Lustrzanki – polecane/niepolecane aparaty fotograficzne

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez Czacha » 28 gru 2008, 13:49

HOYA ma akurat bardzo dobry współczynnik ekstynkcji, a chyba o to przede wszystkim chodzi w filtrze polaryzacyjnym. Wiadomo, że używa się go tylko wtedy, gdy jest to konieczne. To nie filtr UV, który może być przykręcony do obiektywu na stałe jako ochronny.

P.S. Nikt nie dostał pod choinkę nowego aparatu czy innych fotograficznych klamotów? ;)

P.P.S. W świątecznym klimacie pełnym kolorowych lampek taka myśl mnie naszła... W kompakcie SP-550UZ światła na nocnych zdjęciach wychodziły w postaci gwiazdek. Teraz za nic nie mogę tego uzyskać – nawet na maksymalnie domkniętej przysłonie. Z czym to jest związane? Z kształtem przysłony? To by pasowało, bo w kompakcie miała chyba kształt pięciokąta a teraz jest kołowa. Pozostaje więc tylko filtr gwiazdkowy?
Wyłącz światła – włącz myślenie
Nareszcie zamontowane dzienne <jupi> ....... Moja Madzia :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 15 kwi 2007, 23:30
Auto: 323C (BA) 1.5i 16V '97

Postprzez waldez » 28 gru 2008, 14:12

Czacha zrób sobie swój własny bokeh, lepsza zabawa. Możesz zrobić sobie nawet logo Mazdy ;)
http://www.diyphotography.net/diy_create_your_own_bokeh
Forumowicz

Od: 26 paź 2008, 20:55
Auto: 323c BA 1,5 16v DOHC 95r

Postprzez Czacha » 28 gru 2008, 16:02

Widziałem już to kiedyś – ciekawe...
Może z nudów spróbuję ;) Trzeba chyba jednak dość jasnego szkła.
Forumowicz

Postprzez waldez » 28 gru 2008, 17:11

Czacha napisał(a):Trzeba chyba jednak dość jasnego szkła.

Dobrze by było, ale wydaje mi się że f2 lub 2.8 też by się nadawało
Forumowicz

Od: 26 paź 2008, 20:55
Auto: 323c BA 1,5 16v DOHC 95r

Postprzez Czacha » 28 gru 2008, 22:25

Moje najjaśniejsze szkło to na razie 3,5 :P
Zrobiłem małą próbę i coś tam nawet wyszło, ale efekt daleki od ideału...
Winieta jak diabli ;) i problem z pomiarem światła.
Chyba sobie odpuszczę, chyba, że można jakoś wyliczyć wymagany rozmiar tego wycinanego wzorku. Bo tak bawić się można w nieskończoność a cierpliwości do takiej dłubaniny nie mam za bardzo ;)
Forumowicz

Postprzez strOOs » 28 gru 2008, 23:21

Kilka nowych zdjec:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czacha kup cos F1.8 :)

Ja chce cos z F1.2 :]

U mnie swiatecznie wpadlo do reki Tair 135mm F2.8 (20 listkow przyslony – nie testowalem jeszcze), 100-300 USM (na testy na razie, moze zostanie) i do sylwka nowa puszka chyba juz dotrze :)

EDIT:
http://www.digart.pl/praca/2954356/ur5.html
Obrazek
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
www.zacharow.info – portfolio
Forumowicz

Od: 17 lis 2005, 00:24
Auto: 323F BJ FP LPG

Postprzez Sokool » 29 gru 2008, 01:53

strOOs napisał(a):Kilka nowych zdjec:

Fajniusio :) A exify to nie łaska zostawić? :P
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz

Postprzez strOOs » 29 gru 2008, 09:17

Sokool nie lubie zostawiac ;]

Zreszta i tak duza czesc robie na manualnych szklach (np to ostatnie) i nic by Ci to nie dalo :)

Te 3 od gory to 50mm F1.8
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
Forumowicz

Postprzez paww99 » 30 gru 2008, 19:39

Obrazek

Dzisiejsze.
Ford Sierra 2,9 24v 4x4 Cosworth BOA :) Ta ze śmiercionośnym napędem... ~200 koni, v6, rwd, spalanie 10l lpg, lans, czego chcieć więcej? :D
Forumowicz

Od: 12 kwi 2008, 21:16
Auto: -Sierra mk2 2.0 dohc –>2,9 24v6 4x4
-Sierra mk2 2.0 dohc
-Sierra mk1 85r. 2.0 ohc – Coupe GT :D

Postprzez Adaś » 30 gru 2008, 21:37

strOOs napisał(a):Obrazek

mogliby tego CDJ1000 po prawej szmatka przetrzeć – strasznie zakurzony :P
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez strOOs » 30 gru 2008, 21:56

