Lustrzanki – polecane/niepolecane aparaty fotograficzne
Czacha, kręci się ostrością i trzyma spust – jak potwierdzi ostrość to robimy zdjęcie.

pawelMX6 ja jak mamy Nikona ponizej D300 to nie dosc ze nie potwierdza to jeszcze ekspozycji nie liczy  
Dla Kanoniarzy: http://www.dpreview.com/news/0809/08091 ... rcanon.asp
2000zl za 50/1.4 i ponad 3000zl za 85/1.4
Drugie szklo tansze niz 85/1.2 canona ale za to manual. Pierwsze bedzie musialo byc ostre jak zyleta przy F/1.4 zeby przebic canona.
Ale ja chce je miec kiedys.

Dla Kanoniarzy: http://www.dpreview.com/news/0809/08091 ... rcanon.asp
2000zl za 50/1.4 i ponad 3000zl za 85/1.4
Drugie szklo tansze niz 85/1.2 canona ale za to manual. Pierwsze bedzie musialo byc ostre jak zyleta przy F/1.4 zeby przebic canona.
Ale ja chce je miec kiedys.
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
www.zacharow.info – portfolio

- Od: 17 lis 2005, 00:24
- Auto: 323F BJ FP LPG
strOOs napisał(a):Ja w kompakcie jak robilem szybkie rzeczy to zamykalem przeslone do F/8 (dla kompaktow to juz ostrosc WSZEDZIE ) i dawalem ostrosc "na oko" i tryb MF I dzialalo.
Ale żadnej GO nie ma
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
		Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
brii ale ja mowilem o sposobie na ostrzenie kompaktem  
GO to jest w bardzo jasnym kompakcie przy yzuwaniu syper-macro. Poza tym to ostro w nieskonczonosc..

GO to jest w bardzo jasnym kompakcie przy yzuwaniu syper-macro. Poza tym to ostro w nieskonczonosc..
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."

strOOs napisał(a):GO to jest w bardzo jasnym kompakcie przy yzuwaniu syper-macro. Poza tym to ostro w nieskonczonosc..
Ano wiem i dlatego tam USM jest kompletnie zbędny a dobry pomiar do AF wogóle niepotrzebny
Trusted computing – Yes or No?
Sokool 30d + 24-105 F/4L lykal to jakos o ostrzyl 

Canon EOS 30d + obiektyw 24-105 F/4 L IS USM (obiektyw za 4k  ) ostrzyl mi nawet przy slabym swietle – czasemsie plul ale w 95% przypadkow smigal.
 ) ostrzyl mi nawet przy slabym swietle – czasemsie plul ale w 95% przypadkow smigal.

Na mojego E-520 nie mogę na razie powiedzieć złego słowa i mam nadzieję, że tak zostanie  
Szumy są na akceptowalnym poziomie. Nawet przy ISO 1600. Są widoczne przede wszystkim w ciemniejszych partiach zdjęcia, w jaśniejszych dużo mniej. Po przeskalowaniu do rozdzielczości monitora trzeba wiedzieć gdzie ich szukać. Biorąc pod uwagę fakt, że taką czułość używa się tylko w ekstremalnych sytuacjach, uważam ja za całkowicie użyteczną.
Jedynie minimalnie zawiodłem się na LV, bo ostrość po kontraście działa chyba nawet gorzej niż w moim dotychczasowym kompakcie Za każdym razem przelatuje całą skalę i często się poddaje. Może to też kwestia słabego oświetlenia. Jednak LV to nie jest podstawowy interfejs lustrzanki i na specjalne okazje (np. makro) można przeboleć takie ostrzenie. Zawsze można też ostrzyć w LV detekcją fazową po opuszczeniu lustra lub ręcznie.
 Za każdym razem przelatuje całą skalę i często się poddaje. Może to też kwestia słabego oświetlenia. Jednak LV to nie jest podstawowy interfejs lustrzanki i na specjalne okazje (np. makro) można przeboleć takie ostrzenie. Zawsze można też ostrzyć w LV detekcją fazową po opuszczeniu lustra lub ręcznie.
Filtr polaryzacyjny to też super sprawa

