2 i 4 zdjęcie robione ze wspomnianym filtrem? Bo ździebko nieostre jakoś... No chyba, że to zamierzony efekt
Pozwoliłem sobie zrobić małe podsumowanie zalet i wad E-520 lub ogólnie systemu Olympusa, więc tak:
Zalety:
– przystępna cena w tej klasie sprzętu, w zestawie z dwoma obiektywami
– dobrze leży w dłoni, przyciski logicznie rozmieszczone, wygodna obsługa
– dobra jakość wykonania, materiału, design
– bardzo dobra jakość kitowych obiektywów, również stosunek ceny do jakości dla wyższych modeli szkieł lepszy niż u konkurencji
– nierotujący gwint filtra
– precyzyjne ostrzenie ręczne
– stabilizowana matryca
– dużo opcji, wiele nieprzydatnych, ale od przybytku głowa nie boli
– połączenie trybów AF i MF (możliwość korekty jak również potwierdzenie ostrości ustawionej ręcznie)
– dobra jakość zdjęć
– niedenerwująca faktura szumu (nie niszczy on szczegółów na zdjęciu jak to ma miejsce np. w aparatach SONY)
Wady:
– mały wizjer
– szumy przy większym ISO
– trochę dziwne ostrzenie ręczne – nie wiemy nawet gdzie jest koniec a gdzie początek, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia
Celowo nie wspominam nic o trzech polach AF, bo jakoś nie widzę potrzeby ich stosowania. Chyba szybciej przesunę aparat z zablokowaną ekspozycją niż wybiorę z menu n-te pole w m-tym rzędzie...
Będąc wczoraj w MM poprosiłem o włączenie tego Olympusa. Jednak w takich warunkach, gdzie aparat jest splątany czujnikami przeciwkradzieżowymi – nie można go nawet porządnie chwycić ani odsunąć się na odległość większą niż pół metra od stoiska, trudno cokolwiek wyrokować. Autofokus działał dość szybko i sprawnie – łapał ostrość praktycznie na wszystkim. Trochę zaskoczył mnie pierścień ostrości – z jednej strony działa bardzo precyzyjnie a z drugiej nie mamy żadnego punktu odniesienia w którym miejscu się znajdujemy.
pawelMX6, masz chyba dość podobny aparat, jak pracuje Ci się z nim? Czy wizjer jest faktycznie na tyle mały, że utrudnia ręczne ostrzenie?
P.S. Te zdjęcia kota na prawdę super

Mała głębia ostrości robi wrażenie – to się nazywa fotografia artystyczna