Adaś to nie ja gralem :P
Forumowicz

Postprzez Czacha » 31 gru 2008, 13:50

strOOs napisał(a):Obrazek

Wydaje mi się, że lepiej by te zdjęcie wyglądało bez szumu, no chyba, że pojawił się on tam mimowolnie ;) Poza tym na prawdę bardzo fajna i klimatyczna sesja :)

Dziś o północy staniemy przed mozliwością wykonannia dość żadkich i specyficznych fotografii... Macie jakieś sprawdzone ustawienia aparatu do zdjęć fajerwerków? Wiadomo, że każda sytuacja jest inna, ale chodzi mi o ogólną tendencję. Wysokie ISO i krótki czas, czy niskie ISO przy dłuższym czasie? Kluczowym elementem wydaje się czas naświetlania. Też na pewno inaczej robi się zdjęcia z daleka a inaczej w "centrum akcji" – ja mieszkam akurat na dużym osiedlu.
Forumowicz

Postprzez paww99 » 31 gru 2008, 16:52

Czacha napisał(a):Dziś o północy staniemy przed mozliwością wykonannia dość żadkich i specyficznych fotografii... Macie jakieś sprawdzone ustawienia aparatu do zdjęć fajerwerków? Wiadomo, że każda sytuacja jest inna, ale chodzi mi o ogólną tendencję. Wysokie ISO i krótki czas, czy niskie ISO przy dłuższym czasie? Kluczowym elementem wydaje się czas naświetlania. Też na pewno inaczej robi się zdjęcia z daleka a inaczej w "centrum akcji" – ja mieszkam akurat na dużym osiedlu.

Własnie, też mnie to ciekawi... Na swoj rozum, zdaje mi sie ze trzba czas ustawiać taki aby zdjęcia nie poruszyć, czyli jakies 1/60 albo 1/80 sek, chyba ze ma sie statyw i mozna z niego focic to można pomyśleć nad dłuższymi czasami?
Ford Sierra 2,9 24v 4x4 Cosworth BOA :) Ta ze śmiercionośnym napędem... ~200 koni, v6, rwd, spalanie 10l lpg, lans, czego chcieć więcej? :D
Forumowicz

-Sierra mk2 2.0 dohc

Postprzez Czacha » 31 gru 2008, 18:27

Statyw to absolutna podstawa przy zdjęciach nocnych. Gdy nie masz prawdziwego, zawsze można zmontować coś "po inżyniersku", np. stos książek na parapecie ;) Poza tym przy czasie 1/60 uchwycisz wybuch fajerwerku praktycznie w jednym momencie, a dużo ciekawiej uchwycić ruch – rozrastanie się.
Forumowicz

Postprzez strOOs » 31 gru 2008, 18:31

Moze byc tez monopod :)
Forumowicz

Postprzez paww99 » 31 gru 2008, 18:44

Statyw mam, ale taki:
Obrazek
<lol>

Ledwo utrzymuje 400d z kitem <lol> Raczej uzyć sie go do zdjęc na dworze nie da.. ;)

Zobaczymy co wyjdzie. ;)
Forumowicz

-Sierra mk2 2.0 dohc

Postprzez Paweł » 1 sty 2009, 08:36

Przepraszam z góry, ale nie mogę powstrzymać się przed wtrąceniem w Nowym Roku kolejnego pytania o wybór zestawu. O ile posiadany aparat (FZ30) niemal wyczerpuje moje oczekiwania co do jakości zdjęć w plenerze, to niestety zupełnie nie zadowala mnie w trudniejszych warunkach. Moje zainteresowanie fotografią można określić jako: zdjęcia głównie na prywatny ekran, około 5k sztuk rocznie. Teraz potrzebuję aparatu do utrwalania rodziny przesiadującej w pomieszczeniach mieszkalnych, o typowych warunkach oświetleniowych – najlepiej bez doświetlania lampą. Apetyt rośnie w miarę przeglądania internetu, dlatego przyznaję – dotarłem chyba dalej, niż początkowo zakładałem. Do rzeczy:

Na początek myślałem o body z dokupionym 50mm f/1.4-1.8. Rozważam 40D, 450D lub D80. Przypominam, że ich ceny to około 2200, 1500 i 1700 PLN. Obiektywy jak rozumiem, niezależnie od systemu będą kosztowały podobnie, tj. 1000 lub 500 PLN. Cena jest oczywiście istotnie decydująca.

Do Nikona i wyższego Canona przekonuje mnie jakość wykonania, chociaż może nie powinna być najważniejsza – niestety na podstawie testów nie jestem w stanie wychwycić innych, istotnych różnic pomiędzy tymi aparatami. Może powinienem wybrać w ogóle coś innego? Kit? Olympus, Pentax, Sony? Inny obiektyw?

