Jak odróżnić zimówki od letnich opon???

Postprzez wyspiarz » 31 paź 2008, 12:22

Jak w temacie mam pytanie jak odróżnić opony letnie od zimowych i wielosezonowych ?

Chodzi mi o oznaczenia tych opon ?
Forumowicz

Od: 16 paź 2008, 00:03
Auto: Mazda 323F 2000r. TD 101km

Postprzez st1545 » 31 paź 2008, 12:38

M+S
pozdrawiam, tomek

ps. 1: ale i tak powinieneś zostać zjechany za tytuł tematu, treść posta oraz za samo zakładanie używek
ps. 2: http://www.opony.com.pl/oznaczenia/oznaczenia_opon.html
ps. 3: o ile tańsze są używane opony zakładając 5 zim eksploatacji, czyli min. 2 komplety starych zamiast jednego nowego?
Forumowicz

Od: 8 kwi 2008, 16:02
Auto: 323f BJ ZM A/T

Postprzez wyspiarz » 31 paź 2008, 12:46

dzieki za odpowiedz.
Ale jeśli chodzi o dygresje w sprawie opon używanych, to wiem że to kiepska opcja jednak przy braku funduszy 300 zł za komplet używek a minimum 600 zł +100 wymiana to jest różnica.
Forumowicz

Od: 16 paź 2008, 00:03
Auto: Mazda 323F 2000r. TD 101km

Postprzez Krisek » 31 paź 2008, 16:37

pamietaj ze opony maja date waznosci jest to 5 lat i mozna odczytac date produkcji z opony .. nawet nigdy nie jezdzona opona ktora lezala 5 lat .. itd jest nie dobra opona ...

wiec trzeba uwazac z uzywkami
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 07:24

Postprzez Siw-y » 31 paź 2008, 16:49

Krisek napisał(a):pamietaj ze opony maja date waznosci jest to 5 lat

Opona nie ma daty ważności, a owe 5 lat to jest gwarancja w czasie której opona powinna zachowywać się jak nowa, co nie znaczy, że opona starsza ma gorsze parametry
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Od: 31 paź 2006, 13:36
Auto: présidentiel

Postprzez Krisek » 31 paź 2008, 17:21

Siw-y napisał(a):
Krisek napisał(a):pamietaj ze opony maja date waznosci jest to 5 lat

Opona nie ma daty ważności, a owe 5 lat to jest gwarancja w czasie której opona powinna zachowywać się jak nowa, co nie znaczy, że opona starsza ma gorsze parametry

Niemasz racji...
radze sie zapoznac – Materialy po angielsku ... pewnie w PL tez znajdziesz na stronie sprzedawcy uzywanych opon .. ze Sillica w oponach niema waznosci i opony 6 letnie sa jak nowe ...

Uwazasz ze bezpieczne jezdzij .. ja uwazam ze nie ... i to nie tylko nagonka firm oponiarskich .. tylko ... zdrowy rozsadek – blacha rdzewieje guma parcieje ..

www.safetyresearch.net/tires.htm

www.wisebread.com/are-your-new-tires-re ... time-bombs

In Europe and Asia, tire manufacturers inform customers about the dangers of old tires, and the very real dangers of driving on ‘new’ tires that are actually six years old, or even older. But here in Uncle Sam, we’re being kept in the dark. And that’s hardly surprising, because tires are a billion dollar business, and no company wants to destroy tires and see profits literally go up in smoke. They look new. They smell new. They are new, right?

Well, no. The rubber in the tires dries out over time. This can lead to cracking, greater stress on the tire’s infrastructure and “catastrophic failure.” When that happens, the tire can literally fall apart on you while you’re driving. The tread comes away from the tire quickly and violently. As you can imagine, this can be disastrous; even deadly.
Forumowicz

Postprzez Globy » 31 paź 2008, 17:28

Opony często już po 3-4 latach mają niebezpieczne spękania – guma się starzeje i traci swoje właściwości. Ponadto łatwo na pierwszy rzut oka rozpoznać oponę zimową po "klockowatej" budowie bieżnika, ułatwiającej jazdę po śniegu, opona letnia zaś ma subtelniejszą budową bieżnika oraz liczne rowki do odprowadzania wody.
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez spike325 » 31 paź 2008, 22:25

