Dodam, że każda wysepka była już oznaczona odpowiednim znakiem, który w dodatku jest oświetlony.
No, to się wyżaliłem
www.mazdaspeed.pl
Dortann napisał(a):(...) Pręty te przedzielają pasy ruchu i moim skromnym zdaniem powodują poważne zagrożenie. Wszelcy 'spóźnialscy', którzy chcą wrócić na pas przed wysepką mogą się z nimi spotkać lub po prostu zdecydować się minąć wysepkę z drugiej strony. (...)
Dortann napisał(a):(...) Zresztą gdy wczoraj wracałem słupki były już mocno przerzedzone – wiele z nich urwanych i sporo pogiętych. (...)
Dortann napisał(a):(...) Co więcej, kikuty po złamanych słupkach sterczące na środku drogi mogą łatwo doprowadzić do tragedi. (...)
chmooreck napisał(a):ooo.. popatrz... to one stoją na środku autostrady
Piotruś napisał(a):W tym chorym kraju wydaje się pieniądze na przebudowy dróg w stylu budowania wysepek, pięciu tysięcy nowych fotorejestratorów prędkości itp itd.
Dortann napisał(a):Jakiś 'geniusz' zdecydował by umieścić po kilka metalowych słupków (a la blokady postojowe) przed i po każdej wysepce dla pieszych.
Lukano napisał(a):chmooreck napisał(a):ooo.. popatrz... to one stoją na środku autostrady
Nie, na drodze, a ograniczenia tam nie było. Ja nie piszę o słupkach przy przejściach dla pieszych tylko przy wysepce do skrętu w lewo. Trzeba miec sokoli wzrok, żeby coś takiego zauważyć na trasie.
Dortann napisał(a):Hmm, a Ty jeździsz na zwykłej drodze 90Bo ja 120 i nie więcej. A jeśli pytasz o inne ograniczenia, to w mieście na 50, jeżdżę 60. akurat ograniczeń głównie przestrzegam.
Lukano napisał(a):Ja nie piszę o słupkach przy przejściach dla pieszych tylko przy wysepce do skrętu w lewo.
Lukano napisał(a):a Ty jeździsz na zwykłej drodze 90 Bo ja 120
Lukano napisał(a):na 50, jeżdżę 60
Lukano napisał(a):akurat ograniczeń głównie przestrzegam
Akar.Zaephyr napisał(a):Dzięki temu nie rozjadą piszego który akurat może na wysepce czekać na wolne na drugim pasie.
Nie wiem jak w twoim mniemaniu ale w moim świadczy to o tym że jednak są tam potrzebne. Pozostaje się zastanowić – czy to wina źle ustawionych słupków czy może naszych genialnych kierowców?
Xenocyd napisał(a):Prawda jest taka, ze jak ktos na takie slupki sie wpakuje to na 99% jechal szybciej lub przekraczal linie ciagla wiec moglby tez trafic pieszego, ktorego w zalozeniu zapewne slupki maja chronic.
DeadlY napisał(a):a jak ktos tam wpadnie w poslizg?
DeadlY napisał(a):moze lepiej bylo by zamontowac tam kamere i automatyczny karabin maszynowy – jak ktos przekroczy linie to bedzie strzelac,
pawelMX6 napisał(a):Słupki tam umiejscowione popieram w 100% – po to są linie ciągłe żeby ich nie przekraczać, po to są słupki przed wysepką, żeby "kierowca" auta, który nie zdąży się schować nie uderzył w pieszego stojącego na wysepce.
Xenocyd napisał(a):to pomysl co bedzie jak ktos wpadnie w poslizg jadac przepisowo na autostradzie?pewnie trafi na barierki i to nie bedzie przyjemne, bycmoze nawet inni jadacy przepisowo kierowcy mu doloza jeszcze strzala – ktos nie pomyslal projektujac autostrade??
nie koniecznie . czasami temp w niektorych miejscach jest nizsza i jest tam zamarzniete .. wypadek gotowy, kiedys jadac 25 km/h wpadlem w poslizg i przylozylem w w betonowy slupek ...chmooreck napisał(a):To oznacza, że nie dostosował prędkości do warunków jazdy... Nadal to nie będzie wina słupka.
chmooreck napisał(a):tzn przestrzegasz z 20 – 30% nadwyżką... ysz
Xenocyd napisał(a):System tutaj jest zero jedynkowy – albo przestrzegasz albo nie, jadac wiecej niz mowi
znak lamiesz ograniczenie.
chmooreck napisał(a):Często wyprzedzasz na wysepkach do skrętu w lewo ?
chmooreck napisał(a):To oznacza, że nie dostosował prędkości do warunków jazdy...
pawelMX6 napisał(a):Słupki tam umiejscowione popieram w 100% – po to są linie ciągłe żeby ich nie przekraczać, po to są słupki przed wysepką, żeby "kierowca" auta, który nie zdąży się schować nie uderzył w pieszego stojącego na wysepce.
DeadlY napisał(a):kiedys jadac 25 km/h wpadlem w poslizg i przylozylem w w betonowy slupek ...
ogolnie wysepki dla mnie jeszcze przejda ale zastanow sie dobrze...... jak ktos jedzie szybko to skosi i wysepke i pieszego. ogolnie widac ze nie ogarniasz calosci ... zastanow sie dobrze w ktora strone to idzie... czy zeby bylo bezpieczniej... czy zeby zrobic jak najmniejszym kosztem i sie ukrywac pod szyldem "bezpieczna jazda".pawelMX6 napisał(a):Słupki tam umiejscowione popieram w 100% – po to są linie ciągłe żeby ich nie przekraczać, po to są słupki przed wysepką, żeby "kierowca" auta, który nie zdąży się schować nie uderzył w pieszego stojącego na wysepce. Najpierw należy włączyć myślenie a później czepiać się rzekomo bezmyślnych przepisów.
To jest bardzo dobry pomysł na pozbycie się debili z naszych dróg – popieram
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości