Jak odróżnić zimówki od letnich opon???
1, 2
M+S
pozdrawiam, tomek
ps. 1: ale i tak powinieneś zostać zjechany za tytuł tematu, treść posta oraz za samo zakładanie używek
ps. 2: http://www.opony.com.pl/oznaczenia/oznaczenia_opon.html
ps. 3: o ile tańsze są używane opony zakładając 5 zim eksploatacji, czyli min. 2 komplety starych zamiast jednego nowego?
pozdrawiam, tomek
ps. 1: ale i tak powinieneś zostać zjechany za tytuł tematu, treść posta oraz za samo zakładanie używek
ps. 2: http://www.opony.com.pl/oznaczenia/oznaczenia_opon.html
ps. 3: o ile tańsze są używane opony zakładając 5 zim eksploatacji, czyli min. 2 komplety starych zamiast jednego nowego?
- Od: 8 kwi 2008, 16:02
- Auto: 323f BJ ZM A/T
dzieki za odpowiedz.
Ale jeśli chodzi o dygresje w sprawie opon używanych, to wiem że to kiepska opcja jednak przy braku funduszy 300 zł za komplet używek a minimum 600 zł +100 wymiana to jest różnica.
Ale jeśli chodzi o dygresje w sprawie opon używanych, to wiem że to kiepska opcja jednak przy braku funduszy 300 zł za komplet używek a minimum 600 zł +100 wymiana to jest różnica.
- Od: 16 paź 2008, 00:03
- Auto: Mazda 323F 2000r. TD 101km
Krisek napisał(a):pamietaj ze opony maja date waznosci jest to 5 lat
Opona nie ma daty ważności, a owe 5 lat to jest gwarancja w czasie której opona powinna zachowywać się jak nowa, co nie znaczy, że opona starsza ma gorsze parametry
Siw-y napisał(a):Krisek napisał(a):pamietaj ze opony maja date waznosci jest to 5 lat
Opona nie ma daty ważności, a owe 5 lat to jest gwarancja w czasie której opona powinna zachowywać się jak nowa, co nie znaczy, że opona starsza ma gorsze parametry
Niemasz racji...
radze sie zapoznac – Materialy po angielsku ... pewnie w PL tez znajdziesz na stronie sprzedawcy uzywanych opon .. ze Sillica w oponach niema waznosci i opony 6 letnie sa jak nowe ...
Uwazasz ze bezpieczne jezdzij .. ja uwazam ze nie ... i to nie tylko nagonka firm oponiarskich .. tylko ... zdrowy rozsadek – blacha rdzewieje guma parcieje ..
www.safetyresearch.net/tires.htm
www.wisebread.com/are-your-new-tires-re ... time-bombs
In Europe and Asia, tire manufacturers inform customers about the dangers of old tires, and the very real dangers of driving on ‘new’ tires that are actually six years old, or even older. But here in Uncle Sam, we’re being kept in the dark. And that’s hardly surprising, because tires are a billion dollar business, and no company wants to destroy tires and see profits literally go up in smoke. They look new. They smell new. They are new, right?
Well, no. The rubber in the tires dries out over time. This can lead to cracking, greater stress on the tire’s infrastructure and “catastrophic failure.” When that happens, the tire can literally fall apart on you while you’re driving. The tread comes away from the tire quickly and violently. As you can imagine, this can be disastrous; even deadly.
Opony często już po 3-4 latach mają niebezpieczne spękania – guma się starzeje i traci swoje właściwości. Ponadto łatwo na pierwszy rzut oka rozpoznać oponę zimową po "klockowatej" budowie bieżnika, ułatwiającej jazdę po śniegu, opona letnia zaś ma subtelniejszą budową bieżnika oraz liczne rowki do odprowadzania wody.
Nie pamiętam kiedy kupiłem nowe opony do auta, mam znajomego który prowadzi punkt wymiany opon i zawsze mam opony za darmoszkę więc z takiego ekonomicznego punktu widzenia opony używane są dla mnie lepsze, lecz gdybym owego znajomego nie miał i samochodem planował jeździć dłużej niż jeden sezon to napewno zainwestował bym w komplet nowych opon.
- Od: 19 wrz 2008, 11:55
- Auto: Mazda mx-6; 1988 rok; 2,2 12V
Siw-y napisał(a):Opona nie ma daty ważności, a owe 5 lat to jest gwarancja w czasie której opona powinna zachowywać się jak nowa
A prezerwatywa to tez guma i data waznosci to2 lata

Lubie mazde i nią jezdze...
- Od: 7 lip 2008, 20:43
- Auto: M 6 GG 136KM/GF2.0 FS 115KM
maniek8011 napisał(a):A prezerwatywa to tez guma i data waznosci to2 lata
raczej latex czyli prawie guma
Krisek napisał(a):pamietaj ze opony maja date waznosci jest to 5 lat i
gdzie te bzdury wyczytałeś? może przeczytaj to http://www.opony.com.pl/opinie_eksperto ... how=opinie
prawdopodobnie kolega siw-y miał coś takiego na myśli, choć skrótowo to napisał
- Od: 13 sty 2006, 12:36
- Auto: xedos 6 V6
bazakbal napisał(a):maniek8011 napisał(a):A prezerwatywa to tez guma i data waznosci to2 lata
raczej latex czyli prawie gumaKrisek napisał(a):pamietaj ze opony maja date waznosci jest to 5 lat i
gdzie te bzdury wyczytałeś? może przeczytaj to http://www.opony.com.pl/opinie_eksperto ... how=opinie
prawdopodobnie kolega siw-y miał coś takiego na myśli, choć skrótowo to napisał
podalem linki gdzie ...
i trzymam sie swojej opini wiem jak wyglada opona po 5 latach ..
