie lubie kierowcow ktorzy nie patrza w lusterka

Ja na szczęście patrzę, więc piwo moglibyśmy wypić nie? :P
Forumowicz

Postprzez pawelMX6 » 13 sty 2009, 21:22

Fakt, teraz temat przerodził się "kto jest mądrzejszy, starszy, ma więcej oleju w głowie, jest bardziej roztropny a może głupi i bezmyślny" ;) Ja w tych słupkach nie widzę nic złego, ponieważ na 99% nie wjadę w nie. Jechałem tamtędy za dnia i przez myśl mi nie przeszło, że komuś może to przeszkadzać (podobnie jak krawężniki, drzewa, latarnie, na które przecież też można wpaść). Jeśli w nocy ich nie widać, mimo, że są na ciągłej linii, to rzeczywiście jest to spore niedopatrzenie.
Forumowicz

Od: 12 sie 2007, 22:10

Postprzez DeadlY » 13 sty 2009, 21:26

qlesh napisał(a):
DeadlY napisał(a):wiesz wlasnie nie lubie kierowcow ktorzy nie patrza w lusterka

Ja na szczęście patrzę, więc piwo moglibyśmy wypić nie? :P

spoko to tylko forum dyskusyjne nic do serca ;)
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Postprzez Lukano » 13 sty 2009, 21:38

pawelMX6 napisał(a):Fakt, teraz temat przerodził się "kto jest mądrzejszy, starszy, ma więcej oleju w głowie, jest bardziej roztropny a może głupi i bezmyślny"

Moim zdaniem od początku szła w tym kierunku. ;)
pawelMX6 napisał(a):podobnie jak krawężniki, drzewa, latarnie, na które przecież też można wpaść

Ale wymieniłes wszystko co musi byc przy drodze ;) Po co dokładać kolejne możliwości ?? ;)
qlesh napisał(a):a na szczęście patrzę, więc piwo moglibyśmy wypić nie? język

To może na jakimś zlocie dokończymy dyskusję przy browarku ??
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez qlesh » 13 sty 2009, 21:44

Lukano napisał(a):qlesh napisał:
a na szczęście patrzę, więc piwo moglibyśmy wypić nie? język

To może na jakimś zlocie dokończymy dyskusję przy browarku

Obawiam się, że mogłoby być gorąco :D Już na forum czasem lecą noże hahaha a co dopiero live <lol>
Dobra, usuńcie ten OT
Forumowicz

Postprzez DeadlY » 13 sty 2009, 21:47

Lukano napisał(a):To może na jakimś zlocie dokończymy dyskusję przy browarku ??

ja zawsze ;) jak na jakis zawitam ;)
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Postprzez Lukano » 13 sty 2009, 21:50

qlesh napisał(a):Obawiam się, że mogłoby być gorąco zeby Już na forum czasem lecą noże hahaha a co dopiero live łoł

eetam, aż tak źle by chyba nie było :P DeadlY na dniach będziemy znali lokalizację wiosennego :D Ja raczej będę ;)
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Postprzez marek » 13 sty 2009, 22:18

qlesh napisał(a):Chyba bezstresowo umożliwić mu wymuszenie pierwszeństwa. Tylko czy faktycznie bezstresowo?

a czy warto kurczowo się trzymać środkowej linii bo to mój pas ? nieraz widuje sytuacje gdzie gość pakuje się na trzeciego a ten z naprzeciwka jedzie do końca i jesscze mruga światłami, mimo że widzi całą sytuację z daleka.

qlesh napisał(a):Bezstresowo to się jedzie 90 jeden za drugim, gdy żaden ćwok nie pcha mi się na trzeciego. Wtedy mam pełen relaks.

