Silnik sam gaśnie, problem z ponownym uruchomieniem oraz po dłuższym postoju

Postprzez Długi » 15 lut 2004, 09:53

Słuchajcie, znowu powstaje doktorat na temat .............................
1. Greyg – długie i krótkie błysnięcia, a w EEC IV są kody 3 cyfrowe :)
2.Millenia oczywiście nie ma EEC IV :)
3. 4 Millenie które serwisowałem miały DLC-2 pod kierą
4. NIE BYŁO W NICH TEN
5. W tych które widziałem nie było czujnika prędkości obrotowej w aparacie (był tylko czujnik fazy rozrządu) CKP JEST NA WALE
6. Błąd EGR w KL najczęściej wyświetla się z powodu zanieczyszczenia osi (greyg powinien mieć TSB jeśli ma TIS) lub następuje awaria czujnika położenia egr (można sprawdzić multimetrem)
7. Współczuje wam wszystkim doświadczeń z mechaniorami – do kogo wy jeździcie
8. chyba podejmę takie zobowiązanie jak Greg, nie chcę być debilem za duże szkoły kończyłem
pozdrawiam
Forumowicz

Od: 22 lis 2003, 09:35

Postprzez Globy » 15 lut 2004, 12:22

Drodzy Panowie, wybaczcie koledze Hercikowi, ktory takze niech nie wyciaga pochopnych opinii. Na forum jestescie naprawde wazni i pomogliscie niejednemu uzytkownikowi. Niestety w Polsce popularny jest glupi stereotyp o "debilach z ASO", ze wzgledu na kilka rzeczy. Po pierwsze, Polacy szarpna sie na drozszy samochod, nie myslac o kosztach serwisu, a potem najpotrzebniejsze naprawy dokonywane sa w domowym zakresie. Jesli kogos stac na porzadne auto (jak Mazda, w koncu badziewiem nie jezdzimy), musi rowniez uwzglednic koszty eksploatacji jak paliwo, ubezpieczenie i przede wszystkim odpowiedni serwis – to sie nazywa odpowiedzialnosc. Znam wiele osob, ktorzy jezdza nawet Mercedesami, a jecza, jak to drogo w ASO, zmieniaja olej co 50k km, a benzynowym wersjom wiecznie wypominaja duze spalanie. Druga sprawa jest taka, ze czasami czlowiek niestety zraza sie do jednego autoryzowanego serwisu, gdzie pojedzie pierwszy raz, a potem znerwicowany, ze zrobili kuku jego gwiazdce (czytaj: zaprezentowali nieprofesjonalna postawe), swoja opinie rozlewa na wszystkie stacje tej marki. Powiedzmy sobie, nie wszystkie serwisy sa w pelni profesjonalne, ale po prostu kazdy ma prawo sie pomylic albo w naprawie, albo w wyborze miejsca pracy. Mnie pomimo wielu negatywnych opinii ASO kojarzy sie z prestizem i fachowoscia, gdzie wiem, ze moja Mazda zostanie zrobiona jak przykazali w Hiroszimie, a nie jak umial jakis przyboczny mechanior z miejscowego warsztatu. No i trzeba wydac... Tak samo, jak trzeba bylo to zrobic przy kupnie.
Jesli chodzi o temat watku, to awaria moim zdaniem jest powazna ze wzgledu na wplyw bezpieczenstwa jazdy. Skoro jej przyczyny nie mozna okreslic jednoznacznie, liczy sie kazdy trop i musisz niestety Hercik probowac, sluchac grzecznie Kolegow i ostatecznie jechac do dobrego warsztatu.
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez Smirnoff » 15 lut 2004, 12:30

Jeszcze troche, a wiem z jakiego tematu będzie moja praca dyplomowa :D

Długi, co do tego EGR – podobno bład ten pojawia się wraz z błedem sondy lambda – tak jest? Mnie Wywala DTC 15 i 16, czasem 24. Czyli lewa sonda, EGR sensor i Feedback System z prawej sondy. Nie wiem co prawda pod którą mam popięty AL700 od LPG, ale ta sonda na 100% jest OK, bo widziałem na kompie podgląd pracy sondy i daje prawie do 1.0V, więc nie ma problemu. Musze tylko dojsc, która sonda jest podłaczona do AL700. Jesli lewa, to znaczy, ze cos jest pokopane z podłączeniem LPG, jesli prawa, to znaczy, ze lewa w istocie jest dead, a DTC 24 występuje z winy AL700. I am right?

