Niebezpieczne słupki na drodze nr 7 na Gdańsk

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Dortann » 12 sty 2009, 11:46

Byłem na weekend w Olsztynie i kleiłem jak zwykle drogą nr 7. Jakiś 'geniusz' zdecydował by umieścić po kilka metalowych słupków (a la blokady postojowe) przed i po każdej wysepce dla pieszych. Pręty te przedzielają pasy ruchu i moim skromnym zdaniem powodują poważne zagrożenie. Wszelcy 'spóźnialscy', którzy chcą wrócić na pas przed wysepką mogą się z nimi spotkać lub po prostu zdecydować się minąć wysepkę z drugiej strony. Nie ma żadnego ostrzeżenia czy znaku informującego o tym zagrożeniu. Zresztą gdy wczoraj wracałem słupki były już mocno przerzedzone – wiele z nich urwanych i sporo pogiętych. Co więcej, kikuty po złamanych słupkach sterczące na środku drogi mogą łatwo doprowadzić do tragedi. Ktoś, kto to zaimplementował, powinien moim zdaniem iść się leczyć.
Dodam, że każda wysepka była już oznaczona odpowiednim znakiem, który w dodatku jest oświetlony.
No, to się wyżaliłem ;)
Madzia i Misiek to zgrana para.
Forumowicz

Od: 27 maja 2007, 16:03
Auto: Mazda 6 diesel kombi

Postprzez Lukano » 12 sty 2009, 12:07

ja bym ogólnie powiesił, nie powiem za co, kogoś kto wymyślił, wszelkie słupki itp na środku drogi. Załatwiły je chyba warsztaty blacharskie !! Dla mnie są bardzo niebezpieczne.
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez Akar.Zaephyr » 12 sty 2009, 12:33

Dortann napisał(a):(...) Pręty te przedzielają pasy ruchu i moim skromnym zdaniem powodują poważne zagrożenie. Wszelcy 'spóźnialscy', którzy chcą wrócić na pas przed wysepką mogą się z nimi spotkać lub po prostu zdecydować się minąć wysepkę z drugiej strony. (...)

Dzięki temu nie rozjadą piszego który akurat może na wysepce czekać na wolne na drugim pasie.

Poza tym – ci spóźnialscy powinni w takim razie się zastanowić czy nie mają oczu w d**pie skoro nie potrafią ocenić czy na danym dystansie dokończą manewr wyprzedzania. Jak znam życie – linia przerywana nie dochodzi do samej wysepki tylko poprzedza ją najpierw podwójna ciągła.

Dortann napisał(a):(...) Zresztą gdy wczoraj wracałem słupki były już mocno przerzedzone – wiele z nich urwanych i sporo pogiętych. (...)

Nie wiem jak w twoim mniemaniu ale w moim świadczy to o tym że jednak są tam potrzebne. Pozostaje się zastanowić – czy to wina źle ustawionych słupków czy może naszych genialnych kierowców?

Dortann napisał(a):(...) Co więcej, kikuty po złamanych słupkach sterczące na środku drogi mogą łatwo doprowadzić do tragedi. (...)

I chyba tylko z tym się zgodzę. ;)

Proponuję wrzucić parę fotek tychże słupków, straszliwych pogromców niewinnych kierowców ;) Zobaczmy jak to wygląda i czy faktycznie jest tak źle ustawione :)
Forumowicz

Od: 6 paź 2014, 14:54
Auto: Były: Mazda 323F BA, Mazda MX5 NA
Honda NC700SDE
Jest: Hultaj Jonek Hajbryd

Postprzez Lukano » 12 sty 2009, 12:37

Dla mnie to jest nadal, ciemna przeszkoda w nocy na środku drogi. A na krótkich światłach przy 120 nie mam za dużo czasu na jej zobaczenie.
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Postprzez chmooreck » 12 sty 2009, 12:42

ooo.. popatrz... to one stoją na środku autostrady, że wolno tam jechać 120km/h ?

