Jak coś poknociłem to sorki ...

www.mazdaspeed.pl
pabl0 napisał(a):Pierwsza to DSC i można ją zauważyć chociażby przy wyłączeniu jej przyciskiem DSC OFF
puchal napisał(a):kontrolka z samochodem robiącym 2 ślady świadczy o tym że działa albo system tcs albo dsc natomiast ikonka dsc off informuje że oba systemy są wyłączone.
Tolek napisał(a):(...)
Okazuje się, że autko może mieć ASR, a przy okazji może nie mieć ESP. Pozdrawiam.
mr_t napisał(a):Kiedyś te systemy były rozdzielne, do dziś samochody dostawcze mają tylko ASR
Mateusz L napisał(a):mr_t napisał(a):Kiedyś te systemy były rozdzielne, do dziś samochody dostawcze mają tylko ASR
Systemy korzystają z sygnałów prędkości obrotowej kół -tych samych co ABS. DSC ma jeszcze m.in czujnik przysp. bocznego, skrętu kierownicą itd. Z tego co wiem są zintegrowane i w sumie ,są w pewnym sensie wersjami rozwojowymi poczciwego ABS u.
pabl0 napisał(a):puchal, to co w takim razie oznacza paląca się cały czas kontrolka samochodzika gdy uruchomimy auto z wciśniętym przyciskiem DSC OFF. Wydaje mi się że te systemy się wyłącza dwustopniowo.
pabl0 napisał(a):Czyli reasumując gdy jakikolwiek system zadziała to się zapala samochodzik, jak się świeci DSC OFF to jeden z systemów jest wyłączony, jak obie się świecą to oba systemy wyłączone.
misiekwaw napisał(a):mr_t z tego co pamietam pisał, że u niego nie działa to dwustopniowo, ale nie pamiętam czy pisał ze testował, czy poprostu tak uważa, bo jeśli u Ciebie w 1.6 wyłącza się dwustopniowo to u Niego w 2.0 też tak powinno być![]()
Tolek napisał(a):Tzn., że nie mam TCS? Już wcześniej poruszałem podobny temat, ale dopiero teraz kiedy zmieniły się warunki na drogach jest to łatwiej sprawdzić i dlatego pojawiły się tu moje wątpliwości. Są różne informacje na ten temat, m.in., że układ ten był montowany seryjnie, jak również świadczyć może o tym układ ABS (gdyż współpracuje z tym układem), jak również przeglądając oferty sprzedaży mazd 3, sprzedający często podają, że auto posiada układ kontroli trakcji, a na zdjęciach nie widać przycisku ESP.
Tolek napisał(a):Podczas ruszania zdarzało mi się "zabuksować" kołami, jednak gdzieś przeczytałem, że ten układ działa w mazdach z pewnym opóźnieniem.
Tolek napisał(a):Jak również nie zauważyłem żadnej kontrolki informującej o tym układzie. Czy mazdy z tego rocznika miały w standardzie ten układ?
Tolek napisał(a):...m.in., że układ ten był montowany seryjnie, jak również świadczyć może o tym układ ABS (gdyż współpracuje z tym układem)...
no wlasnie nie mialem nigdy ani ABS ani pozostalych dodatkowBeny napisał(a):Miales wczesniej auto z ABS?Bo takie grzechotanie to wlasnie abs na slskiej nawierzchni gdy kola traca przyczepnosc sie wlacza i czuc to na pedale hamulca.Na suchym jesli nie stracisz przyczepnosci to sie nie wlaczy tylko wyhamujesz normalnie.Nie wiem jak dziala kontrola trakcji ale to o czym piszesz to wydaje mi sie ze wlasnie ABS
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości