"kompaktowy" subwoofer do bagażnika – Mazda 323F BJ
Strona 1 z 1
Witam,
zastawiam się nad montażem subwoofera w bagażniku, chciałbym również aby bagażnik zachował swoją fukcjonalność. Dlatego poszukuję czegoś o niezbyt dużych rozmiarach i moje zainteresowanie aktywny Pioneer TS-WX22A. Nigdy nie słyszałem tego głośnika, czy są na forum użytkownicy tego modelu? Jeżeli tak to proszę o opinie.
Podoba mi się rozwiązanie jakie jest zastosowane w samochodzie forumowicza perver, głośnik wkomponowany we wnękę po lewej stronie a wzmacniacz po prawej stronie.
Jeżeli isć w tym kierunku to jaki subwoofer i jaki wzmacniacz? Posiadam radio Pioneera DEH-4700MP i słucham głównie rocka z CD (nie MP3). Budżet ograniczony max 600 PLN.
zastawiam się nad montażem subwoofera w bagażniku, chciałbym również aby bagażnik zachował swoją fukcjonalność. Dlatego poszukuję czegoś o niezbyt dużych rozmiarach i moje zainteresowanie aktywny Pioneer TS-WX22A. Nigdy nie słyszałem tego głośnika, czy są na forum użytkownicy tego modelu? Jeżeli tak to proszę o opinie.
Podoba mi się rozwiązanie jakie jest zastosowane w samochodzie forumowicza perver, głośnik wkomponowany we wnękę po lewej stronie a wzmacniacz po prawej stronie.
Jeżeli isć w tym kierunku to jaki subwoofer i jaki wzmacniacz? Posiadam radio Pioneera DEH-4700MP i słucham głównie rocka z CD (nie MP3). Budżet ograniczony max 600 PLN.
- Od: 19 kwi 2008, 21:26
- Auto: 323F 2000 DITD 101KM
big_slick napisał(a):Budżet ograniczony max 600 PLN.
Nie znam tego Pionka, ale wyglada na straszny plastik
Proponuje Hertza ES200 w małej np12 litrowej obudowie (na Alleegro sprzedaja je w 9 litrach) Zajmuje tyle co reklamóweczka
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
big_slick napisał(a):jaki używany wzmacniacz brać pod uwagę
mocny ale to sie musi wypowiedziec jakis fachowiec.Mi odradzono suba hertz ze wzgledu na to ,ze te glosniki potrzebuja solidnej mocy do napedzenia w porownaniu do innych firm.
-
Przemek...
- Od: 8 wrz 2006, 16:22
- Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
Beny napisał(a):Mi odradzono suba hertz ze wzgledu na to ,ze te glosniki potrzebuja solidnej mocy do napedzenia w porownaniu do innych firm.
Mojego ESa napędza 120W RMS (deklarowane) w mostku. Mi nic nie brakuje – ale nie wiem co by było na mocniejszym
Czy taki wzmacniacz byłby OK?
http://www.allegro.pl/item486866176_blaupunkt_gta_2_special_uzywany.html
Czy nie pchać się w blupunkta i szukać czegoś innego?
I jeszcze jedno pytanie czy Hertz ES200 pasuje do 8L obudowy zamkniętej? Właśnie w takich jest sprzedawany na allegro.

Czy nie pchać się w blupunkta i szukać czegoś innego?
I jeszcze jedno pytanie czy Hertz ES200 pasuje do 8L obudowy zamkniętej? Właśnie w takich jest sprzedawany na allegro.
big_slick napisał(a):I jeszcze jedno pytanie czy Hertz ES200 pasuje do 8L obudowy zamkniętej? Właśnie w takich jest sprzedawany na allegro.
no nie za bardzo, tutaj masz instukcję:
http://www.hertzaudiovideo.com/Doc/pdf_es200.pdf
12,8l to minimum
big_slick napisał(a):Czy taki wzmacniacz byłby OK?
no nie specjalny... poza tym, ze wzmacniaczami z allegro zawsze wiąże się spore ryzyko, ze są nadpalone albo, ze w ogole nie działają, chyba lepiej kupić coś nowego, choćby:

albo kenwood jakis, magnat, nawet blaupunkt Velocity jakiś (ale nowy!)... nie są to jakies topowe modele, ale suba uciągną, no i masz gwarancję.
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Xionc napisał(a):12,8l to minimum
Powiedz to Panom ze sklepów CA w Warszawie. Trzy sklepy z jakimi rozmawiałem polecają obudowę 8-9 litrów dla ESa. Podobno gra tak samo dorze, a w mniejszej obudowie nic złego go nie spotka
PS
Mój ES gra w ok 13 litrach
big_slick napisał(a):czy możesz podać wymiary oraz grubość twojej obudowy?
Szerokość ok 25cm, głębokość na dole ok 26, u góry 16cm, wysokość ok 45cm. Grubość płyty 18mm.
Obudowa dopasowana idealnie do pochylenia tylnych siedzeń.
Po kilku dniach dumania, zdecydowany jestem na taki komplet:
Hertz ES 200 – 249 PLN
Obudowa 15l – MDF – 18mm – 75 PLN
Blaupunkt Velocity VA 275 – 228 PLN
Kable – 50 PLN
Budżet wykonany, czekam tylko na zwrot podatku z UK i zrobię sobie prezent pod choinkę.
magicadm, xionc: dzięki za pomoc
Hertz ES 200 – 249 PLN
Obudowa 15l – MDF – 18mm – 75 PLN
Blaupunkt Velocity VA 275 – 228 PLN
Kable – 50 PLN
Budżet wykonany, czekam tylko na zwrot podatku z UK i zrobię sobie prezent pod choinkę.
magicadm, xionc: dzięki za pomoc
Wracam do mojego wątku o subwooferze, znalazłem ciekawy projekt zabudowy głośnika w bagażniku:
http://www.muzykawtwoimsamochodzie.pl/albumy/OPEL%20CORSA%20A/index.html
wszystko jest dla mnie jasne do momentu wykończenia frontu obudowy: co to za materiał? czy on jest pokryty poźniej standardową żywicą czy inną chemią? Jak się zrobi cieplej to chciałbym zabrać się za robotę.
BTW, plany się trochę zmieniły, w samochodzie gra już Alpine CDA-9857, subwoofer został ten sam – Hertz ES200, wzmak będzie Hertz EP 4. Poźniej dodam odseparowane fronty.
http://www.muzykawtwoimsamochodzie.pl/albumy/OPEL%20CORSA%20A/index.html
wszystko jest dla mnie jasne do momentu wykończenia frontu obudowy: co to za materiał? czy on jest pokryty poźniej standardową żywicą czy inną chemią? Jak się zrobi cieplej to chciałbym zabrać się za robotę.

BTW, plany się trochę zmieniły, w samochodzie gra już Alpine CDA-9857, subwoofer został ten sam – Hertz ES200, wzmak będzie Hertz EP 4. Poźniej dodam odseparowane fronty.
Strona 1 z 1