Lustrzanki – polecane/niepolecane aparaty fotograficzne

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez Czacha » 6 gru 2008, 21:41

strOOs, mówisz Hasselblad – aparat ten kosztuje 2000 PLN – wynajęcie na jeden dzień! Poza strefą TOP PRO średni format praktycznie nie istnieje. Ilu fotografów potrzebuje na co dzień takiej jakości?
Nie powiesz mi, że E-3 czy nawet nowy E-30 to entry-level. Zgadzam się, że matryca to chyba najsłabsza strona tego aparatu. Ale widzisz – gdyby mniej szumiał i miał większy zakres tonalny na takiej samej matrycy, to czym jeszcze przegrywałby z FF? Mnożnikiem ogniskowej? Nie przesadzaj z tym – w ilu sytuacjach potrzebujesz tak ekstremalnie szerokiego kąta? Nawet przy fotografowaniu pomieszczeń za pomocą ZD 7-14mm nie masz problemu z uchwyceniem wszystkich czterech ścian danego pokoju na jednym zdjęciu. Problemy z szumami rozwiąże postęp elektroniki. Winietowania i mydlenia, zwłaszcza na tak lubianym przez Ciebie szerokim kącie, już chyba nie za bardzo...
Wyłącz światła – włącz myślenie
Nareszcie zamontowane dzienne <jupi> ....... Moja Madzia :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 15 kwi 2007, 23:30
Auto: 323C (BA) 1.5i 16V '97

Postprzez strOOs » 7 gru 2008, 01:06

Czacha w walce o to ze Olympus ma najszersze obiektywy akurat walczyles Ty.

Odszumienie to fakt, kwestia czasu, ale pomimo ze juz raczej malo przydatne to z modelu na model matryce rosna w piksele. Wiec zawsze latwiej bedzie odszumic matryce FF niz matryce o 4x mniejszej powierzchni.

Mamiya ZD to jakies 30-40k ;)

paww99 na plycie masz Canon Zoombrowser i soft od Twojego modelu. Masz tam tez opcje wgrywania nowego Firmware – jest menu PL :)
Odszumiania w aparacie nie polecam – nie masz nad nim kontroli. Lepiej robic to samemu na kompie.
Moja Paulina ma 400d ze sklepu wiec ma CD. Poprosze ja jak juz sie obudzi to jutro mi zrzuci i Ci udostepnie ISO.

Wlasnie Zoombrowser Canon'a moze obslugiwac RAW-y w w poczatkowej obrobce. Z niego wyrzucasz do JPG i potem hulaj dusza.
Ew. polecam Corel Paint Shop Pro X2, ktory ma wbudowana obsluge RAW.
Po cwiczeniach na Photshop "trial" nalezy sie troche pomeczyc z przestawieniem ale da sie na to przejsc. Mam juz w domu i w pracy ori kupione (~200zl/szt) i sie przestawilem tak po czesci :)

Kiedy pierwsze zmiany szkielek? ;) Bo wnioskuje ze na razie tylko kit?
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
www.zacharow.info – portfolio
Forumowicz

Od: 17 lis 2005, 00:24
Auto: 323F BJ FP LPG

Postprzez paww99 » 7 gru 2008, 05:21

strOOs no to opcja wgrania nowego FW by sie przydała na pewno, a i programy też. Byłbym bardzo wdzięczny za udostępnienie tego obrazu. <jupi>
Co do odszumiania, ono nie jest przypadkiem wykonywane troche innym i lepszym sposobem niz odszumianie w programach graficznych? Nie wiem, tak mi się zdawało, ale jeśli mówisz ze lepiej go nie uzywać to tak zrobię. :)

Zobacze, nigdy nie bawiłem się rawem, nie było okazji... Może mi starczy na początek ten program od canona.

Szkieł narazie nie planuje z powodu mocno nadszarpniętego budżetu. <glupek2> Poczekam, jak mnie wciągnie na dobre to może będę bardziej zmotywowany do wydania kasy(choć już mi sie podoba :D ). Tylko trzeba będzie tą kase nazbierać....