Zapewne wcześniej jest ograniczenie prędkości, którego również nie raczysz zauważyć ?
Forumowicz

Od: 17 maja 2008, 18:37
Auto: M3 BP '19 2.0 180KM
M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez Pit » 12 sty 2009, 12:55

W tym chorym kraju wydaje się pieniądze na przebudowy dróg w stylu budowania wysepek, pięciu tysięcy nowych fotorejestratorów prędkości itp itd. A autostrad jak nie było, tak nie ma... Te króciutkie odcinki, które są oddawane, mają po dwa pasy ruchu w jedną stronę. Śmiech po prostu.
Forumowicz

Od: 14 lut 2005, 06:56
Auto: FD3S

Postprzez Lukano » 12 sty 2009, 13:09

chmooreck napisał(a):ooo.. popatrz... to one stoją na środku autostrady

Nie, na drodze, a ograniczenia tam nie było. Ja nie piszę o słupkach przy przejściach dla pieszych tylko przy wysepce do skrętu w lewo. Trzeba miec sokoli wzrok, żeby coś takiego zauważyć na trasie.
Hmm, a Ty jeździsz na zwykłej drodze 90 ?? Bo ja 120 i nie więcej. A jeśli pytasz o inne ograniczenia, to w mieście na 50, jeżdżę 60. akurat ograniczeń głównie przestrzegam.
Jak spotkasz się z taką barierką, na której stracisz połowę przodu to porozmawiamy wtedy.
Sporo jeżdżę poza Polską i jakoś nie widuję poza miastem oczywiście, takich przeszkód. To są zwykłe przeszkody na drodze. A warunki mamy różne.
Piotruś napisał(a):W tym chorym kraju wydaje się pieniądze na przebudowy dróg w stylu budowania wysepek, pięciu tysięcy nowych fotorejestratorów prędkości itp itd.

Niestety, a dlaczego ?? Bo postawienie fotoradaru jest tańsze niż przebudowa drogi. A do tego budżet zarobi na mandatach. I o to chodzi. To niestety tylko Polska.
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Postprzez chmooreck » 12 sty 2009, 13:46

Dortann napisał(a):Jakiś 'geniusz' zdecydował by umieścić po kilka metalowych słupków (a la blokady postojowe) przed i po każdej wysepce dla pieszych.

Lukano napisał(a):
chmooreck napisał(a):ooo.. popatrz... to one stoją na środku autostrady

Nie, na drodze, a ograniczenia tam nie było. Ja nie piszę o słupkach przy przejściach dla pieszych tylko przy wysepce do skrętu w lewo. Trzeba miec sokoli wzrok, żeby coś takiego zauważyć na trasie.

Myślałem, że właśnie o słupkach przy przejściach dla pieszych piszemy.

Dortann napisał(a):Hmm, a Ty jeździsz na zwykłej drodze 90 ?? Bo ja 120 i nie więcej. A jeśli pytasz o inne ograniczenia, to w mieście na 50, jeżdżę 60. akurat ograniczeń głównie przestrzegam.

Z tego, co piszesz, to nie przestrzegasz... tzn przestrzegasz z 20 – 30% nadwyżką... :|

Lukano napisał(a):Ja nie piszę o słupkach przy przejściach dla pieszych tylko przy wysepce do skrętu w lewo.

Często wyprzedzasz na wysepkach do skrętu w lewo ?

Możesz gdzieś zrobić zdjęcie takiego słupka ? Bo wieżyc mi się nie chce, że stoi sobie ot tak, na środku bez żadnego elementu odblaskowego w miejscu gdzie nie ma ograniczenia prędkości ani zakazu wyprzedzania.
Ostatnio edytowano 12 sty 2009, 13:49 przez chmooreck, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez Xenocyd » 12 sty 2009, 13:50

Lukano napisał(a):a Ty jeździsz na zwykłej drodze 90 Bo ja 120

Lukano napisał(a):na 50, jeżdżę 60

Lukano napisał(a):akurat ograniczeń głównie przestrzegam

System tutaj jest zero jedynkowy – albo przestrzegasz albo nie, jadac wiecej niz mowi znak lamiesz ograniczenie. Troche jakby mowic, ze 0,3 promila to prawie 0,2 promila wiec przestrzeganie przepisu zostaje zachowane.
I zeby nie bylo, ze sie z kosmosu urwalem – w miescie zdarza mi sie jezdzic szybciej niz 50, na trasie z ograniczeniem do 90 tez pojade 120 jak sie da, tylko nie mowie, ze przestrzegam ograniczen :)
Prawda jest taka, ze jak ktos na takie slupki sie wpakuje to na 99% jechal szybciej lub przekraczal linie ciagla wiec moglby tez trafic pieszego, ktorego w zalozeniu zapewne slupki maja chronic.
Forumowicz