Nie pamiętam kiedy kupiłem nowe opony do auta, mam znajomego który prowadzi punkt wymiany opon i zawsze mam opony za darmoszkę więc z takiego ekonomicznego punktu widzenia opony używane są dla mnie lepsze, lecz gdybym owego znajomego nie miał i samochodem planował jeździć dłużej niż jeden sezon to napewno zainwestował bym w komplet nowych opon.
Początkujący

Od: 19 wrz 2008, 11:55
Auto: Mazda mx-6; 1988 rok; 2,2 12V

Postprzez maniek8011 » 31 paź 2008, 23:46

Siw-y napisał(a):Opona nie ma daty ważności, a owe 5 lat to jest gwarancja w czasie której opona powinna zachowywać się jak nowa

A prezerwatywa to tez guma i data waznosci to2 lata <jupi>
Lubie mazde i nią jezdze...
Forumowicz

Od: 7 lip 2008, 20:43
Auto: M 6 GG 136KM/GF2.0 FS 115KM

Postprzez bazakbal » 1 lis 2008, 00:17

maniek8011 napisał(a):A prezerwatywa to tez guma i data waznosci to2 lata

raczej latex czyli prawie guma

Krisek napisał(a):pamietaj ze opony maja date waznosci jest to 5 lat i

gdzie te bzdury wyczytałeś? może przeczytaj to http://www.opony.com.pl/opinie_eksperto ... how=opinie
prawdopodobnie kolega siw-y miał coś takiego na myśli, choć skrótowo to napisał :)
Forumowicz

Od: 13 sty 2006, 12:36
Auto: xedos 6 V6

Postprzez Siw-y » 1 lis 2008, 02:41

bazakbal napisał(a):prawdopodobnie kolega siw-y miał coś takiego na myśli

Właśnie o to mi chodziło
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Postprzez Krisek » 1 lis 2008, 03:35

bazakbal napisał(a):
maniek8011 napisał(a):A prezerwatywa to tez guma i data waznosci to2 lata

raczej latex czyli prawie guma

Krisek napisał(a):pamietaj ze opony maja date waznosci jest to 5 lat i

gdzie te bzdury wyczytałeś? może przeczytaj to http://www.opony.com.pl/opinie_eksperto ... how=opinie
prawdopodobnie kolega siw-y miał coś takiego na myśli, choć skrótowo to napisał :)

podalem linki gdzie ...
i trzymam sie swojej opini wiem jak wyglada opona po 5 latach ..
Forumowicz

Postprzez fazzi » 1 lis 2008, 12:46

Siw-y To o czym piszesz zupełnie nie ma się do opon używanych. Ci panowie mówią o NOWYCH oponach, które czekają w magazynach na klienta – bez dostępu światła, w odpowiednich warunkach (teoretycznie!!). Natomiast pokaż mi Kowalskiego, który na tyle dba o swoje opony, by np po zimie je umyć, wysuszyć i przechować do następnego sezonu w prawidłowych warunkach. Nie mówiąc już o tym ile się takiej oponie dostaje podczas użytkowania. Krawężniki, dziury, dynamiczna jazda, wysokie temp, nasłonecznienie. To wszystko powoduje, że opona używana starzeje się szybciej niż opona składowana i nie można ich porównywać. Myślę, że 80% punktów przechowujących opony też po prostu wrzuca je po zdjęciu do blaszanego magazynu bez ogrzewania nawet nie opłukawszy z grubsza z błota/soli itp.
Dlatego kupując opony używane ich rocznik jest bardzo ważny. Wiadomo wtedy, że opona nie była używana dłużej niż X czasu. Przy kupowaniu opon nowych jest to mniej ważne.
Pozdrawiam!
Forumowicz

Od: 2 lip 2005, 14:16
Auto: były:
Mazda 323 F BG GT '89
Mazda MX-3 1.8 V6 '97
jest: Skoda Fabia :|

Postprzez Siw-y » 1 lis 2008, 17:45

fazzi napisał(a):To o czym piszesz zupełnie nie ma się do opon używanych

Ja się wcale nie odnosiłem do używanych, źle zacytowałem i się zbyt ogólnie wyraziłem,

co do opon używanych to jestem przeciwny ich zakupem...chyba, że pochodzą od znajomego i są względnie nowe
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Postprzez Waluś » 1 lis 2008, 18:16