Siw-y To o czym piszesz zupełnie nie ma się do opon używanych. Ci panowie mówią o NOWYCH oponach, które czekają w magazynach na klienta – bez dostępu światła, w odpowiednich warunkach (teoretycznie!!). Natomiast pokaż mi Kowalskiego, który na tyle dba o swoje opony, by np po zimie je umyć, wysuszyć i przechować do następnego sezonu w prawidłowych warunkach. Nie mówiąc już o tym ile się takiej oponie dostaje podczas użytkowania. Krawężniki, dziury, dynamiczna jazda, wysokie temp, nasłonecznienie. To wszystko powoduje, że opona używana starzeje się szybciej niż opona składowana i nie można ich porównywać. Myślę, że 80% punktów przechowujących opony też po prostu wrzuca je po zdjęciu do blaszanego magazynu bez ogrzewania nawet nie opłukawszy z grubsza z błota/soli itp.
Dlatego kupując opony używane ich rocznik jest bardzo ważny. Wiadomo wtedy, że opona nie była używana dłużej niż X czasu. Przy kupowaniu opon nowych jest to mniej ważne.
Pozdrawiam!
Dlatego kupując opony używane ich rocznik jest bardzo ważny. Wiadomo wtedy, że opona nie była używana dłużej niż X czasu. Przy kupowaniu opon nowych jest to mniej ważne.
Pozdrawiam!
- Od: 2 lip 2005, 14:16
- Auto: były:
Mazda 323 F BG GT '89
Mazda MX-3 1.8 V6 '97
jest: Skoda Fabia :|
fazzi napisał(a):To o czym piszesz zupełnie nie ma się do opon używanych
Ja się wcale nie odnosiłem do używanych, źle zacytowałem i się zbyt ogólnie wyraziłem,
co do opon używanych to jestem przeciwny ich zakupem...chyba, że pochodzą od znajomego i są względnie nowe
Siw-y napisał(a):co do opon używanych to jestem przeciwny ich zakupem
w zeszłym roku kupiłem taką zdawało mi się parkę. O jakież moje zdziwienie wielkie było kiedy to jedno koło częściej wpadało w poślizg od drugiego. Okazało się że między oponami było 2 lata różnicy. To były ostatnie używane opony jakie w życiu kupiłem. Moje niedopatrzenie, ale skutkujące do ogółu używek.
Waluś napisał(a):w zeszłym roku kupiłem taką zdawało mi się parkę
To stwierdzenie jest jak najbardziej na miejscu. Tak jak np. butów nie kupuję przez allegro czy inne tego typu serwisy tak i nie kupuję w ten sposób opon. Towaru nie można obejrzeć, pomacać i sprawdzić czy do czegokolwiek się nadaje. Za zły zakup możesz winić siebie i nieuczciwego sprzedającego. Co innego pojechać do punktu, gdzie oponami handlują i zakładają i tam kupić używane opony. Mnie ten sposób nigdy nie zawiódł, ale jak mówię załątwiałem to po znajomości. Może to ma jakiś wpływ ale myślę, że wszędzie da się trafić na 'normalnych' ludzi, którzy będą chcieli zarobić więcej niż jeden raz sprzedając jakieś badziewie.
Myślę że po prostu miałeś pecha.
Pozdrawiam
- Od: 2 lip 2005, 14:16
- Auto: były:
Mazda 323 F BG GT '89
Mazda MX-3 1.8 V6 '97
jest: Skoda Fabia :|
st1545 napisał(a):M+S
pozdrawiam, tomek
Raczej nie sugeruj sie tym oznaczeniem.Jest to jak najbardziej oznaczenie opony zimowej,ale jeszcze znajdziesz je na wielosezonowkach i (niezgodnie z przeznaczeniam)na prawie wszysykich LETNICH tajwanskich i chinskich lub innych tanich oponach.
- Od: 7 cze 2008, 16:59
- Auto: Mazda 323F 1.8GT 99r./Rover 45
szkoda ze niewidziales mojej zapasowki z roku 1992 na orginalnej feldze hehe wyglada jak nowka, no i nieuzywana nigdy
musze zdjecie walnac, to wam pokaze
- Od: 6 lis 2006, 13:14
- Auto: Była Mazda 323F 1.8 16V LPG BRC
Był Nissan Primera P12 1.8 LPG BRC
Jest .....
Z tymi punktami też nie jest tak ok ,wszystko zależy jak opona jest przechowywana nigdy nie wiadomo gdzie je trzymają – okaże się że pan janek gumiak pod plandeka na placu trzyma a potem trza jeździć i się ciśnieniować ,kolezka latał w firmie oponiarskiej po kraju z reklamacjami to rózne dziwa opowiadał jak hurtownie przechowuja opony -oczywiście nie ma co generalizować
producenci dają około 5lat na kapcie i przez ten czas powinna zachować swoje właściwości -zawsze jest jakaś tolerancja w górę
A kupowanie opon np dwuletnich ale nie latanych (czyt. nowe) nie jest niczym złym tylko powinno odbyć parami przynajmniej wg lat a najlepiej i tygodni a to przez to że mieszanka gumy może trochę się różnić, pomimo standardów i norm stosowanych przez firmy oponiarskie
producenci dają około 5lat na kapcie i przez ten czas powinna zachować swoje właściwości -zawsze jest jakaś tolerancja w górę
A kupowanie opon np dwuletnich ale nie latanych (czyt. nowe) nie jest niczym złym tylko powinno odbyć parami przynajmniej wg lat a najlepiej i tygodni a to przez to że mieszanka gumy może trochę się różnić, pomimo standardów i norm stosowanych przez firmy oponiarskie
- Od: 5 wrz 2008, 19:39
- Auto: MAZDA 5 2.0 143KM 2008
1, 2