Od: 13 maja 2007, 12:01
Auto: Mietek

Postprzez DeadlY » 12 sty 2009, 13:53

Akar.Zaephyr napisał(a):Dzięki temu nie rozjadą piszego który akurat może na wysepce czekać na wolne na drugim pasie.
Nie wiem jak w twoim mniemaniu ale w moim świadczy to o tym że jednak są tam potrzebne. Pozostaje się zastanowić – czy to wina źle ustawionych słupków czy może naszych genialnych kierowców?

moze lepiej bylo by zamontowac tam kamere i automatyczny karabin maszynowy – jak ktos przekroczy linie to bedzie strzelac, a policja zamiast mandatow niech wykonuje egzekucje na miescu – niech sie naucza a nie jezdza jak debile. do piachu z takimi kierowcami....
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Od: 8 kwi 2008, 11:35
Auto: Mazda 3 BK LF było....

Postprzez DeadlY » 12 sty 2009, 13:59

Xenocyd napisał(a):Prawda jest taka, ze jak ktos na takie slupki sie wpakuje to na 99% jechal szybciej lub przekraczal linie ciagla wiec moglby tez trafic pieszego, ktorego w zalozeniu zapewne slupki maja chronic.

nie mozna chronic stwarzajac zagrozenie innym – a jak ktos tam wpadnie w poslizg? jadac przepisowo. ten kto postawil tam te slupki nie ma wyobrazni i zapewne to jakis zakompleksiony urzedas ktory jezdzi samochodem do pracy 500 metrow i takie ma o tym pojecie
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Postprzez Xenocyd » 12 sty 2009, 14:06

DeadlY napisał(a):a jak ktos tam wpadnie w poslizg?

to pomysl co bedzie jak ktos wpadnie w poslizg jadac przepisowo na autostradzie? :P pewnie trafi na barierki i to nie bedzie przyjemne, bycmoze nawet inni jadacy przepisowo kierowcy mu doloza jeszcze strzala – ktos nie pomyslal projektujac autostrade??
Forumowicz

Od: 13 maja 2007, 12:01
Auto: Mietek

Postprzez chmooreck » 12 sty 2009, 14:13

DeadlY napisał(a):a jak ktos tam wpadnie w poslizg? jadac przepisowo.

To oznacza, że nie dostosował prędkości do warunków jazdy... Nadal to nie będzie wina słupka.
Forumowicz

M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez pawelMX6 » 12 sty 2009, 14:33

Słupki tam umiejscowione popieram w 100% – po to są linie ciągłe żeby ich nie przekraczać, po to są słupki przed wysepką, żeby "kierowca" auta, który nie zdąży się schować nie uderzył w pieszego stojącego na wysepce. Najpierw należy włączyć myślenie a później czepiać się rzekomo bezmyślnych przepisów.

DeadlY napisał(a):moze lepiej bylo by zamontowac tam kamere i automatyczny karabin maszynowy – jak ktos przekroczy linie to bedzie strzelac,

To jest bardzo dobry pomysł na pozbycie się debili z naszych dróg – popieram :D
Forumowicz

Od: 12 sie 2007, 22:10

Postprzez qlesh » 12 sty 2009, 14:37

pawelMX6 napisał(a):Słupki tam umiejscowione popieram w 100% – po to są linie ciągłe żeby ich nie przekraczać, po to są słupki przed wysepką, żeby "kierowca" auta, który nie zdąży się schować nie uderzył w pieszego stojącego na wysepce.