Patrząc na przywieszki z cenami najchętniej wziąłbym A200, 1000D, D40, K200D, ale marketing przekonuje mnie do bolesnej próby wysupłania ~3000 PLN na sprzęt, którym chciałbym od razu zacząć działać. Spodziewam się, że wraz z czasem rozbudowałbym kolekcję o kolejne gadżety i używał tego aparatu wszędzie tam, gdzie dałbym radę go dotargać – stąd proszę o podpowiedź, jaki wybór byłby jednocześnie najbardziej przyszłościowy.
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez Sokool » 1 sty 2009, 12:43

Czacha napisał(a):Dziś o północy staniemy przed mozliwością wykonannia dość żadkich i specyficznych fotografii...

Bez statywu nie pogada...

Obrazek
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz

Postprzez Czacha » 1 sty 2009, 20:24

tco_tm, co masz na myśli przez "trudniejsze warunki"? W pomieszczeniu nie zdziałasz cudów bez lampy, nawet z jasnym obiektywem. A gdy już masz lampę, to nawet ciemny "kit" wystarczy. Rozpraszasz światło na ścianie lub suficie i nie widać żadnych cieni od flesza ani innych efektów związanych z błyskaniem prosto w oczy. Możesz też zakupić samą lampę wyzwalaną zewnętrznym błyskiem i dalej pracować na kompakcie.
Jeżeli planujesz lustro, to musisz już dokładnie wiedzieć czego oczekujesz od sprzętu, czego Ci teraz brakuje. Weź pod uwagę cały system, dostępne obiektywy i ich jakość, akcesoria, itp.... Moim zdaniem nie ma sensu na początku kupować lepszej puszki. Niższe modele na pewno spełnią Twoje wymagania z nawiązką, a sprzęt starzeje się szybko. Coś lepszego możesz kupić w przyszłości. Szkła starzeją się wolniej, dlatego lepiej w nie inwestować.
Ja mogę Ci przedstawić swoje wrażenia z ponad miesięcznego używania E-520. Na prawdę nie wiem do czego mógłbym się przyczepić w tym aparacie. Obsługa bardzo prosta i intuicyjna pomimo mnogości funkcji – instrukcję przeglądałem jedynie w wersji elektronicznej przed zakupem w celu lepszego poznania możliwości sprzętu i od tego czasu bardzo sporadycznie do niej zaglądam. Szumy? Ten aparat wyleczył mnie z szumofobii :P O ile kolorowe paćki z kompaktu niszczące szczegóły doprowadzały mnie czasem do szału, o tyle teraz drobne monochromatyczne ziarno prawie wcale mi nie przeszkadza. ISO do 800 w pełni użyteczne, 1600 w awaryjnych sytuacjach również.
Najniższe modele Nikona to kastraty... Miałem w rękach D60 i rozwikłanie zagadki jakimi przyciskami co się robi, pomimo niewielkiej ich ilości, zajęło mi trochę czasu.
D80 jest teraz w dość niskiej cenie, ale jakby na to nie patrzeć ten model ma już ponad 2 lata...
Z Canona myślałem jeszcze o 450D, ale po prostu nie leżał mi w ręce. Do tego plastikowe wykonanie i brak kilku funkcji, jak również nie najlepsza opinia o podstawowych obiektywach zniechęciły mnie do tego systemu. O Sony nawet nie myślałem – telewizor owszem mogę od nich kupić, ale aparat?
Po długim szukaniu i czytaniu wszystkich testów "wpakowałem" się w system Olympusa. Na aparat + 2 obiektywy + lampę + torbę, filtry i inne drobne akcesoria wydałem około 3000 zł., a bynajmniej nie należę do osób, które wyciągają tyle z małej kieszeni. Mam nadzieję, że sprzęt będzie służył na lata, aczkolwiek dalsze zakupy, np. obiektywy, jak najbardziej w planie :)
Forumowicz

Postprzez strOOs » 1 sty 2009, 20:25

tco_tm zaczynajac: kup uzywane 40D. Jest duzo uzywek polrocznych lub 2-3 miesiecznych z zerowych przebiegiem w cenach 1800-2000zl z gwarancja, po prostu komplety sklepowe.
Do tego na poczatek 50mm F1.8 II (300zl) i jakiegos zooma. Jak szeroki potrzebujesz na start to 17-85 IS USM, jak troche szerzej a dalej to 28-135 IS USM ktory jest optycznie zdziebko lepszy.

O, a teraz po doczytaniu, Jesli bez lampy to jasne szkla. To po obiektyw trzeba isc do sklepu: Tamron 17-50 F2.8 + 50mm F1.8 canona. Tamron musisz kupic w sklepie albo w zestawie z body, bo bywaja mocno rozstrojone jesli chodzi o Front/Back Focus.
40d ma ten plus, ze posiada ustawianie swiatla na Kelviny (teraz to docenilem po zmianie na 20d), czego tansze body Canona nie posiadaja.

Czemu pisze o Canonie? Bo go znam i nim robie zdjecia, wiec jego moge polecic. Olkami/ Nikonami nie robilem wiec sie nie wypowiadam. Z Olkiem jest eden minus – ciezko uzyskac szeroki kat, bo ma CROP 2.0 czyli dwukrotnie mnozy ogniskowa.
Forumowicz