szczególnie jak to u nas jest, kolumna 7-10 aut jedzie 90kmh w ostępach 10-15m, dogania ciężarówkę jadącą 70kmh i wleczesz się pół godziny w tej kolumnie bo najczęsciej 90% składu kolumny nie ma pojęcia o wyprzedzaniu i potrzebuje kilometra prostej drogi żeby wykonać ten manewr. A wyprzedzenie takiej kolumny to jest dopiero problem bo jadą wtedy na zderzakach te 70kmh – i to jest bezpieczeństwo ruchu ?

pawelMX6 napisał(a):drzewa,

gdzieś w EU montują bariery energochłonne pomiedzy jezdnią a drzewami ze względu na tragiczne skutki uderzenia w drzewo a nie chcą ich wycinać – u nas nie da się ? tylko proszę nie pisac że w drzewa walą tylko piraci i barany.

pawelMX6 napisał(a):krawężniki, latarnie

te wystepują w 99% w terenie zabudowanym więc z założenia tam się jedzie 50kmh więc najechanie na nie nie jest aż tak groźne.
Krawężników poza terenem zabudowanym nie stosuje się ze względu na nieprzewidywalne skutki najechania na niego przy prędkości rzędu 100kmh (dachowanie, wpadnięcie w poślizg itp) niestety wysepki montowane na środku jezdni takie skutki powodują i o tym nikt nie pomyślał.
Swoją drogą w UK montują latarnie które przy uderzeniu auta mają się łamać oraz urywać i widziałem testy uderzenia auta kompaktowego z prędkością 100kmh w taką latarnię – ludzie wyszliby z minimalnymi obrażeniami z auta.

Przy najbliższej okazji jak będę pamiętał i będę jechał w kierunku Warszawy oraz po moich okolicach, porobię zdjęcia takich super wysepek z ledwo widocznymi słupkami, oraz miejsca gdzie linie są namalowane całkowicie bez sensu albo ich brakuje.
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez Lukano » 13 sty 2009, 22:18

http://poboczem.pl/news/szczyt-urzedniczej-glupoty/zdjecie/bez_nazwy,3072849
A może słupki zastąpić takimi betonami ?? wtedy nie trzeba będzie ograniczeń większych niż 25km/h :P
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Postprzez qlesh » 13 sty 2009, 22:45

marek napisał(a):qlesh napisał:
Chyba bezstresowo umożliwić mu wymuszenie pierwszeństwa. Tylko czy faktycznie bezstresowo?

a czy warto kurczowo się trzymać środkowej linii bo to mój pas ? nieraz widuje sytuacje gdzie gość pakuje się na trzeciego a ten z naprzeciwka jedzie do końca i jesscze mruga światłami, mimo że widzi całą sytuację z daleka

W takiej sytuacji to ten jadący załóżmy przy osi jezdni nie ma w zasadzie wyboru jeżeli chce żyć i musi zjechać na pobocze. Ja miałem taką przygodę, gdy dojeżdżając do łagodnego łuku w lewo i widząc z naprzeciwka jadące tiry i samochody osobowe nagle, po wjechaniu w łuk widzę, że jedzie na mnie jakaś osobówka, która koniecznie musi wyprzedzić, bo kierowca nie umie jechać równo z innymi 90 km/h. Nie przesadzę gdy powiem, że miałem nie więcej niż 2 sekundy na reakcję i udało mi się, tym razem mi się udało. Pobocze było szerokie, więc nie wpadłem w poślizg, mimo gwałtownej korekty toru jazdy na zewnątrz łuku. Nic miłego, naprawdę. I nie zaakceptuję nigdy takiej jazdy, nawet gdyby trasa była prosta i dobrze widoczna. Nie jest to warte zaoszczędzenia tych kilku czy kilkunastu sekund/minut.

marek napisał(a):qlesh napisał:
Bezstresowo to się jedzie 90 jeden za drugim, gdy żaden ćwok nie pcha mi się na trzeciego. Wtedy mam pełen relaks.

szczególnie jak to u nas jest, kolumna 7-10 aut jedzie 90kmh w ostępach 10-15m, dogania ciężarówkę jadącą 70kmh i wleczesz się pół godziny w tej kolumnie bo najczęsciej 90% składu kolumny nie ma pojęcia o wyprzedzaniu i potrzebuje kilometra prostej drogi żeby wykonać ten manewr. A wyprzedzenie takiej kolumny to jest dopiero problem bo jadą wtedy na zderzakach te 70kmh – i to jest bezpieczeństwo ruchu ?