Uffff... prawda to.
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez DeadlY » 12 sty 2009, 14:52

Xenocyd napisał(a):to pomysl co bedzie jak ktos wpadnie w poslizg jadac przepisowo na autostradzie? :P pewnie trafi na barierki i to nie bedzie przyjemne, bycmoze nawet inni jadacy przepisowo kierowcy mu doloza jeszcze strzala – ktos nie pomyslal projektujac autostrade??

autostrada to nie droga, to 2 rozne rzeczy
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Postprzez DeadlY » 12 sty 2009, 14:54

chmooreck napisał(a):To oznacza, że nie dostosował prędkości do warunków jazdy... Nadal to nie będzie wina słupka.
nie koniecznie . czasami temp w niektorych miejscach jest nizsza i jest tam zamarzniete .. wypadek gotowy, kiedys jadac 25 km/h wpadlem w poslizg i przylozylem w w betonowy slupek ...
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Postprzez Lukano » 12 sty 2009, 14:57

chmooreck napisał(a):tzn przestrzegasz z 20 – 30% nadwyżką... ysz

Nie przestrzegam ograniczeń prędkości. trochę się zagalopowałem, fakt.
Xenocyd napisał(a):System tutaj jest zero jedynkowy – albo przestrzegasz albo nie, jadac wiecej niz mowi
znak lamiesz ograniczenie.

Ta. Jak 99% kierowców w Polsce. I wcale się nie tłumaczę. chmooreck a Ty ??
chmooreck napisał(a):Często wyprzedzasz na wysepkach do skrętu w lewo ?

Nigdy, jeśli o nich wiem. Chodzi mi o to, że czasem można się zagapić, przegapić. Jesteśmy tylko ludźmi.
A co dadzą te słupki z odblaskami ?? jak ktoś będzie stał na tym pasie do skrętu w lewo, to rozwalimy i jego i słupki. Dla mnie NIC nie pomogą. A jak nikogo tam nie będzie, rozwalimy słupki. Gdyby ich nie było, pojedziemy dalej.
chmooreck napisał(a):To oznacza, że nie dostosował prędkości do warunków jazdy...

Standardowy tekst policji, obojętnie czy jedziemy 10, 50, czy 120. tak najłatwiej.
pawelMX6 napisał(a):Słupki tam umiejscowione popieram w 100% – po to są linie ciągłe żeby ich nie przekraczać, po to są słupki przed wysepką, żeby "kierowca" auta, który nie zdąży się schować nie uderzył w pieszego stojącego na wysepce.

czyli najpierw walnie słupek, a 0,5 sekundy później pieszego.
No nic, skoro wszyscy jeżdżą przepisowo, tylko nie ja, to nie było tematu.
Co by nie było, z jaką intencją, po co ma być, nadal jest przeszkoda na środku drogi. Na trasie Lublin-radom jest ich kilka i co jakiś czas któraś jest nie oświetlona.
DeadlY napisał(a):kiedys jadac 25 km/h wpadlem w poslizg i przylozylem w w betonowy slupek ...

Ale policjantowi tego nie wytłumaczysz, żebyś stał w miejscu :P to i tak Ci powie, że nie dostosowałeś prędkości. Popełniłeś błąd fakt, ale gdyby tam nie było słupka nic by się nie stało i o to mi chodzi.
Ostatnio edytowano 12 sty 2009, 15:00 przez Lukano, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Postprzez DeadlY » 12 sty 2009, 14:58

pawelMX6 napisał(a):Słupki tam umiejscowione popieram w 100% – po to są linie ciągłe żeby ich nie przekraczać, po to są słupki przed wysepką, żeby "kierowca" auta, który nie zdąży się schować nie uderzył w pieszego stojącego na wysepce. Najpierw należy włączyć myślenie a później czepiać się rzekomo bezmyślnych przepisów.

To jest bardzo dobry pomysł na pozbycie się debili z naszych dróg – popieram :D
ogolnie wysepki dla mnie jeszcze przejda ale zastanow sie dobrze...... jak ktos jedzie szybko to skosi i wysepke i pieszego. ogolnie widac ze nie ogarniasz calosci ... zastanow sie dobrze w ktora strone to idzie... czy zeby bylo bezpieczniej... czy zeby zrobic jak najmniejszym kosztem i sie ukrywac pod szyldem "bezpieczna jazda".
jak tego ktos nie widzi to szkoda gadac ....
WINNING BLUE MICA
Forumowicz

Postprzez chmooreck » 12 sty 2009, 14:59

No ale chyba mi nie powiesz, że winę za to zdarzenie ponosi słupek ?
Forumowicz

M3 BM '14 2.0 120KM