Paląca się kontrolka płynu spryskiwaczy
Strona 1 z 1
Temperatura spadła poniżej zera. Po uruchomieniu silnika pali się przez około 1-2 minuty kontrolka od płynu do spryskiwacza i następnie gaśnie. Nigdy wcześniej tego nie robiła. Płynu jest pod dostatkiem. Wszystko działa bez zarzutu a jednak się zapala. Co może być przyczyną? Trochę pofantazjuję-czy jest też może jakiś czujnik temperatury tego płynu?
W poprzednich modelach Mazdy ta kontrolka miała tendencje do "wieszania się" (tzn pływak się wieszał) i wpływ na to miała najprawdopodobniej gęstość płynu.
Rozwiązaniem było zwykle wlanie czystej wody do zbiornika i mu przechodziło.
Wiem że to raczej nie nie wchodzi w grę żeby zalewać czystą wodę.
Ale spróbuj może zużyć wszystko i zalać inny płyn niż ten który masz teraz.
Rozwiązaniem było zwykle wlanie czystej wody do zbiornika i mu przechodziło.
Wiem że to raczej nie nie wchodzi w grę żeby zalewać czystą wodę.
Ale spróbuj może zużyć wszystko i zalać inny płyn niż ten który masz teraz.
gregorb napisał(a):Gdzie jest kontrolak od plynu spryskiwaczy? Ja u siebie takiej nie widze...
W polu obrotomierza na dole po prawej stronie (prawie nad 0), koloru pomarańczowego. Przy włączonym zapłonie też pojawia się na chwilę.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem." – "Pozdrawiam" Dr House
Na tym zdjęciu zaznaczyłem strzałką gdzie jest ta kontrolka http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bea ... 2e905.html
U mnie to jest tak: Jak włączam zapłon i nic "nie dolega" spryskiwaczowi, to kontrolka się nie zapala. A jeżeli jest coś nie tak, to już zapala się przy włączonym zapłonie i potem się jeszcze świeci przy uruchomionym silniku. Myślę, że nie jest to żadna dodatkowa opcja. Przy odpowiednim oświetleniu i odpowiednim kącie patrzenia powinieneś zobaczyć "ikonkę" tej kontrolki.[/img]
U mnie to jest tak: Jak włączam zapłon i nic "nie dolega" spryskiwaczowi, to kontrolka się nie zapala. A jeżeli jest coś nie tak, to już zapala się przy włączonym zapłonie i potem się jeszcze świeci przy uruchomionym silniku. Myślę, że nie jest to żadna dodatkowa opcja. Przy odpowiednim oświetleniu i odpowiednim kącie patrzenia powinieneś zobaczyć "ikonkę" tej kontrolki.[/img]
Chyba nie wszystkie mają coś takiego. Moja na przykład też nie ma. I czujnika też nie ma bo wyjmowałem zbiornik i podpina się tylko pompki...
http://allmazda.net/parts/ – katalog części do Mazdy 3 i nie tylko (diesel także)
- Od: 1 lis 2007, 11:47
- Auto: 3 BK Y6 '07
Nie wszystkie Mazdy 3 maj~ą zbiorniczek z czujnikiem poziomu płynu.
Występują chyba 3 rodzaje:
1. 2 pompki
2. 2 pompki + czujnik
3. 3 pompki (1 extra do spryskiwaczy ksenonów) + czujnik.
Ja tak jak i kolega pabl0 mam tylko dwie pompki. Rozbierałem to dok~ładnie więc wiem. Jest przy instalacji jeszcze 3 kostka nieużywana, prawdopodobnie pod ten czujnik lub pod pompkę do spryskiwaczy ksenonów.
Występują chyba 3 rodzaje:
1. 2 pompki
2. 2 pompki + czujnik
3. 3 pompki (1 extra do spryskiwaczy ksenonów) + czujnik.
Ja tak jak i kolega pabl0 mam tylko dwie pompki. Rozbierałem to dok~ładnie więc wiem. Jest przy instalacji jeszcze 3 kostka nieużywana, prawdopodobnie pod ten czujnik lub pod pompkę do spryskiwaczy ksenonów.
Jednak nie wszystkie M3 mają kontrolkę. Ja przy okazji zabaw z komputerem kontrolki płynu spryskiwaczy nie widziałem a zobaczyłem działająca kontrolkę cruise control, a tempomatu nie mam.
Poniżej wyciąg z katalogu częsci zamiennych.Wygląda na to, że są dwa rózne zbirniczki i wtedy różne ich wyposażenie.
RP
Poniżej wyciąg z katalogu częsci zamiennych.Wygląda na to, że są dwa rózne zbirniczki i wtedy różne ich wyposażenie.

RP
macie rację panowie bo ja też nie mam żadnej kontrolki, u mnie zostaje jedna wtyczka wolna i wnioskuje że jest ona przeznaczona na silniczek od sprysków do xenonów. RobertPi a masz może taki katalog części jak zapodałeś fotki jeśli tak bardzo prosiłbym na maila dawo99@poczta.onet.pl
- Od: 26 lut 2009, 09:54
- Auto: Mazda 3, 2007, 1.6 diesel
w 100% potwierdzam to co pisalDawo99
– podzielam rowniez jego prośbę
– podzielam rowniez jego prośbę
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Niestety nie mam instalki . Całość ma 4GB na dysku i dotyczy wszystkich modeli Mazdy.
a jak to sie nazwya dokladnie?
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
dzieki
reszte przekazuje google 
-
Moderator "3BK" -Paweł