Szumy są na akceptowalnym poziomie. Nawet przy ISO 1600. Są widoczne przede wszystkim w ciemniejszych partiach zdjęcia, w jaśniejszych dużo mniej. Po przeskalowaniu do rozdzielczości monitora trzeba wiedzieć gdzie ich szukać. Biorąc pod uwagę fakt, że taką czułość używa się tylko w ekstremalnych sytuacjach, uważam ja za całkowicie użyteczną.
Jedynie minimalnie zawiodłem się na LV, bo ostrość po kontraście działa chyba nawet gorzej niż w moim dotychczasowym kompakcie
Filtr polaryzacyjny to też super sprawa

- Od: 15 kwi 2007, 23:30
- Auto: 323C (BA) 1.5i 16V '97
Pajko milej nauki – bedzie dluga 

Pajko jakie efekty nauki? 

Pajko, z jakim szkłem kupiłeś ten aparat?
Zdjęcie ładne, ale można uzyskać znacznie mniejszą GO, nawet na kitowym obiektywie.
Jest to moje pierwsze lustro i pierwszy raz spotykam się z efektem głębi ostrości mniejszej od nieskończoności Gdyby była jeszcze mniejsza to zacząłbym się bać jej... Na razie nie ma źle, ale trzeba się przyzwyczaić do kadrowania w trzech wymiarach i rozsądnie dobierać miejsca ostrzenia. No i zmiana ogniskowej to nie tylko przybliżenie lub oddalenie widoku, jak to było w kompakcie, ale również zmiana GO.
 Gdyby była jeszcze mniejsza to zacząłbym się bać jej... Na razie nie ma źle, ale trzeba się przyzwyczaić do kadrowania w trzech wymiarach i rozsądnie dobierać miejsca ostrzenia. No i zmiana ogniskowej to nie tylko przybliżenie lub oddalenie widoku, jak to było w kompakcie, ale również zmiana GO.
A zdjęcia wychodzą na prawdę super W porównaniu z kompaktem... nie ma porównania
 W porównaniu z kompaktem... nie ma porównania  Takie bardziej plastyczne, większa dynamika tonalna, stonowane, co nie znaczy pozbawione szczegółów – wręcz przeciwnie.
 Takie bardziej plastyczne, większa dynamika tonalna, stonowane, co nie znaczy pozbawione szczegółów – wręcz przeciwnie.
Nawet szum jest zupełnie inny – bardzo ciężko dopatrzyć się kolorowych plamek, jedynie na największym ISO można by się do czegoś przyczepić. Szum z kompaktu bardzo mnie denerwował a ten jakoś nie aż tak

Zdjęcie ładne, ale można uzyskać znacznie mniejszą GO, nawet na kitowym obiektywie.
Jest to moje pierwsze lustro i pierwszy raz spotykam się z efektem głębi ostrości mniejszej od nieskończoności
A zdjęcia wychodzą na prawdę super
Nawet szum jest zupełnie inny – bardzo ciężko dopatrzyć się kolorowych plamek, jedynie na największym ISO można by się do czegoś przyczepić. Szum z kompaktu bardzo mnie denerwował a ten jakoś nie aż tak

Głębia Ostrości  
http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C4%99bia_ostro%C5%9Bci
A co myślicie o Nikonie D60? Paru znajomych napaliło się na ten sprzęt i nie wiem czy wybijać im to z głowy, czy to mają dobre po wsi latać Nie ma podglądu na żywo oraz, co moim zdaniem jest nieporozumieniem, bracketingu ekspozycji
 Nie ma podglądu na żywo oraz, co moim zdaniem jest nieporozumieniem, bracketingu ekspozycji   Odpada zrobienie szybkiego HDRa z ręki...
  Odpada zrobienie szybkiego HDRa z ręki...

http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C4%99bia_ostro%C5%9Bci
A co myślicie o Nikonie D60? Paru znajomych napaliło się na ten sprzęt i nie wiem czy wybijać im to z głowy, czy to mają dobre po wsi latać