Pozdro
Smirnoff
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 17:16
Auto: ma$da CA KL-ZE – już nie ;) & CA B6

Postprzez xXx » 15 lut 2004, 12:33

Sądzę, że podłączona jest lewa, bo kto by podłączał tę z tyłu ??
Forumowicz

Od: 23 paź 2003, 01:01
Auto: Audi A6 Avant 2.8 V6 APR

Postprzez HERCIK » 15 lut 2004, 12:47

OK wszyscy maja racje tylko jak ktos wczesniej by walczyl tak jak ja walczylem w cronosie i po wszystkich serwisach mowili ze to jest czujnik polozenia walu korbowego a na koniec sie okazuje ze trzeba bylo wsadzic kabel do kopulki to niby jak ja mam sie ustosunkowac do serwisow...?
W moim mniemaniu sa to poprostu naciagaczebo :
1 wymienilem czujnik polozenia walu i nic to nie dalo 300 zl w plecy , nie mowiac juz o kilku diagnozach ktore srednio 50-100 zl kosztowaly.
2 dowiaduje sie ze jest drugi czujnik w aparacie ale nie mozna tego wymienic bo to jest razem z modolem a ten z kolei jest razem z aparatem i kaza mi kupic aparat za 4500 zl
3 ale ktos mowi ze to mozna rozlutowac cos pogrzebac i bedzie chodzic...?
4 wiec dochodze do wniosku ze zamowie uzywany aparat i bedzie ok ale wczesniej mysle sobie nie mam nic do stracenia i rozbieram swoj aparat i co sie okazuje ze tam praktycznie nic nie ma a po ponownym zmontowaniu i dobrym wciskaniu kabli problem znika
5 i co wy na to powiedzcie mi czy aby ktos napewno nie wiedzial co moze byc...?
6 tylko w naszym kraju najlepiej powiedziec to wymienic i ch......ich to obchodzi jak to nie jest to bo klient sie zgodzil bo inaczej sie nie podejma rozmowy....
7 jestem zawiedziony wypowiedzia kolegi bo ja jak wiem co moze byc lub cos takiego sam robilem to sluze pomoca.
8 jestem uparty i tak sie dowiem co bylo
9 A to ze w naszych serwisach pracuja ludzie nie douczeni to wszyscy wiemy i nie powinien sie nikt obrazac.....?
10 nasze karajowe serwisy dzialaja powiedzmy 10lat i niby skad oni maja miec wiedze gdzie na zachodzie jest to kilkadziesiat lat......
11 temat pozostawiam do wlasnej analizy....
MAZDA MILENIA 2,5 V6 is de best
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 15:28
Auto: MILENIA 2.5 V6, JEEP , 323F BA

Postprzez Smirnoff » 15 lut 2004, 13:11

Jak to ktos powiedział – umiesz liczyć? Licz na siebie ;) A powaznie, szkoda, ze mieszkasz na drugim koncu Polski, bo moze bym cosik poradził, ale transport laweta millenii przez całą Polske nieźle Cie szarpnie, więc kombinuj, kombinuj, i informuj o efektach.
Pozdro
Smirnoff
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 17:16
Auto: ma$da CA KL-ZE – już nie ;) & CA B6

Postprzez GrzegorzSz » 15 lut 2004, 14:07

Dopiero udalo mi sie dotrzec do bardziej szczegolowej dokumentacji milleni. Dlugi ma racje – w/g tej serwisowki kody sa 3 cyfrowe, odczyt przez zlacze DLC-2 umieszczone pod kierownica, nad pedalem przespieszenia (gazu) – tak jest w milleni. Nie mialem wczesniej tego materialu, wiec sorki za zamieszanie. Mimo tego, jak rozmawialem z hercikiem – jest u niego pin TEN w gniezdzie DLC pod maska.

