Lustrzanki – polecane/niepolecane aparaty fotograficzne
Czacha, kręci się ostrością i trzyma spust – jak potwierdzi ostrość to robimy zdjęcie.
pawelMX6 ja jak mamy Nikona ponizej D300 to nie dosc ze nie potwierdza to jeszcze ekspozycji nie liczy
Dla Kanoniarzy: http://www.dpreview.com/news/0809/08091 ... rcanon.asp
2000zl za 50/1.4 i ponad 3000zl za 85/1.4
Drugie szklo tansze niz 85/1.2 canona ale za to manual. Pierwsze bedzie musialo byc ostre jak zyleta przy F/1.4 zeby przebic canona.
Ale ja chce je miec kiedys.
Dla Kanoniarzy: http://www.dpreview.com/news/0809/08091 ... rcanon.asp
2000zl za 50/1.4 i ponad 3000zl za 85/1.4
Drugie szklo tansze niz 85/1.2 canona ale za to manual. Pierwsze bedzie musialo byc ostre jak zyleta przy F/1.4 zeby przebic canona.
Ale ja chce je miec kiedys.
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
www.zacharow.info – portfolio
- Od: 17 lis 2005, 00:24
- Auto: 323F BJ FP LPG
strOOs napisał(a):Ja w kompakcie jak robilem szybkie rzeczy to zamykalem przeslone do F/8 (dla kompaktow to juz ostrosc WSZEDZIE ) i dawalem ostrosc "na oko" i tryb MF I dzialalo.
Ale żadnej GO nie ma
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
brii ale ja mowilem o sposobie na ostrzenie kompaktem
GO to jest w bardzo jasnym kompakcie przy yzuwaniu syper-macro. Poza tym to ostro w nieskonczonosc..
GO to jest w bardzo jasnym kompakcie przy yzuwaniu syper-macro. Poza tym to ostro w nieskonczonosc..
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
strOOs napisał(a):GO to jest w bardzo jasnym kompakcie przy yzuwaniu syper-macro. Poza tym to ostro w nieskonczonosc..
Ano wiem i dlatego tam USM jest kompletnie zbędny a dobry pomiar do AF wogóle niepotrzebny
Trusted computing – Yes or No?
Sokool 30d + 24-105 F/4L lykal to jakos o ostrzyl 
Canon EOS 30d + obiektyw 24-105 F/4 L IS USM (obiektyw za 4k
) ostrzyl mi nawet przy slabym swietle – czasemsie plul ale w 95% przypadkow smigal.
Na mojego E-520 nie mogę na razie powiedzieć złego słowa i mam nadzieję, że tak zostanie
Szumy są na akceptowalnym poziomie. Nawet przy ISO 1600. Są widoczne przede wszystkim w ciemniejszych partiach zdjęcia, w jaśniejszych dużo mniej. Po przeskalowaniu do rozdzielczości monitora trzeba wiedzieć gdzie ich szukać. Biorąc pod uwagę fakt, że taką czułość używa się tylko w ekstremalnych sytuacjach, uważam ja za całkowicie użyteczną.
Jedynie minimalnie zawiodłem się na LV, bo ostrość po kontraście działa chyba nawet gorzej niż w moim dotychczasowym kompakcie
Za każdym razem przelatuje całą skalę i często się poddaje. Może to też kwestia słabego oświetlenia. Jednak LV to nie jest podstawowy interfejs lustrzanki i na specjalne okazje (np. makro) można przeboleć takie ostrzenie. Zawsze można też ostrzyć w LV detekcją fazową po opuszczeniu lustra lub ręcznie.
Filtr polaryzacyjny to też super sprawa
Szumy są na akceptowalnym poziomie. Nawet przy ISO 1600. Są widoczne przede wszystkim w ciemniejszych partiach zdjęcia, w jaśniejszych dużo mniej. Po przeskalowaniu do rozdzielczości monitora trzeba wiedzieć gdzie ich szukać. Biorąc pod uwagę fakt, że taką czułość używa się tylko w ekstremalnych sytuacjach, uważam ja za całkowicie użyteczną.
Jedynie minimalnie zawiodłem się na LV, bo ostrość po kontraście działa chyba nawet gorzej niż w moim dotychczasowym kompakcie
Filtr polaryzacyjny to też super sprawa
- Od: 15 kwi 2007, 23:30
- Auto: 323C (BA) 1.5i 16V '97
Pajko milej nauki – bedzie dluga 
Pajko jakie efekty nauki? 
Pajko, z jakim szkłem kupiłeś ten aparat?
Zdjęcie ładne, ale można uzyskać znacznie mniejszą GO, nawet na kitowym obiektywie.
Jest to moje pierwsze lustro i pierwszy raz spotykam się z efektem głębi ostrości mniejszej od nieskończoności
Gdyby była jeszcze mniejsza to zacząłbym się bać jej... Na razie nie ma źle, ale trzeba się przyzwyczaić do kadrowania w trzech wymiarach i rozsądnie dobierać miejsca ostrzenia. No i zmiana ogniskowej to nie tylko przybliżenie lub oddalenie widoku, jak to było w kompakcie, ale również zmiana GO.
A zdjęcia wychodzą na prawdę super
W porównaniu z kompaktem... nie ma porównania
Takie bardziej plastyczne, większa dynamika tonalna, stonowane, co nie znaczy pozbawione szczegółów – wręcz przeciwnie.
Nawet szum jest zupełnie inny – bardzo ciężko dopatrzyć się kolorowych plamek, jedynie na największym ISO można by się do czegoś przyczepić. Szum z kompaktu bardzo mnie denerwował a ten jakoś nie aż tak
Zdjęcie ładne, ale można uzyskać znacznie mniejszą GO, nawet na kitowym obiektywie.
Jest to moje pierwsze lustro i pierwszy raz spotykam się z efektem głębi ostrości mniejszej od nieskończoności
A zdjęcia wychodzą na prawdę super
Nawet szum jest zupełnie inny – bardzo ciężko dopatrzyć się kolorowych plamek, jedynie na największym ISO można by się do czegoś przyczepić. Szum z kompaktu bardzo mnie denerwował a ten jakoś nie aż tak
Głębia Ostrości
http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C4%99bia_ostro%C5%9Bci
A co myślicie o Nikonie D60? Paru znajomych napaliło się na ten sprzęt i nie wiem czy wybijać im to z głowy, czy to mają dobre po wsi latać
Nie ma podglądu na żywo oraz, co moim zdaniem jest nieporozumieniem, bracketingu ekspozycji
Odpada zrobienie szybkiego HDRa z ręki...
http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C4%99bia_ostro%C5%9Bci
A co myślicie o Nikonie D60? Paru znajomych napaliło się na ten sprzęt i nie wiem czy wybijać im to z głowy, czy to mają dobre po wsi latać