Kopcenie, ubytki oleju silnikowego itp.
Witam, Panowie męczą mnie dwie sprawy po przeczytaniu tematu :
1. olej który polecacie to Elf 5W30 Ev ale to nie syntetyk tylko hydrosyntetyk i tu moje pytanie czym ów oleje się różnią
2. Dexelia 5W 30 i elf 5w 30 to przypadkiem nie te same oleje tylko pod inną nazwą?
1. olej który polecacie to Elf 5W30 Ev ale to nie syntetyk tylko hydrosyntetyk i tu moje pytanie czym ów oleje się różnią
2. Dexelia 5W 30 i elf 5w 30 to przypadkiem nie te same oleje tylko pod inną nazwą?
- Od: 20 kwi 2008, 12:34
- Auto: Mazda 626 2.0i 16v GE 94r.
witam
jest tu chyba baaardzo duzo zwolennikow 5w30 Elfa....
moze to jakas reklama, kryptoreklama nie wiem
a moze Comma, Castrol, Mobil, Petrocanada, Agip,Total,te sa zle czy jak?
poza tym jak silnik ma najechane dwiescie tysiecy lub wiecej to juz nie powinno zalewac sie syntetykiem-tak stwierdzi kazdy mechanior, chyba ze od poczatku jezdzi na takim oleju
moim skromnym zdaniem dobrym wyjsciem jest 10w40 i zmieniac olej co 8tys km a nie jak inni 10-12tys bo wtedy to juz nie olej tylko substancja malooleista
co do kopcenia to chyba my-uzytkownicy Mazd jestesmy przeczuleni na tym punkcie, grupa niemieckich czy francuskich kopci bardziej i jakos sie tym nikt nie przejmuje, szczegolnie wlasciciele tych aut
– nie biore tu pod uwage TDi czy JTD bo za nimi to juz istna czarna mgła
oczywiscie nikogo tu nie odciagam od pomyslu i checi zalania olejem 5w30, jesli sie uda tym lepiej i naprawde zycze powodzenia
konczac zycze wszystkim Wesolych Swiat i pomyslnosci w Nowym Roku i zeby sie nasze Mazdy zawsze drogi trzymaly
pozdrawiam
jest tu chyba baaardzo duzo zwolennikow 5w30 Elfa....
poza tym jak silnik ma najechane dwiescie tysiecy lub wiecej to juz nie powinno zalewac sie syntetykiem-tak stwierdzi kazdy mechanior, chyba ze od poczatku jezdzi na takim oleju
moim skromnym zdaniem dobrym wyjsciem jest 10w40 i zmieniac olej co 8tys km a nie jak inni 10-12tys bo wtedy to juz nie olej tylko substancja malooleista
co do kopcenia to chyba my-uzytkownicy Mazd jestesmy przeczuleni na tym punkcie, grupa niemieckich czy francuskich kopci bardziej i jakos sie tym nikt nie przejmuje, szczegolnie wlasciciele tych aut
oczywiscie nikogo tu nie odciagam od pomyslu i checi zalania olejem 5w30, jesli sie uda tym lepiej i naprawde zycze powodzenia
konczac zycze wszystkim Wesolych Swiat i pomyslnosci w Nowym Roku i zeby sie nasze Mazdy zawsze drogi trzymaly
pozdrawiam
- Od: 5 maja 2005, 14:30
- Auto: mazda 626 GF 2,0 benzin, 136KM, 2000r
roburex napisał(a):poza tym jak silnik ma najechane dwiescie tysiecy lub wiecej to juz nie powinno zalewac sie syntetykiem-tak stwierdzi kazdy mechanior, chyba ze od poczatku jezdzi na takim oleju
Święte słowa!
pozdrawiam
nawzajem!
Śmierć Jezdzi Szybko!!!My Jezdzimy Jeszcze Szybciej:)
- Od: 29 cze 2004, 12:09
- Auto: Mazda 626 GE 2.0 16v.LPG.
A ktoś napisał że są złe?roburex napisał(a):jest tu chyba baaardzo duzo zwolennikow 5w30 Elfa....
A kto napisał o czarnym dymie? Raczej o niebieskim piszemy, prawda?roburex napisał(a):co do kopcenia to chyba my-uzytkownicy Mazd jestesmy przeczuleni na tym punkcie, grupa niemieckich czy francuskich kopci bardziej i jakos sie tym nikt nie przejmuje, szczegolnie wlasciciele tych aut – nie biore tu pod uwage TDi czy JTD bo za nimi to juz istna czarna mgła
Moja Mazda ma najechane 233 000 km, a może 333, albo nawet 433 000 km, kto to wie? Zalałem ją Elf'em 5W 30 (wcześniej Mobil 10W 40) i silnik dostał drugie życie, min. ciszej pracuje, mniej spala oleju i LPG i lepiej przyśpiesza. Co Ty na to?roburex napisał(a):poza tym jak silnik ma najechane dwiescie tysiecy lub wiecej to juz nie powinno zalewac sie syntetykiem-tak stwierdzi kazdy mechanior
Pozdrawiam Hubert
Mitsubishi Galant EA5A Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Mitsubishi Galant EA2A Sport Edition 2,0 16V '98 A/T sedan (sprzedany)
Mazda 626 GE FS GLE SPECIAL '95 (najbardziej niezawodne auto jakie miałem)
- Od: 17 kwi 2008, 07:34
- Auto: Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
witam Panowie użytkownikowie,
mam pytanie, ale zaczne od początku.
nabyłem mazde 626 '93 2.0 benzyna z przebiegiem 250 000.
okazało sie ze sa wycieki oleju, i trzeba go dolewac ok. 1 litra na 1500 km, ponaddto na zimnym silniku kopcił niebieskim dymem.
trafił do mechanika- wymienione zostały:
uszczelniacze
zawory,
prowadnice,
planowanie głowicy docieranie itp.
ponadto pierścienie tłokowe,
zalany półsyntetykiem mobil 1
samochodem przejechałem 4000 od remontu i teraz bierze niecały litr na 1000(!!!)
na zimnym tez lekko zakopci,
ponadto zauwazyłem lekki ubytek płynu chłodniczego (choc to niepewne)
mechanik zwala na zakład regenerujacy głowice- zakład na mechanika – czyja to wina?
a moze to normalne i musi si ewszystko dotrzec prosze o pomoc i rade.
znacie jakies dobre warsztaty na terenie zagłębia/śląska?>