Tylko z systemem EEC IV Forda, czyli tylko mazdy z silnikiem FS. 626 Mario (z silnikiem KL) miala system mazdy – tylko krotkie pikniecia, kody dwucyfrowe.

W swoich probach mam prawie dokladnie odwzorowana elektryke mazdy 626/mx6 – odczytk kodow robie jak wczesniej pisalem. Sprawdzalem to jeszcze na 626 2.5L 94r. i mx6 v95r. Nie licze innych probasow.

Z EGR to za kazdym razem mialem (3 razy) jednoczesnie z bledem sondy. Wymiana sondy likwidowala problem. Ostanim razem to byl blad obu sond i EGR – wymiana przedniej sondy na uzywany oryginal pomogla. Przejechalem pare tys. km i jest spokoj.

Jesli sczytywanie kodow jest mozliwe, to powinno wywalic kod 11 lub 111 (dla EEC IV), a nie cisze.

"Not able to initiate diagnostic test mode" – tak mam to opisane w serwisowce
Forumowicz

Od: 7 gru 2003, 23:39

Postprzez Długi » 15 lut 2004, 17:12

Trzeba zawsze odróżnić Probe 2,0 i cronosa z ATM (EEC IV) i Probe 2,5, Mazde 626 2,0 i 2,5 (MECS) są to dwa zupełnie różne systemy, które zupełnie inaczej się diagnozuje, inne są też tabele DTC.
W milleni nie może być kodów 11 i 111 ponieważ te kody występują w EEC IV (w zależności od rocznika) i sygnalizują brak usterek w KAM.
Nie wiem jak diagnozować Millenię bez testera bo nigdy nie było mi to potrzebne. Mogę to zrobić bez kombinacji testerem

Smirnoff – błędy sondy w V6 z gazem pojawiają się bardzo często, wynika to z tego że sterownik LPG jest podpięty pod jedną z sond a drugiej sterownik nie bieże pod uwagę, tak więc do wyznaczenia(w uproszczeniu) składu mieszanki służą 3 cylindry :) ,powoduje to taki efekt że druga sonda jest w open loop . Instalacje I i II gen. to niestety powrót do gaźników więc w silnikach V6 trzeba naprawdę artysty żeby auto chodziło na 100%.
Forumowicz

Postprzez GrzegorzSz » 15 lut 2004, 17:35

ok, nie wnikajac w szczegoly, jesli tylko moglbys dodac do tego jakie sa roznice pomiedzy probe 2.0 i mazda 2.0? Ja rozebralem 2 szt. proba 2.0 i jedna mazde 2.0 – wszystkie 94r. Roznice byly tylko pomiedzy probami (jeden mial przeszczep z automatu na manual), a jeden probe 2.0 mial dokladnie to samo co mazda 2.0 Ciekawi mnie, gdzie dokladnie sa te roznice, skoro oba posiadaly te same elementy (w/g oznaczen), a sterownik z probe 2.0 jezdzi teraz w mazdzie 626 2.0 manual?
Forumowicz

Od: 7 gru 2003, 23:39

Postprzez Długi » 15 lut 2004, 17:42

W manualu nie ma różnicy ale w ATM jest EEC IV w probe i w cronosie
Forumowicz

Postprzez Paweł » 15 lut 2004, 19:15

W manualu nie ma różnicy ale w ATM jest EEC IV [...] w cronosie

Zapomnialem tego dopisac. Pozdrawiam.
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez HERCIK » 15 lut 2004, 19:32

To co pozostaje mi jechac do BOSCHa i u nich sprobowac odczytac bledy....
Czy jest jakas mozliwosc?
Forumowicz

Postprzez marek » 16 lut 2004, 00:40

Odnośnie EGR:
U mnie jak wałnęła sonda (prawa) nie miałem błedu EGR, po wymianie sondy zniknął oczywiście błąd sondy.