Siw-y napisał(a):co do opon używanych to jestem przeciwny ich zakupem

w zeszłym roku kupiłem taką zdawało mi się parkę. O jakież moje zdziwienie wielkie było kiedy to jedno koło częściej wpadało w poślizg od drugiego. Okazało się że między oponami było 2 lata różnicy. To były ostatnie używane opony jakie w życiu kupiłem. Moje niedopatrzenie, ale skutkujące do ogółu używek.
Fotorelacje z napraw 626 GD
Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia...
Forumowicz

Od: 21 lis 2003, 20:48
Auto: GJ SH01, a rekreacyjnie niebieskie 1300 ccm na dwóch kołach

Postprzez ravo » 1 lis 2008, 20:49

Krisek

o i znow sie nie zgadzam :) moje F1 majace 6 lat sa o niebo lepsze niz nowe inne opony ze sredniej czy nizszej polki, na ktorych nie mialem trakcji
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Od: 26 gru 2003, 13:24
Auto: Trophy & F1 R26

Postprzez fazzi » 1 lis 2008, 21:42

Waluś napisał(a):w zeszłym roku kupiłem taką zdawało mi się parkę

To stwierdzenie jest jak najbardziej na miejscu. Tak jak np. butów nie kupuję przez allegro czy inne tego typu serwisy tak i nie kupuję w ten sposób opon. Towaru nie można obejrzeć, pomacać i sprawdzić czy do czegokolwiek się nadaje. Za zły zakup możesz winić siebie i nieuczciwego sprzedającego. Co innego pojechać do punktu, gdzie oponami handlują i zakładają i tam kupić używane opony. Mnie ten sposób nigdy nie zawiódł, ale jak mówię załątwiałem to po znajomości. Może to ma jakiś wpływ ale myślę, że wszędzie da się trafić na 'normalnych' ludzi, którzy będą chcieli zarobić więcej niż jeden raz sprzedając jakieś badziewie.
Myślę że po prostu miałeś pecha.
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 2 lip 2005, 14:16
Auto: były:
Mazda 323 F BG GT '89
Mazda MX-3 1.8 V6 '97
jest: Skoda Fabia :|

Postprzez keczu » 2 lis 2008, 00:33

st1545 napisał(a):M+S
pozdrawiam, tomek

Raczej nie sugeruj sie tym oznaczeniem.Jest to jak najbardziej oznaczenie opony zimowej,ale jeszcze znajdziesz je na wielosezonowkach i (niezgodnie z przeznaczeniam)na prawie wszysykich LETNICH tajwanskich i chinskich lub innych tanich oponach.
Forumowicz

Od: 7 cze 2008, 16:59
Auto: Mazda 323F 1.8GT 99r./Rover 45

Postprzez LoboAlien » 2 lis 2008, 17:15

szkoda ze niewidziales mojej zapasowki z roku 1992 na orginalnej feldze hehe wyglada jak nowka, no i nieuzywana nigdy :P musze zdjecie walnac, to wam pokaze
Forumowicz

Od: 6 lis 2006, 13:14
Auto: Była Mazda 323F 1.8 16V LPG BRC
Był Nissan Primera P12 1.8 LPG BRC
Jest .....

Postprzez Belzee24 » 2 lis 2008, 21:19

Z tymi punktami też nie jest tak ok ,wszystko zależy jak opona jest przechowywana nigdy nie wiadomo gdzie je trzymają – okaże się że pan janek gumiak pod plandeka na placu trzyma a potem trza jeździć i się ciśnieniować ,kolezka latał w firmie oponiarskiej po kraju z reklamacjami to rózne dziwa opowiadał jak hurtownie przechowuja opony -oczywiście nie ma co generalizować
producenci dają około 5lat na kapcie i przez ten czas powinna zachować swoje właściwości -zawsze jest jakaś tolerancja w górę
A kupowanie opon np dwuletnich ale nie latanych (czyt. nowe) nie jest niczym złym tylko powinno odbyć parami przynajmniej wg lat a najlepiej i tygodni a to przez to że mieszanka gumy może trochę się różnić, pomimo standardów i norm stosowanych przez firmy oponiarskie
Początkujący

Od: 5 wrz 2008, 19:39
Auto: MAZDA 5 2.0 143KM 2008