mam pytanie, ale zaczne od początku.
nabyłem mazde 626 '93 2.0 benzyna z przebiegiem 250 000.
okazało sie ze sa wycieki oleju, i trzeba go dolewac ok. 1 litra na 1500 km, ponaddto na zimnym silniku kopcił niebieskim dymem.
trafił do mechanika- wymienione zostały:
uszczelniacze
zawory,
prowadnice,
planowanie głowicy docieranie itp.
ponadto pierścienie tłokowe,
zalany półsyntetykiem mobil 1
samochodem przejechałem 4000 od remontu i teraz bierze niecały litr na 1000(!!!)
na zimnym tez lekko zakopci,
ponadto zauwazyłem lekki ubytek płynu chłodniczego (choc to niepewne)
mechanik zwala na zakład regenerujacy głowice- zakład na mechanika – czyja to wina?
a moze to normalne i musi si ewszystko dotrzec prosze o pomoc i rade.
znacie jakies dobre warsztaty na terenie zagłębia/śląska?>
- Od: 21 gru 2008, 23:55
- Auto: Mazda 626 GE 2.0 '93
zaprowadź auto do mechanika i powiedz że to Cię nie obchodzi a auto ma być zrobione prawidłowo w przeciwnym razie sprawa wyląduje w państwowej inspekcji handlowej
poza tym ty oddawałeś głowice czy mechanik??
Ps: popraw temat na zgodny z regulaminem http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=4304