Odnośnie serwisów:
O serwisie boscha w Koszalinie (Mioduszewski) kiedyś pisałem...
Odczytali błędy, ale nie byli w stanie stwierdzi gdzie są te błędy <lol>
Odnośnie serwisów autoryzowanych:
Kolega ma Opla Omegę 2.0 z 88 roku i pojechał kiedyś do ASO opla bo rano mu silnik bardzo ciężko zapalał... W ASO sprawdzili błędy i powiedzieli:Silnik jest ok, nie ma błędów.. Kolega: czemu nie zapala? O oni: wszystko jest ok!
Więcej już tam nie zawitał, poszperał w necie, pojechał do "magika" garażu i okazało się że mu wtryskiwacze padają...
Kiedyś jeździłem do Daewoo (Polonez). wymieniałem krzyżaki na wale napędowym, wyjeżdżam i stuka, więc zwrot do serwisu..
"Przestanie za jakiś czas"
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez hydrant23 » 16 lut 2004, 11:20

witam
nie wiem czy dam rade pomoc ,ale mialem z takim czyms do czynienia w mitsubishi gasniecie z niewiadomej przyczyny okazalo sie iz jest to czujnik halla , nie wiem czy nie wystepuje wlasnie w takim silniku jak u CIebie usterke ciezko bylo go znalezc poniewaz fachowcy (hihi) nie mieli za bardzo pojecia co to jest (czesc niby bezawaryjna) , no tak nie bede pie...lil wiec do miska znalazl sie czujnik z mazdy xsedos ... wiec jesli takowy jest u Ciebie zamiast zwyklego aparatu zaplonowego proponowalbym to sprawdzic , uzywke kupilem za ok 200zl juz nie pamietam dokladnie gdzies pod poznaniem
pozdrowka
Forumowicz

Od: 13 sty 2004, 23:24
Auto: 323s'95 1.5 16v LPG

Postprzez HERCIK » 16 lut 2004, 13:15

Chodzi o to ze ten element ukladanki jest juz wyeliminowany...tzn wymieniony caly aparat aby wyeliminowac modol cewke i inne duperele, pompa paliwowa tez odpada.....

A co do wypowiedzi @-TECHa i jego obrazania sie.......
Bylem dzisiaj w BOSCHu i co chlopaki nie wiedza jak odczytac bledy i co niby nie mialem racji...?
Forumowicz

Postprzez marek » 16 lut 2004, 17:10

A włącznik pompy paliwa?
Pompa może być ok, ale włącznik może rozłączać – sprawdzałeś czy pompa podaje paliwo kiedy nie możesz zapalić?
Czujnik obrotu wału korbowego?
I jeszcze coś co bym sprawdził: Alternator i kable od akku (jak kręcisz rozrusznikiem to kontrolki gasną czy mrugają?)
Immobilizer i alarm (kiedyś u ojca były zwarcia w instalacji alarmu i silnik gasł kiedy chciał)
No i jeszcze pozostaje komputer....
W sumie ja bym sprawdził te rzeczy
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez HERCIK » 16 lut 2004, 17:18

To wszystko jest nic MAZDA sie zbuntowala i wogole nie chce zapalic w serwisie BOSCHa heheheeh
I wszyscy rozkladaja rece....

Jestem ciekaw tylko na co stawia @-tech......?
Forumowicz

Postprzez Muller » 17 lut 2004, 08:27

Ja byb jeszcze sprawdził jedną rzecz a mianowicie kontrolkę ciśnienia oleju i z nią związane sprawy :) (podobno najprostsze sposoby są najtrudniejsze) daj znać jak ci poszło

A no jeszcze skasować komuter trzeba
I znów jest pięknie :)
SIDSERWIS
www.sidserwis.pl
Forumowicz

Od: 28 sty 2004, 07:37
Auto: MX-3 GSR 2,5 V6

Postprzez HERCIK » 17 lut 2004, 11:13

Skasowac komputer ...?
Tylko jak skoro nawet nie moge bledow odczytac...?
Forumowicz

Postprzez HERCIK » 17 lut 2004, 14:09

DECYZJA ZAPADLA...
Wioze madzie do ASO.. Co sie okazalo ma system OBD II cyfrowy i zadna dioda czy czyms takim kodow bledu silnika sie nie odczyta.
BOSCH sie poddal nie potrafia odczytac bledow..chociaz posiadaja odpowiedni sprzet...?
Forumowicz