Wymiana kompletnego rozrządu, co następnie wyregulować???

Postprzez daniel20 » 27 lis 2008, 12:28

Witam Wszystkich!
W mojej mazdzie został wymieniony kompletny rozrząd, łącznie z pompa wody. Nie wiem czy była pompa blokowana podczas wymiany czy nie. Mianowicie co po wymianie musze wyregulować??? Wcześniej miałem audi i wiem że tam musiałęm nastawić pompe, dawkę, kąt wtrysku. A tu nie wiem. Dzwoniłem do serwisu to powiedzieli mi żę tu jakby pompa była źle ustawiona to samochód by mi źle chodził albo wogóle by nie chodził. W mojej audi poprostu czasem się zmulił i wiecej palił. Powiedziałem że teraz w zimie pali mi ok 8 w miescie to mówił że to norma. wiem że zawory chyba nie był regulowane. Pytanie czy po rozrządznie trzeba coś regulować koniecznie typu: dawka paliwa na pompie, kąt wtrysku, regulacja zaworów, podobno wymienia się blaszki przelewowe ale nie wiem gdzie one są i czy trzeba je wymieniać i jeszcze jedno w serwisie mówili mi żę tam przy regulacji zaworów bedzie czasem trzeba wymienić jakies płaytki bo to są zawory płytkowe i że niby trzeba je wymienić jak się reguluje dany zawór.
Proszę koledzy o pomoc pozdrawiam.
Forumowicz

Od: 30 paź 2008, 23:30
Auto: Mazda Premacy Ditd

Postprzez poflek » 27 lis 2008, 21:49

daniel20, co do rozrządu to nie trzeba nic regulować. Zębatki się ustawia na znakach, zakłada pasek, napinacz i finito ;)
Pompy się nie rusza do zmiany rozrządu ale jeśli chodzi o ścisłość to przykręca się ją tylko w jednej pozycji (jest znak w postaci nacięcia). Kąt wtrysku regulowany jest elektronicznie przez zawór TCV. Praktycznie to nic na pompie się nie ustawia :]
Zawory warto wyregulować ale wszystkiego o nich się dowiesz z poradnika. Aha, żadnych płytek się nie wymienia ;)
GF RF2A Obrazek
GH LF Obrazek
Forumowicz

Od: 7 mar 2007, 15:14
Auto: GH LF '08
było:
GF RF2A '99
BG B6E '90

Postprzez topik » 30 lis 2008, 14:36

daniel20 napisał(a):żę tam przy regulacji zaworów bedzie czasem trzeba wymienić jakies płaytki bo to są zawory płytkowe i że niby trzeba je wymienić jak się reguluje dany zawór.

Witam!Płytki są w silniku 2.0 D RF.
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
Forumowicz

Od: 24 paź 2006, 15:41
Auto: Mazda 323F 2.0 TD (BJ) 1999r.

Postprzez Janusz626 » 30 lis 2008, 22:09

topik napisał(a):Płytki są w silniku

... przypomniales mi sytuacje z przed dwóch lat, jak ja chcialem sie dowiedziec o reg. zaworow i pan z serwisu Mazdy chyba na slasku powiedzial wlasnie ze tam sie nie kreci srubkami do szczelinomierza tylko dobiera sie grubosc platynek :] <killer>
Forumowicz

Od: 11 wrz 2007, 16:14
Auto: Mazda 6 2.0 Sky-G 2017 SkyPassion

Postprzez misb » 1 gru 2008, 00:30

A jaki to serwis, bo wolałbym go omijać szerokim łukiem ? No chyba że przez te dwa lata gość się doszkolił :|
Forumowicz

Od: 25 paź 2008, 20:07
Auto: Mazda 323F BJ DiTD 2001r

Postprzez Janusz626 » 1 gru 2008, 00:47

...nie pamietam ktory to serwis, moze we Wroclawiu a moze w Bytomiu a moze gdzies indziej nie pamietam jakia miejscowosc,l mialem tylko telefon ale go skasowalem a kiedys mechanior u mnie w PTR powiedzial: ..panie jaka raegulacja, tam jest regulacja hydrauliczna i samo sie ustawia hahaha i takie wlasnie byly moje poczatki mojego DiTD :D
Forumowicz

Od: 11 wrz 2007, 16:14
Auto: Mazda 6 2.0 Sky-G 2017 SkyPassion