Masz rację, często jest tak jak piszesz. Tylko, że to nie jest powód by narażać na zderzenie czołowe jadących z naprzeciwka – o czym na pewno wiesz. Wystarczy chwila zamyślenia, spojrzenie w lusterko, regulacja stacji radiowej czy inny powód odwrócenia wzroku od kierunku jazdy dosłownie na sekundę, dwie i ten który miał zjechać na pobocze już nigdy nigdzie nie zjedzie.
Masz rację, u nas bardzo kuleje system budowy, utrzymania i modernizacji dróg, ale nie róbmy sobie gorzej :|
Forumowicz

Postprzez siewi » 14 sty 2009, 00:29

marek napisał(a):90% składu kolumny nie ma pojęcia o wyprzedzaniu

może i pojęcie mają tylko mają też pojęcie o mocy auta a to bardzo istotna sprawa, tym bardziej na zatłoczonych drogach, jaką często jest 7
Forumowicz

Od: 14 gru 2007, 00:35
Auto: Suzuki Grand Vitara XL7, 2002, 2.7 V6

Postprzez marek » 14 sty 2009, 00:42

siewi napisał(a):może i pojęcie mają tylko mają też pojęcie o mocy auta a to bardzo istotna sprawa, tym bardziej na zatłoczonych drogach, jaką często jest 7

parę dni temu zrobiłem 1400km po polsce citroenem berlingo o mocy 90 koni. jechałem stałą prędkością, nie szybciej jak 110-115kmh, jechałem po różnych trasach – od nr 1 do nr 8 i wiele innych. Wyprzedziłem sporo aut, w tym takich mistrzów kierownicy w mocniejszych o wiele autach którzy mnie potem wyprzedzali po paru kilometrach.

Tylko że ja zostałem wychowany i nauczony na polonezach – nauczyłem się co to szybkie podejmowanie decyzji o wyprzedzaniu, co to jest wyprzedzanie z biegu, co to znaczy przygotować sie do wyprzedzania na łuku drogi po to aby na prostej szybko łyknąc zawodnika.

Niestety te 90% nie ma pojęcia o czym pisze wyżej, co doskonale obserwuje się na drogach – masa kierowców po zakręcie zaczyna wyprzedzac wtedy kiedy jestem na wysokości ich kabiny kierowcy :|

Niestety nasze drogi wymagają wysokich umiejętności, których nie uczą na kursach ale to temat odbiegający od słupków i wysepek ;)
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez DeadlY » 14 sty 2009, 00:48

dla rozladowania maly quiz. O,T ale taka ciekawostka. w sumie tu o bezpieczenstwie tez jest ;)
Zgadnijcie przy jakiej predkości miał miejsce pierwszy wypadek smiertelny w historii motoryzacji..?
dla zmylki powiem ze mozna sie pomylic o 13 km/h ;)
prosze bez googlowania i dla sceptykow mowie z gory ze kiedys wyczytalem to w ksiazce o historii motorzacji
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Postprzez Akar.Zaephyr » 14 sty 2009, 00:57

DeadlY – 13km/h?

Już miałem odpisać na te ironiczne posty pod moim adresem ale sobie daruję ;)
Forumowicz

Od: 6 paź 2014, 14:54
Auto: Były: Mazda 323F BA, Mazda MX5 NA
Honda NC700SDE
Jest: Hultaj Jonek Hajbryd

Postprzez DeadlY » 14 sty 2009, 01:02

Akar.Zaephyr napisał(a):DeadlY – 13km/h?

a nie za latwo by to bylo? ;)
WINNING BLUE MICA
Forumowicz