Wiem ze na początek z racji ceny i jakości postaram sie kupić 50mm F/1.8 od canona. Jakbyś miał klijenta na swojego śmiało sprzedawaj, nie czekaj na mnie, bo mi cięzko stwierdzić kiedy będę miał pieniądze. ;)

Wstałem, troche sobie pogram i lece w teren <diabełek> Ogolnie jestem zadowolony, tylko szkoda ze mi poprzedni właściciel nie dał tego CD, pudełka i choćby dekielków na body i drugiego na obiektyw(kabel tv to juz zbedny bajer raczej ;) ). Wogole nie mógł znaleźć w domu ładowarki do baterii, bo był świeżo po przeprowadzce. A sprzedał mi aparat z racji przesiadki na 40d, jak opowiadał ile jeszcze obiektywów przywiózł z USA do tego i ile one kosztowały to az <glupek2> Podwójna wartość naszej mazdy...
Ford Sierra 2,9 24v 4x4 Cosworth BOA :) Ta ze śmiercionośnym napędem... ~200 koni, v6, rwd, spalanie 10l lpg, lans, czego chcieć więcej? :D
Forumowicz

Od: 12 kwi 2008, 21:16
Auto: -Sierra mk2 2.0 dohc –>2,9 24v6 4x4
-Sierra mk2 2.0 dohc
-Sierra mk1 85r. 2.0 ohc – Coupe GT :D

Postprzez strOOs » 7 gru 2008, 10:49

paww99 bede mial ich z czasem pewnie wiecej ;)

Dekielki to koszt 15-16zl w Lodzi w sklepie foto :)

Ja kupilem za 18zl oryginalne ;)
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
Forumowicz

Postprzez brii » 7 gru 2008, 11:01

paww99 napisał(a):Co do odszumiania, ono nie jest przypadkiem wykonywane troche innym i lepszym sposobem niz odszumianie w programach graficznych?

Niekiedy daje rezultaty lepsze niż w programach graficznych, niekiedy gorsze. Działa w taki sposób, że na zamkniętej migawce czyta dane z matrycy przez taki sam czas jaki było naświetlane zdjęcie, powstały "obraz" odejmuje od zdjęcia wcześniejszego i w ten sposób dosyć skutecznie usuwa szumy powstałe poprzez nagrzanie matrycy, ale całości nie usunie napewno. Działa to od jakiś dłuższych czasów, ale nie pamiętam jakich...

Co do programu – polecam RawTherapee – bezpłatny, wieloplatformowy :)

Na tej stronie można od razu skonfrontować go z konkurencją :)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Czacha » 7 gru 2008, 19:46

strOOs napisał(a):Czacha w walce o to ze Olympus ma najszersze obiektywy akurat walczyles Ty.

No bo ma – przynajmniej ze wszystkich systemów cropowych.

strOOs napisał(a):Wiec zawsze latwiej bedzie odszumic matryce FF niz matryce o 4x mniejszej powierzchni.

Na pewno. Ale jeżeli mała matryca będzie już oferowała całkowicie wystarczającą jakość, to skoro nie widać różnicy po co przepłacać i targać ciężki aparat z ciężkimi szkłami? Dla nieszumiącego ISO 25600? W czasach analogów operowało się dużo niższymi czułościami niż dzisiejszy użyteczny zakres nawet najbardziej szumiących lustrzanek i jakoś ludzie żyli. W średnim formacie zazwyczaj nie wychodzi się poza ISO 50.

strOOs napisał(a):Ja chce FF zeby wiedziec co mam w rece a nie na kalkulatorze co chwila liczyc czy napewno mam to co chcialem (ogniskowa, GO, zakres katowy szkla).

Chyba łatwiej mnożyć x2 niż x1,6 <diabełek>

Nie ma co wielce spekulować – pożyjemy, zobaczymy :)
Forumowicz

Postprzez strOOs » 7 gru 2008, 21:45

Czacha marketing zabija sprzet :)

Przeciez kazdemu ponizej osoby, ktora robi plakaty 70x100 wiecej niz 6Mpix nie jest potrzebne. Canon 350d ktory ma 8Mpix mniej szumi niz 400d ktory ma 10. Wiadomo czemu..

Ja bym najchetniej mnozyl przez 1.3x :P
Forumowicz

Postprzez Czacha » 7 gru 2008, 22:16

strOOs napisał(a):marketing zabija sprzet

No niestety... Zwłaszcza w kompaktach jest to najbardziej widoczne. Mam jeszcze starego Olympusa C-220 ZOOM – 2 MPix. Zdjęcia z niego są ostre, zero szumu, pełne szczegółów. Dzisiejsze kompakty na pewno nie robią lepszych zdjęć. Niby więcej pikseli, ale szczegóły giną w szumie i procesie odszumiania i w efekcie wychodzi na to samo, co otrzymalibyśmy z mniejszej matrycy (mniej upakowanej).
Z drugiej jednak strony czasem przyda się możliwość wycropowania czegoś czy wykadrowania ujęcia, dobrze mieć zapas rozdzielczości. Nowy E-30 ma matrycę 12 MPix. Jak pokazują pierwsze nieoficjalne zdjęcia, nie szumi bardziej niż 10 MPix matryce 4/3, może nawet minimalnie mniej. Ciekawe co wsadzą do następcy E-3. Gdyby miał mniej upakowaną matrycę z mniejszymi szumami i większym zakresem tonalnym, to pewnie zyskałby większe uznanie profesjonalistów, a chyba do nich taki sprzęt jest kierowany.
Forumowicz

Postprzez strOOs » 7 gru 2008, 23:37

Kompakt do 5Mpix to sensowne jeszcze szumy, lustro APS-C do 10Mpix.
Powyzej IMO na razie nei ma sensu.
Forumowicz

Postprzez Pajko » 8 gru 2008, 00:32

Dziś znalazłem wreszcie chwile wolnego czasu na naukę , po całym tygodniu pracy , szkoleń i kursów .Oto i efekty , bardzo chętnie poczytam , komentarze i porady. :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 17 sty 2005, 21:18
Auto: GMC Safari Hi-top , Skoda Fabia III 1,2 Tsi

Postprzez strOOs » 8 gru 2008, 00:41

1. Fajnie jakby wiecej psa bylo ostre, albo wiecej rozmyte. Bo tak to troche posrodku".
Forumowicz

Postprzez Pajko » 8 gru 2008, 00:45

strOOs skubany strasznie mi uciekał hehe
Forumowicz

Postprzez paww99 » 8 gru 2008, 18:40

strOOs aha. To jak coś się odezwe. ;)

brii napisał(a):RawTherapee

Zaraz wypróbuje :) Dziękuję.

strOOs skubany strasznie mi uciekał hehe

Wtedy przydaje się All Focus w canonie, fajna rzecz :)
Ford Sierra 2,9 24v 4x4 Cosworth BOA :) Ta ze śmiercionośnym napędem... ~200 koni, v6, rwd, spalanie 10l lpg, lans, czego chcieć więcej? :D
Forumowicz

-Sierra mk2 2.0 dohc

Postprzez strOOs » 8 gru 2008, 18:53

paww99 ale All Focus lapie nietylko to co sie chce ;)
Forumowicz

Postprzez Czacha » 8 gru 2008, 20:45

paww99 napisał(a):Wtedy przydaje się All Focus w canonie, fajna rzecz :)

W Olympusie nazywa się to chyba AF-C, jednak na razie nie korzystałem z tego. Jakoś nie wierzę za bardzo w takie cuda ;)

Pajko, zdjęcia ładne, zwłaszcza trzecie. Drugie też ładnie wykadrowane.
A jak ogólne wrażenia z obsługi nowego aparatu? Spodziewałeś się czegoś lepszego / gorszego / innego?
Forumowicz

Postprzez Pajko » 8 gru 2008, 23:40

Czacha napisał(a):A jak ogólne wrażenia z obsługi nowego aparatu? Spodziewałeś się czegoś lepszego / gorszego / innego?

na chwilę obecną jestem zadowolony , aparat jest w nawet łatwy w obsłudze o co mi głównie chodziło
Forumowicz

Postprzez paww99 » 8 gru 2008, 23:59

strOOs napisał(a):paww99 ale All Focus lapie nietylko to co sie chce oczko

Ahaa, nie miałem jeszcze okazji tego uzywać <lol> ;)
Forumowicz

-Sierra mk2 2.0 dohc

Postprzez Adaś » 9 gru 2008, 00:38

Obrazek

Pokój oświetlony 2 lampkami + na prawo TV 42"
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez paww99 » 9 gru 2008, 18:25

Dziś mi sie nudziło to zrobiłem sobie węzyk spustowy do mojego aparatu. zrobiłem go z śmieci, czyli starego włącznika i resetu kompa, oraz z włącznika lampy solarnej która się popsuła. Nie chciało mi sie robić obudowy na niego, więc zakleiłem klejem, wygląda kijowo, ale spełnia swoją funkcję i to sie liczy. :P Kosztował mnie jedynie 30 minut z życia, łacznie z rozgrzewaniem lutownicy. ;)

Obrazek
Polutowany na pająka, ale działa :P
Obrazek
Obrazek
Jednym czerwonym przyciskiem ostrzymy, jak juz wyostrzymy to drugim robimy zdjęciem. Przełącznik on/off działa w trybie bulb, czyli jak włączymy na on to zdjęcie sie naświetla, jak wyłączymy to przestaje sie naświetlać.
Forumowicz

-Sierra mk2 2.0 dohc

Postprzez strOOs » 9 gru 2008, 19:22

paww99 ja dalem za nowke z gwarancja 35zl ;)

Chociaz fakt, wczesnej tez zrobilem jeden idziala do dzis. Kosztowal 8zl w czesciach, bo obudowa sama wyszla 6zl (od pilota do alarmu).
Forumowicz