logimen napisał(a):Osobiscie nie spotkalem na trasie kolesi ktorzy jechali by ledwo 80 ka jednoczesnie lamiac ograniczenie predkosci w terenie zabudowanym
Najwyraźniej bardzo mało jeździsz i nie masz pojęcia jak jeżdżą tak zwani rajdowcy. Właśnie wszyscy ci ściganci z terenu zabudowanego jak wyjadą na trasę nagle tracą pewność i objeżdża się ich jak dzieci. Często jeżdżę z @Jacolem, możesz się go zapytać, a on potwierdzi, że w każdej podróży zdarzają się takie jednostki.
@Devo_Y – najwyraźniej też nie masz doświadczenia albo sam tak pędzisz po mieście, że nie jesteś w stanie się przekonać jak jeżdżą w nim te same melepety, które blokują ruch na trasie poza zabudowanym.
Adaś napisał(a):A ja zagłosowałem na ostatni punkt w ramach ignorancji dla bezsensowności tej ankiety
Gratuluję postawy
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Grunt to dobry wzór od moderatora. Zaznaczam, że ankieta nie jest obowiązkowa.
Adaś napisał(a):Patrząc po wynikach ankiety połowa ludzi nie zna przepisów, bo jak można nieumyślnie przejechać na czerwonym świetle, lub je przeoczyć?
Można na przykład zaparkować w miejscu niedozwolonym i zaraz po zauważeniu znaku i swojego błędu poprawić się odjeżdżając z tego miejsca, można nie zauważyć znaku ograniczenia prędkości podczas wyprzedzania ciężarówki lub koncentrując się na dotarciu do celu i szukaniu adresu nie zauważyć jakichś okoliczności, do których trzeba się dostosować. Nie wiem jak bardziej można wytłumaczyć tę prostą opcję.
Jak napisałem na początku mam zamiar skłonić do reflekcji nad tym czy opłaca się być cwaniakiem drogowym i szczycić się jazdą "przelotową". Czy sąsiadce wepchnąłbyś się w kolejkę w sklepie tak samo jak prawidłowo jadącemu kierowcy na drodze, a może to właśnie ktoś znajomy? I co wtedy, trochę wstyd, nie? Ale zdaje się, że kierowcy łamiący przepisy nie mają takiej wyobraźni i tej przyzwoitości im brakuje.
Jak się spodziewałem znalazły się osoby, które wybiórczo krytykują pojedyńcze zdania wyrwane z kontekstu. Szkoda, że nie mają nic mądrego do powiedzenia na temat właśnie poprawy jakości jazdy i wzajemnych relacji między kierowcami zamiast krytykować wzajemnie swoje wypowiedzi na forum.