Ps: popraw temat na zgodny z regulaminem http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=4304
Zdobywca strony 911 nie mylić z nr. informacji i 156
http://nasza-klasa.pl/school/179242/2
http://nasza-klasa.pl/school/179242/2
- Od: 23 gru 2006, 21:31
- Auto: carisma
centaurea a jaka masz pewnosc,ze czesci,ktore wypisales zostaly wymienione??Pewnie pierscienie stare byly zapieczone,wyczyscil je i zlozyl na starych
-
waldii
centaurea, temat łączę z podobnym, a Ciebie proszę o zapoznanie się z regulaminem działu. Dowiesz się z niego jak poprawnie nazywać i kiedy zakładać nowe tematy na forum.
Korzystaj z opcji 'szukaj', wiele problemów było już omawianych na forum, a co ważniejsze, dużo z nich zostało rozwiązanych.
Regulamin
Opcja: Szukaj
Jak używać opcji: Szukaj
Oznaczenia modeli i silników
FAQ Forum MazdaSpeed
Korzystaj z opcji 'szukaj', wiele problemów było już omawianych na forum, a co ważniejsze, dużo z nich zostało rozwiązanych.
Regulamin
Opcja: Szukaj
Jak używać opcji: Szukaj
Oznaczenia modeli i silników
FAQ Forum MazdaSpeed
Sprzedam sporo części do MX-6/626 GE KL 
centaurea napisał(a):co do pierścieni – na pewno były wymienione- nawet dostałem stare na pamiątke.
to swietny mechanik skoro taki efekt po remoncie

-
waldii
a moga to byc uszczelniacze albo prowadnice za luźne?
a i pierścienie były załozone nieorginalne,
na moje nieszczescie głowice zawoziłem sam do regeneracji wiec teraz wymówka zawsze sie znajdzie. a co do mechanika to raczej mam do niego zaufanie-naprawiał mi kilka samochodów i jeszcze mi nic nie zepsuł.
a i pierścienie były załozone nieorginalne,
na moje nieszczescie głowice zawoziłem sam do regeneracji wiec teraz wymówka zawsze sie znajdzie. a co do mechanika to raczej mam do niego zaufanie-naprawiał mi kilka samochodów i jeszcze mi nic nie zepsuł.
centaurea napisał(a):a moga to byc uszczelniacze albo prowadnice za luźne?
moga byc uszczelniacze ale raczej nie taka ilosc oleju by przez nie szla.A po co te prowadnice byly wymieniane??Ja mialem 270kkm i zero luzu.Przy takim przebiegu nie ma koniecznosci ich wymiany.To byl jego pomysl?
-
waldii
centaurea napisał(a):pomysł zakładu regenerującego głowice.
podobnie jak połowa zaworów.

centaurea napisał(a):a czy mazda toleruje olej mineralny
nie
-
waldii
waldii napisał(a):Przy takim przebiegu nie ma koniecznosci ich wymiany.
Tu nie można generalizować. Zdarzają się przypadki, że szerokość prowadnicy jest za duża nawet o 0.07mm. Wtedy nie ma szans na szczelność.
waldii napisał(a):moze te stare wyciagnal i nowych nie zalozyl

waldii napisał(a):Zawory tez swietny pomysl
Zawory mogły się wypalić, ew. przylgnie były zużyte. Pewności do przebiegu pewnie też nie mamy.
Dokładnie.waldii napisał(a):entaurea napisał:
a moga to byc uszczelniacze albo prowadnice za luźne?
moga byc uszczelniacze ale raczej nie taka ilosc oleju by przez nie szla
Maksymalnie 0.3-0.4l.
przebieg jest na 100% rzeczywisty – wczesniej samochodem jezdził mój ojciec od nowości- a do piratów drogowych nie należy.
jeszcze jedna kwestia – nowe pierścienie zostały założone bez szlifu cylindrów – wg mechanika nie trzeba było.
jeszcze jedna kwestia – nowe pierścienie zostały założone bez szlifu cylindrów – wg mechanika nie trzeba było.
Często nie trzeba robić szlifu, jeśli zrobił wszystkie pomiary, stwierdził, że nie trzeba, a Ty mu ufasz, to może tak być. Natomiast nie napisałeś jakiej marki pierścienie włożyłeś?
No i mamy odpowiedź dlaczego spala jeszcze wiecej oleju po remoncie...centaurea napisał(a):jc
Pozdrawiam Hubert
- Od: 17 kwi 2008, 07:34
- Auto: Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan